PDA

Zobacz pełną wersję : Czy się da... Sb-800

emet_b
09-02-2008, 15:37
1) Czy się da, (a jeśli tak to jak) zsynchronizować Sabinę w trybie remote z czasami krótszymi niż 1/200. W body mam ustawione FP, ale na żadnym trybie nie mogę zejść poniżej 1/200 :( Jeśli lampa jest podłączona do body, nie ma z tym oczywiście problemu.
2) Czy da się, (a jeśli tak to jak) wyzwolić Sabinę wbudowaną lampą, ale tak aby ta wbudowana nie miała wpływu na ekspozycję. Chodzi mi dokładnie o zdjęcie gdzie widać tylko czarny obrys twarzy na białym tle które robi Sabina skierowana na ścinę.

Jacek_Z
09-02-2008, 16:11
no to jeszcze niuans - jakie body?

Tofifik
09-02-2008, 16:55
w manualu pewnie sie da, za chwile bede robil zdjecia z blyskowka to sprobuje.

Jacek_Z
09-02-2008, 17:00
masz D80. A jak on ma D50? To juz jest inaczej.

emet_b
09-02-2008, 17:05
A zapomniałem, że podpis zlikwidowałem- D80 mam

emet_b
10-02-2008, 18:00
Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytania??

Tofifik
10-02-2008, 23:26
zapomnialem zeby sprawdzic :), ale teraz sprawidzlem u mnie dziala bez problemu na body wylaczylem lampe, sabinke na M mialem i ustawilem czas 1/400 i odwietlio ciemny pokoj. czyli dziala :)
kiedys probowalem sabinke na 1/4000 ale na sankach i tez dzialala :)

emet_b
11-02-2008, 12:54
heh, ale mi nie chodzi o ręczne wyzwolenie lampy, tylko za pomocą wbudowanej- nie wyobrażam sobie zsynchronizować się z ręcznie wyzwalana zdalną lampą na np. 1/400 sek.
Dokadnie chodzi mi o doświelenie tych scen:http://nikon.org.pl/showthread.php?t=48477

who
11-02-2008, 14:46
tak jak Tofifik pisze, wyłączasz lampę wbudowaną przy ustawianiu jej jako commander, i wtedy możesz zejść poniżej 1/200, sabina może spokojnie być wtedy w ttl, właśnie sprawdzałem

a co do drugiego pytania, to nikon robi taki filtr który wkłada się w sanki i zasłania tą lampę wbudowaną, tak że nie bierze udziału w ekspozycji, bo nawet jak niby wyłączysz lampę to i tak lekko doświetla scenę

Tofifik
11-02-2008, 23:29
jak zwykle nie portafie tlumaczyc :) ale o to wlasnie mi chodzilo co pisze who :)
te ograniczenia 1/200 sa jak dla mnie przesadzone i wlasciwie chyba tylko w trybach auto statnowia przeszkode.

emet_b
12-02-2008, 13:21
szczerze powiem, że wczoraj chyba z 8 razy przeczytałem wasze instrukcje, a i tak nie mogłem pojąć jak wy chcecie wyzwolić Sabinę z wyłączoną ( w mym mniemaniu zamkniętą) lampą wbudowaną... . Na szczęście wieczorem mnie oświeciło i przypomniałem sobie, że w body też są ustawienia dotyczące kontroli lamp.
No i ostatecznie wymóżdżyłem:mrgreen:

Można wyzwalać Sabinę zdalnie z jakimikolwiek czasami ( nawet 1/4000) byle tylko, w body lampa wbudowana była wyłączona, tzn. będzie podniesiona i błyśnie, ale tylko na użytek fotoceli, bez wpływu ( nie do końca) na ekspozycję. Sabina może pracować wtedy tez w TTL-u.

A co do drugiego mojego pytania to chyba będę musiał sam pokombinować z jakimś odbłyśnikiem- widziałem gdzieś tu na forum niezły z puszki po piwie zrobiony.

Wielkie dzięki chłopaki za pomoc!!!

Piotr_
12-02-2008, 13:45
A co do drugiego mojego pytania to chyba będę musiał sam pokombinować z jakimś odbłyśnikiem- widziałem gdzieś tu na forum niezły z puszki po piwie zrobiony.

W zestawie do makro R1 jest dyfuzor do wbudowanej lampy SG-3IR można spróbować go wykorzystać, tylko nie wiem jaki będzie zasięg.

who
12-02-2008, 15:05
SG-3IR to nie jest dyfuzor tylko filtr IR, przepuszcza całkowicie IR co jest potrzebne do sterowania sabiną
można też zastosować prostsze metody, np. prześwietlony film

a i SG-3IR można kupić osobno (nie wiem jak z dostępnością w Polsce)