Zobacz pełną wersję : Przebieg 21tys u d50 ?!!?
mattromanow
10-02-2008, 20:08
Witam Was wszystki serdecznie.
To moja pierwsza wizyta na tym forum, ale czuje ze zadomowie na dluzej....
Zdecydowalem sie na zakup swojego pierwszego powazniejszego, aparatu.
Po dlugim czasie i wielu wkurzeniach na brak decyzji postanowielm na poczatek sprawic sobie Nikona d50.
Samo body i do tego jakies lepsze szklo.
Padlo na ten model z wielu powodow. Nie o to mi chodzi i szkoda zasmiecac posta.
Pytanie mam troche inne.
Czy przebieg migawki na poziomie 21k to duzo? Czy cena za takie body 1000 zl to duzo?
Bedize to moj pierwszy aparat jak wspomnialem, glownei z przeznaczeniem do nauki. Gwarancja jest na niego do kwietnia.
WIem, ze predzej czy pozneij zmienie ten model na cos powazniejszego, ale puki bede sie uczyl nie widze sensu inwestowania w body za 2000... Lepiej wydac na dobra optyke...
Co sadzicie?
Bede bardzo wdzieczny za kazde slowo...
Aparat do dobioru osobistego wiec bede mial okazje go zobaczyc przed zakupem.
Na co jeszcze warto zwrocic uwage?
Pozdrawiam :)
Misiek85
10-02-2008, 20:18
Ja niedawno sprzedawałem swoje d50 z przebiegiem 17 tys za 1150 zł - w idealnym stanie itp więc myśle że jeżeli tutaj stan techniczny jest ok to uczciwa cena. Inna sprawa że będziesz sie na nim uczył i za jakiś czas go zmienisz- migawki nie mają znowu tendencji do padania po 100 001 zdjęć jeżeli producent zapewnia przebieg rzędu 100 000 :) .
Jeśli znasz pochodzenie tego aparatu i wiesz że nie był "katowany" przez właściciela a te 22 tys. klepnął w normalnych warunkach to myślę że nie bedzie problemu. Ale jeśli koleś pstrykał nim serie po 1000 fotek i jeździł z nim na rowerze po największych wertepach a zimom siedział przy minus 20 po pas w śniegu i pstrykał co sie dało to... odpuść. Jednym słowem jak było traktowany po ludzku to drugie tyle wykręcisz.
Pozdrawiam
mattromanow
10-02-2008, 20:31
Panowie!
WIelkie dzieki za odpowiedz !
Widzialem profil sprzedajacego na digarcie wiec zdjecia nie sa amatorska robota tylko zdrobym fotograficznym podejsciem.
Ja zakladam ze sam nim ustrzelam z 20k i bede planowal zmieniac.
WIec mowicie ze warto? Jest to pierwszy wlasciciel kupiony w sklepie fotograficznym.
Jakos przemawia na plus wiele rzeczy jedna na minus jest ten przebieg.
Sam nie mam doswiadczenia za duzeg z fotografia wiec od strony technicznej - zywotnosci aparatow tym bardziej...
Martwi mnie jeszcze jedna drobna sprawa - przez caly ten okres matryca nie byla czyszczona serwisowo...
Raz reczni, jak to okreslil gruszka wydmuchane delikatnie paproszki...
Co o tym sadzicie?
Martwi mnie jeszcze jedna drobna sprawa - przez caly ten okres matryca nie byla czyszczona serwisowo...
Raz reczni, jak to okreslil gruszka wydmuchane delikatnie paproszki...
Co o tym sadzicie?
Tzn że człowiek wiedział jak zmieniać szkła i dbał o sprzęt, że nie dopuścił do zabrudzenia matrycy, Jak dla mnie to że nie był czyszczony jeszcze w serwisie nie jest wyznacznikiem stanu sprzętu.
Szukasz dziury w całym. Co on jest ze złota? Jak aparat jest w porządku i nie widać nic to kto będzie go dawał na czyszczenie do serwisu? Tym bardziej, że to amatorska pięćdziesiątka a nie żaden profesjonalny sprzęt. No chyba, że ktoś robił reportaż z wykopków ziemniaczanych jesienią. Moje body ma dwa lata, 22 k fotek i czystość w środku. A przynajmniej na tyle, że na zdjęciach nie widać żadnego syfu.
A z drugiej strony czy ty kupujesz aparat do robienia zdjęć czy żeby ładnie wyglądał na półce (albo na szyi)?
Przemek Paśnik
10-02-2008, 20:46
Poproś sprzedającego, żeby podesłał Ci fotkę jasnego tła zrobioną na kilku otworach przysłony. Sam zobaczysz, czy baaaardzo zapaćkana. Jeśli tak, czyszczenie gruszką, albo w serwisie
Szukasz dziury w całym. Co on jest ze złota?
Ja jak kupiłem swojego to pierwsze 3 miesiące był ze złota:)
Przemek Paśnik
10-02-2008, 20:51
Nie ma co stawiać puchy na domowym ołtarzyku i palić pod nią kadzideł. Rozumiem, że niektórzy szanują swój sprzęt, ja też aparatem gwoździ nie wbijam, ale bez szaleństw - to tylko narzędzie do robienia zdjęć
mattromanow
10-02-2008, 20:58
Trafilem na idelan forum !
Widze ze nikoniarze to rowni ludzie i dobry system wybralem :D
A tak powaznie ;)
Ja mam zdrowe podejsice i nie szukam dziury w calym tylko jako raczkujacy w tym temacie staram sie wybadac sprawe na takim poziomie... Panowie, spokojnie za jakis czas bede wsrod Was i sam bede sie smial z tych pytan :D
Czyli krotko mowiac nie mam co sie zastanawiac... Ten pomysl z podeslaniem zdjec jest dobry ! Czy bede mogl wrzucic na forum do oceny? Na jaki dzial? ALbo moze ktos z doswiadczeneim na prv mi pomoze zeby nie zasmiecac forum?
Takich odpowiedzi sie spodziewalem ! Licztylem ze jak ktos postawi tak odpowiedzi to przestane sie zastanawiac i "szukac dziury w calym" tylko zdrowo-rozsadkowo podejde do tematu i sie zdecyduje na zakup.
Przemek Paśnik
10-02-2008, 21:01
jak chcesz, możesz podesłać do mnie, np. taka biała ściana na f/16 - uwielbiam modern art :mrgreen: powodzenia w zakupie!
Polsar74
11-02-2008, 00:48
Witaj
sam jestem szczęśliwym uzytkownikiem D50-tki. Bardzo sobie chwalę ten model aparatu choć .... zresztą sami wiecie - nie ma sensu się rozpisywać czego w nim brakuje. Za jasną ch...ę nie zamieniłbym go na zadne takie twory jak D40/40x - z racji tego że oba "wylatuja" mi z rączek :-)
Co do przebiegu w interesujacym Cię aparacie - to raczej nie jest duży. Za to ciekawostką chyba jest ta gwarancja - pewien nie jestem ale aparat D50 w sklepie uswiadczyć na wiosnę 2007 to była sztuka.
ale to tak na marginesie.
pozdrawiam
Paweł
mattromanow
11-02-2008, 00:52
Witaj
sam jestem szczęśliwym uzytkownikiem D50-tki. Bardzo sobie chwalę ten model aparatu choć .... zresztą sami wiecie - nie ma sensu się rozpisywać czego w nim brakuje. Za jasną ch...ę nie zamieniłbym go na zadne takie twory jak D40/40x - z racji tego że oba "wylatuja" mi z rączek :-)
Co do przebiegu w interesujacym Cię aparacie - to raczej nie jest duży. Za to ciekawostką chyba jest ta gwarancja - pewien nie jestem ale aparat D50 w sklepie uswiadczyć na wiosnę 2007 to była sztuka.
ale to tak na marginesie.
pozdrawiam
Paweł
Co do wyzszosci d50 nad d40/x rozmowa toczy sie w drugim moim poscie... :)
Ciekawa tzn? Co masz konkretnie na mysli?
I zdanie to byla sztuka.... O co Ci chodzilo :)
autograf
11-02-2008, 02:04
Co do wyzszosci d50 nad d40/x rozmowa toczy sie w drugim moim poscie... :)
Ciekawa tzn? Co masz konkretnie na mysli?
I zdanie to byla sztuka.... O co Ci chodzilo :)
A wiec rozwieje Twoje watpliwosci, to wbrew pozorom bardzo proste ;)
Kolega mial na mysli ze sztuka D50 z gwarancja to w zasadzie rarytas w lutym 2008
A co do D40(x) vs. D50 to masz racje - ale wybaczmy Mu :D
autograf
11-02-2008, 02:09
Trafilem na idelan forum !
Widze ze nikoniarze to rowni ludzie i dobry system wybralem :D
A tak powaznie ;)
Ja mam zdrowe podejsice i nie szukam dziury w calym tylko jako raczkujacy w tym temacie staram sie wybadac sprawe na takim poziomie... Panowie, spokojnie za jakis czas bede wsrod Was i sam bede sie smial z tych pytan :D
Czyli krotko mowiac nie mam co sie zastanawiac... Ten pomysl z podeslaniem zdjec jest dobry ! Czy bede mogl wrzucic na forum do oceny? Na jaki dzial? ALbo moze ktos z doswiadczeneim na prv mi pomoze zeby nie zasmiecac forum?
Takich odpowiedzi sie spodziewalem ! Licztylem ze jak ktos postawi tak odpowiedzi to przestane sie zastanawiac i "szukac dziury w calym" tylko zdrowo-rozsadkowo podejde do tematu i sie zdecyduje na zakup.
A co Ty myslales? Tu WSZYSCY sa dla WSZYSTKICH ;)
D50 - bardzo dobry wybor! przebieg rowniez bez zastrzezen, w zasadzie calkiem normalny, przyjmijmy 2000strzalow robil bys mniej? Ja nie ;)
Powodzenia!
polecam, swojej ze wzgledow sentymentalnych chyba juz sie nie pozbede;) , na poczatek swietny aparat!! z przebiegiem 20-25k 900-1000zl mozna brac
Jest to pierwszy wlasciciel kupiony w sklepie fotograficznym.
Ja bym się chciał zapytać ile taki właściciel kosztował i jaką dali gwarancję?
No i czy ten właściciel był płci żeńskiej czy męskiej?
Co do samego aparatu, moj d50 ma około 23 tyś nabitych klatek i dalej działa bez problemu
Jedynie co to odkleja się guma pod kciukiem obok wybieraka ale nie jest to
żaden problem dla mnie
Terrorysta
11-02-2008, 12:40
mój ma 27 tyś i śmiga jak trzeba;)
JohnegoB ma cos kolo 100k z tego co kojarze..
Mój CANON A640 mial na liczniku 90056 jak go sprzedawałem.
Wiecie robił prawie za skaner do skryptów na studiach. :)
chociaż to nie lustrzanka i nie nikon, to i tak sądzę że mógłby te 400000 zrobić.
Myśle że lustro zrobi więcej.
nawet nie czytam tylko od razu napiszę:
21tyś to nie jest ani mały ani duży przebieg. Wręcz normalny. Nikon daje niby 100tyś klapnięć migawki chyba na wszystkie modele. W praktyce z tego co się czyta D50 wytrzymuje średnio 50-60tyś (potem teoretycznie wymiana migawki i można dalej cykać ale zanim nabijesz 30tyś klatek to już dawno zmienisz body).
IMHO do 30tyś klapnięć można kupować jako pierwszy aparat.
Z tego co się orientuję to na naszej giełdzie są 2 ciekawe oferty d50: jedna z przebiegiem 7,5 tysiaka
i druga 12 tys?nie pamiętam
Dla jasności:nie ja sprzedaję ani nie znam sprzedających
mattromanow
11-02-2008, 22:35
Dzieki Panowie za ocene.
Udalo mi mi sie znalezc aparat z mniejszym przebiegiem.
WIec sprawa 21k jest zamknieta :)