Zobacz pełną wersję : Pryzmat HP, a zwykła F3 i na odwrót
szmojtek
28-02-2006, 12:18
Czy do zwykłej f3 mogę podpiąć pryzmat HP i odwrotnie, czyli do nikona f3HP podpiąć standardowy pryzmat? Czy wszystko będzie grało ok. nic się nie będzie gryzło ze sobą?
Nic się nie pogryzie :-) Korpus jest ten sam.
HP od nie HP rozni sie pryzmatem, niczym wiecej. Spokojnie mozesz zamieniac.
pietrucha
28-02-2006, 16:48
Osobiscie nie mialem przyjemnosci zerkac przez pryzmat HP.. warto doplacac?
Witam po dłuższej nieobecności :D
Warto warto tylko zależy za ile, mam F3 HP i nie chcę patrzeć przez nic innego :D komfort pracy niesamowity.
pietrucha
01-03-2006, 11:28
Arto, hmm.... to jak bys porownal te 2 pryzmaty ze soba?
marcin_G
01-03-2006, 11:55
.. warto doplacac?
To zależy...Pamiętaj, że wizjer zwykły (DE-2) ma NIECO WIĘKSZE powiększenie niż Wizjer HP czyli DE-3. Oznacza to że zwykłą wersją ustawia się ostrość NIECO dokładniej. W makro, przy portrecie lub przy długich ogniskowych może to mieć minimalne znaczenie.
Ja lubie obie wersje: HP, za to, że jest wygodna; zwykłą za to, ze jest mała :wink:
dokładnie ....HP lubię za to że nie trzeba cisnąć aparatu do oka i przez to komfort pracy jest lepszy, fakt że jest większa ale co kto lubi...
Jeśli można wiedzieć za ile masz możliwość zakupu wizjera HP?
pietrucha
01-03-2006, 13:38
Z POWIEKSZENIEM TO PRAWDA.. DE-2 ma x0.8 zas HP 0,75.
Wiecej info o pryzmacie i samym F3 http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf3ver2/index.htm
Pytalem tylko z ciekawosci.
Jak bylem na gieldzie jakis koles sprzedawal pryzmat za 100zl.
to niedrogo jak w był w dobrym stanie...
marcin_G
01-03-2006, 18:10
Ja kiedyś baaaaardzo marzyłem o F3P - wersji prasowej z tytanowym wizjerem wyposażonym w goroącą stopkę. Dłuuugo go szukałem i nic..... :cry:
Aż tu pewnego razu idę sobie na giełdzie w "Stodole" i oczom nie wierzę: leży F3P z motorem MD-4 i Nikkorem 50/1,4 serii "A". Pytam:
- ile za całość :?:
- 1800 zł
- :shock:
- za dużo?, .....OK - 1300...
- B I O R Ę :!: :!:
I tak stałem się jego właścicielem za jakieś 1/3 wartości. Życie jest piękne, a kto szuka, ten znajdzie....
Ja też marzyłem tyle że o F3 HP + MD 4, szukałem, szukałem i znalazłem jeden z ostatnich egzempalrzy numer 199xxx w fabrycznym stanie, folie pudełka rachunki zakupu w niemczech :D BAJKA
F3P jest teraz na Allegro za 2700, ale myslę że w tym stanie to dużo....
pietrucha
22-03-2006, 18:50
szkoda tylko iz F3P nie ma TTL :>
Oczywiście, że N F3, N F3HP i F3 Press mają pomiar światła TTL. Zarówno światło dzienne, błyskowe i oba na raz. Pozdrawiam
No no, to juz nawet nie jest wykop roku tylko dziesieciolecia :)
ale najważniejsze, że sprzęt z tematu się nie zestarzał :) temat może być ciągle aktualny. Dodam od siebie, że wolę zwykły pryzmat bo nie noszę okularów a dodatkowe powiększenie jest dla mnie ważne. Nawet bym wolał jeszcze większe, takie jak jest w FE/FM ale tam nie ma 100% więc coś za coś. Aaa no i warto mieć w F3 matówkę z czerwoną kropką bo jest naprawdę sporo jaśniejsza od zwykłej. Połączenie wizjera F3 (nie HP) z matówką red dot i 55/1.2 daje ogromną frajdę.
ale najważniejsze, że sprzęt z tematu się nie zestarzał :) temat może być ciągle aktualny. Dodam od siebie, że wolę zwykły pryzmat bo nie noszę okularów a dodatkowe powiększenie jest dla mnie ważne. Nawet bym wolał jeszcze większe, takie jak jest w FE/FM ale tam nie ma 100% więc coś za coś. Aaa no i warto mieć w F3 matówkę z czerwoną kropką bo jest naprawdę sporo jaśniejsza od zwykłej. Połączenie wizjera F3 (nie HP) z matówką red dot i 55/1.2 daje ogromną frajdę.
Ja noszę grubaśne okulary i od zawsze w nich fotografuję - mam zwykły pryzmat i nie narzekam. Nigdy nie próbowałem HP i chętnie bym zobaczył jak się na nim pracuje, no ale to mniejsze powiększenie odstrasza. Ustawianie ostrości na matówce FE/FM to dla mnie bajka - taki wizjer bym chciał widzieć w F3, no ale nie ma aparatów idealnych. Co ciekawe - używając FE preferuję matówkę gładką (tylko z polem pomiarowym) bo z reguły klin tylko mi przeszkadzał. Powiększenie jest tak duże że idealnie ostrzy mi się "na ziarno" matówki, a kliny i rastry tylko rozpraszają. Matówkę w F3 mam typu K z kropką. Trzeba przyznać że jest dużo jaśniejsza i "czystsza" (bez widocznego ziarna), czasem aż zbyt klarowna, co w ciemnych pomieszczeniach wymusza użycie klina (ale tu z kolei jasność ogromnie pomaga).
Czyli do zestawu marzeń pozostaje jeszcze nabycie Noct-Nikkora... No cóż, chciałbym ;)
Jasność a co za tym też idzie ziarnistość matówki ma wpływ na łatwość ustawiania ostrości, szczególnie na gładkiej powierzchni matówki. Dla przykładu, matówki do serii FM/FE, K, K2, K3. Wersja K montowana jest w FM, FE i FM2, jest dość ciemna i dla mnie akceptowalna tylko z jasnymi stałkami. Wersja K2 montowana w FE2, FM2n, sporo jaśniejsza od K, dla mnie najlepsza bo ma lekkie ziarno które ułatwia ustawianie na całej powierzchni. Najjaśniejsza K3 montowana w FM3A (oczywiście można ją również zamontować do pozostałych puszek, ja ją wsadziłem do D700 :) ) jest według mnie gorsza od K2 bo jest tylko troszkę jaśniejsza (mniejsza różnica niż między K a K2) a za to jest bardziej gładka. Co ciekawe w D700 właśnie ją wolę bo pucha ma ciemniejszy wizjer i nawet z tą matówką jest minimalnie ciemniej niż z oryginalną jak i w porównaniu do FE2 z K2.
A konkretniej?
No no, to juz nawet nie jest wykop roku tylko dziesieciolecia :) To znaczy??
Odpowiedziałeś na post napisany ponad 9 lat temu. :)
Generalnie na forum odpowiadamy ciut szybciej. ;)
Cóż, staruszkom odpowiadanie zajmuje więcej czasu
Oczywiście, że N F3, N F3HP i F3 Press mają pomiar światła TTL. Zarówno światło dzienne, błyskowe i oba na raz. Pozdrawiam
Kolego, tak podpytam - F3/T HP jak rozumiem rownież z TTL?