Zobacz pełną wersję : d50 uzywane czy nowe d40x - samo body
mattromanow
10-02-2008, 22:20
Witam.
Jeszcze jedno pytanko.
Zabijcie mnie jezeli uznacie ze pytanie jest klasyczne, topowe. Szukalem na forum ale nie znalalzem odpowidzi w tym kontekscie.
Nowe d40x czy uzywane z przebiegiem d50?
W przypadku d 40x obiektyw kitowy, a jezeli chodzi o d50 to obiektyw zakupiony osobno w zaleznosci od tego co znajde - np taki Nikon AF Nikkor 28-70.... Jezeli nic konkretnego to na poczatek tez kit...
Spotkalem sie z opnia ze d40x to taki dobry kompakt... Nie patrzec ze zloscia (Ci ktorzy go maja...) pytam tylko :D
Jakie jest podejscie osob ktore mialy oba aparaty w reku?
stanowczo bez zastanowienia, ze znajomoscia obu wybieram D40x
cyrusvirus
10-02-2008, 22:27
d50 + 18-70.
mattromanow
10-02-2008, 22:28
Ok, a mozecie uzasadnic?
Paprycjusz
10-02-2008, 22:30
Bo D40 to nic innego jak D50 bez górnego wyświetlacza i śrubokręta?
zależy do czego... jeśli chcesz czegoś a'la kompakt z jakością lustrzanki, to d40(x)... jeśli chcesz "wejść w system Nikona", to d50 (jeszcze zależy jaki przebieg)
mattromanow
10-02-2008, 22:32
Bo D40 to nic innego jak D50 bez górnego wyświetlacza i śrubokręta?
I to faktycznei wszystkie roznice??? Oczywisice przemawiajace na plus d50? Bo patrzac w specyfike d40x wypada troche lepiej... Czy faktycznie jakos zdjec jest taka odczuwalna?
Wiadomo wiekszy zakres ISO, na wyzszych czytalem ze mniejsz jest szumow.
Czy obiektywy faktycznie bez silnikow sa takie drogie? Czy to tylko u nas w kraju? Czesto jezdze do Berlina i zakupy moge zrobic tam...
Czy ta roznica w braku gornego wyswietlacza jest jaka denerwujaca? Czy to w czyms przeszkadza? Pytanie do tych ktorzy mieli mozliwosc zabawy jednym i drugim.
lewAp7 - mioales kiedys wogole d40(x) w rekach czy komentujesz bez rozeznania
mattromanow
10-02-2008, 22:35
zależy do czego... jeśli chcesz czegoś a'la kompakt z jakością lustrzanki, to d40(x)... jeśli chcesz "wejść w system Nikona", to d50 (jeszcze zależy jaki przebieg)
DO czego? Zdecydowanie do nauki fotografii z lustrzankami. Wejsc w system Nikona napewno. Nie pytajcie dlaczego, sam nie wiem. Pierwotnie sklanialem sie ku Canonom ale zmienilo sie....
Ja zakladam ze chce sie uczyc. Duzo uczyc. Wiec ten aparat i tak zostanie sprzedany albo bedize w "zapasie" za jakis czas... Troche wyjezdzam, a w tym roku bede jeszcze wiecej wiec szukam czegos do powiedzmy zdjec reporterskich - ludzie, miasta, ulice. Poza tym napewno biorac pod uwage zainteresowani wypady na scianki wspinaczkowe i rowery.
Do nauki "przy tym" poszukuej aparatu.
Czemy d50 jest lepszy do wejscia w system? Inne obiektywy? Jezeli sprzedam d40x to ze wszystkim, no moze z wyjatkiem kart. Wtedy bede myslal o lepszym body i obiektywach. Czas i finanse pokaza :)
ja używam poniższego zestawienia i jestem zadowolony...
WIeksza matryca, zakres ISO i wiele wiecej zalet a obiektywy nie sa az tak drogie jak na poczatek to 55-200 z silnikiem nie wyjdzie poza 1000 zl (mowie z VR)
D50 bo tańsze, ma śrubokręt, ma górny wyświetlacz, jest większe i lepiej leży w rękach.
cały czas mam d40 - a z d40X zrezygnowałem bo nie oferował nic waznego (za to cenę miał jakby oferował...)
tez bym bral D50 + 18-70 oczywiscie D50 w idelanym stanie z przebiegiem do 10000. roznic w zdjeciach chyba az tak wielkich niema.. oba te body nastawione sa na prace w .jpg ale gorny wyswietlacz i srubokret i kilka przycikow szybkiego dostepu przemawiaja na korzysc D50
a D50 robi kawe i dzieci ze szkoly przyprowadza. Tak naprawde D40x to D50 bez gornego wyswietlacza
mattromanow
10-02-2008, 22:42
tez bym bral D50 + 18-70 oczywiscie D50 w idelanym stanie z przebiegiem do 10000. roznic w zdjeciach chyba az tak wielkich niema.. oba te body nastawione sa na prace w .jpg ale gorny wyswietlacz i srubokret i kilka przycikow szybkiego dostepu przemawiaja na korzysc D50
Co jest takiego w tym gornym wyswietlaczu?
Co do przyciskow szybkiego dostepu - domyslam sie o co chodzi, mam na pozyczeniu d70s - glownie do zapoznanai sie z lustrzanka i chyba wiem co masz na mysli przedstawiajac na plus te przyciski. Jednak czy to az taki problem wybrac to nie w taki sposob? NIe przewiduje robienia zdjec w takich warunkach ze szybkosc bedzie AZ tak wazna... Raczej spokojna nauka robienia coraz lepszych zdjec...
Mowici co jakis czas o srubokrecie - czy obiektywy sa AZ tak drogie? Jaka to jest roznica cenowa? Poziom 200-250 zl?
CO do roznicy w zdjeciach - slyszlalem opinie ze jest zdecydowana na plus d40x....
Ja zakladam ze chce sie uczyc. Duzo uczyc. Wiec ten aparat i tak zostanie sprzedany albo bedize w "zapasie" za jakis czas...
W takim razie d40(x) będzie dobry na początek (rozważ używkę)... później zmiana na coś ze śrubokrętem.
edit:
górny wyświetlacz możesz olać (zwłaszcza jeśli do tej pory nie miałeś z nim do czynienia), najważniejszy jest śrubokręt... i nie w tym rzecz, że obiektywy z nim są droższe, ale po prostu pewnych nie ma wogóle (stałek do 200mm - poza nielicznymi wyjątkami)
Tak naprawde D40x to D50 bez gornego wyswietlacza
tylko że z inną matrycą, pomniejszony i po operacji wycięcia organów wewnętrznych
mattromanow
10-02-2008, 22:46
W takim razie d40(x) będzie dobry na początek (rozważ używkę)... później zmiana na coś ze śrubokrętem.
W tym przypadku uzywanego nie bardzo chce brac... Skoro mam mozliwosc zakupu z obiektywem kitowym za 1650 to nie wiem czy jest sens obnizac cene o 250 i kupowac uzywany...
Nad uzywanym to myslalem o d50 - wtedy tak... Ale d40x?!? Ta opcja juz raczej odpada...
Pytanie troche z innej beczki, ale nie wyrwane z kontekstu...
d60... Za chwile ma byc premiara... Jakie sa sugestie co do ceny nowego? Czy moze warto poczekac na niego? czy jednak nie? Osobiscie wyczytalem ze nie bedzie wielkich zmian... Prawda to?
Drugie pytanie czy wprowadzenie d60 nie obnizy cen d40x ze np warto poczekac ten okres czasu? No wlasnie jaki okres? Ktos cos sie orientuje? Nigdzie nie znalazlem informacji...
cyrusvirus
10-02-2008, 22:47
Tylko po kiego później jak można mieć od razu?? I do tego taniej??
Wg mnie Autor wątku powinien zarzucić sobie klapki na oczy i zapomnieć o istnieniu d40 i szukać szukać szukać d50 w dobrym stanie albo i d70/s z obiektywem 18-70.
Kurde no bez porównania jest zestaw d50/70 + 18-70 i d40 + 18-55
!!!
Jako właściciel D 50 i macarz D 40x wybrał bym raczej D 50 bo jak chcesz się rozwijać z obiektywami będzie taniej. Zawsze można jeszcze poczekać na większa kasę i kupić D 80 (nowe 2500) Na początek 50 1.8. Kupując nowe D 40 z kitem po pewnym czasie zauważysz, że warto mieć jasne szkła a wtedy zaczną sie koszta.
Ja po roku używania kitów zmieniłem na jaśniejsze (nie najjaśniejsze jakie chciałby) i różnica jest powalająca.
Pamiętaj jednak, że 50 pojawiają się sporadycznie na naszej giełdzie a te z niskimi przebiegami długo nie leżą.
Moja zmieni wlaściela niebawem lecz kto kupi D 50 z 41 000 przebiegu?
Co jest takiego w tym gornym wyswietlaczu?
Co do przyciskow szybkiego dostepu - domyslam sie o co chodzi, mam na pozyczeniu d70s - glownie do zapoznanai sie z lustrzanka i chyba wiem co masz na mysli przedstawiajac na plus te przyciski. Jednak czy to az taki problem wybrac to nie w taki sposob? NIe przewiduje robienia zdjec w takich warunkach ze szybkosc bedzie AZ tak wazna... Raczej spokojna nauka robienia coraz lepszych zdjec...
Mowici co jakis czas o srubokrecie - czy obiektywy sa AZ tak drogie? Jaka to jest roznica cenowa? Poziom 200-250 zl?
CO do roznicy w zdjeciach - slyszlalem opinie ze jest zdecydowana na plus d40x....
Mowie co mi sie wydaje.. ja zaczynalem od D50 potem byla D80 teraz D200 i wszystkie je sie obsluguje podobnie.. ostani plenerek robilem D40x kolegi i jakos sie nie moglem przyzwyczaic.. zeby cokolwiek ustawic musialem wejsc w menu.. co mnie strasznie rozpraszalo.
zrobisz jak uwazasz ja sobie zostawilem D50 jako drugie body bo to bardzo dobry aparat.
odpowiedzi część dalsza...jakiś czas temu byłem przed tym samym wyborem, po próbach z oboma(wiem zaraz ktoś nakrzyczy na mnie)w jakości zdjęć nie zauważyłem różnicy,więc wybrałem D40 i zabrałem się za szukanie obiektywu,(po wcześniejszych latach pstrykania analogiem i częstą zmiana obiektywów)wybrałem 18-200 VR, następnie parę innych gadżetów jak lampa,dobry stojak i ... w plener!pozdrawiam!
czy wprowadzenie d60 nie obnizy cen d40x
raczej nie, d40x został wycofany z produkcji i to od sklepów w którym jeszcze leży on na magazynach będzie zależała jego cena (wyprzedaże, promocje)
Bylem uzytkownikiem D40x i zmienilem nie tak dawno na D80 ze wzgledu na brak srubokreta. D50 ma srubokret jak sie nie myle, co jest duzym plusem. D40x ma wieksza matryce, czyt. wieksza mozliwa rozdzielczosc ;) , D50 ma wiecej punktow AF (jak sie nie myle 5; D40x ma tylko 3). Szczerze? Nie wiem, co bym wybral... Gdybym teraz mial wybierac miedzy D40x, a D50, to wzialbym moze D50, ale pewien nie jestem.
Powiem tak - jesli wystarczy Tobie kitowy obiektyw 18-55 i np. 55-200 do tego, to bierz D40x, jesli nie - D50. Myslac o roznych obiektywach, chcac miec wiekszy wybor sposrod nich, bierz D50. Obecnie - co prawda - jest coraz wiecej obiektywow majacych wlasny silnik AF, wiec teoretycznie mozesz wziac D40x. Tylko takie obiektywy sa raczej nieco drozsze, niz te, ktore go nie maja ;)
mattromanow
10-02-2008, 22:53
Z tego co widze oba maja taki sam typ matrycy z plusem na d40x... Chyba ze sie myle - poprawcie, podajcie konkrety.
Dlaczego d40x? Bo mam na gwaracnji - biore pod uwage moja nauke, z opinii wynika ze jednak wychodzi to na plus.
Ja wiem ze napewno zmienie ten aparat na konkretniejszy po czasie nauki - a ja Wam serio mowie ze ja mam duzo do nauki jezeli chodzi o fotografie...
Poza tym patrzac na konkretne koszty poczatkowe d40x wyjdzie mnie taniej...
Klapki na oczy to mialem :D
Do rozmowy ze znajomoa ktorej przedstawilem ten sam problem... Miala dobe do namyslu ;) I ostatecznie podpowiedziala d40x.... :/
To jest najwiekszy dylemat jaki do tej pory mialem jezeli chodzi o zakup sprzetu.... Jakiegokolwiek :)
D50 bez zastanowienia.Przyjdzie taki czas,kiedy stwierdzisz, że D40 już Ci nie wystarcza,żeby się rozwijać,żeby poznawać,jak się pracuje z innymi obiektywami,może utwierdzisz się w przekonaniu(tak jak ja),że nie potrzebujesz superzoom'ów,ciemnych superzoom'ów ale fajnych,jasnych stałek.
Górny wyświetlacz,chociaż bez oświetlenia-nie wyobrażam sobie pracy na D50 bez niego!
D50 lub półki wyżej(D70,D80),wyłącznie!
mattromanow
10-02-2008, 23:05
Masz racje !
Przyjdzie taki czas - wtedy mysle ze zdecyduje sie na zmiana body... Na cos konkretniejszego.
Kiedy tak jak mowisz - bede widzial czego chce, czego mi brakuje...
Teraz czuje ze i tak nie wykorzystam obiektywow ktore sa z mozliwosciami do d50... Tak sadze...
To pytanie czy na plus d40x nie przemawia wiekszy zakres ISO? Mniejsze szumy na wyzszych? CZy to nie jest plus, wart pokretel szybkiego wyboru i np gornego wyswietlacza? Ok obiektywy z silnikiem... To bedize ciezko obalic :) ALe ja naprawde w pierwszym okresie uzytkowania napewno nie bede sie martwil szklami tylko odpowiednim kadrowaniem, ustawianiem przyslony, migawki itp... Sami wiecie o co chodzi. Pierwszej zabawy z RAWami.... Ja do tego szukam.
Jezeli w pewnyum momemncie powiem za slabe - znajdzie sie on w ofercie na tym forum :)
d40(x) jest nowszy od d50, podobno mniej szumi, lepszy wizjer... 5 pól AF, czy 3... śmieszna różnica. Do nauki i rozeznania co i jak... w sumie to wszystko jedno - skoro wiesz napewno, że niedługo zmienisz. Ja wziąłbym używkę d40 z półroczną gwarancją za ok 1000-1100zł, albo właśnie d50 poniżej 1000zł (ale przebieg ważny!). Za "X" parę stówek drozej - funkcjonalności więcej jak na lekarstwo... O d60 do nauki to zapomnij - szkoda kasy.
mattromanow
10-02-2008, 23:11
Dzieki... czyli d60 nawet nie biore pod uwage. Nie wiem czmu :D (nie wyjasniles) ale nie zaglebiajmy sie w to ;)
WIem ze zmienie. Bo wiem po co kupuje czego oczekuje od siebie za jakis czas.
Uzywane d40x? Ok... Wiec zabieram sie za poszukiwania...
Napisalem tego posta dlatego ze pierwotnie bylem za d50. Nie ukrywam. Czytam pytam i zdania sa podzielone. Moja znajoma - trzaska d70s i stwierdzila ze bez zastanowienia mam brac d40x patrzac na to, po co jest mi ten aparat...
Dlatego postanowielm ze napisze i zapytam Was.
I na koniec widze, ze jednak zdecydowana wiekszosc osob jest za d40x... Argumenty za d50 sa istone ale nie wiem czy tak wazne w moim przypadku - celow do czego potrzbuje ten aparat...
kazujaman
10-02-2008, 23:11
Ja bym wybierał między D40 a D50 a D40x i D60 sobie odpuścił.A jak stwierdzisz,że ci nie wystarcza,to przesiądziesz się np. na D80,które za rok będzie pewnie wyprzedawane po bajecznie niskich cenach ;] I pamiętaj,że body to w obecnych czasach żadna inwestycja,lepiej kupić tańsze i najlepszy obiektyw,na jaki cię stać.
czy na plus d40x nie przemawia wiekszy zakres ISO?
Nie wiem jak inni,ale ja nie pamiętam,żebym używał ISO wyższego niż 400.
Pomyśl,czy warto kupować D40,żeby się pouczyć "troszeczke" ,sprzedawać ze stratą i zaś kupować coś o półke wyżej?
to ja jeszcze wyjaśnię: jestem za uzywanym d40 bez X - skoro do nauki i wiesz, że niedługo zmienisz, to różnice w cenie lepiej od razu zainwestować w lepszy obiektyw (np. zamiast 18-55, kupić 18-70)
mattromanow
10-02-2008, 23:18
to ja jeszcze wyjaśnię: jestem za uzywanym d40 bez X - skoro do nauki i wiesz, że niedługo zmienisz, to różnice w cenie lepiej od razu zainwestować w lepszy obiektyw (np. zamiast 18-55, kupić 18-70)
O widizsz !!!!
Tego nie bralem pod uwage... Bo roznica miedzy x i jego brakiem jest w wielkosci matrycy????
Zeby nie bylo !
Ja nie forsuje jakiegos konkretnego modelu. Tylko szukam jak najbardzije... Pytam w jedna i druga strone.
W pierwszej wersji chcialem poszukac d50 i taki zakupic. O d40 pomyslalem po opinii znajomej, ktora robic na d70s czyli tak naprawde aparacie zblizonym do d50 - odradzila mi...
d40(x) jest nowszy od d50, podobno mniej szumi, lepszy wizjer... 5 pól AF, czy 3... śmieszna różnica
Wybacz, ale zupełnie nie wiesz o czym piszesz. Wizjery są identycznych rozmiarów, a jeśli 5 a 3 pola AF to dla Ciebie żadna różnica... no cóż.
Zalety D50 nad D40x:
- silnik
- 5 pól AF
- dużo wygodniejszy profil obudowy
- górny wyświetlacz
Zalety D40x nad D50:
- rozdzielczość
Podłącz sobie do D40(x) Nikona 50mm 1.4/1.8, Nikona 80-200, Tamrona 17-50/28-75 itp. - od razu docenisz przydatność silnika w korpusach. Zrób portret pionowy z osobą z prawej strony kadru - docenisz 5 pól AF, nie 3. Sprawdź w mocno słoneczny dzień ustawione parametry na lcd - docenisz górne "czarno-białe" wyświetlacze. Itp itd.
Vodafone
10-02-2008, 23:19
Jestem za D40x,bo nowe i nikt na niego nie prychał,kichał czy też nie macał go ;-) Nówka to nówka... nie ma co gadać trza kupować :mrgreen:
i paru innych pierdołach... mało ważnych z mojego punktu widzenia. Z Twojego powinny być jeszcze mniej wazne (bo wiesz, że zmienisz)...
edit:
KozaK - poza śrubokrętem, to są niezbyt ważne przewagi... wszystko zależy jaki ten d50 miałby przebieg (bo i ja d50 stawiam wyzej nad d40, ale...)
dwie sprawy:
po pierwsze napisz ile chcesz przeznaczyć na to kasy,
po drugie zapomnij o istnieniu D40/D40x jeżeli myślisz o lustrzankach nikona.
co ci robi ta obudowa. odciski ci sie na rekach porobia ?
mattromanow
10-02-2008, 23:29
Przeznaczyc kasy? 1600-1700 PLN
Przeznaczyc kasy? 1600-1700 PLN
D50+N18-70 i jeszcze zostanie kasa na dobrą kartę pamięci.
mattromanow
10-02-2008, 23:44
To zamiast karty kupie plecak :D
Karty mam jescze po Canonie PS A560 wiec narazie nie sa potrzebne. Miedzy innymi dlatego zastanawiam sie nad modelami z kartami SD a nie np d70/70s - z CF...
Problem jest tylko taki, ze wszystko fajnie za d50 - ale gdzie znajde takie fajne body z dobrym przebiegiem w tej cenie? Znalalzem za 1000 z przebiegiem 21k... Pisalem nawet o tym posta nizej.... Wy piszecie ze mam nie patrzec na wiecej niz 10000 zdjec...
Wiec klapa :|
po drugie zapomnij o istnieniu D40/D40x jeżeli myślisz o lustrzankach nikona.
No jasne D40/40x nie robi zdjęć w ogóle. Kiedy wybierałem aparat dla mojego znajomego który chciał wykonywać fotografie lepszej jakości niż kompakt zaproponowałem mu D40(X), zakupił, posiadałem wcześniej D70 i po pobawieniu D40(x) byłem w szoku oglądając jakość zdjęć, naprawdę to jest lustrzanka cyfrowa, dla frustratów monochromatycznych wyświetlaczy zapraszam do zakupienia gripa z takowym...żałosne, brak śrubokręta to błąd Nikona ale 55-200(VR) czy 18-70 także można wykonać fotografie, ludzie zastanówcie się co piszecie nie każdego stać na D2xx/3xx i pewnie większość posiadaczy D40 nie potrafiłaby się nawet nimi posłużyć (jak to nie ma Auto??). Ale są jeszcze ludzie którzy wolą zakupić sprzęt nowy i prawdopodobnie skończą na cykaniu lub bawieniu się a nie na onanistycznym wypisywaniu sprzętu w stopkach, nie każdy będzie focił śluby znęcał się nad modelkami(modelami), są ludzie którzy fotografują przy okazji i wymagają od tych fotek jakości a podstawowe (do 1000zł) obiektywy im to zapewnią...tyle jak kogoś uraziłem to nie chciałem sorry...
mattromanow
10-02-2008, 23:52
Z taka odpowiedzia jak Twoja spotkalem sie u wspomnianej znajomej - ona takze robi modelem d70...
Powiedizal ze skoro mam sie uczyc, patrzec na zdjecia ocenia i UCZYC to nie mam sie zastanawiac nad d50...
Jednak moze cos jest w tym modelu ze ludze tak go zachwalaja? Co??? Jaki konkret? Rozumiem ze to jest ciezki temat :) I moze doprowadzic do rekoczynow realu :D ale powaznie - chcialem d50 z tych powodow o ktorych wspominaliscie, ale ciezko mi znalezc w dobrej cenie z malym przebiegiem :( I chyba dlatego ze nie moge znalezc, a jakos nie do konca chce ryzykowac z kupnem takiego - przebieg 21k to pomyslalem ze moze jednak d40/x bedzie odpowiedni na poczatek?!?!....
d40x ma wiekszy wizjer.. no czego to sie czlowiek na forum nie dowie.. d60 to to samo zreszta co d40x tylko ma trzepaczke.
jak kiedys weszlo d50 ktore bylo obcietym d70s to sie ludzie czepiali ze nie ma w nim podswietlania gornego wyswietlacza i ze nikon mogl sie nie wyglupiac i tego nie wycinac. a tu prosze. wycieli caly wyswietlacz i po co komu on.. ;-) jak ktos mowi ze nie ma roznicy miedzy 3 a 5 a 11 punktami AF to tez niech najlepiej nie zabiera zdania.
d40 (tego x to juz sobie odpusc bo do nauki Ci nie jest potrzebny) to jest dobra jak wlasnie chcesz sobie kupic do tego jedno szklo, najlepiej 18-200vr. idealny zestaw dla kobiety, weekendowego pstrykacza, albo czlonka japonskiej wycieczki. maly, wygodny, kladacy na lopatki dowolny kompakt.
jak chcesz sie uczyc i planujesz sie rozwijac (bo moze nie planujesz) to kup uzywane d50/70/70s. przede wszystkim mozesz do tego zapiac 50 1.8 ktora i za 300zl mozna wyrwac. a jesli chcesz sie bawic w fotografie to na pewno ja , albo jakas inna stalke bedziesz chcial w koncu podpiac. poza tym d40 jest male po prostu - uchwyt nie jest za duzy i z jakims tele albo nie daj boze krotkim obiektywem i lampa po chwili lapy zaczna Ci odpadac. ja wiem ze mozna wszystko, tylko po co przekombinowywac. lepiej kup to d50, zanim je poznasz minie sporo czasu. zdaje sie jeden kolega z forum jakis czas temu pytal czy d40x czy d80 ... wzial d40x .. teraz stracil .. i kupil d80.
jak chcesz miec jeden obiektyw i czasem popstrykac to nie ma znaczenia co wezmiesz.
mattromanow
10-02-2008, 23:56
O kurde... no miesz mi sie strasnzie :D
maly5: takie argumenty - waga, wielkosc czucie w rekach mialem w glowie przed napisaniem tego posta.... NIe ukrywam ze troche odstraszalo mnie trzymanie czegos wiekszego od kompaktu - nie tego szukam. To ma byc lustrzanka. Ok do nauki, ale jednak lustrzanka... tylko gdzie ja znajde takie d50 o ktorym mowiecie???? Moze jakas konkretna oferte??? :>
Jeżeli zamierzasz się uczyć i wdrożyć w system...
to bez zastanowienia polecam D50... tak przestarzała puszka... no i co z tego...
ale znacznie więcej możliwości oferuje posiadaczowi niż D40/x
najlepiej poszukać na forum,
albo na alledrogo.pl
ale chyba lepszym wyborem jest forum bo nie kupujesz kota w worku...
masz pewność co do przebiegu i zużycia aparatu...
maciek_m
11-02-2008, 00:04
Jeżeli zamierzasz się uczyć i wdrożyć w system...
to bez zastanowienia polecam D50... tak przestarzała puszka... no i co z tego...
ale znacznie więcej możliwości oferuje posiadaczowi niż D40/x
najlepiej poszukać na forum,
albo na alledrogo.pl
ale chyba lepszym wyborem jest forum bo nie kupujesz kota w worku...
masz pewność co do przebiegu i zużycia aparatu...
czy ja wiem czy taka przestarzala? zdjecia przestala robic czy co?
dla mnie wybor bylby oczywisty z 2 powodow ktore juz byly wymienione - srubokret i gorny wyswietlacz.
Po prostu nie moge sie przyzwyczaic jak np czasem cykne canonem czy jakas hybryda ze wszystkie parametry sie pokazuja na tym wielgachnym ekranie z tylu.... kolorowo wszystko, duzo informacji naraz...
prawda jest taka ze gorny wyswietlacz jest po prostu ********** czytelny do bolu, jedno spojrzenie i wiesz w ciagu ulamka sekundy co jest ustawione....
dla tego powodu kazdy aparat bez tego bylby dla mnie ciezki w przywyczajeniu sie...
mówiąc o przestarzałej chodziło mi raczej o wiek body...
i to, że nie jest już dawno produkowana...
a wchodzące nowości niestety odstają możliwościami od D50ki...
a górny wyświetlacz to jednak naprawdę przydatna rzecz...
o śrubokręcie nie wspomnę :)
bo niestety... body bez tego zdecydowanie ogranicza wybór obiektywów... tylko do najnowszych, dość drogich...
mattromanow
11-02-2008, 00:09
Piszecie przestarzala... Ja trafilem na opinie pytajac na jakims forum - ze d50 to klasyk jezeli chodzi o Nikony. Moze grubo przesadzone ale to spowodowalo ze zainteresowalem sie tym modelem...
Problem jest taki ze zalety d50 powiedzy ze znam robie teraz zdjecia d70s wiec wiem co trzymam w reku i czego moge sie spodziewac po d50... Nie mam porownania z d40/x... To troche boli. Chyba jutro z rana przejade sie do jakiegos sklepu i poprosze o prezentacje...
d50 to klasyk jezeli chodzi o Nikony
no i to prawda wg mnie...
zauważ, że to jak dotychczas jedna z najbardziej udanych konstrukcji...
nie ma BF, FF itp....
co zdarza się w D70/s...
jak na nieuszczelnioną puszkę jest naprawdę szczelna...
no minus wielki, że nikon nie zrobił do tego gripa... :(
FajaR popieram w dzisiejszych czasach D40x sprzedasz duzo szybciej a nie ma co sie oszukiwac bedziesz trzymal ten aparat rok moze wiecej zanim wszystko opanujesz a za rok to mozesz juz go wymienic na filtr polaryzacyjny nie wiecej
mattromanow
11-02-2008, 00:23
no minus wielki, że nikon nie zrobił do tego gripa... :(
Gripa na poczatku raczej nie bede potrzebowal...
Powiem szczerze, ze po calej rozmowie wracam jednak do pkt wyjscia jezeli chodzi o aparat. Dlaczego?
Solidnosc i jakos trzymania w rekach. NIe ukrywam ze w przypadku - d40 ktorego mi zalecaliscie jest to taki sam aparat pod wzgledem technicznym co d50 z tym ze lepiej wypada wlasnie d50...
d40x na ktorym sie zastanawialem w tym porownaniu - stwierdziliscie ze szkoda kasy...
Ktos polecal mi d40 uzywane... Wiec co za roznica czy uzywane d40 czy d50??? SKoro sa takie plus na d50???
NIe mowie ze sie zdecydowalem ale w pewnym sensie moje oboway spowodowane dodaniem do glowy d40x powoli sie rozwiewja. Jutro zawitam do sklepu i poprosze ten aparat do reki.. Jezeli faktycznei zobacze ze jest on "delikatny" to bedize argument. Nie pisalem wczesniej, ale w pewnym sensie to jest dla mnie wazne - czucie aparatu. Nie chce brac lepszego kompaktu - nie mowie ze tym jest d40/x nie nie !!! Tylko jezeli chodzi o sam aparat w reku... Gorny wyswietlacz - rozumiem co maja zwolennicy tego na mysli ! Patrze teraz na d70s ... Wiem o co chodzi.
Reszta argumentow... NIe wiem... Musze sie z tym przespac i jeszcze raz pczytac wszystkie odpowiedzi tu :)
No chyba, ze jeszcze ktos cos chce dorzucic? :)
Piecyk: masz racje ! Argumenty z naszej rozmowy sa bardzo solidne !!
Duzo mi daly. Tylko popatrz tak... Jezeli aparat bedzie wart za rok - mowie o d50 - tyle ile bedzie to nie warto go zatrzymac jako drugiego? Skoro bedize jednak on lepszy jako aparata "na stale" wg opinii ludzi z forum?
Naprawde nie wiem :)
d50 przestali robic z prostego powodu - jak wprowadzili d40 to nikt by jej nie kupil jakby d50 bylo nadal, a kupa ludzi kupila d50 zamiast d70s , bo zaoszczedzone 1200 powiedzmy zlotych moglo wlozyc w jakies szklo minimalnie tracac na funkcionalnosci (wiekszosc osob wie jakie byly roznice miedzy tymi body). d40 cenowo poszlo podobnie jak d50 a koszt jego wyprodukowania na pewno byl sporo nizszy (bo sporo mu jednak wycieli).
moze i klasyk bo spowodowal min przez swoja cene rozwoj amatorskiego rynku luster po stronie nikona. ale czy to przestarzale ? no nie sadze. bo niby co w nim jest przestarzale ? dziwna stwierdzenie. d50 ma swoje wady (jak kazde zreszta body). ale ma ich znacznie mniej niz jego dwaj mniejsi/mlodsi bracia.
co do wagi - samo body - lacznie z tymi wyzszymi nie wazy tak duzo .. ale jak zaczynasz do niego zapinac powazniejsze zabawki to niestety bez dobrego uchwytu robi sie krucho. a tu liczy sie grip i waga samego body. jak ktos nie wierzy to proponuje zapiac do d40 obiektyw 50/35 czy jakas lekka stalke i sb800.
a gorny wyswietlacz - nie potrzebuja go tylko Ci co go nie maja. Ci co go posiadaja czasem chcieliby na nim tylko wiecej informacji miec ;-)
slav1973
11-02-2008, 00:25
Ciągle mam D50 i co jakiś czas bawię się D40.
Co D50 ma czego nie mają D40 i D40x:
- 5 pól AF (D40 i D40x - 3 punkty),
- FEL - mozliwość zapamiętania siły błysku,
- braketing światła zastanego i flasha lub balansu bieli,
- ustawianie paremetrów ekspozycji w skokach 1/2EV i 1/3EV (D40 i D40x - tylko 1/3EV),
- no i działa AF z obiektywami bez wbudowanego silnika, np. takim tanim fantastycznym 50f1.8D;
- ekranik na górze - dobrze widoczny nawet przy pełnym słońcu;
Co ma D50 i D40 czego nie ma D40x:
- czas synchronizacji flasha 1/500 (D40x 1/200)
Co mają D40 i D40x czego nie ma D50:
- wizier większy o ok. 7% i też trochę jaśniejszy - i teoretycznie róznica niewielka to moim zdaniem łatwiej ustawia sie ostrość manualnie;
- korekcję +/- balansu bieli podobną jak w wyższych modelach,
- czułośc ISO 3200
- Auto ISO z możliwościa ustawienia najdłużeszgo czasu i najwyższej wartości ISO (w D50 tylko najdłuższy czas),
- bezproblemowa mozliwośc stosowania kart pamięci powyżej 2GB (SDHC) - w D50 teoretycznie nie można a w praktyce jest z tym różnie;
- Ekranik o przekątnej 2,5 cala i 230.000 pikseli (D50 - 2cale i 130.000 pikseli i niestety zbyt kontrastowy);
- Mozna w parametrach obrazu ustawić zdjęcia cz-b - nawet jak ktoś robi w RAW'ach i konwertuje później to tryb ten pomaga łatwiej obserwować rozkład tonów w obrazie;
- seria do 9 RAW'ów (D50 ma do 4 RAW'ów w serii);
- MENU po polsku;
- Histogram RGB ukryty w Menu Edycji obrazu - przydatny chociażby przy sztucznym oświetleniu;
- są mniejsze i lżejsze :)
- parametry wyświetlane są na tylnym wyświetlaczu i dzięki temu wszystkie dostępne nawet w nocy.
Co ma D40x czego nie mają D50 i D40:
- 10Mpx (D40 i D50 mają 6MPx);
- migawka mechaniczna (D40 i D50 hybrydową), dzięki czemu nie pojawiają się efekty typu UFO;
- ISO 100
Szumy:
- D40x (10MPx) ma najwięsze szumy - D40 najniższe, D50 trochę wyższe od D40 (oba 6MPx).
D40 i D40x są dostępne nowe - D50 raczej juz nie.
Mogłem coś zapomnieć lub pomylić, ale to już napewno koledzy uzupełnią - ja lekko niedysponowany jestem. :)
Pozdrawiam
Władca Pixeli
11-02-2008, 00:27
D40/D40x zwane na forum kastratami to taki fotograficzny eunuch.
Możesz żyć jak w haremie, mieć jedzenia pod dostatkiem, napatrzyć się do woli ale przyjemności nigdy nie osiągniesz. :mrgreen:
D40/D40x zwane na forum kastratami to taki fotograficzny eunuch.
Możesz żyć jak w haremie, mieć jedzenia pod dostatkiem, napatrzyć się do woli ale przyjemności nigdy nie osiągniesz. :mrgreen:
:-D:-D:-D ale sie usmialem :-D
na poczatku nie bedziesz zalowal bo kazdy cieszy sie swoim sprzetem. problem zacznie sie ze sprzedarza a finanse postawia cie przed faktem ze jak nie sprzedasz starej to nie kupisz nowej. Przemysl ....
Oczywiście, że d40 a tym bardziej d40x to nowsze konstrukcje, inna matryca... ale jak dla mnie brak śrubokręta dyskwalifikuje go dla ludzi, którzy chcą niedrogo zacząć się bawić fotografią. Mam wrażenie, że d40(x) to taki aparat, którym nikon chce "wejść pod strzechy" jeszcze bardziej niż d50, ale jednocześnie nie dać wszystkim użytkownikom pełnego zadowolenia po to, by szukali zaraz czegoś lepszego:)
Poza tym... mam duże dłonie, D40(x) mi zupełnie nie leży:)
kazujaman
11-02-2008, 00:37
Faktycznie najlepiej będzie,jak obejrzysz w sklepie D40 i porównasz z D70 (który jest podobny do D50 w wielu aspektach),zwracając uwagę na chwyt,wielkość LCD+menu,przyciski funkcyjne na zewnątrz aparatu no i górny wyświetlacz. Wtedy stwierdzisz,które z nich są dla ciebie ważne,a które mniej ważne. No i jeszcze nieszczęsny śrubokręt - czy potrzebujesz już teraz pełnego dostępu do obiektywów,czy możesz trochę poczekać. No i pamiętaj,że tak naprawdę wszystkie te aparaty mają zbliżone możliwości i znacznie więcej będzie zależeć od ciebie niż od samego body - ono ma raczej wpływ na ergonomię i wygodę użytkowania (ew.wybór obiektywów), a niekoniecznie na poziom twoich zdjęć.
na poczatku nie bedziesz zalowal bo kazdy cieszy sie swoim sprzetem. problem zacznie sie ze sprzedarza a finanse postawia cie przed faktem ze jak nie sprzedasz starej to nie kupisz nowej. Przemysl ....
Piecyk .. wytlumacz mi bo chyba nie dociera do mnie (moze juz za duzo wypilem).. ale jaka roznice cenowa chcesz uzyskac przy sprzedazy body za rok dwa ? a moze chcesz powiedziec ze za rok nie sprzeda d50/70 a d40 sprzeda ?
mattromanow
11-02-2008, 00:38
To ostatnie zdanie teoretycznie (!) tak...
Planuje pewne zmiany w moim powiedzmy zyciu i licze ze wyjedzie troche lepiej niz jest teraz i sprzedaz "aktualnego" apratu, zeby kupic nowy nie bedzie potrzebna....
WIec do konca pod tym kontem nie chce patrzec... Chce miec mimo wszystko dobry TERAZ aparat, ktory POOOZNIEJ zmienie...
Kazdy sie cieszy ale ja znam siebie ;) WIem ze zaczne szukac ze ah... temten ma to, a ten tego nie ma, moglem tamten i w druga strone... Taki jestem :D I chyba wiekszosc tak ma ;)
mattromanow
11-02-2008, 00:42
No i pamiętaj,że tak naprawdę wszystkie te aparaty mają zbliżone możliwości i znacznie więcej będzie zależeć od ciebie niż od samego body - ono ma raczej wpływ na ergonomię i wygodę użytkowania (ew.wybór obiektywów), a niekoniecznie na poziom twoich zdjęć.
Dokadnie tak jak mowisz !!!!
Ja zdaje sobie z tego doskonale sprawe. Dlatego powiedzmy tyle moich pytan bez konkretow...
Nie stawiam sie za jednym modelem mowiac ze drugi klapa, a porownuje tylko tak od...
Od d40/x pomyslalem pierwotnie wlasnie tak jak tkos napisal, ze Nikon wyszedl z czyms co ma upraszczac, robic dostepne dla kazdego... I jezeli tak to odpowiedz u mnie jest prosta - nie tego szukam...
Faktycznie zobacze co bedize w sklepie, pozniej porowna to z d70 i bede decydowal...
Jeszcze kwestia znalezienia w dobrej cenie...
Jedna oferte mam na oku...
a co do gripa... myślisz że nie będziesz potrzebował dopóki nie dostaniesz w ręce aparatu, który takowy ma:) szczególnie przy tych rozmiarach aparatu, komfort użytkowania znacznie się poprawia. Nikon co prawda bp nie zrobił do d50, ale jest delta...
maly5 czytasz z ruchu moich ust :)
maly5 czytasz z ruchu moich ust :) co czytam ? nic nie czytam. to jest odpowiedz ? ciekawa..
chodzilo mi o to ze nie sprzedasz D50 za rok z przebiegiem ok 40k
chodzilo mi o to ze nie sprzedasz D50 za rok z przebiegiem ok 40k
po pierwsze nie sadze ze nie sprzedasz, po drugie bedzie mialo wieksze szanse na sprzedaz niz d40 z przebiegiem 30k
za rok albo każdy już będzie miał d40/d50 albo ceny d60 będą tak niskie, że wszyscy będą je kupowali w real'u albo carrefour'rze:):)
mattromanow
11-02-2008, 01:04
Panowie ! :)
Ja jeszcze nie kupilem aparatu wiec nie dzielmy skory na niedzwiedziu :)
Tak na koniec...
Nie znalalzem podobnego watku na tym forum wiec mysle ze na przyszlosc nie jeden z podobnym dylematem bedize mial tu sporo podwiedzi.... Fajnie :)
Ja sam sie nie zdecydowalem... ehh... Blizej jednak jestem teog z czym tu przyszedlem - d50.... Nic nie mowic :)
Jutor zobacze co prezentuje d40, pogadam ze znajoma ktora pierwotnie powiedziala d50 - tak a dzisaij zmienila zdanie na d40/x.... Nie wiedziec jeszcze czemu... Jutro sie wyjasni i na dniach bede sie decydowal na zakup.
Moze w miedzy czasie wpadnie jakas fajna oferta :>
Pozdrowienia dla Wszystkich ktorzy zabrali glos w dyskusji - bardzo Wam dziekuje !!!
Sam nie liczylem ze bedize takie zainteresowanie :) Tym bardziej ze temat typowy....
Tak jak powiedzialem w innym poscie - Nikoniarze, bez znaczenia na model, to fajni ludzie :D
I cale szczescie ze zdecydowalem sie na ten system...
Tak na koniec...
Nie znalalzem podobnego watku na tym forum wiec mysle ze na przyszlosc nie jeden z podobnym dylematem bedize mial tu sporo podwiedzi.... Fajnie :)
Eee tam... stawiam 2 banany i przebitą dętkę od roweru, że założy nowy taki sam nie umiejąc korzystać z opcji "szukaj"
mattromanow
11-02-2008, 01:15
Eee tam... stawiam 2 banany i przebitą dętkę od roweru, że założy nowy taki sam nie umiejąc korzystać z opcji "szukaj"
Przymuje :D
WIesz, ze ja sam sie obawlem ze zaraz dostane po glowie za robienie podobnego tematu...
Przegladalem forum i nic nie znalazlem to postanowielm co mi tam - ryzykuje, zakladam watek :)
No i przyznam szczerze, ze wyszedl kawal dobrego materialu... No mnie on nie przekonal :D ale rozjasnil mi zdecydowanie. Jutro jeszcze sobie przegladne wszystkie odpwiedzi i mysle, ze bedzie juz calkiem jasno ;)
pioter m
11-02-2008, 01:18
Widze, ze tutaj takze zajrzales. Ale sie rozpedzili! Juz grip chca ci sprzedac. Dobrze, ze nie namawiaja cie na d200, bo moze o tym nie wiesz, ale nizsze modele nikona nie mierza swiatla ze starymi i dobrymi szklami manualnymi, ktore sa podobno tanie.
Obejrzyj dokladnie aparat znajomej. D40x ma pare zalet. Moze nie jest tak wygodny, jak moja siedemdziesiatka, ale jak juz ci wczesniej napisalismy na innym forum (tu go raczej nie powaza sie) - optyka to podstawa, a korpus to tylko dodatek. Warto jednak miec na niego gwarancje. Powodzenia.
mattromanow
11-02-2008, 01:25
Skoro sie zdecydowalem na Nikona to nie moglo mnie i tu zabraknac :)
Temat sie rozwinal, ale to dobrze. Znalalzem tu kilka informacji ktorych jescze mi brakowalo.
Dyskusja jak widisz byla burzliwa, ale to takie sa najlepsze !
Wiem, ze warto miec na gwarancji, ale czy w tym przypadku jest to az tak istotne? Sam nie wiem...
Ale sie rozpedzili! Juz grip chca ci sprzedac. Dobrze, ze nie namawiaja cie na d200, bo moze o tym nie wiesz, ale nizsze modele nikona nie mierza swiatla ze starymi i dobrymi szklami manualnymi, ktore sa podobno tanie.
:):)
optyka to podstawa, a korpus to tylko dodatek. Warto jednak miec na niego gwarancje. Powodzenia.
Skoro optyka to podstawa... to wypadałoby, żeby aparat dawał możliwości swobodnego jej doboru, a tu jak wszyscy wiemy zaczynają się schody z d40...
mattromanow
11-02-2008, 01:34
Skoro optyka to podstawa... to wypadałoby, żeby aparat dawał możliwości swobodnego jej doboru, a tu jak wszyscy wiemy zaczynają się schody z d40...
No tak biorac ta opinie pod uwage i to w sprawie gwarancji najlepiej bylo by mi kupic d80... ALe na to mnie nie stac...
WIec zostaja albo rybki albo akwarium...
a takie coś?
http://www.allegro.pl/item309691684_e_oko_nikon_d70_nikkor_50_1_8d_gwara ncja_.html
mattromanow
11-02-2008, 01:40
a takie coś?
http://www.allegro.pl/item309691684_e_oko_nikon_d70_nikkor_50_1_8d_gwara ncja_.html
Nad d70 zupelnie sie nie zastanawiam bo odpadly przez karty CF - szkoda mi pieniedzy na dodatkowy wydatek. Mam 3gb w SD i dlatego patrze tylko na modele d50 i d40/x
Ale dzieki za info :)
autograf
11-02-2008, 01:49
d50 + 18-70.
Cyru dobrze prawi!
PS [Bez reklamy] ale bodaj fotone sprzedaje swoje d70s w dobrych plnach, a sprzet mialem w rece - bez zastrzezen!
PS 2 - zrob tak jak ja zrobilem,(bo ja dalem dupy: 2 stycznia 2008 kupilem D40, 28 stycznia sprzedalem) - ale do rzeczy:
Ja kupilem nowe body D80 (2500-2600) - kit 18-70 uzywany za 500 i jezdem ubrany we fajowy sprzet ;)
Komplet powiedzmy 3000. Jak se za pol roku sprzedam kita to nic nie stace lub 10%. Sloiki trzymaja cene.
kupuj oczywiście D50. Piszesz, że za jakiś czasz będziesz zmieniał sprzęt. Jak trochę posiedzisz na forum zobaczysz, że każdy będzie radził inwestowanie w szkła, a nie w body. By nie mieć kłopotu z obiektywami kup od razu d50 - bo ma napęd śrubokrętów. A obiektywy będziesz mógł zmieniać na dowolne - takie jak uznasz za potrzebne. Być może z tym body (d50) zostaniesz o wiele dłużej niż teraz zakładasz :-D, bo zobaczysz, że ograniczają cię obiektywy, a nie aparat.
Niektórzy podnosza sprawę tego, że obiektywy z silnikami sa droższe. To nie jest prawda - to raz, to nieistotne - to dwa. Dlaczego? Dobre stałoogniskowe obiektywy (śrubokręty) kosztują więcj niż kity 18-55. A dlaczego to nieistotne? Bo to są inne obiektywy. Nie ma takiego samego wyboru w obiektywach z silnikami i tymi bez. Nie ma tańszych makro, nie ma wcale portretówki w wersjach z silnikiem. Plusem D50 jest to, że podłączysz obiektywy - z silnikiem czy bez. Podczepiając do D40 śrubokręty - tracisz AF.
Wyświetlacz i 5 punktów AF tez się przydaje.
Ja proponuje D40 bez x bo:
- niedrogi a nowy
- jaśniejsza matówka (manualnie postrzysz bez problemów - D50 i D70 już nie tak łatwo)
- bardzo dobry wyświetlacz - widzisz co zrobiłeś a nie domyślasz sie (jak w d50)
- 6 mpix wystarczy w zupełności
- już powoli coraz więcej obiektywów z silnikiem (Tamron 17-50 2.8 już niedługo w wersji z silnikiem)
- świetny .jpg prosto z puszki
- łatwiej sprzedać przy decyzji zmiany (bo nowszy, bo mniejszy przebieg, bo większy wyświetlacz, bo cz-b itp.)
ma też wady - jest lekki i mały (choć trzyma sie go dość wygodnie)
Brak silnika AF to może i problem jeśli masz zamiar kupować obiektywy bez silnika ale jeśli piszesz o małym budżecie to raczej nie zamierzasz kupować kilku obiektywów tylko pewnie jakiś szeroki + tele. a Tu spokojnie znajdziesz obiektywy z silnikiem i wcale nie drogie (np 55-200 VR czy też Tamron 17-50 2.8) a co wiecej Ci na początek potrzeba?
Pozdrawiam
Ja proponuje D40 bez x bo:..
Powiedzial Gotherek ktory ma same nisko budzetowe obiektywy bez silnika ;p
Brak silnika AF to może i problem jeśli masz zamiar kupować obiektywy bez silnika ale jeśli piszesz o małym budżecie ...
Dziwna rada (proponowanie D40), bo sam masz tylko tanie obiektywy i to te bez silników. Plus manuale - ale twój D200 ma do nich przynajmniej pomiary światła.
T17-50 F2.8 - teraz dopiero wyszedł odpowiednik z silnikiem OK
N50 F1.8D - nie ma nic z silnikiem w zamian
N70-300G - może kupić 70-300 VR - o wiele droższy, lub 55-200
N105 F2.5MF,N135 F3.5MF - zamienników, stałek z silnikami brak.
kupuj oczywiście D50. Piszesz, że za jakiś czasz będziesz zmieniał sprzęt. Jak trochę posiedzisz na forum zobaczysz, że każdy będzie radził inwestowanie w szkła, a nie w body. By nie mieć kłopotu z obiektywami kup od razu d50 - bo ma napęd śrubokrętów.
Popieram. Kupuj D50. Ja mam praktycznie wszystkie szkła na śrubokręt (poza 24-85, ale to jakiś wyjątek ;) ). Wszystkie można kupić stosunkowo za niewielkie pieniądze a są naprawdę fajne (N35/2, N50/1.4, S70-300).
mattromanow
11-02-2008, 16:46
Decyzja praktycznie podjeta...
Widzialem dzisiaj d40/x mialem go w reku i pewnego rodzaju opinia mi sie wyrobila...
DZisiaj czeka mnie rozmowa na zywo z pewnym nikoniarzem i zobaczymy co ona powie :)
Wieczorem dam znac na co i dlaczego sie zdecydowalem.
Decyzja praktycznie podjeta...
Widzialem dzisiaj d40/x mialem go w reku i pewnego rodzaju opinia mi sie wyrobila...
DZisiaj czeka mnie rozmowa na zywo z pewnym nikoniarzem i zobaczymy co ona powie :)
Wieczorem dam znac na co i dlaczego sie zdecydowalem.
A ona może woli mały i lekki aparat? :-D
Kupujesz dla siebie. Filtruj preferencje innych osób pod kątem swoich potrzeb. Nie wszyscy potrzebują tego samego.
mattromanow
11-02-2008, 22:41
Ona jak sie okazalo miala opinie najpierw o d40/x i stwierdzila kupuj.... POtem wyszlo ze nie ma on silnika na obiektywy wiec juz jest klapa i temat wrocil od znajomej na d50. Zdziwilem sie osobiscie czemu d40/x mi poleca skoro sama foci d70s... Mniejsza z tym...
Jacek tak jak powiedziales i doradziles - patrze pod swoim kontem i wybralem d50.
Decyzja ostateczna :)
Dlaczego? Prosty powod. d40/x nie lezy mi w rece, tak jak sie spodziewalem czuje brak wyswietlacza nawet po takim okresie uzytkowania jak tydzien. Naparwde wydaje sie to niczym, ale ostatecznie jest to duzo...
Nie chce obrazic tych ktorzy trzaskaja d40/x ale patrze na ten aparat i mam wrazenie ze trzymam Canona PowerShot S5 IS. Wiem ze to moze byc herezja to co mowie, ale takie mam odczucie - moje wlasne wiec bez bluzgow ;)
Wybralem d50 teraz czas na zakup.
Na forum juz napewno zostane wiec spodziewac sie moich wypowiedzi :D
DZIEKI Wszystkim za wszystkie opinie, tu na watku jak i prywatnie. Powiem szczerze, ze bylo by mi zdecydowanie ciezej podjac decyzje gdyby nie ten post...
Dzieki i pozdrawiam potencjalny Nikoniarz d50 :D
Zdziwilem sie osobiscie czemu d40/x mi poleca skoro sama foci d70s...
A była świadoma ograniczeń? A robi w RAW czy JPG?
W każdym razie gratuluję wyboru :) Choć ja osobiście to już bym wolał D70s niż D50 ;)
mattromanow
11-02-2008, 23:11
mpwt: nie mieszja prosze !!! :D
Zostaje d50 i nie ma dyskusji ;)
Szczerze nie bardzo byla z nowosciami do przodu - brak czasu co sie nie dziwie, ale nie o to chodzi.
WLasnie nie do konca byla... Nawet zdziwilo ja ze jest brak gornego wyswietlacza. Ja o opinie zlapalem ja na szybko praktycznie w ciagu kilku godzin bez dostepu do komputera i dwoch rozmowach pierwotnie polecila mi d40/x wiec to ja tlumaczy ;) ale... kiedy powiedzialem jak to wszystko wyglada jeden i drugi - wiedza zdobyta w tym watku oplacila sie ;) stwiedzila ze faktycznie nie mam sie co zastanawiac tym bardziej ze mnie on nie lezal i zdaniem mialem jakie mam nadal... To nie takiej lustrzanki szuakm nawet na poczatek do nauki.... To nie to :)
mpwt: nie mieszja prosze !!! :D
Zostaje d50 i nie ma dyskusji ;)
Jak już wybrałeś D50, to D70s ciut fajniejszą puszką jest. Niektórzy tylko mówią, że D50 mniej szumi. Ale gdy już wybrałeś D50 to szybkie porównanie z D70s nie zaszkodzi :) A tak dużych różnić między nimi nie ma, żeby mieć big dylemat. Może szukaj D50 i D70s i w zależności co się lepszego trafi kupuj.
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=85&add1=86
:D
mattromanow
11-02-2008, 23:37
Jak już wybrałeś D50, to D70s ciut fajniejszą puszką jest. Niektórzy tylko mówią, że D50 mniej szumi. Ale gdy już wybrałeś D50 to szybkie porównanie z D70s nie zaszkodzi :) A tak dużych różnić między nimi nie ma, żeby mieć big dylemat. Może szukaj D50 i D70s i w zależności co się lepszego trafi kupuj.
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=85&add1=86
:D
Generalnie to juz znalazlem i nawet zaklepalem oferte d50...
Roznica ktora widze ze szybkosc o 0,5 klatki na sekunde w seryjnych i migawka 1/4000 i 1/8000....
Np na allegro nie znalazlem porownywalnej oferty do tej ktora mam z d50... Wiec jednak zostane przy tym.
Poza tym, ciagnie mnie zeby kupic juz :) Jednak cos w tym jest... ;)
mario_s_2007
11-02-2008, 23:46
Ja również gratuluję wyboru i to bynajmniej nie dlatego, że sam używam d50. Tak naprawdę, każdy wybór byłby dobry (d50, d70s, d80) i napewno lepszy od wyboru D40/40x. Myślę, że każdy, kto planuje zakup lustrzanki i podchodzi do tego sensownie, będzie po pewnym czasie chciał rozbudować swój system o nowe szkła, które to stwarzają zupełnie nowe możliwosci fotografowania. Tak jak już niejedna osoba tu mądrze napisała, jesli coś będziesz chciał zmienić, to napewno będzie to obiektyw a nie wymiana body (przynajmniej przez jakiś dłuższy czas). Brak śrubokręta w D40/40x, w przypadku lustrzanki, to tak wielka wada, że osobiscie dla mnie rok temu całkowicie zdyskfalifikowała te modele Nikona i podobnie jak w Twoim przypadku padło na D50 z którego jestem bardzo zadowolony. Ostatnio po 6 miesiącach uzytkowania przyznał mi rację kolega, który skusił się na d40 i miał ostatnio okazję za niedrogą kasę dokupić sobie przyzwoite tele, ale niestety.... brak AF. A jak bez niego np fotografować ptaki, lub dzieci przy zabawie?. Ja miałem to szczęście, że rok temu mogłem jeszcze upolować nowe body D50 i nie musiałem wybirać wśród aparatów uzywanych, ale myslę, że można często jeszcze upolować puszkę w dobrym stanie (lub D70s). Pozdrawiam i miłego fotografowania.
Roznica ktora widze ze szybkosc o 0,5 klatki na sekunde w seryjnych i migawka 1/4000 i 1/8000....
I do tego ciut lepsza ergonomia. Dwa pokrętła jak w D80/D200, więcej przycisków na pusczce, podświetlany górny wyświetlacz (przydatny w nocy) i jeszczę parę innych (chyba podgląd głębi ostrości, itp). I chyba też ciut lepsza współpraca z zewnętrzną lampą błyskową.
mario_s_2007
11-02-2008, 23:56
I do tego ciut lepsza ergonomia. Dwa pokrętła jak w D80/D200, więcej przycisków na pusczce, podświetlany górny wyświetlacz (przydatny w nocy) i jeszczę parę innych (chyba podgląd głębi ostrości, itp).
To wszystko prawda, ale myślę, że zdecydowaną zaletą w przypadku robienia fotek w JPG są mniejsze szumy niż w przypadku D70s. Wiele o tym czytałem i sam z kolegom zrobilismy test który to potwierdził. Zalety, które wymieniłeś, oczywiście są, ale ja np wolę mniejszy szum przy słabym świetle niż podświetlany display.
Zalety, które wymieniłeś, oczywiście są, ale ja np wolę mniejszy szum przy słabym świetle niż podświetlany display.
Ale w przypadku RAW ten szum nie ma już znaczenia, szczególnie że w D50 jest mniejszy ze względu na odszumianie software'owe. Takie coś można zrobić w dowolnym programie na kompie. Więc robiąc RAW czy ma ten szum jakieś znaczenie?
http://optyczne.pl/30.6-Test_aparatu-Nikon_D50_Rozdzielczo%B6%E6__szumy_i_zakres_tonaln y.html
I pamiętajcie, że w D70s / D50 to chyba są te same matryce, nie?
Idę spać :p
mario_s_2007
12-02-2008, 00:06
[QUOTE=mpwt;592170]Ale w przypadku RAW ten szum nie ma już znaczenia, szczególnie że w D50 jest mniejszy ze względu na odszumianie software'owe. Takie coś można zrobić w dowolnym programie na kompie. Więc robiąc RAW czy ma ten szum jakieś znaczenie?
Robiąc raw oczywiscie nie (specjalnie napisałem, że robiąc w JPG, w którym kolega z pewnością będzie robił - przynajmniej przez dłuższy czas na poczatku). Ogólnie powtarzam swoją opinię - lepszy d50, d70s, d80 niż d40/40x. Brak śrubokreta i jego ergonomia są dyskwalifikujące dla aparatu typu d'slr.
Dobranoc
Robiąc raw oczywiscie nie (specjalnie napisałem, że robiąc w JPG, w którym kolega z pewnością będzie robił - przynajmniej przez dłuższy czas na poczatku). Ogólnie powtarzam swoją opinię - lepszy d50, d70s, d80 niż d40/40x. Brak śrubokreta i jego ergonomia są dyskwalifikujące dla aparatu typu d'slr.
Tak więc zgadzamy się ze sobą.
Dobranoc :)
p.s. polecam robić w RAW od początku
autograf
12-02-2008, 00:11
Kolega sprzet zakupil (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49064)
Gratuluje bardzo dobrego wyboru!
no i bardzo dobrze... trzymałem kciuki:)
mattromanow
12-02-2008, 00:47
No i sie wydalo ktory to egzemplarz kupilem :)
Tajemnica sie wydala :D
Tak powaznie... Czekam na kontakt od sprzedajacego i mysle ze wciagu kilku dni aparat bede mial w domu.
Wybor d50 byl dlugi i powiem szczerze, kosztowal mnie wiele nerwow na swoje niezdecydowanie. Moze to i dobrze bo lepiej dluzej niz szybciej i pozniej miec do sierbie pretensje....
Z d50 mysle ze bede bardzo zadowlony, a braki w stosunku do d70s nie beda az tak bardzo dla mnie odczuwalne.
Lepsze d50 niz d40/x? Na to pytanie chyba nie odpowiem sam konkretnie, ale mysle ze kazdy ma grono uzytkownikow i wlasnie do niech dany model jest kierowany... Reszta w ocenach indywidualnych :)
autograf
12-02-2008, 00:57
Mysle ze powinienes sie sam odezwac np po tygodniu czy dwoch uzytkowania ;) Ciekaw jestem Twojego komentarza. Ja popelnilem blad i zakupilem D40. Na szczescie w miare szybko go naprawilem - bo juz po miesiacu ;)
Teraz D80, ale to pewnie czytales:P
Czekam na info i pierwsze foty ;)
mattromanow
12-02-2008, 01:22
Mysle ze powinienes sie sam odezwac np po tygodniu czy dwoch uzytkowania ;) Ciekaw jestem Twojego komentarza. Ja popelnilem blad i zakupilem D40. Na szczescie w miare szybko go naprawilem - bo juz po miesiacu ;)
Teraz D80, ale to pewnie czytales:P
Czekam na info i pierwsze foty ;)
Spokojnie... Dajcie mi chwile najpierw na po przezywanie ze kupielem a dopiero pozniej focenie :)
Efekty napewno sie pojawia bez obaw :)
Opinii na poczatku napewno nie bede wydawal bo co ja sie tam znam...
Nauka, nauka, nauka - tak jak napisalem na poczatku :)
Poza tym odzywac na forum to ja sie bede czesciej :D
Sam mam D-70s i praca z nim to przyjemnosć. Szybko zobaczysz co znaczy ten wyswietlacz i srubokret w D-50
Fidosanok
17-02-2008, 00:47
My Mistake - Sorry :)