Zobacz pełną wersję : licznik zdjęć wykonanych przez D80
Witam,
Czy może mi ktoś powiedzieć czy D80 posiada jakąś możliwość sprawdzenia ilości zdjęć wykonanych przez aparat do chwili obecnej ?
Przepraszam jeśli już to było, potrzebuje tej informacji a nie potrafię jej znaleźć. Proszę o pomoc.
Dziękuje za pomoc.
Przemek Paśnik
08-02-2008, 23:06
1. Robisz fotkę w jpg
2. Odpalasz program opanda iexif
3. Wrzucasz fotkę
4. Szukasz wiersza Total Number of Shutter Releases for Camera
5. Wiesz wszystko, a następnym razem używasz forumowej szukajki
Zainstaluj sobie Opandę IExif.
PS. Widzę, że Frodo'85 był szybszy :)
Wielkie dzięki za informacje.
Nawet w prostym IrfanView jest mozliwosc podejrzenia EXIF... Wybierasz Obaz/Wlasciwosci i tam masz EXIF (na samym dole bedzie "Total pictures").
mybrighton
10-02-2008, 02:35
A ktoś orientuje się jak sprawdzić licznik migawki pod linuksem?
Nie wiem, musialbym sprawdzic, a obecnie nie mam czasu. Nie da sie w Gimpie? Poszukaj, moze tam gdzies jest EXIF...
Może Ci się przyda:
http://pages.quicksilver.net.nz/pepe/d70/Nikon_D70_on_Linux.html
Ogólnie znajdź soft co czyta Exif.
XnView czyta EXIF i z tego co się orientuje jest dostępny pod Linuxa.
aries.mehehe
05-07-2008, 18:24
Odgrzewam starego kotleta, ale...
Przeglądarka np. GQview - wyświetlasz plik (tylko nie jako full screen), dajesz CTRL+E (wyświetli EXIF), zaznaczasz na tym polu z EXIFem opcję "więcej danych" i szukasz pozycji... nie pamiętam dokładnie jakiej ;) Jest w nazwie "shutter count" czy jakoś tak.
todominik
06-07-2008, 12:06
A ja mam takie pytanko czystko z ciekawości ten program Opanda pokazuje przebieg lustrzanek, a co ze zwykłymi aparacikami? Mam sony DSC-P52 (aparat mam ponad 6 lat) przez ten czas technika "troszkę" poszła do przodu. Chciał bym sprawdzić jego przebieg... Czy są inne programy co powiedzą mi ile fotek tym "cudem" zrobiłem :)?
A ja mam takie pytanko czystko z ciekawości ten program Opanda pokazuje przebieg lustrzanek, a co ze zwykłymi aparacikami? Mam sony DSC-P52 (aparat mam ponad 6 lat) przez ten czas technika "troszkę" poszła do przodu. Chciał bym sprawdzić jego przebieg... Czy są inne programy co powiedzą mi ile fotek tym "cudem" zrobiłem :)?
Inne programy co czytają przebieg? Jak tak to np: infranview, bo przebiegu tego sonego to raczej nie odczytasz.
Witam. Posiadam D80 i mam pytanko dotyczące ilości wykonanych zdjęć. Sprawdziłem niedawno w Opanda IExif i pokazywało w Total Number of Shutter Releases for Camera = 21454 zdjęć. Używałem 3 obiektywów (N 18-135, N50 1.8, oraz Sigmy 70-300 APO) Ciekawostka jest taka, że po zakupie nowego N 70-300 VR i podpięciu go pod body od tego momentu licznik wewnętrzny jakby się skasował i w programach Opanda i Irfanview pokazuje ilość zdjęć w Total Number of Shutter Releases for Camera = 32. Czyli liczy od nowa. Miał ktoś podobny przypadek? Dodam, że body mam od nowości i nie zmieniałem softu ani żadnych modyfikacji nie robiłem.
wasilewk
06-11-2010, 12:04
A jak podepniesz N50 ?
Czy wrócił do starego licznika ?
Nie wróci, podpiąłem N18-135 i dalej leci po nowemu. 33 zdjęcia.
wasilewk
06-11-2010, 13:05
A może to wina starego firmware, że napotkało nowszy obiektyw i wyzerowało licznik ?
Pzdr.
P.S.
Ciekawe jak by mu podpiąć najnowszego Nikkora z VR ?
Marcin Borkowski
06-11-2010, 13:07
70-300VR pokryjomu wymienił Ci migawkę :D
nie wiem co może być przyczyną..
W sumie nie przeszkadza mi to w niczym, wszystko działa bez problemu więc spoko. Taka tylko ciekawostka. Oprócz oczywiście tego, że mam teraz "mniejszy" przebieg aparatu he he.
wasilewk
06-11-2010, 16:39
Osobiście wytłumaczenie (o ile innych elementów nie było) może być takie, że software zgłupiał nie mogąc rozpoznać szkła i wykonał 'zimny start', co spowodowało utratę danych.
A pytanie: czy inne, wcześniej ustawione, dane też zginęły ?
Osobiście wytłumaczenie (o ile innych elementów nie było) może być takie, że software zgłupiał nie mogąc rozpoznać szkła i wykonał 'zimny start', co spowodowało utratę danych.
A pytanie: czy inne, wcześniej ustawione, dane też zginęły ?
Nic innego się nie zmieniło. Data jest ta sama, wielkość i jakość plików, jasność wyświetlacza itp...
Przypomniało mi się, że jeszcze tego samego dnia zdjąłem i założyłem ponownie grip, nie wyjmując z niego baterii (grip oryginalny Nikon) ale to raczej nie powinno mieć wpływu na to, tym bardziej, że data nie uległa zmianie tylko licznik wewnętrzny pokazuje od nowa.