PDA

Zobacz pełną wersję : wielkość literek (zasrane windowsy XP)

bombel
09-02-2008, 22:37
Witam -

głupia sprawa, mam malutki problem: chcę ustawić większe literki ale tylko w oknie zapisz, otwórz (tam, gdzie wpisuje się nazwę pliku i ewentualnie typ pliku). Oczy mi wysiadają pod koniec dnia i za Chiny nie mogę tego ustawić tak, żeby mi pasowało.

Wszystkie inne literki udaje mi się powiększyć/pomniejszyć - a te w oknie zapisu akurat nie.

Da się to zrobić normalnie, czy muszę mieć jakiegoś extra tweakera?

BugsBunny
09-02-2008, 22:48
ekran/wygląd/zaawansowane/element

wybierz co Ci potrzeba i ustaw czcionkę jaką chcesz

Władca Pixeli
09-02-2008, 22:52
Witam -

głupia sprawa, mam malutki problem: chcę ustawić większe literki ale tylko w oknie zapisz, otwórz (tam, gdzie wpisuje się nazwę pliku i ewentualnie typ pliku). Oczy mi wysiadają pod koniec dnia i za Chiny nie mogę tego ustawić tak, żeby mi pasowało.

Wszystkie inne literki udaje mi się powiększyć/pomniejszyć - a te w oknie zapisu akurat nie.

Da się to zrobić normalnie, czy muszę mieć jakiegoś extra tweakera?
Byc moze pomoze
(Niestety po angielsu bo na takiej wersji pracuje)

Prawy klawisz na ekranie
Properties
Settings
Advanced
DPI Setting
Zmien 96 na 120

bombel
09-02-2008, 23:43
ekran/wygląd/zaawansowane/element

wybierz co Ci potrzeba i ustaw czcionkę jaką chcesz

Gdybyż to było takie proste... U Ciebie to działa na okno zapisz/otwórz? Bo ja nie mam takiej opcji w 'elementach' jak piszesz... Zresztą zmieniłem wielkość wszystkich liter, jakie tam znalazłem, i nic.

Zmien 96 na 120

Dziękuję, nie znałem tego sposobu. Całe życie robiłem to zwiększając literki w poszczególnych elementach - a nie na raz zwiększając rozdzielczość.

Niestety - o ironio losu! Już się ucieszyłem, ale zmieniło się prawie wszystko, przy czym oczywiście w oknie zapisu nie. CO za draństwo...

Dziękuję za pomoc, ale może jeszcze ktoś coś powie? Na wszelki wypadek załączam screena, o które mi chodzi. W porywie szału powiększyłem absolutnie wszystkie literki do kobylastych rozmiarów, a nawet użyłem magicznego sposobu Władcy Pixeli - ale jak widzicie nic to nie dało.

http://img138.imageshack.us/img138/2199/literkiid8.gif

david555
09-02-2008, 23:52
Bombel-ku mam dla Ciebie złe wieści i najprawdopodobniej, akurat tego okienka, bez ingerencji w kod nie uda się
zwiększyć.
Może po prostu sobie zmień rozdzielczość ekranu na koniec dnia.:)

bombel
10-02-2008, 00:05
Cholera! Pracuję teraz z Flashem, i potrzebuję dużego ekranu, a zresztą to akurat nie jest taki strasznie duży (1280 x 1024) - ale widzę to, co mam widzieć.

Tylko przy zapisie jest nadzwyczaj istotne, żebym się nie pomylił nawet o jedną literkę, znaczek czy cyferkę, bo mi się linkowanie nie będzie zgadzać... A niech to szlag!

Normalnie, to jak się w normalnej pracy nad obrazkiem czy czymś innym nawet pomylę, żalu nie ma - można poprawiać potem nazwę, jak się chce. A tu od razu jak sprawdzam czy wszystko jest OK - pokazuje mi błędy (skądinąd słusznie, ale to denerwuje)...

Tak czy owak - dzięki za pomoc... W zasadzie za pozbawienie złudzeń. :)

matka997
10-02-2008, 00:12
no jesli sie nie da powiekszyc to mozesz dowolnie duze w oknie edytora tekstowego ctrl c i ctrl v w okno nazwy pliku

bombel
10-02-2008, 00:18
Koledzy, ja nie jestem jeszcze ślepy (choć wszystko przede mną) :)

Widzę, co tam jest, ale jak mam nagromadzenie obok siebie literek r l i t - a muszę takie mieć, bo takie są założenia - zaczyna być ciężko zaznaczyć w ciągu literkę 'i' a potem zmienić ją na jakąś inną. A jak mam potem zmienić jeszcze literkę l na inną - to mnie to wkurza, bo mi się zaznaczają sąsiednie i w ogóle...

Niestety taka została przyjęta konwencja i muszę się tego trzymać. Na copy/paste jeszcze przyjdzie czas za parę lat. :)

Władca Pixeli
10-02-2008, 00:25
W poprzednich wersjach Windows było coś takiego jak szkło powiększające "Magnifying Glass"
W XP tego nie widzę, ale na google jest tego sporo.

PaSkal
10-02-2008, 01:09
Wszystkie Programy -> Akcesoria -> Ułatwienia Dostępu -> Program Lupa

Nie wiem, czy bomblowi to rozwiąże problem, chociaż mój przyjaciel, który jest praktycznie niewidomy (na serio) używa tego i jakoś sobie radzi.

P.

bombel
10-02-2008, 02:56
O rrrany! Pod koniec 14-to godzinnego dnia to wybawienie!

Dzięki!

Zink
10-02-2008, 19:34
Fajnie, że znalazłeś rozwiązanie.

Chciałem tylko dodać parę słów na temat ustawiania DPI, które proponował Władca. Lepiej dla własnego dobra tego nie ruszać, bo może to mieć wpływ na niektóre (przeważnie niezbyt dobrze napisane) programy - będą się rozjeżdżać. Walczyłem z tym efektem przy kilku moich pierwszych programach zanim doszedłem, że to przez to ustawienie. Jak się pisze program, to można prosto zrobić, żeby wyglądał dobrze na różnych ustawieniach, ale nie wszyscy o tym wiedzą (lub zapominają).