Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : FM3A Co o tym sądzicie?

FAF
27-02-2006, 20:45
Witam.
Poradzcie mi cos na temat FM3A.
Nie znam sie na nikonach. Do tej pory pstrykalem eos 100 i Pentaxem ME F, ale cos mnie naszlo i chce "pogonic" te sprzety i kupic sobie FM3A. Lubie Canona, lecz Nikon jakos zazwyczaj wydawał mi sie bardziej profesjonalny.Tylko Nikon robi a raczej robił (slyszalem ze wycofali ten model z produkcji) taki manualny aparat , a mnie do cyfrówki nie moze nikt przekonac.
Jaka jest gama obiektywów do niego?Ciezko mi znalezc jakies zoomy do niego?
Jakie moga mnie czekac problemy zwiazane z posiadaniem takiego dosc oryginalnego modelu?

krystek
27-02-2006, 20:49
sadzimy, ze http://forum.nikon.org.pl/search.php , tak samo jak i http://so.pwn.pl
ciezko zoomy? kazdy obiektyw bez "g" zapniesz

pebees
27-02-2006, 21:50
FAF, idź pod adres w mojej stopce ...

FAF
27-02-2006, 22:03
pebees, gdzie jest ta stopka

pebees
27-02-2006, 22:35
FAF, tutaj (http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html)

celar36
27-02-2006, 22:46
Hmmm co sądze o tym aparacie.Niech pomyśle, gdybym chciał jakiś aparat manualny to napewno bym kupił FM3A bardzo dobry aparat.Moim zdaniem powinnieneś poszukac info w internecie o nim przecież internet to nieskończone źródło informacji:P.
Pozdrawiam cię i mam nadzieje,że wyniosłeś jakąś nauke z naszych postów:)

kacperek
27-02-2006, 22:52
czytaj (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=17324&highlight=fm3a)

Spinner
28-02-2006, 00:09
A to jakas sonda :?: :mrgreen:

Rave
28-02-2006, 04:42
swietny aparacik

gALL
28-02-2006, 07:49
Szkla wszystkie z serii Ai, Ai-S, szkla AF i AF-D. Nie mozna zapiac szkiel non-AI (chyba wczesniejszych niz 1972 r.). Nie polecam zapinania szkiel od F3AF (chyba ze 3 szkla) oraz od Pronei (tak samo chyba 3 szkla), wersja AF-G jest bezuzyteczna, tak samo jak wersja DX od cyfrowki ... mowiac prosto masz mase szkiel zgodnych z tym aparatem jak i manualnych, jak i autofokus.

JK
28-02-2006, 10:39
Panowie, jaja sobie robicie z autora wątku, a FAF dalej nie wie o co chodzi. Może jakiś moderator się zlituje i poprawi tytuł tego wątku. Jeśli nie da się dbać o poprawność całych wypowiedzi, to może przynajmniej dbajmy o poprawność tytułów.

holka
28-02-2006, 12:27
juz popoprawialam bledy i bledziki w wypowiedzi FAFa, prosze teraz o odpowiedzi na zadne przez Niego pytania :)

andrzejek
28-02-2006, 13:14
Witam.
Poradzcie mi cos na temat FM3A.
Nie znam sie na nikonach. Do tej pory pstrykalem eos 100 i Pentaxem ME F, ale cos mnie naszlo i chce "pogonic" te sprzety i kupic sobie FM3A. Lubie Canona, lecz Nikon jakos zazwyczaj wydawał mi sie bardziej .
Jeśli masz Pentaxa i obiektywy do niego, to zastanawiam sie po co zmieniac system na Nikona? Nikon : korpus jest droższy , droższe sa obiektywy, dośc kosztowna ta zamiana sie szykuje. Poza tym Pentax robi znakomite szkła.. jakich ja nie widzę u Nikona np. 31/1,8 bodajze czy 77/1,8 czy 43/1,9 ..(ale to już górna i droga bardzo półka.. ale pokazuje co można i że można.. jeśli chce sie ostac przy Pentaxie) itd. Poszukac ewentualnie jakiegoś Pentaxa LX w dobrym stanie... i już. Jeśli chodzi o zoomy to nie wiem, czy na maly i dosc lekkim aparacie jak np. FM3A cieżki i kobylasty zoom to najlepszy pomysł... dla mnie to straszna nierownowaga.
Pozdrawiam.

[ Dodano: Wto 28 Lut, 2006 ]
Jeśli bardzo Ci zależy na FM3A to radzę sie pośpieszyc, trudno go dostac dziś, trudniej bedzie za jakiś czas.Jeszcze wczoraj bodajże ktoś sprzedawał na Allegro caly zestaw FM3A z obiektywami itp., nie widzę oferty , ale chyba nikt nie kupił.Sam byłem zainteresowanytą ofertą, chcialem sie coś blizej dowiedziec, niestety gośc nie raczyl odpisac na żaden z dwoch moich e-maili.., wiec sobie odpuscilem.Pozdrawiam.,

FAF
28-02-2006, 19:34
Dzieki wielkie za wszyskie info.
Nie odpisywalem wczoraj bo wczesnie chodze spac(trzeba duzo pracowac zeby zarobic na tegoFM3a :D ).
Ciesze sie ze jest tak duzo szkiel do niego.
Zobacze jak uda mi sie sprzedac moje aparaciki to go łykne,zaczne kompletowac sobie fajny sprzecik.
Pozdrowionka.

andrzejek
08-03-2006, 12:54
[Mam tego FM3a ok. tydzien, zrobilem pare klisz i moge podac parę uwag, może komus sie przydadzą.!1-aparat jest mały, dośc lekki, trzyma sie go inaczej, niż mój inny Nikon AF, trzeba sie przyzwyczaic.W połaczeniu z 45mm/2,8 P trudno podtrzymywac aparat trzymajac za obiektyw, ktory jest do tego troche zbyt krotki.Mała waga to blogoslawienstwo, jesli nosi sie aparat na pasku, na szyi, ( tego chcialem), ale przez to mniej stabilny, w tej kategorii znacznie stabilniejszy bylby F3.Spust migawki w FM3A to też zupelnie coś innego, niż Np. Nikon f601 czy D100, w tych spust chodzi miekko, aparat sie n ie rusza.W FM3A musze od nowa zmieiac sposob naciskania spustu, dużo zdjec poruszonych, bo naciskam i nic , wiec mocniej...i trzesę aparatem w momencie aktywacji migawki.Ale to kwestia przestawienia sie i treningu czegoś innego i nowego.Przewijanie filmu (po doswiadczeniach starych z Zenita, Praktiki czy obecnego FEDa) to inny świat, myslalem w trakcie, że film sie zsunął z rolki i nie przewija, tak maly opor.Ergonomia aparatu dla mnie pasuje pod kazdym wzgledem (poza wspomnianym uchwytem), robie caly czas na manualu, wslkazowka w wizjerze jest bardzo obrazowa (pomijajac to, że na ciemnym tle czasem trudna do zobaczenia, ale mozna troche aparat przesunac i już ja widac, to mi nie przeszkadza).Pomiar światlą dosc dokladny.Generalnie jestem zadowolony z tego nabytku, mała ilosc funkcji do pilnowania daje duzo swobody, robi mi sie nim znacznie lepiej , niż np. F601.Ale podpinajac pod FM3A duzy ciężki obiektyw brak silnika i automatycznego przesuwu staje sie niewygodne, lepsze sa wtedy aparaty z przesuwem z silniczka, niż ręczny naciąg (jest po prostu niewygodnie).Obiektyw z manualnym focusem daje fajne uczucie, gdybym mogl, przeszedlbym zupelnie na manualne.Te z AF stosowane w trybie manualnym są jednak już czymś innym, brak tego oporu, precyzji przy ostrzeniu, ktore dają manualne focusy.I to byloby na tyle.Jeśli ktoś szuka czegoś malego, porecznego, co chetnie bierze sie na spacer, to FM3A jak najbardziej, jesli czegoś cięższego, co lepiej leży w dloniach to F3, ale wtedy już tak chetnie nie bedziemy go zabierac.PZDR.Acha, jeszcze jedno mi sie przypomniało.FM3A jest strasznie glośny, lustro klapie strasznie glośno, glosniej chyba, niż glosny f601, ktory jest bardziej miekki.

Czornyj
08-03-2006, 12:59
Ale podpinajac pod FM3A duzy ciężki obiektyw brak silnika i automatycznego przesuwu staje sie niewygodne, lepsze sa wtedy aparaty z przesuwem z silniczka, niż ręczny naciąg (jest po prostu niewygodnie).
To dokup sobie łajnderek - jest wielki, szybki, ciężki i wydaje wspaniałe, przerażające dźwięki ;)
A dotego spust chodzi leciuteńko :lol:

kiemlo
08-03-2006, 14:21
andrzejek, jeśli chodzi o ciężko chodzący spust to nie przejmuj się, za 20 lat się trochę wyrobi ;-)

andrzejek
08-03-2006, 21:59
Nie twierdzę, że spust w FM3A chodzi cieżko, tylko inaczej, niż w moich innych aparatach, do ktorych byle,m przyzwyczajony.Tak jak sprzeglo w samochodzie.. by dobrze je wyczuc trzeba czasu. :lol:

[ Dodano: Wto 21 Mar, 2006 ]
[Po paru tygodniach użytkowania moge dodac to, że przyzwyczajenie czyni cuda...zarowno waga jak i spust są czymś "normalnym", aparat leży w ręku jak ulał.To tak na marginesie, gdyby ktoś kiedys chcial kupic ten model i szukal informacji na tym forum, powinien miec pelniejsze informacje zarowno dotyczace pierwszego wrazenia jak i uwag z pozniejszego użytkowania.Bardzo sobie chwalę wskazowke pomiaru w wizjerze, rzut oka i wiadomo jakie sa warunki ekspozycji.Cały czas robie na manualu, jest o wiele wygodniej niż np. w F601 (manual).Aparat i spust wyczulem i już nie ma problemu poruszonych zdjec.No i waga pozwala na bezproblemowe noszenie go na pasku na szyi przez pare godzin( spacer w lesie itp.).Obiektyw 45/2,8P stale w aparacie, zdjecia ludzi (dziecka) są przyjemnie miekko zarysowane , czuję sie jakbym mial tele a nie standard.

danz1ger
11-04-2006, 03:03
i jeszcze jeden wazny szczegol: kiedy uzywasz samowyzwalacza lustro podnosi sie w momencie nacisniecia spustu migawki a migawka rusza za 10 sek. i juz nic nie tyrpie aparatem.

Vadim
11-04-2006, 23:37
Ja tam nie narzekam na ciężar mojego F3 i chętnie wyprowadzam go na spacer 8)

FAF,

Piszę trochę bez przekonania, bo pytania zadawałeś prawie dwa miesiące temu i ten FM3a może już Cię przestał interesować. Ale zakładam, że jednak jesteś chętny do kupienia manualnej puszki nikona, więc coś zaproponuję.

Nie kupuj tego FM3a. Jest drogi, a Ty przecież nic nie masz do tego systemu. Aby robić zdjęcia, sam korpus nie wystarczy.

Poszukaj FM2n, można trafić na sztukę w bardzo dobrym stanie, FE2 lub FE. To są znakomite korpusy, które kupisz za mniej niż połowę tego, co musiałbyś wydać na FM3a.
Resztę kasy wydaj na bardzo dobre szkła manualne. Wbrew pozorom, nie są zbyt drogie, a optycznie biją na głowę wszystko, co napędzane silniczkami.
Mimo że nie napisałeś, co chcesz fotografować, zaproponuję Ci trzy zestawy obiektywów na dobry początek (zależne od stanu posiadania bilecików NBP i upodobań fotograficznych):

1. 28/2.8; 50/1.8; 105/2.5
2. 24/2.8; 50/1.8; 85/1.8
3. 35/2; 50/1.4; 105/2.5

Polecam oczywiście jeszcze jednego z micro-nikkorów:

1. 55/2.8 AiS. Mógłbyś wtedy zrezygnować ze standardowej 50 i kupić coś jeszcze.
2. 105/2.8 AiS. Zamiast 85 lub innej 105. Oprócz macro (1:1) miałbyś już w zasadzie załatwioną sprawę portretów.
Pod względem optycznym oba te szkła to najwyższa półka.

Pozdrawiam