PDA

Zobacz pełną wersję : D70s + 2 szkła - pomoc w wycenie.

Tomy86
08-02-2008, 21:05
Witajcie

Chce sprzedać mój Nikonowy zestaw tylko mam problem w wycenie sprzętu. Na allegro jest wielki rozstrzał cen. Mam nadzieje że mi pomożecie. Chce sprzedać cały zestaw ale jednostkowe ceny bardziej mi pomogą.

No to tak:

D70s - roczny, stan bardzo dobry (trudno wyeksploatować taką lustrzankę w rok !), przebieg ok 14tys. Wszystkie kabelki, ładowarka, bateria itp.

Sigma 18-50 f2.8 EX DC - roczna, czysta optyka, tulipan, pokrowiec, dekielki.

Sigma 70-300 f4-5,6 APO DG MACRO - kupiony 1.06.2006, stan dobry, pokrowiec, dekielki, filtr UV, bez osłony przeciwsłonecznej.

Teraz sprawa gwarancji. Chodzi o to że aparat ten (body z Sigmą 18-50) wygrałem w pewnym konkursie (09.2006). Teraz dopiero zobaczyłem ze sprzęt był kupiony w sklepie Fotoit tylko na gwarancji nie jest wpisana data sprzedaży. A co gdybym np wpisał ze sprzęt ma np. 3 miesiące ?

Dzięki za wszelkie wskazówki.

chyrza
08-02-2008, 21:10
wtedy oznaczalo by to ze nie jestes do konca uczciwy (chcialbys byc na miejscu kupujacego?) a druga sprawa, 14tys fotek w 3 miesiace, lustro i migawka nie "stygly" ;) Troche nie ciekawie wyglada. Musisz przedstawic jak najwiecej korzysci jakie ten aparat kupujacemu moze przyniesc a nie naciagac na 3-miesieczna sztuke. Pozdrawiam.

Piotr_
08-02-2008, 21:19
Teraz sprawa gwarancji. Chodzi o to że aparat ten (body z Sigmą 18-50) wygrałem w pewnym konkursie (09.2006). Teraz dopiero zobaczyłem ze sprzęt był kupiony w sklepie Fotoit tylko na gwarancji nie jest wpisana data sprzedaży. A co gdybym np wpisał ze sprzęt ma np. 3 miesiące ?

Żeby gwarancja została uznana potrzebny jest dowód zakupu (paragon lub faktura) a tam data jest.

Tomy86
08-02-2008, 21:26
Żeby gwarancja została uznana potrzebny jest dowód zakupu (paragon lub faktura) a tam data jest.

A no właśnie ! Kurde ale ja nie dostałem z nim paragonu :/ Jestem pewien że go nie było. Z drugiej strony nie będę sie przecież od organizatora konkursu domagał po roku faktury ;)

Co do tej uczciwości z mojej strony. Miałem to na myśli że potencjalny kupujący w razie jakiejś awarii wpisuje okres który wskazywałby na to ze aparat jeszcze jest na gwarancji ;) Ale z tym paragonem, kurde i teraz mam lipę. Bo mogę mówić ze ma 3 miesiące a równie dobrze ktoś może myśleć ze ma 3 lata ( o ile wtedy je już produkowali:)

I co teraz, hmmm....?

chyrza
08-02-2008, 21:30
zawsze mozesz pojsc do jakiegos sklepu foto i jesli trafisz na zyczliwego sprzedawce to i dowod zakupu sie znajdzie, ale nie pytaj mnie o szczegoly. :>

Piotr_
08-02-2008, 21:36
A no właśnie ! Kurde ale ja nie dostałem z nim paragonu :/ Jestem pewien że go nie było. Z drugiej strony nie będę sie przecież od organizatora konkursu domagał po roku faktury ;)

Co do tej uczciwości z mojej strony. Miałem to na myśli że potencjalny kupujący w razie jakiejś awarii wpisuje okres który wskazywałby na to ze aparat jeszcze jest na gwarancji ;) Ale z tym paragonem, kurde i teraz mam lipę. Bo mogę mówić ze ma 3 miesiące a równie dobrze ktoś może myśleć ze ma 3 lata ( o ile wtedy je już produkowali:)

I co teraz, hmmm....?

Po prostu powiedz prawdę. Jak ktoś będzie chciał to sprawdzi sobie, że był taki konkurs i go wygrałeś.

Tomy86
08-02-2008, 21:43
a ciekawe gdyby napisać do sklepu gdzie był kupiony aparat i poprosić o ten rachunek.... Może jakiś duplikat ;)

autograf
08-02-2008, 22:00
a ciekawe gdyby napisać do sklepu gdzie był kupiony aparat i poprosić o ten rachunek.... Może jakiś duplikat ;)

Bez urazy, ale to najladniejsze zdanie jakie napisales w tym watku.
Tak zrob!
Uczciwosc jest najwazniejsza ;)