Zobacz pełną wersję : [ Makro ] ''atak mandaryna''
arachiusz
10-02-2008, 18:12
GO jak zawsze u mnie mała bo nie doświetlam , bo nie lubię flesza , i lubię takie światło.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img513.imageshack.us/img513/4278/1sz1ov0.jpg)
GO jak zawsze u mnie mała bo nie doświetlam , bo nie lubię flesza , i lubię takie światło.
a gdyby udało się odpowiednio zdyfuzować światło lampy oraz ocieplić(filtry, korekta w oprogramowaniu) dążąc do efektów światła naturalnego/zastanego i dzieki temu używać wiekszej liczby przysłony?? Skusiłbyś się??
Ja nie jestem uparty w tej kwestii, choć bardziej mi się podobają zdjęcia takie jak Twoje, to często zmaganie się ze swiatlem słonecznym, przy popylajacych robaczkach, prowadzi do niebezpiecznego stresu, tudzież jak kto woli do zmagań w kwestii technicznej :) Ty nie masz , jak wiedać, takich problemów
Przypomniały mi się rozwazania nad zaletami i wadami wzmacniaczy audio lampowymi i tranzystorowymi(wysokiej klasy).. jest cienka granica ale niektórzy słyszą. Mój wzmacniacz Fender bassman, mam go tez na symulatorze w kompie i odsłu****ac na odpowiednim wzmacnaiczu właściwie nie ma róznicy.
Podoba mi się Twoje zdjęcie, choc ciągle mam w pamięci "żółto-czarne" Leiera ustrzelone z lampą i dużo wiekszą GO.
pozdrawiam
arachiusz
10-02-2008, 20:46
Nikuś może i lenistwo za mną przemawia bo nie chce mi się zabierać dyfuzora :) , jednak wole czekać na popołudnie lub wstać z rańca ,......inna sprawa z mniejszymi obiektami mrówy itp. tam to raczej mus by doświetlić.Kiedyś próbowałem jedynie doświetlać cienie flesz błyskał minimalnie i muszę powiedzieć że ciężko było zobaczyć różnicę.......obecnie planuje wyprawy ,jak motyle to motyle ,jak ważki to ważki i mam mniej chaosu ,a nie jak kiedyś tu się czołgam tu latam i w końcu mam mętlik pełno różnych robali na karcie i ciężko coś wybrać , a tak jak mam zaplanowane polowanko na konkretnego gada lepiej mi idzie.
No i są jeszcze przypadki jak np. foto powyżej , bo tego raczej nie da się zaplanować :)
borregaard
10-02-2008, 21:05
Ładne kolorki i światło.Podoba się.:-D
Pzdr
Andrzej
Przemek Paśnik
10-02-2008, 21:08
A mnie GO w Twoim wydaniu się podoba - to chyba już Twój znak rozpoznawczy :mrgreen:
Też wolę światło zastane :) ...detal i perspektywa ok, sterylne tło lubię :).
arachiusz
11-02-2008, 08:45
Też wolę światło zastane :) ...detal i perspektywa ok, sterylne tło lubię :).
fakt tu wyszło az za sterylnie mz.
Kolorki i światło miodzio
Rafał_Sz
12-02-2008, 15:31
Super.
diZaster
12-02-2008, 15:38
ja nie lubie duzej GO na makro owadow.
tak jest bardziej dynamicznie moim zdaniem.
arachiusz
12-02-2008, 18:15
ja nie lubie duzej GO na makro owadow.
tak jest bardziej dynamicznie moim zdaniem.
właśnie i to jest mz , poprostu GOpowinna być odpowiednia :)
swietne ,swietne ,swietne :-D