PDA

Zobacz pełną wersję : Duuże problemy z dyskiem...

GrzegorzPPP
09-02-2008, 09:12
Witajcie!

Mam taki dosyć duży problem.

Mam dwa dyski twarde 40GB i 160GB. Na 40 znajduje się Windows i różne dokumenty. Na 160GB miałem zdjęcia, dokumenty, filmy i gry. Ze 160, dzieją się dziwne rzeczy. Może zacznę od początku.

Jakieś 4 miesiące temu formatowałem dysk (40gb). Przez dwa dni wszystko było cacy, ale później coś zaczęło się psuć, mianowicie, niektóre pliki na dysku 160gb przestały się otwierać (zdjęcia) no ale dobra pare zdjęć to nie tragedia. Następnego dnia system sprawdzał błędy przy włączaniu (to takie w niebieskim oknie), i zaczął znajdywać wadliwe pliki wśród zdjęć, które później usuwał, znowu przepadło pare zdjęć. Dodam, że ten dysk podzielony był na 2 partycje i takie cuda na początku działy się tylko na pierwszej. Przy następnym włączeniu komputera zobaczyłem, że... dyski są czyste.
Troche się zdenerwowałem, ale to nie był koniec... Następnym razem jak go włączyłem to dysku 160GB system nie wykrywał, więc otworzyłem program Partition Magic i tam ten dysk jest wykrywany... tylko że... jest w stanie surowym:shock:. No dobra, myślałem że to jakiś wirus, więc sformatowałem znowu dysk systemowy (cały).

Po jakimś miesiącu znów dyski zniknęły, ale bez takich szopek jak ostatnio, po prostu jednego dnia były całe z plikiami i tym wszystkim a drugiego był całkiem surowy.

Tym razem sformatowałem już wszystko 160gb i 40gb. Zacząłem wszystko od początku. Myślałem że jest dobrze... ale...

Po miesiącu znów ten dysk jest surowy... :(

Nie wiem co robić...
Dysk jest na gwarancji, tylko czy uznają taką gwarancję?
Dodam jeszcze że poprzedni dysk 120gb mi się spalił i wymienili go na tego który właśnie mam czyli 160.
Wiecie może jaka jest tego przyczyna? Wirusy chyba odpadają, bo jak inaczej wyjaśnić, że z 40GB nic się nigdy nie działo?

Poniżej screen z Partitio Magic

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/02/af42b31cea90418d-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

Wiem, że długi post, ale proszę Was bardzo o pomoc.

Pozdrawiam!

maly5
09-02-2008, 10:13
wirusy nie sadze, jesli powiazac to ze spalonym wczesniej dyskiem.
mozliwosci wedle mojej pomyslowosci:
- jesli Ci sie spalil poprzeni dysk to mogl uwalic plyte glowna, albo uwalona plyta glowna spalila Ci dysk (a teraz uwala nastepne). albo moze masz jakas dziwna plyte na ktorej sa problemy z kontrolerem, ale zazwyczaj wtedy nic nie plonie.
-moze byc to problem zasilacza. jesli masz stary zasilacz to moze niepoprawnie pracowac na 230V, ktory teoretycznie masz w sieci, moze miec problemy z napieciami bo jest stary, moze nie radzic sobie z Twoim kompem (bo np masz za duzo klamotow i nowsza plyte zzerajaca prad, a zasilacz pamieta czasy pentium mmx) i dyski wariuja. ponadto jak Ci sie juz raz cos zjaralo w srodku to moze byc po prostu wina zasilacza
-mozesz miec mala obudowe z grzejacymi sie komponentami, albo te dwa dyski blisko siebie - chodzilo, chodzilo, przegrzewalo sie, przegrzewalo .. i zaczelo sie w koncu dziac to co sie dzieje z przegrzanymi dyskami.
-ktorys z napedow - dyskow, cd, itp - jest walniety i przy okazji pojawiaja sie problemy z reszta

przydalyby sie klamoty na podmianke.

david555
09-02-2008, 11:46
Może powiecie, że mam hopla;), na punkcie temperatury w komputerze, ale te objawy wskazują na to, że przegrzewają się dyski.
Ten dysk 160 GB, to jak masz zamontowany w komputerze?
Dokładnie wszystko opisz.
Jaka obudowa, czy burdel w obudowie, czy dysk w kieszeni, jaki zasilacz itp.

GrzegorzPPP
09-02-2008, 13:40
Dysk mam zamontowany pod 40gb. W obudowie jest doskonały porządek, dysk jest normalnie montowany, zasilacz to Cheiftec 350W. Ale jeżeli dyski się przegrzewają to czemu 40 chodzi idealnie?
To podlega gwarancji?

david555
09-02-2008, 13:46
Dysk mam zamontowany pod 40gb. W obudowie jest doskonały porządek, dysk jest normalnie montowany, zasilacz to Cheiftec 350W. Ale jeżeli dyski się przegrzewają to czemu 40 chodzi idealnie?
To podlega gwarancji?

Przede wszystkim zobacz czy się przegrzewają, jest sporo oprogramowania, które pomaga monitorować temperaturę dysków np. HDDLIFE itp.
Poza tym warto zainwestować w wentylatory, albo nawet chłodzenie pasywne HDD.
To się po prostu opłaca.
Nic tak nie wkurza, jak utrata danych.
Porozmawiaj o tym z kolegą Jacek_Z.:)

GrzegorzPPP
09-02-2008, 13:47
Temperatury według programu EVEREST:
Płyta: 54'
Procesor: 23'
Grafa: 41'
Dyski: 38' oba

GrzegorzPPP
09-02-2008, 13:48
Ja z danymi miałem ten fart że 2 dni wcześniej zgrałem na płytę :) Przepadło mi może z 7Gb mało ważnych rzeczy.

david555
09-02-2008, 13:51
Temperatury według programu EVEREST:
Płyta: 54'
Procesor: 23'
Grafa: 41'
Dyski: 38' oba

To, że w tej chwili masz 38 st., to nic nie znaczy.
Zapuść defragmentację dysku i obserwuj temperaturę, jeśli zbliży się do 50 st., to masz już odpowiedź.

edit: Przeskanuj dyski producenckim oprogramowaniem.

GrzegorzPPP
09-02-2008, 13:53
czyli mam formatować tą 160? bo narazie Windows jej nie wkyrywa więc chyba nie da się defragmentować?

david555
09-02-2008, 13:55
czyli mam formatować tą 160? bo narazie Windows jej nie wkyrywa więc chyba nie da się defragmentować?

Przeprowadź diagnostykę dysku oprogramowaniem od jego producenta.

GrzegorzPPP
09-02-2008, 13:56
oprogramowaniem od producenta? Czyżbym go nie miał?

david555
09-02-2008, 14:03
oprogramowaniem od producenta? Czyżbym go nie miał?

Do dysku go raczej nie dodają.:)
Trzeba ściągnąć z netu.

GrzegorzPPP
09-02-2008, 14:06
na stronie producenta jest takie coś jak oprogramowanie diagonstyczne, ściągnąć to?

david555
09-02-2008, 14:08
na stronie producenta jest takie coś jak oprogramowanie diagonstyczne, ściągnąć to?

Ściągnąć i zapuścić, że się tak wyrażę.:)

GrzegorzPPP
09-02-2008, 14:25
Ściągłem zainstalowałem, zapuściłem Short Drive self test i wynik wyszedł pozytywny

david555
09-02-2008, 15:29
Ściągłem zainstalowałem, zapuściłem Short Drive self test i wynik wyszedł pozytywny
Tylko czemu short, czasu nie masz?:)
No to teraz format /u i jedziemy dalej.
Niemniej wcześniej pobaw się fdisk-iem.

GrzegorzPPP
09-02-2008, 16:24
przeskanowałem też na long... wyszło to samo.
Zastanawia mnie tylko czemu zawsze się psuje jak wyłączę komputer?

format /u? coś wyczytałem że to doszczętnie niszczy dane. Szczerze mówiąc to nie jestem pewny czy to coś da.

Jak myślisz na gwarancji coś na to poradzą?

Niechce mi sie znowu bawić w formatowanie, za miesiąc i tak pewnie będzie to samo :( Może wymienią mi na nowy

david555
09-02-2008, 16:39
przeskanowałem też na long... wyszło to samo.
Zastanawia mnie tylko czemu zawsze się psuje jak wyłączę komputer?

format /u? coś wyczytałem że to doszczętnie niszczy dane. Szczerze mówiąc to nie jestem pewny czy to coś da.

Jak myślisz na gwarancji coś na to poradzą?

Niechce mi sie znowu bawić w formatowanie, za miesiąc i tak pewnie będzie to samo :( Może wymienią mi na nowy

Zrób mi tą przyjemność i sformatuj go, po czym wrzuć tam jakieś dane i zdefragmentuj lub przeskanuj, mierząc przy tym temperaturę dysku.
Ja jestem ciekaw, ale i Ty powinieneś być, aby problem się nie powtórzył na nowym dysku.
A czy wymienią?
Niekoniecznie, jak nie ma błędów to absolutnie, niekoniecznie.

GrzegorzPPP
09-02-2008, 16:42
no dobra tak zrobię, tylko jak sie formatuje przy pomocy tego format /u i jaką dokładnie komendę trzeba wpisać? niechciałbym zwalić sobie 40 :)

david555
09-02-2008, 16:48
no dobra tak zrobię, tylko jak sie formatuje przy pomocy tego format /u i jaką dokładnie komendę trzeba wpisać? niechciałbym zwalić sobie 40 :)

Jeżeli C: to 40GB, a D: to 160GB, to:

FORMAT D: /U

a na końcu podać nazwę, albo nie.

GrzegorzPPP
09-02-2008, 18:06
a gdzie wpisać tą komendę? I o co chodzi z tą nazwą?

Sory za takie głupie pytanie, ale nie znam sie na tym

david555
09-02-2008, 18:13
a gdzie wpisać tą komendę? I o co chodzi z tą nazwą?

Sory za takie głupie pytanie, ale nie znam sie na tym

Wpisz w w start > uruchom cmd.
I w tej konsoli.

GrzegorzPPP
09-02-2008, 18:24
no dobra tylko najpierw muszę sformatować chyba tak normalnie? Bo jak inaczej wpisać literkę dysku?

david555
09-02-2008, 18:26
no dobra tylko najpierw muszę sformatować chyba tak normalnie? Bo jak inaczej wpisać literkę dysku?

Najpierw odpal fdisk, też tą metodą.

Albo lepiej uruchom managera dysków w Narzędzia administracyjne > Zarządzanie komputerem.

GrzegorzPPP
09-02-2008, 22:59
narazie chyba zaniosę go na gwarancję, jak nie uznadzą to się będę martwił i dalej pytał :)

Dzięki za pomoc :)