Zobacz pełną wersję : PS CS2 - automatyzacja
Witam !
Od pewnego czasu obrabiam zdjęcia z D50 w PS CS2 (wersja w j.angielskim). W camera raw (jeśli zachodzi potrzeba) kadruję,koryguję balans bieli,ekspozycję i kontrast. Aby zaoszczędzić sobie czasu dokonuję selekcji zdjęć zrobionych w tych samych warunkach i korekty "lecą" automatycznie - tu wszystko jest O.K.
Otwieram gotowe zdjęcia w PS CS2 kompresuję do potrzebnej rozdzielczości,delikatnie wyostrzam (jeśli jest taka potrzeba),konwertuje do przestrzeni sRGB bo robię zdjęcia w Adobe RGB,zmieniam plik z RAW na JPEG i zapisuję w folderze docelowym. W zasadzie na dzień dzisiejszy taka ingerencja w zdjęcia mi wystarczy.
Moje pytanie dotyczy ustawienia w programie automatyzacji (chyba tak to nazywa się) tak aby zmiana rozdzielczości,konwertowanie do sRGB,zmiana pliku z RAW na JPEG i zapis zdjęć do wybranego folderu odbywało się automatycznie (wszystkich otwartych zdjęć). Oczywiście kompresja osobno,bo przed wyostrzaniem.
Zapewne jest taka możliwość tylko ja jeszcze nie ptrafię :-(
Może Ktoś z Was mógłby opisać mi krok po kroku jak dokonać takiej "operacji"?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
P.s.
Troszkę rozpisałem się,ale... może Ktoś jeszcze coś podpowie..? :-)
madsurfer
10-02-2008, 23:08
Przyjrzyj się panelpwi Actions. Nagrywasz w nim zadania do obróbki wsadowej. W skrócie wygląda to tak:
1. otwierasz zdjęcie
2. W panelu actions wybierasz: New set... - wpisujesz nazwę grupy zadań
3. Następnie: New Action ... - wpisujesz nazwę zadania np. pomniejszanie wciskasz Record - program zaczyna nagrywać Twoje czynności
4. Wykonujesz to co chcesz zrobić na fotce np: zmiana rozdzielczości, pomniejszenie, wyostrzenie itp. , zapisujesz fotke.
5. W panelu Actions zatrzymujesz nagrywanie.
6. Przechodzisz do: Menu > File >Automate > Batch
7. Wybierasz Grupe zadań, z tej grupy konkretne zadanie, folder źródłowy, folder docelowy i po robocie.
Miłej zabawy
Dzięki piękne za podpowiedź!
Teraz nie mam przed sobą PS,ale myślę że już teraz nie powinno być problemów po takim opisie.
Proszę jeszcze tylko napisz co Masz na myśli pisząc :
.....zapisujesz fotke.
...czy zapis jej do wybranego folderu na dysku mojego komputera,czy jakiś zapis w panelu Actions lub innym menu PS-a?
Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam!!!
madsurfer
11-02-2008, 08:37
najnormalniej w świecie zapisujesz plik po zmianach w wybranym folderze lub poprostu ctrl+s
Dzięki - tak myślałem,ale lepiej się upewnić.
Wszystko działa tak jak napisałeś,ale coś jeszcze jest nie tak,a mianowicie jeśli całą akcję zapiszę np. dla trzech zdjęć to później wywołując ją już dla innej parti zdjęć,w której jest np.cztery,czyli więcej niż trzy akcja zostanie przeprowadzona tylko dla trzech(tak jak jest to zapisane). Jak zaprogramować aby akcja została wykonana dla wszystkich otwartych zdjęć np.100 szt. (bo chyba nie trzeba najpierw przeprowadzić jej w czasie zapisu w panelu actions właśnie dla stu zdjęć-co byłoby gdybym chciał takie zdarzenie przeprowadzić dla 500szt.?)
Zapewne coś robię jeszcze nie tak,więc jeśli Możesz to proszę jeszcze o tę podpowiedź?!
Jeśli jesteś angielski, poczytaj helpa - naprawdę dużo daje.
Jeśli nie, w oknie Batch masz Destination i tu combo z trzema możliwymi wyborami:
1. None - czyli nie robi nic po zakończeniu akcji; nie pytaj po co, ale to czasem bardzo potrzebne.
2. Save and close - batch otwiera obrazek z foldera Source, robi na tym obrazku akcję, po czym ten obrazek zapisjue; oryginał znika, bo jest zapisany po akcji. Po zapisaniu obrazek jest zamykany i przechodzimy do następnego obrazka z folderu Source, i tak w kółko do wyczerpania plików.
3. Folder - otwiera obrazek z folderu Source gdzie siedzą pliki, robi akcję i zapisuje ten obrazek jako nowy plik w folderze, który wskazujesz właśnie w tym kroku (Destination). Nie tracisz oryginałów, za to masz nowy folder z obrazkami już przerobionymi. Ten nowy folder wskazujesz właśnie po wybraniu tej opcji.
Jak boga kocham, łatwiej już się nie umiem wytłumaczyć. :) Miłego batchowania!
...niestety z angielskiego kiepsko :-( Gdybym był angielski to pewnie nie byłoby takiego problemu i nie zaśmiecałbym forum.
Rzeczywiście chyba prościej nie dało sie :-) Teraz już wszystko gra na 102 :-)
Raz jeszcze dziękuję Wam za odpowiedzi i pozdrawiam!
piotereks
12-02-2008, 17:32
Witam !
Otwieram gotowe zdjęcia w PS CS2 kompresuję do potrzebnej rozdzielczości:-) a jamam pytanie do jakiej rozdzielczosci kompresujesz. Bo ja mam problem, nie wiem czy przed oddaniem do foto-labu to sie robi cos z rozdzielczoscia czy nie. jak ustawie 10*15 i np. naloze ramke to zawsze jset obcieta.
Jeśłi chodzi o wielkość zdjęcia 10x15 to ja przed wysłaniem do labu kompresuję do 1536x1024 (tak mi powiedziano w FotoNecie że to rozdzielczość optymalna dla 10x15,jeśli będzie większa to nie problem,ale przy wysyłaniu przez neta to taka fotka jednak waży). W sprawie obcinania to oni zaznaczają,że odcinają,jak pamiętam po ok.2mm(wymogi maszyny).