Zobacz pełną wersję : Jaki antywir ?? co instalujecie??
Valdek_Tychy
09-02-2008, 15:50
Skończyła mi się licencja na MKS-a i nie pobiera aktualizacji,czas zainstalować coś innego. Co używacie w swoich kompach ?? czy darmowy avast jest dobry??
david555
09-02-2008, 15:52
NOD32, firmy Eset, szybki i skuteczny, polecam.
zkrzysztof
09-02-2008, 16:02
AVAST - darmowy i do pobrania, aktualizacja automatyczna, polecam
kacperek
09-02-2008, 16:04
Avast
david555
09-02-2008, 16:08
Dla mnie, co darmowe, to troszkę podejrzane.;)
Niestety, często jest coś, za coś.:)
A już co do antywirusów to jestem specjalnie podejrzliwy.
NOD32, firmy Eset, szybki i skuteczny, polecam.
U mnie też NOD32, w pracy jak i w domu...
zkrzysztof
09-02-2008, 16:13
od ponad 3 lat go mam i bez problemów z wirusami
david555
09-02-2008, 16:16
od ponad 3 lat go mam i bez problemów z wirusami
To zajrzyj wątek obok, kolega też miał Avasta i teraz ma trojana, którego nie może się pozbyć.:)
AVG - również darmowy...
i to wcale nie jest tak że darmowe znaczy gorsze... :-)
david555
09-02-2008, 16:32
AVG - również darmowy...
i to wcale nie jest tak że darmowe znaczy gorsze... :-)
AVG, wypada bardzo słabo w rankingach antywirusów, a o dziwo jego sąsiad, czyli NOD32 znacznie, ale to znacznie lepiej.
Co do Avasta, to nie wiem, bo nie miałem przyjemności, czy tez odwrotnie.;)
A co do oprogramowania freeware, to zazwyczaj nie jest tak zupełnie darmo, niestety.
Władca Pixeli
09-02-2008, 16:51
AVG, wypada bardzo słabo w rankingach antywirusów, a o dziwo jego sąsiad, czyli NOD32 znacznie, ale to znacznie lepiej.
A co do oprogramowania freeware, to zazwyczaj nie jest tak zupełnie darmo, niestety.
Testowałem w ostatnich latach większość oprogramowania antywirusowego i jedyny jaki się obecnie sprawdził to http://www.bitdefender.com/
NOD32, Avira Antyvir Personal (ten drugi darmowy ale sprawnosc oba maja podobna). do tego jakis Spyware Terminator, Spybot albo Adaware.
nie polecam: Nortona :-), Pandy :-), Kacperskiego :-). slabo tez wychodza Gdata, Mks, AVG. zreszta Avast tez do za dobrych nie nalezy.
chwilowo nie kojarze co tam jeszcze.. ale jestem zly, zmeczony i wlasnie wlepili mi mandat!!!!
david555
09-02-2008, 16:56
Testowałem w ostatnich latach większość oprogramowania antywirusowego i jedyny jaki się obecnie sprawdził to http://www.bitdefender.com/
Opinia o tym oprogramowaniu jest taka, że zawiera "malicious".:)
david555
09-02-2008, 16:59
chwilowo nie kojarze co tam jeszcze.. ale jestem zly, zmeczony i wlasnie wlepili mi mandat!!!!
To trza było z domu przy sobocie nie wychodzić, a tak masz.:)
A za co Cię skasowali?
Żeby nie było, że OT, to NOD32, polecam.:)
Władca Pixeli
09-02-2008, 17:10
Opinia o tym oprogramowaniu jest taka, że zawiera "malicious".:)
Jak coś jest o kilka klas lepsze to wtedy rozyła się plotki.
Miałem porównanie w ostatnich latach z McAfee, Symantec, Trend, Avg, Nod32 i kilka mniej znanych. Wszytskie programy pokazywały czyste komputery a BitDefender znajdował spore ilości zainfekowanych zbiorów.
To trza było z domu przy sobocie nie wychodzić, a tak masz.:)
A za co Cię skasowali?
Żeby nie było, że OT, to NOD32, polecam.:)
musialem. szkola. za to co zawsze. predkosc !! ;p
david555
09-02-2008, 17:14
Wszytskie programy pokazywały czyste komputery a BitDefender znajdował spore ilości zainfekowanych zbiorów.
Tylko, czy prawdę gada, czy też robi sobie w ten sposób reklamę.:):):)
Ten BitDefender, znaczy.;)
NOD32, zużywa mało zasobów, jest dość skuteczny zdecydowanie go polecam również, co prawda darmowa jest tylko wersja 30 dniowa, po tej dacie nie aktualizuje bazy, ale NOD słynie również ze słabych zabezpieczeń ;)
Avast - często gdy dostaje komputer do roboty jest już zainstalowany jak i mnóstwo robactwa przy okazji, raczej wynika z małej świadomości użytkowników tak czy inaczej jeśli już to instalować tylko na "czystym" systemie inaczej nie ma sensu zbyt dużego. To tak przynajmniej z moich doświadczeń..
Norton choć to słyynna marka przepuscił mi wiele "dziadostwa" którego nie mogłem usunąc, potem był kacper mulił mi kompa jak diabli pomeczyłem sie rok i już nigdy nie zagosci w moim domu. Póki co mam NODa jest niesamowity nie muli łapie syfy i jak narazie jestem zadowolony.
Valdek_Tychy
09-02-2008, 17:51
i wlasnie wlepili mi mandat!!!!
Przy kompie ???? Need For Speed jedziesz?? :D
Dzięki za podpowiedzi wszystkim, na razie zainstalowałem avasta ale rozejrzę się za czymś komercyjnym tak żeby firewalla miało bo avast nie ma
AVG Free
Nie mam powodów do narzekania.
Oprócz tego: Ad-Aware, Spy Bot i Sygate Personal Firewall.
Przy kompie ???? Need For Speed jedziesz?? :D
bylo jak w need for speedzie :-D .. ale pozniej pan w niebieskim kubraczku wyciagnal lizak , pozniej pokazal cyferki na wyswietlaczu i zrobilo juz jakby mniej komputerowo ;-)
a co do firewalla to avast cos tam ma.. zreszta utrudnia to cos zycie wielu ludziom. wbrew pozorom czesc platnych programow nie dorasta darmowym edycjom dla uzytwkownikow domowych. mozesz sprobowac zainstalowac PC Tools Firewall albo Comodo Firewall
david555
09-02-2008, 18:08
a co do firewalla to avast cos tam ma.. zreszta utrudnia to cos zycie wielu ludziom. wbrew pozorom czesc platnych programow nie dorasta darmowym edycjom dla uzytwkownikow domowych. mozesz sprobowac zainstalowac PC Tools Firewall albo Comodo Firewall
Jeśli Firewall, to tylko ZA, jeśli antywirus, to tylko NOD32.:)
O kurnia, rymnęło się.;)
Kaspersky Internet Security 7.0. Troszkę potrzebuje czasu przy uruchomieniu komputera, ale sadze ze to dość skuteczna ochrona.
Kaspersky Internet Security 7.0. Troszkę potrzebuje czasu przy uruchomieniu komputera, ale sadze ze to dość skuteczna ochrona.
nie chcialbym Cie wyprowadzac z bledu ale srednio skuteczna.
Kiedys lubilem ZA ale w pewnym momencie tez zrobili z tego kombajn. ze starszych najlepszy i tak jest Sygate, ale niestety symantec go kupil..
najlepszy i tak jest Sygate, ale niestety symantec go kupil..
http://www.oldapps.com/old_version_sygate_firewall.php
Co mnie obchodzi Simantek?
tymoteuss
09-02-2008, 18:33
Ja polecam połączenie firewalla Sygate + Avast. Nic mi nie przemknie. Ale fakt, nie chadzam po podejrzanych stronach :)
david555
09-02-2008, 18:38
Ja polecam połączenie firewalla Sygate + Avast. Nic mi nie przemknie. Ale fakt, nie chadzam po podejrzanych stronach :)
Jesteś pewien tego co powiadasz, czy tylko to takie pobożne życzenia.?:)
tymoteuss
09-02-2008, 18:43
Tak jestem pewien. U mnie pięknie to chroni. A coś jest nie tak z tym?? Nie jestem specem. Piszę to, bo u mnie jest rewelka.
Nie oszukujmy sie, nie ma nic lepszego niz nod32, ewentualnie Kaspersky, ale oba sa platne :)
... a prawda jest taka, że każdy z programów - czy to antywirusowy, antyspamowy, spyware, malware, firewale i inne ...walle - ma jakieś wady i zalety. Ten przepuści to , tamten owamto...
Podstawa to rozsądek i korzystanie z zasobów internetowych z głową.
maly_glod
09-02-2008, 19:19
Ja tam nie używam nic ]:->. Raz na 2 miesiące zdarza mi się przeskanować dyski mks'em on-line.
Wojteksw
09-02-2008, 20:27
Sprawdzałem prawie wszystkie dostępne i obecnie pozostał ma wszystkich komputerach tylko Nod 32, do tej pory spełnia moje oczekiwania. Korzystam z Noda 32 około 2 lat.
Osobiście używam Avasta, u mnie w firmie wszystkie komputery mają zainstalowanego Noda32.
Avast potrafi czasami wpuścić jakiegoś syfa :(
Troszkę jestem w temacie (ale żaden tam guru :) ) i zdecydowanie polecam z największym naciskiem ESET Nod 32 lub bardziej obciążający system, ale zasadniczo niezawodny - rosyjski Kaspersky (roczna licencja chyba ok. 100zł), niezły jest jeszcze (podobno) dr. WEB.
W zaprzyjaźnionej firmie :) komputery które używały Avasta (nota bene nielegalnie - nie ma bezpłatnej wersji dla firm) poleciały ważne dane, bo ich informatyk zapewniał, że Avast jest bezpłatny i świetny. Odzyskałem im dane, zainstalowałem normalnego :) płatnego antywirusa i nie ma kłopotów już z dwa lata. Nie ma świetnych i bezpłatnych rzeczy (poza Linuksem ;) )
MKS to niestety wcześniej i teraz (odkąd firma zmieniła nazwę) niezbyt udany produkt.
Oczywiście to subiektywna ocena z moich doświadczeń. Acha z bezpłatnych produktów niezły (co nie oznacza rewelacji) do prywatnego użytku jest bitdefender. Póki co u moich znajomych się sprawdza. Ale jak pisałem wyżej o bezpłatnych rzeczach :) wszystko do czasu ;)
Acha... prywatnie używam NOD 32 :) od roku bez kłopotów...
w domu mam Avasta! zarejestrowanego, wiec za friko.... a w pracy kupilem Nortona (jakos tak padlo - chyba byla najtansza licencja w przeliczeniu na ilosc kompow i w zasadzie ostatnio zamowilem uaktualnienie do NAV2008 takze jeszcze w tym roku bedzie Norton - nie narzekam... wszystko OK)
Mam kasperskiego - licencja na 2 lata na 3 stanowiska kosztowala mnie cos kolo 250 zl nie pamietam dokladnie :P
bo ich informatyk zapewniał
Nie nazywajmy ludzi ktorzy co nieco wiedza cos o komputerach informatykami, nawet jak ma papier...
Ja w pracy i w domu F-Secure i jeszcze sie nie zawiodłem... :)
Nie nazywajmy ludzi ktorzy co nieco wiedza cos o komputerach informatykami, nawet jak ma papier...
ciekawa teoria - to powiedzmy, że mam 4 certyfikaty MS łącznie z bezpieczeństwem potwierdzone "Jjakimśtampapierem" - co mi brakuje do zostania informatykiem wg Twoich kryteriów...?
Wg mnie nowartowi chodzilo o wiedzeniu wiecej niz "co nie co" o komputerach
kacperek
09-02-2008, 22:27
A na jakiej to podstawie twierdzisz, że on nie był informatykiem, bo polecał Avasta?
W zaprzyjaźnionej firmie :) komputery które używały Avasta (nota bene nielegalnie - nie ma bezpłatnej wersji dla firm) poleciały ważne dane, bo ich informatyk zapewniał, że Avast jest bezpłatny i świetny.
Czyli co dane poleciały bo tam mieli avasta?
Ciekawa teoria.
tymoteuss
10-02-2008, 01:02
... a prawda jest taka, że każdy z programów - czy to antywirusowy, antyspamowy, spyware, malware, firewale i inne ...walle - ma jakieś wady i zalety. Ten przepuści to , tamten owamto...
Święte słowa.
nie polecam: Nortona :-), Pandy :-), Kacperskiego :-). slabo tez wychodza Gdata, Mks, AVG. zreszta Avast tez do za dobrych nie nalezy.
Porownywales wszystkie w/w ? Ktore wersje ? Na jakich danych (zafajdane pliki) byl ten test ?
A ja mogę polecić Avast'a
Nortona miałem na 90 dni i też był niezły...
AviraAntiVir może nie jest najlepszy ale daje rade...
Porownywales wszystkie w/w ? Ktore wersje ? Na jakich danych (zafajdane pliki) byl ten test ?
tak. a ktora wersja wedlug Ciebie jest dobra ? jesli starsza to ok. dane - odsetek ludzi majacych wirusy mimo tych zabezpieczen oraz liczba uzytkownikow majacych problemy z poprawnym dzialaniem sieci w zwiazku z posiadaniem tych wlasnie zabezpieczen.
a wracajac do informatykow - grono ludzi z dwoch grup: pierwsza - a bo moj syn/kolega/brat/chlopak/itp studiuje informatyke oraz druga (de facto gorsza ale szybka do uziemienia w 50%) jest tu u mnie pan informatyk/administrator. w pierwszej nie walcza, w drugiej po podaniu paru 'hasel' tez przestaja i staraja sie nie stracic twarzy. a jesli masz przykladowo msca to sformulowanie 'prosze zrestartowac winsock katalog' nie powinno Cie wprowadzic w stan zupelnego zaklopotania.
No to sie dopisze do zadowolonych uzytkownikow NOD32. Uzywam juz chyba 4 lata -- zarowno w pracy jak i w domu. Inne softy potrafily czasami cos przepuscic, a i do tego koszmarnie obciazaly swoim dzialaniem (monitoring) zasoby komputera. NODa sie nie czuje, a i problemow nie uraczylem zadnych -- ani na kilku maszynach w firmie, ani tez na kompie w domu -- sluzacym do "wszystkiego".
tak. a ktora wersja wedlug Ciebie jest dobra ? jesli starsza to ok. dane - odsetek ludzi majacych wirusy mimo tych zabezpieczen oraz liczba uzytkownikow majacych problemy z poprawnym dzialaniem sieci w zwiazku z posiadaniem tych wlasnie zabezpieczen.
Nie oszukujmy się. Żadne zabezpieczenie nie uchroni nas przed infekcję jeżeli zaufamy mu bezgranicznie. Można mieć najlepsze ( według uznania) i zainfekować komputer, można nie mieć żadnego i czysty system.
Pytanie kto jaki "skaner" ma w główce ;)
Valdek_Tychy
10-02-2008, 11:08
Przez kilka używałem nortona,ostatni rok Mks-a,w pracy mam zainstalowanego F-secure i nigdy nie miałem żadnych problemów z wirami,trojanami i innego rodzaju badziewiem mimo,że nie odwiedzam wyłącznie "bezpiecznych" stron Raz chyba udało mi się złapać jakiegoś trojana za czasów jeszcze nortona i tyle i jak sobie przypominam złapałem go po ściągnięciu jakiegoś programiku z wydawałoby się bezpiecznej strony.Jedno co mogę powiedzieć na temat nortona to faktycznie muli kompa niemiłosiernie ale moim zdaniej jest skuteczny.Jednak zgodnie z poradami szacownych kolegów chyba kupię NOD-a na razie póki co zainstalowałem avasta.
Wcześniej była Panda Platinum (byłem zadowolony) teraz jest dwuletnia licencja na BitDefendera (wersja full) i jestem baardzo zadowolony. Dosyć szczelny i czujny i nie obciąża systemu (inna rzecz, że tego nowego konfigu nie ma za bardzo czym obciążyć:) )
wkiniorski
10-02-2008, 12:50
Ja w robocie prawie od 4 lat używam AVG prof, od 2 lat z firewallem. Nie obciąża kompa i niewiele przepuszcza. Bardzo dobre wsparcie techniczne. Korzystałem 2 czy 3 razy telefonicznie. Można wysłać plik i powiedzą co jest nie tak. Akurat w moim przypadku był to fałszywy alarm. Testowałem w domu NODa. Bardzo dobry. Chyba trochę bardziej obciąża komputer niż AVG, ale nieznacznie. NOD więcej daje alarmów. Wysadził mi sterownik skanera.
Może AVG coś tam przepuścił i siedzi to gdzieś na dysku, ale tego nie wiem. W procesach to nic nie siedzi - chyba. A mam ustawione automatyczne skanowanie dysków 3 razy w tygodniu i nic nie ma o czym nie wiem. Do końca to nikt nie może być tego pewny. Nie ma antywirusów ze 100% skutecznością.
AVG jest tańszy od NODa, bo ma licencje na 2 lata a aktualizację w cenie 50%. To jest fajne.
No to i ja się przyłącze do wątku.
Ja od chyba 4 lat używałem NOD'a i nigdy nie było z nim problemów (może prócz przymusowego odinstalowywania po upływie 30 dni).
Teraz, gdy wypuścili wersję Nod'a 3.0, jakoś ten program przestał mi się podobać.
Parę dni temu zainstalowałem Kaspersky'iego.
Mam wrażenie, że dużo bardziej muli komputer niż NOD.
Poczekam te 30 dni, aż wersja testowa Kaspersky'iego minie i wrócę do NOD'a, ale nie tego ver. 3.0 tylko tego starego ver. 2.5.
Kiedyś, na początku używałem jeszcze Norton System Works (czyli kombajn) i to dopiero muliło kompa!
Jako firewalla używam Outpost Firewall'a, do wyszukiwania robaków Ad-Adware, a jako program to "czyszczenia dysku z brudów i przyśpieszania kompa ;)" używam TuneUp Utilities 2007.
w odpowiedzi na stwierdzenie Ark'a. tak zadne. nie ma takiego. ale nowart juz to napisal. powinno sie to wklejac wszystkim pytajacym o systemy/oprogramowanie zabezpieczajace. dodac sie do tego powinno korzystanie z innej przegladarki niz explorer (i nie jakas nakladke tylko inna przegladarka). i polecam stosowanie firewalli, szczegolnie jak ktos posiada publiczny adres ip.
poza tym wazna rzecza jesli chodzi o zabezpieczenia jest jeszcze pozeralnosc zasobow, bo niektore programy troche-bardzo przesadzaja. moze niektorym to nie przeszkadza ale mnie denerwuje jak cos mi spowalnia 'chodzenie' wszystkiego.
osobiscie w domu nie mam na swoim kompie zadnego antyvira, tylko FW. a mam licencje noda. czasem go zapuszcze ale i tak wiem co znajdzie (gdzies tam mam spakowanego quake'a 1 z mapami i serwerem a z nimi .. juz nie pamietam jak ten wirus sie nazywa ;-))
A ja na przykład nie korzystam z antywirusów :)
pskowronski
10-02-2008, 13:36
NOD32 jest najlepszy...w polskich testach nie wychodz najlepiej ale na swiecie jest doceniany i skuteczny. Sam mam noda32 od 3 lat i nie mam problemu z wirusami i innymi gadami. Polecam.
Norton choć to słyynna marka przepuscił mi wiele "dziadostwa" którego nie mogłem usunąc, potem był kacper mulił mi kompa jak diabli pomeczyłem sie rok i już nigdy nie zagosci w moim domu. Póki co mam NODa jest niesamowity nie muli łapie syfy i jak narazie jestem zadowolony.
Nie do końca sie mogę z tym zgodzić. Jak patrzę czasem na robotę w serwisie, to Nortonem sprząta się dużo więcej dziadostwa wpuszczonego przez Noda niż odwrotnie. To nie testy, to praktyka na komputerach klientów.
Pamiętać należy, że NOD to TYLKO program antywirusowy i w tym jest bardzo dobry.
Jeśli szukasz dodatkowo Firewalla to pojawił się jakiś czas temu kombajn firmy ESET (producent NODa) pod nazwą Eset Smart Security. Jednak firewall w niego wbudowany jest... taki sobie, delikatnie mówiąc.
Moim zdaniem najlepsze obecnie rozwiązanie to NOD32 + Outpost Firewall Pro.
Na tym zestawie pracuję od kilku lat, stosuję to rozwiązanie u wszystkich moich klientów.
Efekt?
Od 3 lat na ŻADNYM z komputerów (a jest tego z 500 szt.) nie stwiierdziłem żadnej infekcji.
Owszem, oprócz oprogramowania wymagało to żmudnego uświadamiania użytkowników maszyn, ale w sumie opłaciło się.
Pozdrawiam
-----
artoor
pskowronski
10-02-2008, 14:50
Pare dni temu zwyklaego nada32 zamienilem na Eset Smart Security i ma nadzeje, że mi sie sprawdzi jako całość sytemu zabezpieczen. Wczesniej nod32 mnie nie zawiódł ani razu. Mam taka zasadę, że pomimo zainstalowanego oprogramowania na kompie skanuje go raz w miesiącu np. mks-em on-line aby sprawdzić działania zainstalowanego sytemu.
pozdr.
maciek_m
10-02-2008, 15:30
jestem zszokowany ze nikt nie uzywa mcafee virusscan enterprise bo jak dla mnie to najlepszy sofcik. W pracy mamy i mamy licencje do uzytku w domu tez i od kilku lat uzywam i naprawde swietna sprawa, malo zasobow zjada, czeste aktualizacje no i praktycznie niewidoczna praca, jest wirus to kasuje i tyle :-)
jestem zszokowany ze nikt nie uzywa mcafee virusscan enterprise bo jak dla mnie to najlepszy sofcik. W pracy mamy i mamy licencje do uzytku w domu tez i od kilku lat uzywam i naprawde swietna sprawa, malo zasobow zjada, czeste aktualizacje no i praktycznie niewidoczna praca, jest wirus to kasuje i tyle :-)
Używałem McAfee Internet Security Suite 2007...mimo, że licencję wykupioną miałem na rok to, używałem może z pół roku. Totalna porażka. System pracował jak czołg. Niewidoczna praca także okazała sie niewypałem, zdarzało mu się skasować to, czego nie powinien (konfiguracja programu na wiele się nie zdała). Po wyłączeniu wszystkich "pierdół", zostawiając tylko skaner antywirusowy i firewall było lepiej jednak do ideału brakowało. Przesiadłem sie na Kaspersky Internet Security 6. Mimo, że to także zasobożerny pakiet to, komfort pracy był nieporównywalnie lepszy. Ogólnie nie mam zbyt miłych wspomnień z McAfee. Na dzień dzisiejszy na laptopie mam NOD32 + systemowy firewall, a na stacjonarnym nadal Kasperski - licencja kończy mi się w maju. Wszystko gra i bucy - nie przypominam sobie abym załapał jakieś "świństwo".
Ja używam od trzech lat tandemu NOD32 + Outpost Firewall Pro - nie miałem żadnych problemów, wszystko działa sprawnie.
Nie zauważyłem też, żeby po aktualizacji do wersji 3 coś odnośnie wydajności się zmieniło... uporządkowali międzymordzie, jakoś lepiej mi się z nim pracuje.
NOD 32 - polecam ( nie pierwszy zresztą )
Pozdro
ciekawa teoria - to powiedzmy, że mam 4 certyfikaty MS łącznie z bezpieczeństwem potwierdzone "Jjakimśtampapierem" - co mi brakuje do zostania informatykiem wg Twoich kryteriów...?
... witam kolegę ;) musisz być bardziej wyluzowany ...
*
Czym się różni nowa wersja programu od starej?
???
Tym, że poprawiono w niej stare błędy i zrobiono nowe...
**
Wsiada informatyk do taksówki. Taksiarz pyta:
Gdzie jedziemy?
192.168.4.1
Trzej hakerzy i trzej lamerzy mieli jechać pociągiem. Hakerzy kupili jeden bilet na trzech, lamerzy trzy. Gdy zbliżył sie konduktor, hakerzy pobiegli do toalety. Konduktor sprawdził bilety lamerom. Potem zapukał do toalety. Hakerzy wystawili bilet przez szparę. Konduktor skasował i poszedł.
W drodze powrotnej lamerzy postanowili wykorzystać świeżo nabyte doświadczenie. Kupili jeden bilet na trzech. Hakerzy nie kupili żadnego. Gdy zbliżył się konduktor, lamerzy pobiegli i zamknęli się w toalecie. Za nimi pobiegli hakerzy. Zastukali do toalety. Gdy wysunął się bilet, pobiegli z nim i zamknęli się w nastepnej toalecie.
Wniosek: nie każdy algorytm wymyślony przez hakerów da się wykorzystać przez lamerów!
To zajrzyj wątek obok, kolega też miał Avasta i teraz ma trojana, którego nie może się pozbyć.:)
rowniez mam a raczje mialem avasta, ktory troche sobie w ciula polecial bo komputer skads zlapal trojana i komputer teraz wogole wlaczyc sie nie chce i ciagle restartuje sie samoczynnie... :/
Czereśniak
10-02-2008, 22:17
Norton Internet Security 2008!!! A potestował ja też trochę innych... Ktoś tu mówił o zamulaniu? Nie ze na te numbery Bruner...
NOD 32 bardzo wydajny i oszczędzający zasoby sprzętu
Polecam
david555
10-02-2008, 22:30
rowniez mam a raczje mialem avasta, ktory troche sobie w ciula polecial bo komputer skads zlapal trojana i komputer teraz wogole wlaczyc sie nie chce i ciagle restartuje sie samoczynnie... :/
Na Twój ból (z tymi restartami), to tylko płytka startowa i żmudne wyszukiwanie intruza, albo przeinstalowanie systemu, ale w tym drugim rozwiązaniu żadnej poezji niestety.;)
Ja tam bym szukał.:)
Norton Internet Security 2008!!! A potestował ja też trochę innych... Ktoś tu mówił o zamulaniu? Nie ze na te numbery Bruner...
swietny wybor ! doinstaluj sobie jeszcze pande - w koncu pewnosci nigdy za wiele!
;-)
...doinstaluj sobie jeszcze pande - w koncu pewnosci nigdy za wiele!
;-)
:mrgreen:
shadow_alex
11-02-2008, 15:51
Symantec Antivirus Corporate + kerio Winroute FW, lub Symantec Client Security.
Czereśniak
11-02-2008, 17:13
Mały5:
swietny wybor ! doinstaluj sobie jeszcze pande - w koncu pewnosci nigdy za wiele!
Mógłbyś poszerzyć swoją wypowiedź? Bo jakoś nic z niej nie wynika... chyba, ze jakieś kompleksy leczysz, co w pewnym stopniu może Cię usprawiedliwiać...
Mógłbyś poszerzyć swoją wypowiedź? Bo jakoś nic z niej nie wynika... chyba, ze jakieś kompleksy leczysz, co w pewnym stopniu może Cię usprawiedliwiać...
taa.. kompleksy.. hehehe
no coz, widze ze nie zrozumiales dowcipu, no ale nie kazdy musi byc na tyle rozwiniety zeby pojac ;-) (jak juz tak sobie sympatycznie rozmawiamy ;-))
Czereśniak
11-02-2008, 17:36
Wyjaśnij Kolego, na czym niby ten dowcip miał polegać... I niech sie pośmieją też ci mniej rozgarnięci...
Bartek Witek
12-02-2008, 11:06
Od dawien dawna NOD32. Poza skutecznym przechwytywaniem wirusów itd zupełnie nieodczuwalny dla systemu. Działa sobie w tle nikomu nie wadząc.
Valdek_Tychy
12-02-2008, 13:34
Za namową kolegów zakupiłem NOD32 tak więc dzięki za dobre rady,temat uważam za zamknięty.
sokrates
12-02-2008, 15:12
przyuważ jeszcze darmową wersję Outpost Firewall Free - można gdzieś jeszcze zdaje się ją pobrać. Prosta zapora ale diabelnie skuteczna.
Czereśniak
13-02-2008, 01:35
Norton Internet Security 2008 na 90 dni za friko!
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8299&Norton+AntiVirus+i+Internet+Security+2008+przez+90 +dni+za+darmo
Można potestować i dyskutować...
sokrates
13-02-2008, 10:03
Norton to kobyła która skutecznie nawet CoreDuo dociąży :-) Co do skuteczności się nie wypowiem bo nie używam na co dzień - jedynie wersję testową instalowałem i mnie przeraził ogrom zasobów pożeranych przez NIS.
u mnie na osiedlu mozna dostac wp... za friko. codziennie i przez caly rok ;-) to dopiero promocja :-D
choc jak sie mocno obskoczy to pewnie tez troche zasobow pozera ;-)
Czereśniak
13-02-2008, 13:59
Nic nie dociąży... aktualny jest lżejszy od niejednego wychwalanego tu softu. I nie muli, no chyba, że ktoś ma przedpotopowego paścia... Wiem, co mówię, a nie mówię co wiem...
david555
13-02-2008, 14:04
Nic nie dociąży... aktualny jest lżejszy od niejednego wychwalanego tu softu. I nie muli, no chyba, że ktoś ma przedpotopowego paścia... Wiem, co mówię, a nie mówię co wiem...
Bardzo Cię proszę opuść już sobie, każdy ma co lubi i jeśli reklamowany przez Ciebie soft spełnia Twoje wymagania, to tylko się cieszyć wypada.
Niemniej Waldek, założyciel tego wątku już wybrał sobie oprogramowanie i temat jest już nieaktualny.
Pozdrawiam. David
Czereśniak
13-02-2008, 15:11
David555, tys prowda... Przecież nic z tego nie mam. Pozdro.
A jaką wersję NOD'a posiadacie?
Czy tą 3.0 czy 2.7, a może jeszcze jakąś inną?
u siebie na prywatnym kompie mam antywira + optymalizer systemu którego nie zastąpi nic. Jego nazwa to: "Nie wchodzę na strony porno i nie klikam w nieznane linki z gadu/maila." - to mój antywir a optymalizer systemu to w miarę regularnie co pół roku reinstall windowsa. Uwierzcie że nic tego nie zastąpi :)
W firmie - Avast!.
Albert44
13-02-2008, 20:22
AVAST i Outpost Firewall od 4 lat bez problemów. I co półroku obraz partycji C: w Acronis True Image do archiwum. ( dla spokojnego snu...)
pretorian111
13-02-2008, 23:43
Eset Smart Security, taki NOD32 z Firewall-em. Mnie się sprawdza, nie muli jak Norton.
Pozdrawiam
Dawid
Amra Terildo
14-02-2008, 14:38
Avast jest z lekka przereklamowany. Skuteczność antywirusów zmienia sie z roku na rok. Całe szczęście w miare co roku ktoś je wszystkie (a raczej jedynie te najpopularniejsze) testuje. Avast spada w testach z roku na rok. Poza tym mi osobiście avast sprawiał problemy (krzaczył sie i miał błędy w skanowaniu). Wiele ludzi poleca ja robie to umiarkowanie.
Z darmowych polecam: AviraAntivir.
Z płatnych: NOD32 (wcześniej wspominany) i Bitdefender (świetnie wypadł w testach).
NIE POLECAM: Panda antivirus i Nortona.
Wojciech
15-02-2008, 11:38
witam
co sie dzieje wczoraj wgralem noda jakas business wydanie all ok ale czemu nie moge zrobic update
NOD32 ostatnio wygrał jakiś ranking na najlepszego antywira roku 2007 czy coś. Sam używam póki co Nortona
lodzermensch
15-02-2008, 12:06
Rankingi ktoś organizuje, opłaca, itd. Naiwnością jest bardzo im ufać.
Co do Avasta - korzystam już 3-4 lata na dwóch komputerach i nic mi się nie stało. Co jakiś czas warto wejść na stronę np. Kasperskiego i przeskanować się online. Coś tam zawsze znajdzie. I to wszystko jest dość solidne i całkiem za darmo.
P.S. Dzisiaj ważniejszy niż antywirus jest antyspyware. Można zainstalować nawet 2 i będzie cacy.
ceekay78
15-02-2008, 12:50
AVG - owszem darmowy ale strasznie przymula procesor :(:( gdy prowadzi się skanowanie dysku w poszukiwaniu vir, plus nie usuwa virusów, ale jego zaleta to bardzo szybki czytanie czy w plikach nie ma vir - wiec traktuje go jak antivir wczesnego ostrzegania
NOD32 - jak najbardziej rewelacyjny antivir
Dodatkowo proponuje Spybot + Adaware.
AVG strasznie przymula procesor
No tak, ale przecież skanowanie można puścić i skoczyć po bułki do sklepu, albo z psem wyjść na spacer.
Natomiast nowa wersja Ad-Aware instaluje jakąś usługę, o którą wiem, że użytkownicy mieli pretensję, bo jest stosunkowo pamięciożerna. Starsze wersje tego nie miały.
david555
15-02-2008, 13:17
Co jakiś czas warto wejść na stronę np. Kasperskiego i przeskanować się online. Coś tam zawsze znajdzie.
Tak z ciekawości Cię zapytam, czy wiesz po co udostępnia się skanery on-line?:):):)
To po to skanuje się komputer Spybotem, czy Adaware, żeby później oddać Kasperskiemu wszystko za darmo?
Mam na myśli wiedzę o twoim komputerze i zainstalowanym oprogramowaniu.:)
Rankingi ktoś organizuje, opłaca, itd. Naiwnością jest bardzo im ufać.
Co do Avasta - korzystam już 3-4 lata na dwóch komputerach i nic mi się nie stało. Co jakiś czas warto wejść na stronę np. Kasperskiego i przeskanować się online. Coś tam zawsze znajdzie. I to wszystko jest dość solidne i całkiem za darmo.
P.S. Dzisiaj ważniejszy niż antywirus jest antyspyware. Można zainstalować nawet 2 i będzie cacy.
co do rankingow w wiekszosci przypadkow faktycznie tak jest.
co do Avasta niestety jest coraz gorzej.. 'cos tam sie znajdzie' .. no czyli po prostu jest nieskuteczny, jesli drugi, lipny zreszta, antywirus ma co po nim poprawiac.
nie ma idealnych ale avast to akurat czesto puszcza. choc statystyki moga byc zawyzone bo duzo osob go uzywa. choc z drugiej strony problem ten jest duzo rzadszy u osob korzystajacych z bardzo popularnego noda32 i troche mniej popoluarnego avira personal.
lodzermensch
16-02-2008, 01:28
Tak z ciekawości Cię zapytam, czy wiesz po co udostępnia się skanery on-line?:):):)
To po to skanuje się komputer Spybotem, czy Adaware, żeby później oddać Kasperskiemu wszystko za darmo?
Mam na myśli wiedzę o twoim komputerze i zainstalowanym oprogramowaniu.:)
Akurat w komputerze do internetu nie za bardzo mam coś do ukrycia.
Nie działa mi już Norton 2006 - dostałem go razem z komputerem, LiveUptade skończył się po 90 dniach, ale aktualizowałem ręcznie, ściągając odpowiednie paczki i instalując i było ok. Niestety wyskoczył mi komunikat, że niezakceptowałem licencji EULA (nie wiem kiedy :/) i nie da się zeskanować, a tylko Norton mi znajdował robala który siedzi od jakiegoś czasu :/ Żaden inny od MKS'a, przez AVASTA, po NOD32 nie znajduje tej bestii. Mam kilka zarażonych plików na pulpicie i nie da się ich usunąć :/ I co teraz... na formata nie ma czasu na tę chwilę :/
EDIT: wersji 2006 się pozbyłem, czy instalując 2008 będzie się pluł o klucz, czy będzie hulać przez 90 dni? Obstawiam, że nie... ale zapytam.
david555
22-02-2008, 22:06
Nie działa mi już Norton 2006 - dostałem go razem z komputerem, LiveUptade skończył się po 90 dniach, ale aktualizowałem ręcznie, ściągając odpowiednie paczki i instalując i było ok. Niestety wyskoczył mi komunikat, że niezakceptowałem licencji EULA (nie wiem kiedy :/) i nie da się zeskanować, a tylko Norton mi znajdował robala który siedzi od jakiegoś czasu :/ Żaden inny od MKS'a, przez AVASTA, po NOD32 nie znajduje tej bestii. Mam kilka zarażonych plików na pulpicie i nie da się ich usunąć :/ I co teraz... na formata nie ma czasu na tę chwilę :/
EDIT: wersji 2006 się pozbyłem, czy instalując 2008 będzie się pluł o klucz, czy będzie hulać przez 90 dni? Obstawiam, że nie... ale zapytam.
Instalacja programu antywirusowego na zarażonym dysku, to tak trochę musztarda po obiedzie.
Mówiąc inaczej działanie takiego antywirusa może być nieskuteczne.
Przeskanuj HDD z poziomu startowej płyty CD z zainstalowanym antywirusem np. MKS_VIR-em.
na pcecie (niestety) mam avasta i dziala ok
na macach nie mam nic i dziala bez problemu:-)
A co sądzicie o ArcaVir? Był dodawany bezpłatnie w promocji Neostrady.
Ja używam AV 2 lata. Nie miałem przez ten czas żadnych problemów z wirusami. Wydaje mi się (jednak nie mam porównania), że zamula komputer. Poza tym dobry skaner i monitor rejestru. Po przestudiowaniu tego wątku zastanawiam się nad zmianą na NOD32. Jednak do rozważenia pozostaje cena, bo przy kontynuacji AV za niewiele ponad 100 dostaję licencję na 3 kompy.
Valdek_Tychy
24-02-2008, 14:08
Zgodnie z poradą zaopatrzyłem się w NOD32 którego uzupełniłem starszą ale za to darmową wersją outpost'a i faktycznie programik jest fajny ale... i tu moje pytanie, zauważyłem,że przedłuża i to nawet dość sporo start systemu z wszelakimi dodatkami, czy u Was też tak jest ??
Zgodnie z poradą zaopatrzyłem się w NOD32 którego uzupełniłem starszą ale za to darmową wersją outpost'a i faktycznie programik jest fajny ale... i tu moje pytanie, zauważyłem,że przedłuża i to nawet dość sporo start systemu z wszelakimi dodatkami, czy u Was też tak jest ??
Tego nistety nie da sie uniknac, cos za cos. Czasami udaje sie przyspieszyc start systemu przy pomocy programow optymalizujacych ten proces. Mozesz sprobowac Microsoftowego BootVis'a. Przenosi on uruchamiane przy starcie programy oraz uslugi w najszbsze miejsce na dysku. Jedna uwaga, do poprawnego dzialania tego programu wymagana jest dzialajaca usluga "Harmonogram Zadan".