Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Światło zastane- pierwsze próby
No i w końcu doczekałem się :).Dzień wolny i piękne swiatło za oknem , no i przede wszystkim w miare ciepło.Zdecydowałem sie wyciągnąć na łono natury jedną z moich modelek :).Poniżej prezentuje efekt współpracy :).Jedno wiem , po tych pierwszych niepewnych próbach...jeszcze dużo wody upłynie zanim wymienie swojego d70s i 60 micro na coś lepszego :) (d200/d300).
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Naprawde D70 i twoja 60tka dają radę. Widzimy fotki posiadaczy lepszych puszek, których zdjęcia nie dorównują Twoim, choć przy lepszym sprzęcie pewno byłoby jeszcze piękniej..
Przy świetle zastanym ( bez dopalenia z lampy) ciezko zapiąć duze liczbe f, a przy ostrym swietle nieładnie się swiatło odbija, a czas zbyt długi, często konczy się poruszonym zdjęciem..
Za radą pewnego mistrza gatunku.. lusteko żony w dłoń jako dopalacz i hejka:)
Fotki ładne.Zazdraszam takiego obiektu. Pozdrowienia dla modelki :mrgreen:
ogladam za dnia, w pokoju duzo swiatła i stąd moze minimalnie wydają się za ciemne
pozdrawiam
Naprawde D70 i twoja 60tka dają radę. Widzimy fotki posiadaczy lepszych puszek, których zdjęcia nie dorównują Twoim, choć przy lepszym sprzęcie pewno byłoby jeszcze piękniej..
Co można poprawić mając lepszą puszkę? Ciekaw jestem. Ja wymieniam przez próżność. Poza tym jak sprzedam swoje D50 z kitem i dołożę 20% ceny, mam D200, więc jakby grzech nie wymieniać.
Do autora: Mam wrażenie, że modelka spaceruje jakoś tak nieśmiało... Czy była na prawdziwej trawce, czy tylko przy oknie? Jeżeli tak, to czy one nie próbują uciekać? Podejrzewam, że potrafią być szybkie, skoro polują na szybkie i zwinne ofiary. Twoje zdjęcia makro niesamowicie cieszą oczy i dostarczają niemałych wrażeń! Zawsze zaglądam do wątków.
monster666
09-02-2008, 15:00
Zdjęcia przyjemna.
Mam pytanko, jak za pomocą tego obiektywu udało Ci się uzyskać takie powiększenie? Ja przy swoim T90MACRO w skali odwzorowania 1:1 za cholerę nie mogę uzyskać nic zadowalającego.
Dziękuje :)
Za radą pewnego mistrza gatunku.. lusteko żony w dłoń jako dopalacz i hejka:)
Nie skorzystam z rady mistrza :).Ide własną wytyczoną drogą :)(białe tła,dyfuzory itp).Nie po to poświeciłem mase czasu na konstruowanie dyfuzora ,ktorego działania prawie nie widać :).Dla mnie liczy się efekt jaki osiągam.No i jak by nie patrzeć wieksza GO jest przyjemniejsza w odbiorze :).
Fotki ładne.Zazdraszam takiego obiektu. Pozdrowienia dla modelki :mrgreen:
Dzieki.Napewno przekaże :mrgreen:.
ogladam za dnia, w pokoju duzo swiatła i stąd moze minimalnie wydają się za ciemne
Obydwie foty zostały dostrojone na levelach ,kazdy kanał z osobna :).Jest dobrze :).
Do autora: Mam wrażenie, że modelka spaceruje jakoś tak nieśmiało... Czy była na prawdziwej trawce, czy tylko przy oknie? Jeżeli tak, to czy one nie próbują uciekać? Podejrzewam, że potrafią być szybkie, skoro polują na szybkie i zwinne ofiary.
Tak była na prawdziwej trawce.Troszkę mi jej szkoda bo było +13 tylko ,dlatego taka wydaje sie niemrawa na fotkach , ale akcje przeprowadziłem szybko:).Szybciutko walnąłem jedną fotke testową planu ,potem 5 fotek modelce i do domu .Wszystko trwało moze 5 minut:).
Co do ucieczki ... ten gatunek jest zbyt agresywny ,aby sobie na to pozwolic .Nie są zbyt szybkie ,akurat ta samiczka spokojnie sobie spaceruje po terra ,chyba ze jest pora karmienia i cos się kręci wokół niej wtedy jest demonem prędkości:).
Twoje zdjęcia makro niesamowicie cieszą oczy i dostarczają niemałych wrażeń! Zawsze zaglądam do wątków.
Dziekuje:).
Zdjęcia przyjemna.
Mam pytanko, jak za pomocą tego obiektywu udało Ci się uzyskać takie powiększenie? Ja przy swoim T90MACRO w skali odwzorowania 1:1 za cholerę nie mogę uzyskać nic zadowalającego.
Dzieki:)
Co do powiększenia - modelka jest duża całkowita jej długość to 5-6cm :).Skala 1:1 wystracza spokojnie do wiekszosci zastosowan przy wiekszych modelach.Przy mniejszych gabarytach obiektu proponuje pierścienie posrednie , lub teleconverter kenko 1,4 z najnowszej serii .Jednak z teleconverterem jakośc troszke poleci .
arachiusz
09-02-2008, 18:43
ja powiem krótko dla mnie max :)
co do modelki jak piszesz 5-6 cm , to moja przy niej to karzełek bo ma 2,5 cm tylko , a do tego jedna z najszybszych i najagresywniejszych jakie hodowałem :)
borregaard
09-02-2008, 19:22
Ja też powiem krótko....Arachiusz i Artur......a poszli Wy w......:mrgreen:
Stanowczo zawyżacie poziom.............Duże gratki..!!!:-D
Pzdr
Andrzej
ja powiem krótko dla mnie max :)
co do modelki jak piszesz 5-6 cm , to moja przy niej to karzełek bo ma 2,5 cm tylko , a do tego jedna z najszybszych i najagresywniejszych jakie hodowałem :)
Dzieki:)
Zweryfikowałem rozmiar , dokładnie mierząc modelke ma dokładnie 3,5 cm długości ciałka :).Także niezłe sie pierdyknąłem przy pierwszym pomiarze "na oko" .
Monster666 przepraszam za to ,ze cie wprowadziłem w bląd z tym rozmiarem modela .
Ja też powiem krótko....Arachiusz i Artur......a poszli Wy w......:mrgreen:
Stanowczo zawyżacie poziom.............Duże gratki..!!!:-D
Andrzej wielkie dzięki :)
arachiusz
09-02-2008, 19:44
hehe no właśnie nawet takiej długości chyba nie osiągają , jest wielllllka oczywiście ale inaczej.
hehe no właśnie nawet takiej długości chyba nie osiągają , jest wielllllka oczywiście ale inaczej.
Mierzyłem dokładnie :) .Suwmiarką :mrgreen:.Ma na pewno 3,5 cm .Może dlatego jest wieksza od twojej ,bo nie jest z krajowego wylęgu ;).
arachiusz
09-02-2008, 22:28
Mierzyłem dokładnie :) .Suwmiarką :mrgreen:.Ma na pewno 3,5 cm .Może dlatego jest wieksza od twojej ,bo nie jest z krajowego wylęgu ;).
może ale też dlatego że moje mają mniejszą temperaturę niż zalecana o ok 3-4 stopnie , wolniej wtedy dorastają , a i wpływ ma naświetlanie i pożywienie.
może ale też dlatego że moje mają mniejszą temperaturę niż zalecana o ok 3-4 stopnie , wolniej wtedy dorastają , a i wpływ ma naświetlanie i pożywienie.
Bardzo możliwe.Moje żyją na molach woskowych - larwach i postaci latajacej .A co do pseudoharpax i jej wielkości to nie mam pojecia w jakich warunkach była trzymana za młodu.Zakupiono mi ją (jako młoda samiczkę imago)w Hamm .Także mam w domu importa prosto z "rajchu":mrgreen:
Artur, nie zmieniaj puchy! bo jak tak dalej pojdzie to tylko ja zostane z D70s :D
Foty odrobinke mieciutkie ale przyjemne, bardzo delikatnie bym je wyostrzyl - nie zaszkodzi im ;) i jak na pierwsze proby - jest dobrze! a moze byc juz tylko lepiej... czekam na kolejne :)
borregaard
14-02-2008, 07:51
odrobinke mieciutkie ale przyjemne, bardzo delikatnie bym je wyostrzyl - nie zaszkodzi im
Im...może nie,ale Nam tak....zbyt przyzwyczaiłem się do tej miękkości....:-D
i jak na pierwsze proby - jest dobrze!
...Pierwsze próby....leżę kołami do góry....:mrgreen:
Chciałbym taki poziom osiągnąć...... i pewnie nie ja tylko..:-D
Pzdr
Andrzej
Artur, nie zmieniaj puchy! bo jak tak dalej pojdzie to tylko ja zostane z D70s :D
Foty odrobinke mieciutkie ale przyjemne, bardzo delikatnie bym je wyostrzyl - nie zaszkodzi im ;) i jak na pierwsze proby - jest dobrze! a moze byc juz tylko lepiej... czekam na kolejne :)
Shaolin puchy raczej nie zmienie , bo w tej chwili jest to nieopłacalne .Mój egzemplarz ma 14 miesięcy i 7000 klapnięć - prawie jak nówka :mrgreen:.Szkoda sprzedawać taką puszke za tak małe pieniązki jakie teraz dają za nią.
Ostrzenie - mi się wydaje że troszkę przedobrzyłem , ale kazdy inaczej ten parametr odbiera :).
Dzięki:).Będą nastepne , czekam tylko na lepszą pogodę :).
Andrzej , jarek76 serdeczne dzięki :).Ciągle staram się rozwijać ,szukać ulepszeń :).
Moj ma ponad 60000 klapniec wiec ja tez swojego nie sprzedam bo kto go kupi :D ale do d200/d300 sam chetnie bym sie przytulil, zwlaszcza tu u mnie bo ceny przyjemniejsze ;)
Ale nie miejsce to i pora zeby gadac o gadzetach - dawaj wiecej w zastanym bo dobrze sie zapowiada :)