PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana nazwy zdjęcia w body D80

Schlag
10-02-2008, 11:57
Witam,
tak szukam, próbuję i nie udaje mi się zmienić jednej prostej rzeczy.
Nazwy zdjęcia rejestrowanego na karcie.
Jest _DSC2222.NEF,_DSC2223 itd.
a chciał bym mieć nazwę bez "_DSC", czyli 2222.NEF (sam numer i rozszeżenie).
Wiem, że mogę to zmienić softem w kompie, ale chcę toto ustawić w aparacie.

prz3mo
10-02-2008, 13:20
Chyba nie ma takiej możliwości.

żółto-czarny
10-02-2008, 19:58
prze3mo, a sprawdzałeś może czy jak się zmienia na kompie numer ostatniego pliku na karcie, to wpływa to na dalsze numerowanie przez d80? Bo u mnie "toto" nie działa :( i numery rozbiegają się z rzeczywistym przebiegiem.

ezin
11-02-2008, 20:10
prze3mo, a sprawdzałeś może czy jak się zmienia na kompie numer ostatniego pliku na karcie, to wpływa to na dalsze numerowanie przez d80? Bo u mnie "toto" nie działa :( i numery rozbiegają się z rzeczywistym przebiegiem.

eeee... "przebieg" numeracji zdjęć kasuje się przy każdym zgraniu zdjęć z karty :P przebieg puszki sprawdzisz w exifie :)

Seeker
11-02-2008, 20:40
Wiem, jak zmienic _DSC2222.NEF na DSC_2222.NEF...

a powaznie, to raczej nia ma poszukiwanej opcji.
Chyba, ze Wasia nowe "ware" napisze.

prz3mo
11-02-2008, 22:32
eeee... "przebieg" numeracji zdjęć kasuje się przy każdym zgraniu zdjęć z karty :P

Niekoniecznie. W menu można ustawić czy ma być kontynuowana numeracja czy ma się kasować.
Ja miałem zawsze ustawioną kontynuację. Ale to i tak do 10 tys. klatek, bo potem leci numeracja od zera :)

Tak jak napisałem wyżej.
A rzeczywisty przebieg korpusu to inna wartośc i możesz ją sprawdzić np. w Opanda IExif.

Schlag
11-02-2008, 23:30
Wiem, jak zmienic _DSC2222.NEF na DSC_2222.NEF....

Po raz nty wertowwałem instrukcję i wreszcie zrozumiałem dlaczego miałem różny początek nazwy fotki :mrgreen:
(Dla mniej zdeterminowanych wyjaśnię, że chodzi o typ profilu koloru z jakim jest fotka rejestrowana)

Niestety, początku nazwy fotki czyli _DSC lub DSC_ nie da się zmienić.
Na dzień dzisiejszy należy się tym cieszyć i ciepłe słowo:evil: słać do guru który tak to sobie obmyślił.

prz3mo
11-02-2008, 23:31
Niestety, początku nazwy fotki czyli _DSC lub DSC_ nie da się zmienić.
Na dzień dzisiejszy należy się tym cieszyć i ciepłe słowo:evil: słać do guru który tak to sobie obmyślił.

A mozna wiedziec dlaczego tak Ci zalezy na tej zmianie nazwy? Co za problem zrobic to np. już po zrzuceniu na kompa (wsadowo np. w Total Commanderze) ?

żółto-czarny
11-02-2008, 23:34
Ja miałem zawsze ustawioną kontynuację.
Właśnie, a ja na początku użytkowania nie miałem i zacząłem tego żałować, bo teraz renumeruję wsadowo na kompie żeby być na bieżąco :rolleyes: To oczywiście głupotka, niewiele wpływająca na jakość zdjęć, ale mnie trochę denerwuje.

prz3mo
11-02-2008, 23:36
Właśnie, a ja na początku użytkowania nie miałem i zacząłem tego żałować, bo teraz renumeruję wsadowo na kompie żeby być na bieżąco :rolleyes: To oczywiście głupotka, niewiele wpływająca na jakość zdjęć, ale mnie trochę denerwuje.

Nie ma co zaprzątać sobie głowy takimi głupotami :)

Schlag
12-02-2008, 00:06
A mozna wiedziec ...
A można, raz bo nie używam TC., a dwa drażni mnie (odczucie czysto subiektywne),
brak takiej prostej opcji od strony body.

Po za tym,

...Wiem, że mogę to zmienić softem w kompie, ale chcę toto ustawić w aparacie.
:)

ezin
12-02-2008, 01:30
Niekoniecznie. W menu można ustawić czy ma być kontynuowana numeracja czy ma się kasować.
Ja miałem zawsze ustawioną kontynuację. Ale to i tak do 10 tys. klatek, bo potem leci numeracja od zera :)

Tak jak napisałem wyżej.
A rzeczywisty przebieg korpusu to inna wartośc i możesz ją sprawdzić np. w Opanda IExif.

Ahh myślałem że chodziło po prostu o liczbę klapnięć lustra.

Nie ma co zaprzątać sobie głowy takimi głupotami :)

Mi to tam osobiście wisi bo i tak kataloguję wszystkie fotki wg daty i tematyki tzn. podpisuję każdy folder z kiedy [data lub nazwa imprezy, lub po prostu nazwa fotografowanego obiektu :P].

killertowa
12-02-2008, 10:42
teraz renumeruję wsadowo na kompie żeby być na bieżąco :rolleyes: To oczywiście głupotka, niewiele wpływająca na jakość zdjęć, ale mnie trochę denerwuje.

Chyba zmienię okulistę.
Myślisz, że zmiana nazwy pliku wpływa na jakość zdjęcia? Przecież zmieniając nazwę pliku nie wykorzystujesz algorytmu jpeg, zatem zmiana nazwy nie wpływa na zawartość pliku.

żółto-czarny
12-02-2008, 14:06
Rzecz jasna, niewiele - w tonie ironicznym :roll:

killertowa
12-02-2008, 15:59
:)

Piterspl
19-01-2009, 00:31
o ile nie mylę się to:

_DSCxxxx.jpg dla Adobe RGB
DSC_xxxx.jpg dla sRGB

SlaWasII