Zobacz pełną wersję : martwy laptop
no to mi się robi gorąco.
laptop Fujitsu-Siemens nie reaguje na nic :evil: Mogę sobie naciskać guzik - i cisza. Nic nie startuje, nie zapala się zadna diodka, nic.
Serwis? Jest na gwarancji. Ale ja mam tam pełno danych - potrzebnych oczywiście.
laptop dziś używałem - na zasilaniu akumulatorowym, jak skończyłem prace i zamykałem system miałem ok 50% akku. W domku go podłączyłem i paliła się bursztynowa dioda - znak, ze do ładowuje. Zgasła - czyli ładowanie jest OK.
Co robić? Rzucić o ziemię? :evil: Rozkręcić? Nie bardzo - bo gwarancja. A jak to pierdołek - to wysyłac kurierem (nie ma serwisu na miejscu) i pozbywać się go może na nie wiadomo jak długo?
Co to może być? Mam nadzieję, że dysk i dane są OK - to dla mnie najistotniejsze.
Miał ktoś taki przypadek?
hmn.. nie wesolo. dysk zawsze mozna wyjac i dane zgrac. i to nie on. choc nie wiem co. sproboj na poczatek wypiac baterie, odpalic na samym zasilaczu.
Jacku,
miałem identyczny przypadek, co ciekawe laptop też był F-S. Pomogło mniej więcej to, co proponuje maly5 - wyjęcie akumulatora, odczekanie chwilę, włożenie aku i laptop ruszył.
Pozdr, QuadMan
Właśnie na innym forum przeczytałam, że podobno raz na jakiś czas powinno się wyjmować baterie i pracować na samym zasilaczu bo inaczej dzieją się "hocki klocki" - nie wiem dlaczego ale podobno ten typ tak ma.
hmn.. nie wesolo. dysk zawsze mozna wyjac i dane zgrac. i to nie on. choc nie wiem co. sproboj na poczatek wypiac baterie, odpalic na samym zasilaczu.
już tak kombinowałem przed założeniem wątku.
spróbuję jeszcze raz, wypnę go na dłużej.
z tym to jest raczej tak ze jak sie pracuje regularnie na podpietym zasilaczu to bateria sie doladowywuje i generalnie skraca sie jej zywotnosc. teoretycznie wyjecie baterii naladowanej gdy pracujemy na zasilaniu zapobiegnie szybszemu skracaniu czasu jej pracy - teoretycznie bo nikt tego nie robi. to co zaslyszales to raczej powiazanie jakis faktow. nie sadze ze wyjecie raz na jakis czas baterii uchronii przed czyms. predzej rozladowanie jej do konca od czasu do czasu moze byc przydatne.
a z bateriami to rozne jaja sa - od serii padajacych do wybuchajacych.
SNAKE'83
08-02-2008, 00:46
tak to jest jak sie bierze jakies no-name'y :)
rozladowywac do konca z kolei tez sie nie powinno, nigdy nie wyjmuje/nie wyjmowalem baterii i nie mialem problemow , tak jak wspamniales sa rozne akumulatory , jede dzialaja inne nie a jeszcze kolejne zapalaja sie
jeszcze taki glos rozsadku, jak bedziesz oddawal do naprawy zgraj dane, nigdzie nie odpowiadaja za informacje zawarte na dyskach !!
nie przegrzal ci sie? ja mialem kilka razy ze jak za dlugo pracowal to po wylaczeniu nie wlaczal sie przez jakis czas
jak mam zgrać dane? Muszę go rozkręcić, a jak rozkręcę to utracę gwarancje :twisted:
jak mam zgrać dane? Muszę go rozkręcić, a jak rozkręcę to utracę gwarancje :twisted:
A w FS nie masz niezaplombowanego, osobnego dojścia do dysku?
już tak kombinowałem przed założeniem wątku.
spróbuję jeszcze raz, wypnę go na dłużej.
ok. czy jak zasilacz jest podpiety to sygnalizuje ze jest (wiem ze niby ladowal baterie) - moze cos z gniazdem albo zasilaczem. jesli dokladales pamieci RAM do laptopa mozesz sprobowac wyjac ta dokladana. jesli nie to zawsze mozna sprobowac zobaczyc czy sie nie wypiela ta ktora tam jest, albo wyjac i zobaczyc czy nie wstanie (czesc laptopow wstaje i zglasza brak pamieci)
ja nie to na noc go zostaw bez baterii i zasilania. chwilowo nie mam innych pomyslow (poza tym co padlo jesli nie wstanie).
dysk jak cos sie wyjmuje i albo do kieszeni na usb i zgrywasz albo przelotka i przez kompa stacjonarnego.
klapke praktycznie na 100% mozna odkrecic (od spodu kawalek wiekszy plastiku prostokatny zazwyczaj przymocowany 1 srubka)
dysk mocowanie - czasami maja specjalna farba pomalowane sruby - zerwiesz ten lakier - niby moze byc lipa. jak cos to zadzwonic do nich (serwisu), powiedziec ze sa pilne dane i ze musisz zgrac.
konstrukcja jest taka, że łatwo mogę wyjąć napęd DVD. Inne rzeczy mogę wymontować - są zwykłe śrubki (nie jak w HP w którym mi kiedyś padła płyta), ale nie widzę plomb wcale - więc może to jest jakoś od środka poplombowane?
Czyli nie sądzicie, że padł dysk twardy i dane będę miał?
od spodu beda pewnie z dwie - 3 klapki przykrecone jedna srubka kazda. klapki mozna odkrecac bez problemu raczej. pytanie jak z mocowaniem dysku - ale nawet jak jest farba (bo w plomby to sie raczej nie bawia) na srubie (niebieska albo czerwona zazwyczaj na glowce sruby) to najwyzej zadzwonisz rano jak nie bedzie chcial sie nadal uruchomic i spytasz czy mozna bez utraty gwarancji wyjac dysk by zgrac dane. wyjmowalem juz w paru laptopach i nie bylo bolu (chyba z HP dawno temu cos sie czepiali, ale odpuscili). choc Fujitsu nie dlubalem w srodku ;-)
Tytuł nasuwa jedną odpowiedź - robota Ziobry :D
david555
08-02-2008, 02:05
Jacku, zacznij od początku, czyli od zasilacza.
Trzeba sprawdzić, czy podaje właściwe napięcia, no i czy z grubsza w ogóle żyje.
Następny krok, to bateria.
Wyjąć, oczyścić styki i ponownie zapiąć.
Laptop jest, jak mówiłeś, na gwarancji, więc dalszych kroków omawiać nie będziemy.
Bardzo możliwe, że zasilacz lub nawet komputer uległ przegrzaniu.
A nie tak dawno zakładałem watek odnośnie podkładek chłodzących i niektórzy koledzy, wątpili w potrzebę ich używania.
Re: maly5
Kłopoty z pamięcią, dyskiem, grafiką, czy procesorem, sygnalizowane są przez BIOS akustycznie.
Nie wiem jak teraz, ale dawniej dyski laptokowe miały inny standard podłączenia, więc nawet jak gada wyciągniesz, to nie koniecznie będziesz go w stanie podłączyć - trza by kupić obudowę USB na dyski 2,5". Oczywiście możliwe, że po wejściu SATA coś się zmieniło.
Ogólnie wszystkie obecnie produkowane notebooki to padlina i prędzej czy później się psuje, zasada ta tyczy się również F-S. Kupowałem kilka tych laptopów do firmy - pierwszy zaliczył zgona po przyniesieniu do firmy i został wymieniony, raz zrąbał się na gwarancji, potem dobił go pad płyty głównej. Przy zakupie drugiego już po wyjęciu z pudła w sklepie okazało się, że laptop nie żyje i od razu przynieśli drugi - ten na razie pracuje. Bardziej twarda była moja Toshiba - wykończyłem ją dopiero po trzech latach.
david555
08-02-2008, 02:28
NAJWIĘKSZYM WROGIEM LAPTOPÓW JEST TEMPERATURA, A ICH DYSKÓW WSTRZĄSY.
Ot i cała tajemnica.
Tak więc chłodzić, chłodzić i jeszcze raz chłodzić i będzie żyć, dłużej.
Jacku, zacznij od początku, czyli od zasilacza.
Trzeba sprawdzić, czy podaje właściwe napięcia, no i czy z grubsza w ogóle żyje.
Następny krok, to bateria.
Wyjąć, oczyścić styki i ponownie zapiąć.
jak pisałem - akku jak kończyłem pracę miał jeszcze 50%, więc powinno na nim spokojnie sie to nadal odpalać. Ale jak wspominałem ja podpiąłem laptop pod zasilacz i zapaliła się dioda ładowania, po ponad godzinie zgasła. Czyli naładowało akku do 100% - tak sądzę, czas ładowania by się zgadzał. Komp był wtedy wyłączony, nie wiedziałem, że będę miał problem.
Nie wiem jak teraz, ale dawniej dyski laptokowe miały inny standard podłączenia, więc nawet jak gada wyciągniesz, to nie koniecznie będziesz go w stanie podłączyć - trza by kupić obudowę USB na dyski 2,5".
mam wiele przejściówek, cos będzie pasowało. Mój stray HP miał właśnie takie "odwrotną przejściówkę" do dysku, ale to było demontowalne z dysku. Mam sporo zewnętrznych dysków 2,5 cala, 3,5 cala, ATA, SATA, zgrywałem stray dysk z HP na stacjonarny.
Ja miałem podobną sytuację ze swoim hp. Okazało się, że dysk miał bad sektory i był do wymiany - oczywiście tak wcale nie musi być w Twoim przypadku, u mnie akurat tak było. Też miałem tam sporo waznych danych, zdjęcia klientów, śluby jakieś i prace graficzne. Więc nie mogłem odpuścić sobie tych danych. U mnie twardziel był na normalnym SATA, więc bez problemów podłączyłem go do koputera. Nie wiem jak jest w FujitsuS, ale w hp jest z tyłu klapka ze znakiem HD, odkręcasz jedną śrubkę i wyjmujesz dysk. Wg mnie nie ma to wpływu na gwarancję, przecież zawsze uzytkownik powinien mieć możliwość wymiany dysku na inny, większy, na ten przykład.
Re: maly5
Kłopoty z pamięcią, dyskiem, grafiką, czy procesorem, sygnalizowane są przez BIOS akustycznie.
ale ze w laptopach ?
ale ze w laptopach ?
Tak w laptopach też.
Co do tego przypadku to co ci koledzy wcześniej napisali spróbuj bo już więcej nie ma sensu dodawać. W końcu na gwarancji sprzęt. Ja tylko dodam że cokolwiek by miało się dziać to wyjmuj dysk i zgrywaj dane bo serwis ma w d… jak coś przepadnie i zawsze się będą wypierać a ty zostaniesz z niczym. Dysk w nim jest pod „klapka” odkręcaj delikatnie śrubki aby jak najmniej było widać i zobacz czy sam dysk jest zaplombowany z reguły są ale i zdarzają się nie zaplombowane a jak już są to zobaczysz jak śmiesznie :-P
Pozdrawiam i życzę sukcesu. Napisz jak poszło.
nie no pytam bo ja sie nie spotkalem zeby komp sygnalizowal dzwiekowo problemow z procesorem. poza przypadkami jak byl strzal nozki jak ktos proca wsadzil odwrotnie ;-) dysku dzwiekowo tez nie zglasza chyba ze mowimy o piknieciu po bledzie przy probie detekcji dyskow, ale to juz po starcie normalnym biosu i zgloszeniu sie ramu.
dzwiekowo sygnalizuje sie bledy z pamiecia i karta graficzna, choc ostatnio kumplowi rozbebeszalismy laptopa i po wyjeciu pamieci komp tez wstawal 'normalnie' tylko pojawial sie ekran zglaszajacy problemy z pamiecia(nie wiem jak jest w roznych laptopach, w stacjonarkach nie wstaje tylko pika). moze i sa jakies odstepstwa, dlatego spytalem. wiec 'tak, w laptopach tez' jest blednym stwierdzeniem.
Dzwoniłem i serwis pozwolił mi wymontowac dysk. Włożyłem go w zewnętrzną obudowę (SATA) na USB no i ... nic :( Nie pokazuje mi się kolejny napęd na kompie do którego to podpiąłem. Dysk nwet "żyje" - tzn tarcze się pewnie w nim obracają, bo lekko wibruje. Ale dysku i danych - nie widzę. Jak zmusić komp by przeskanował to co mam?
copywriter2000
08-02-2008, 12:07
Mam jeszcze jeden pomysł. Wepnij dysk spowrotem i spróbuj wyjąć baterię od Bios-a. Zresetuje to lapka do ustawień "zerowych" i może ruszy?
Jacku sproboj prawym myszki na "Moj Komputer" dalej klik >> "Zarzadzaj" >> potem zakladka "zarzadzaj dyskami"
sprawdz czy tam go chociaz widzi
nie. Tylko dysk C (D, E - partycje). Żadnych dodatkowych dysków.
Ale on jest po USB.
Stary komp nie obsługuje mi SATA, więc mam dysk w obudowie zewnętrznej, po USB.
david555
08-02-2008, 12:17
ale ze w laptopach ?
BIOS, to BIOS, czy w laptopie, czy w stacjonarnym.
Słabsze tylko są dźwięki, ale są.:)
edit: Zależy też od producenta BIOS-u, najbardziej rozmowne są AWARD-y, a najmniej Pheonix-y.
mialem ten sam problem na obudowie zew. gdzies mialem linka do rozw poszukam moze znajde i podesle.
obawiam się, że to dysk i nic tu nie pomoże. Serwisant na infolinii też tak sugerował.
W jaki sposób odzyskać dane z dysku?
Nie musze chyba dodawać, że ważne (faktury, cała poczta) i że dawno nie archiwizowane :(
Ale on jest po USB.
czesc dyskow potrzebuje wiecej napiecia i niektore starsze plyty nie podaja odpowiedniej ilosci na pojedynczym usb. podpinales dodatkowy kabel doprowadzajacy zasilanie do obudowy dysku ? a jak podpinasz sama obudowe bez dysku to Ci ja w ogole wykrywa jako jakis mass storage ? bo moze sie z obudowa nie dogaduje po prostu
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 12:25
Ale on jest po USB.
Być może dysk na USB potrzebuje dodatkowego źródła zasilania. Często tak bywa że podłączając HDD 2.5'' do USB zwyczajnie nie starcza amperażu na porcie USB.
david555
08-02-2008, 12:26
Jacku, dysk sprawdź NIE samodzielnie w domu, tylko oddaj go do serwisu, gdzie przeprowadzą odpowiednią diagnostykę (elektroniki).
W razie potrzeby też zgrają możliwe do odzyskania dane.
A, tak, apropos, to uruchamiasz jakiś programik do monitorowania temperatury wrażliwych komponentów komputera?
Bardzo dobrze tu, sprawia się EVEREST.
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 12:28
czesc dyskow potrzebuje wiecej napiecia
Chyba prądu ?
Większe napięcie dobrze by dyskowi nie zrobiło :mrgreen:
obawiam się, że to dysk i nic tu nie pomoże. Serwisant na infolinii też tak sugerował.
W jaki sposób odzyskać dane z dysku?
Nie musze chyba dodawać, że ważne (faktury, cała poczta) i że dawno nie archiwizowane :(
jesli to problem dysku to laptop bez niego powinien wstac. a nie sadze ze nagle cala elektronika Ci w srodku poleciala bo to sie jednak bardzo rzadko zdarza.
jak dysk kreci to trzeba sprobowac podpiac jeszcze raz, jak nie to w inna obudowe albo do stacjonarki.
nie kazda obudowa usb dziala z kazdym dyskiem ! ! (i nie mowie o roznych interfejsach)
Chyba prądu ?
Większe napięcie dobrze by dyskowi nie zrobiło :mrgreen:
;ppp
:-D
odzyskiwanie danych z uszkodzonego dysku nie wiem jak teraz ale kiedys to byl majatek teraz pewnie tez;/
sproboj go podlaczyc pod innego kompa jezeli jest taka mozliwosc z tym zasilaniem tez chlopaki moga miec racje u mnie chula na 2 kablach a USB powinno byc 2.0 masz ustawione na 2.0 ?
david555
08-02-2008, 12:33
_k_o_s_t_e_k_, błagam, nie mów takich rzeczy, bo zęby cierpną.:)
a jak podpinasz sama obudowe bez dysku to Ci ja w ogole wykrywa jako jakis mass storage ? bo moze sie z obudowa nie dogaduje po prostu
w tej obudowie mam normalnie dysk 3,5 calowy, 300 GB SATA. Zdemontowałem go teraz. SATA jest chyba takie samo w dyskach 2,5 i 3,5 cala? Bo stare dyski ATA - miały inne szyny i nie mozna było zamiennnie (bez przejściówki) włozyć w nie pasjąca obudowę
Być może dysk na USB potrzebuje dodatkowego źródła zasilania. Często tak bywa że podłączając HDD 2.5'' do USB zwyczajnie nie starcza amperażu na porcie USB.
obudowa zewnętrzna na dysk 3,5 cala ma swoje zasilanie, zasilanie nie idzie z USB
Dysk sprawdź nie samodzielnie w domu, tylko oddaj go do serwisu, gdzie przeprowadzą odpowiednią diagnostykę (elektroniki).
W razie potrzeby też zgrają możliwe do odzyskania dane.
serwis jest w innym mieście, w poniedziałek ma przyjść kurier po laptopa
A, tak, apropos, to uruchamiasz jakiś programik do monitorowania temperatury wrażliwych komponentów komputera?
nie.
Komputer nie padł w czasie pracy. Normalnie zamknęłem system. Tylko teraz się nie chce odpalić.
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 12:35
_k_o_s_t_e_k_, błagam, nie mów takich rzeczy, bo zęby cierpną.:)
Jakich ? :)
david555
08-02-2008, 12:35
Komputer nie padł w czasie pracy. Normalnie zamknęłem system. Tylko teraz się nie chce odpalić.
No to chcę Cię poinformować, że przegrzany dysk będzie funkcjonować do czasu zaparkowania, ale już nie ruszy.
Tak to z dyskami już jest.
david555
08-02-2008, 12:37
Jakich ? :)
Że: "Większe napięcie dobrze by dyskowi nie zrobiło".
Bo to herezja.
Większe napięcie tak samo zabija dyski jak temperatura.
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 12:39
Że: "Większe napięcie dobrze by dyskowi nie zrobiło".
Bo to herezja.
To wytłumacz mi jak to jest z tym napięciem dla dysków twardych :)
No to chcę Cię poinformować, że przegrzany dysk będzie funkcjonować do czasu zaparkowania, ale już nie ruszy.
Tak to z dyskami już jest.
Nie bardzo miał powód by się przegrzać. Nie pracowałem zbyt intensywnie, ostatnią godzinę siedziałem sobie w internecie, nie miałem odpalonych innych aplikacji.
david555
08-02-2008, 12:42
To wytłumacz mi jak to jest z tym napięciem dla dysków twardych :)
Co tu tłumaczyć, wytrzymują określone napięcia i temperaturę, które masz podane w specyfikacji producenta dysku.
Ot i cały sekret.
Ma być stabilnie od do i ani centa mniej, czy więcej.
david555
08-02-2008, 12:44
Nie bardzo miał powód by się przegrzać. Nie pracowałem zbyt intensywnie, ostatnią godzinę siedziałem sobie w internecie, nie miałem odpalonych innych aplikacji.
To może trzepnąłeś nim ostatnio (podczas pracy), przy jakimś przenoszeniu.
Może to być też uszkodzenie mechaniczne.
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 12:45
Co tu tłumaczyć, wytrzymują określone napięcia i temperaturę, które masz podane w specyfikacji producenta dysku.
Ot i cały sekret.
Ciekawe, plus minus ile V ?
Dyski SATA 2,5 cala i 3,5 cala mają takie same złącza do zasilania i do danych??? Na moje oko to tak wygląda (i pasuje)
To znaczy, że ta moja obudowa nadaje się także do dysku 2,5 cala z laptopa?
bo ona była kupiona i chodzi normalnie z dyskiem 3,5 cala (SATA oczywiście).
david555
08-02-2008, 12:48
Ciekawe, plus minus ile V ?
Tolerancja jest doprawdy dość znikoma, ale dla różnych dysków inna.
Poczytaj specyfikacje.
I nie Volt, na Boga, tylko ich ułamków.
david nie czepiaj ;p
bo sie przyczepie biosow ktore sygnalizuja dzwiekowo blad dysku ;-)
a najbardziej krzykliwy jest AMI a nie award ;p
david555
08-02-2008, 12:51
...a najbardziej krzykliwy jest AMI a nie award ;p
A niech Ci będzie, że AMI, Przyjacielu.:):):)
Dyski SATA 2,5 cala i 3,5 cala mają takie same złącza do zasilania i do danych??? Na moje oko to tak wygląda (i pasuje)
To znaczy, że ta moja obudowa nadaje się także do dysku 2,5 cala z laptopa?
bo ona była kupiona i chodzi normalnie z dyskiem 3,5 cala (SATA oczywiście).
nie wiedzialem ze obudowa 3.5 cala. no to najwyzej mozesz sprawdzic czy bezposrednio w jakims stacjonarnym nie wstanie bo zdarzaja sie dyski 2.5 cala bardzo wybredne jesli chodzi o obudowy.
a jak wyjales dysk to laptop tez nie wstaje ?
A niech Ci będzie, że AMI, Przyjacielu.:):):)
:-):-)
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 12:54
Tolerancja jest doprawdy dość znikoma, ale dla różnych dysków inna.
Poczytaj specyfikacje.
Drogi kolego. Napięcie podawane w specyfikacji producenta dysku twardego jest podawane zawsze jako wartość stała z dopuszczalną tolerancją. Np tak jak tu:
http://www.storage.toshiba.eu/index_techspec.php?pid=7
http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=311
Zanim zaczniesz pisać to sprawdź proszę o czym mówisz :)
shaddixx
08-02-2008, 12:55
2.5 cla w kieszeniach działaja różnie. Podepnij bezpośrednio do gniazda sata w stacjonarnym kompie.
nie wiedzialem ze obudowa 3.5 cala. no to najwyzej mozesz sprawdzic czy bezposrednio w jakims stacjonarnym nie wstanie bo zdarzaja sie dyski 2.5 cala bardzo wybredne jesli chodzi o obudowy.
a jak wyjales dysk to laptop tez nie wstaje ?
w żadnym kompie nie mam SATA.
jak ma wstać laptop bez dysku? Jest martwy jak był
w żadnym kompie nie mam SATA.
jak ma wstać laptop bez dysku? Jest martwy jak był
dysk nie jest wymaganym komponentem do uruchomienia komputera.
skocz do jakiegos sklepu komputerowego i popros zeby Ci odpalili dysk w jakims kompie i zobaczyli czy sie zglasza. wiekszosc normalnych nie bedzie stwarzala z tym problemu i pomoga.
pytanie do autora watku: probowales wyjmowac pamiec i wsadzac ja do innego banku ?
david555
08-02-2008, 13:05
Drogi kolego. Napięcie podawane w specyfikacji producenta dysku twardego jest podawane zawsze jako wartość stała z dopuszczalną tolerancją. Np tak jak tu:
http://www.storage.toshiba.eu/index_techspec.php?pid=7
http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=311
Zanim zaczniesz pisać to sprawdź proszę o czym mówisz :)
Umiesz liczyć?
To policz, ile to jest 5% od 5.:)
No i masz tolerancję.:):):)
pytanie do autora watku: probowales wyjmowac pamiec i wsadzac ja do innego banku ?
nie, nigdy jej nie dotykałem.
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 13:15
Umiesz liczyć?
Umiem, ale ty chyba nie umiesz czytać. Napisałem że większe napięcie mogło by zaszkodzić dyskowi a ty piszesz że to herezja. Rozumiem, że by pomogło. Gdzie tu sens i logika ?
nie, nigdy jej nie dotykałem.
Wyjecie pamieci nie wymaga (tak jest w wiekszosci przypadkow) rozkrecania laptopa. Wystarczy odkrecic zaslepke na spodniej stronie obudowy. Nie naruszasz tym gwarancji. Sprobuj wyjac delikatnie kosc i wsadzic do drugiego, wolnego banku.
david555
08-02-2008, 13:22
Umiem, ale ty chyba nie umiesz czytać. Napisałem że większe napięcie mogło by zaszkodzić dyskowi a ty piszesz że to herezja. Rozumiem, że by pomogło. Gdzie tu sens i logika ?
A, bo ja już troszkę niedowidzę i pewnie z rozpędu nie zauważyłem Twojego NIE.
Zdjęcia, to jeszcze, ale te małe literki, to już czasem mi umykają.:):):)
Grunt to umieć się przyznać do swoich ułomności.;)
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 13:26
A, bo ja już troszkę niedowidzę i pewnie z rozpędu nie zauważyłem Twojego NIE.
Zdjęcia, to jeszcze, ale te małe literki, to już czasem mi umykają.:):):)
Grunt to umieć się przyznać do swoich ułomności.;)
Dokładnie. Peace :)
shaddixx
08-02-2008, 13:26
ja mmiałem przypadek ze laptop sie wyłączał i nie odpalał bo miał rozwalone gniazdo zasilania. Na baterii nie chodził i na zasilaczu. jak sie pomajstrowało przy wtyku to sie odpalał ale jak styki puściły to od nowa sie wyłączał. Posklejałem gniazdo do kupy i smiga.
W innym fsc tez sie nie dopalał ale to po przegrzaniu... po 10 minutach zawsze sie odpalały. O notorycznym padaniu płyt głównych nie słyszałem w tych modelach wiec po prostu masz pecha.
Pamieci tu nie pomogą.. bios by sygnalizował błąd pamięci. Moze byc tak ze guzik power sie zepsuł;) tez potrafią paść.
Pamieci tu nie pomogą.. bios by sygnalizował błąd pamięci. Moze byc tak ze guzik power sie zepsuł;) tez potrafią paść.
Teoretycznie tak, ale praktycznie nie musi sygnalizowac. Sam mialem przypadek jak w laptopie blad pamieci nie byl sygnalizowany.
david555
08-02-2008, 13:32
Jest jednak coś, co nie daj mi spokoju, wszak rzeczywiście komputer powinien wstać bez dysku twardego.
Coś tu brzydko pachnie ta awaria.
jesli komputer jest na gwarancji to nie ma sie co zastanawiac. Zgrac tylko dane z dysku..i od razu odsylac do serwisu.
to sobie może byc katastrofa, byle nie dysk. Ja bym wolał taką opcję.
Jak komputer ma wstać bez dysku. Ciekawi mnie to. Bo windows jest na dysku.
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 13:38
A gdyby spróbować go odpalić z jakiego linuxa live cd, np. knoppix ?
Gawronnek
08-02-2008, 13:39
wstaje i zatrzymuje się bo brak systemu, ale odpala czytając dane z bios
skoro nie startuje to jak to zrobić?
powinien normalnie sie zalaczyc, zglosic bios...i ew. wyswietlic informacje o braku systemu operacyjnego. Powszechnie uzywane sa stacje bezdyskowe, na ktorych system ladowany jest przez siec. Ew. z dysku CD/DVD.
david555
08-02-2008, 13:41
Jacku, 'budzicielem' i 'obsługiwatorem';) komputera jest BIOS i to za jego przyczyną wstają ze snu komputery, a jeśli nie wstają, to wróży nie najlepiej.
Ot co.
edit: Może złapałeś jakiegoś 'Czernobylca', świruska znaczy.;)
A czy po wlaczeniu slychac cokolwiek ? Prace wiatraczka chociazby ?
david555
08-02-2008, 13:45
No właśnie, stetoskop w ruki i do dzieła.:)
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 13:46
wstaje i zatrzymuje się bo brak systemu, ale odpala czytając dane z bios
skoro nie startuje to jak to zrobić?
Pytanie było jak odpalić kompa bez hdd :)
Jeżeli lap faktycznie jest martwy to i live cd nie pomoże :(
nie z moimi umiejętnościami (a raczej ich brakiem)
powinien normalnie sie zalaczyc, zglosic bios...i ew. wyswietlic informacje o braku systemu operacyjnego.
nie, nic takiego się nie dzieje
Jacku, 'budzicielem' i 'obsługiwatorem';) komputera jest BIOS i to za jego przyczyną wstają ze snu komputery, a jeśli nie wstają, to wróży nie najlepiej.
a może lepiej. on jest na gwarancji. byle to nie był dysk
nic nie słychać
jesli komputer jest na gwarancji to nie ma sie co zastanawiac. Zgrac tylko dane z dysku..i od razu odsylac do serwisu.
tylko jak je zgrać, skoro inny komputer nie widzi tego wyjętego dysku
czyżby mi padło kilka elementów naraz?
Dysk i płyta główna? (albo guzik?)
przyglądałem się też temu guzikowi co hibernuje komputer jak się zamyka pokrywę laptopa. Ale odskakuje - czyli chyba działa.
z tym livecd to troche polecieliscie ;-)
z tego co ja skumalem to laptop nie reaguje w zaden sposob na wcisniecie Powera. czyli tak jak ktos zauwazyl mogl sie zwalic klawisz, uklad podajacy napiecie, ktory i tak jest na plycie albo cos innego na plycie glownej - tak czy siak laptop do serwisu.
co do dysku mowisz ze jakby dziala - jak go wlaczasz to czy slychac takie charaktersytyczne terkotanie przez moment chwile po starcie ? jesli tak to dysk bootuje i jest szansa ze jest sprawny. jesli tak to sugeruje zeby go podpiac pod inny komp chocby w jakims serwisie komputerowym (czyli w kazdym praktycznie sklepie komputerowym zajmujacym sie skladaniem kompow) i zobaczyc czy u nich wstanie. jesli nie to albo serwis cos wymysli albo proba podmiany elektroniki na dysku - tylko trzeba na chwile skolowac taki sam dysk niestety.
ja sie latwo nie poddaje, ale czasem jest tak ze padnie zupelnie.. a wtedy odzyskiwanie danych w firmie zajmujacej sie tym...
Obawiam się że podłączając swój dysk 2,5" do kieszeni 3,5" mogłeś go uszkodzić, dyski 2,5 dzialają na wile mniejszym napieciu i pradzie niż 3,5, podłącz go do dedykowanej ob. dla takiego dysku i wtedy sprawdz.
Od razu wytłumacze tak na szybko: kieszenie na dyski 3,5 potrezbuja dodatkowego zasilacza do działania, natomiast na dyski 2,5 działaja TYLKO na podł. do portu usb (jesli jest to usb1,1 to trezba podłączyć pod dwa porty, z reg. jest taki kab, który na zak. jest rozdzielony na dwa wejscia)
Lub najprosciej podłącz do jakiegos innego kompa co ma sata, powinien ruszyc, natomiast jesli padlo mbr, poszukaj w sieci programów do naprawy i odzyskaniu danych, ale to zrobisz tylko na podł bezposrednio do kompa przez sata.
A jak nie masz tyakiej mozliwosci idz do jakiegos sklepu kom i tam popros o sprawdzenie dysku. Laptopa na serwis, nie ma co sie spinac jesli sie na tym nie znasz. Jak byś był czasem w Krk to sie odezwij.
Pzdr
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 14:03
Jacku, będzie dobrze :) Wiem jak to jest przy takiej awarii, człowiekowi robi się słabo. Myślę, że jeżeli dysk nie został uszkodzony mechanicznie, to z odzyskaniem danych nie powinno być większych problemów. Powiem ci z doświadczenia że najlepiej samemu nic nie kombinować z dyskiem, oddaj go w ręce specjalistów.
Obawiam się że podłączając swój dysk 2,5" do kieszeni 3,5" mogłeś go uszkodzić, dyski 2,5 dzialają na wile mniejszym napieciu i pradzie niż 3,5, podłącz go do dedykowanej ob. dla takiego dysku i wtedy sprawdz.
Od razu wytłumacze tak na szybko: kieszenie na dyski 3,5 potrezbuja dodatkowego zasilacza do działania, natomiast na dyski 2,5 działaja TYLKO na podł. do portu usb (jesli jest to usb1,1 to trezba podłączyć pod dwa porty, z reg. jest taki kab, który na zak. jest rozdzielony na dwa wejscia)
Lub najprosciej podłącz do jakiegos innego kompa co ma sata, powinien ruszyc, natomiast jesli padlo mbr, poszukaj w sieci programów do naprawy i odzyskaniu danych, ale to zrobisz tylko na podł bezposrednio do kompa przez sata.
A jak nie masz tyakiej mozliwosci idz do jakiegos sklepu kom i tam popros o sprawdzenie dysku. Laptopa na serwis, nie ma co sie spinac jesli sie na tym nie znasz. Jak byś był czasem w Krk to sie odezwij.
Pzdr
pleciesz..
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 14:08
Pzdr
Nie do końca masz rację z tym podłączaniem hdd 2,5'' do kieszeni 3,5''. W takiej kieszeni masz standardowe złącze ATA lub SATA. Przy zastosowaniu przejściówki/adaptera ATA z 2,5'' na 3,5'' nie powinno być żadnych problemów z podłączeniem i pracą dysku w kieszeni 3,5''. Takie ustrojstwa można dostać na pęczki na allegro:
http://allegro.pl/search.php?string=2%2C5%27%27+3%2C5%27%27
z tego co ja skumalem to laptop nie reaguje w zaden sposob na wcisniecie Powera. czyli tak jak ktos zauwazyl mogl sie zwalic klawisz, uklad podajacy napiecie, ktory i tak jest na plycie albo cos innego na plycie glownej - tak czy siak laptop do serwisu.
tak.
co do dysku mowisz ze jakby dziala - jak go wlaczasz to czy slychac takie charaktersytyczne terkotanie przez moment chwile po starcie ? jesli tak to dysk bootuje i jest szansa ze jest sprawny. jesli tak to sugeruje zeby go podpiac pod inny komp chocby w jakims serwisie komputerowym (czyli w kazdym praktycznie sklepie komputerowym zajmujacym sie skladaniem kompow) i zobaczyc czy u nich wstanie. jesli nie to albo serwis cos wymysli albo proba podmiany elektroniki na dysku - tylko trzeba na chwile skolowac taki sam dysk niestety.
ja sie latwo nie poddaje, ale czasem jest tak ze padnie zupelnie.. a wtedy odzyskiwanie danych w firmie zajmujacej sie tym...
tak, słychac, że dysk jakby działa.
mówisz o SATA ? chyba nie. To dysk SATA. dysk ma także styki do zasilania
Jacku, będzie dobrze :) Wiem jak to jest przy takiej awarii, człowiekowi robi się słabo. Myślę, że jeżeli dysk nie został uszkodzony mechanicznie, to z odzyskaniem danych nie powinno być większych problemów. Powiem ci z doświadczenia że najlepiej samemu nic nie kombinować z dyskiem, oddaj go w ręce specjalistów.
mam problem - dzwoniłem do serwisu. Jeśli dysk padł to oni dadzą nowy, ale starego nie oddadzą (bo naprawa gwarancyjna)
muszę zgrać sam dane przed wysłaniem laptopa.
_k_o_s_t_e_k_
08-02-2008, 14:17
mam problem - dzwoniłem do serwisu. Jeśli dysk padł to oni dadzą nowy, ale starego nie oddadzą (bo naprawa gwarancyjna)
muszę zgrać sam dane przed wysłaniem laptopa.
Jeżeli dane są bardzo cenne i dasz radę finansowo to może warto skorzystać z profesjonalnej firmy ? Np:
http://www.ontrack.pl/
http://www.vsdata.pl/
http://www.data-max.pl/
http://www.recovery.pl/
ok .. skoro jakby dziala:
podepnij go w tej obudowie i albo trzymaj w reku albo dotykaj palcami - w momencie jak wlaczysz zasilanie to slychac/czuc ze sie talerze w srodku rozkrecaja, a po 1-2s bedzie takie 'tyr tyr tyr' rzez 2 sekundy powiedzmy cirka - moze byc cicho slychac, a pod palcami na pewno bedzie czuc. pozniej to 'tyr' ustanie i bedzie czuc tylko ze dysk 'chodzi'.
tyr - oznacza ze po uruchomieniu glowice wstaja i dysk normalnie wystartowal
idz do serwisu/sklepu komp z dyskiem samym (mozesz wziac drugi jakby sie im udalo na dane). siedzenie na necie nie upewni Cie ze dysk jest ok. a ze serwis Ci go zabierze to niestety norma.
oczywiscie, ze nie ma problemu z podpieciem dysku 2.5" przez przejsciowke na 3.5".
do Jacek_Z: udalo Ci sie podpiac ten swoj dysk do innego komputera w celu zgrania danych?
david555
08-02-2008, 14:21
Aleście się rozgadali.:):):)
Przecie od zarania, powiadam, że do serwisu trza oddać.:)
Przecie od zarania, powiadam, że do serwisu trza oddać.:)
ale nie mogę oddać, jak nie zgram danych. Oni minie zapewniają, że to nie jest dysk, a jak to dysk to dadzą tylko nowy, starego nie. No i wtedy się pożegnam z danymi. Jednym słowem - jak oddam laptopa, to nie wiadomo czy dostanę z danymi, czy bez. Naprawa nie obejmuje odzyskania danych.
Panie Moderator. zanim go wyslesz do Ontracka ;-) to jednak idz podepnij go do kogos. moze to byc nawet 14letni sasiad, ktory mozliwe ze z wprawa zgra Ci dane jesli dysk sie podniesie i jesli ma SATA w kompie ;-)
david555
08-02-2008, 14:38
ale nie mogę oddać, jak nie zgram danych. Oni minie zapewniają, że to nie jest dysk, a jak to dysk to dadzą tylko nowy, starego nie. No i wtedy się pożegnam z danymi. Jednym słowem - jak oddam laptopa, to nie wiadomo czy dostanę z danymi, czy bez. Naprawa nie obejmuje odzyskania danych.
Odkup od nich swój stary dysk.
Jeśli główną przyczyną awarii nie jest dysk, to powinni na to pójść.
Oni minie zapewniają, że to nie jest dysk,
Wg mnie też nie. Pewnie padło coś od zasilania na płycie głównej.
Jednym słowem - jak oddam laptopa, to nie wiadomo czy dostanę z danymi, czy bez.
Dostaniesz bez na 99%.
Polecam wizytę w sklepie komputerowym, tak jak już radzono. Oddać dysk w ręce rozumnego serwisanta z informacją o ważności jego zawartości. Zgrają dane na inny dysk, dvd czy cokolwiek i po strachu. Tylko jak zgrają sprawdź czy nowy nośnik działa ok i czy wszystko co było jest. Masz czasu do przyjazdu kuriera.
uff. Jak się można cieszyć mimo awarii komputera :-D:-D:-D
mam obudowę uniwersalną (SATA i IDE) na dyski 2,5 cala - i w tym czymś moj dysk jest już widziany :-D
Ciekawe dlaczego w obudowie SATA 3,5 cala - tego nie widać. Ale to juz ma dla mnie teraz mniejsze znaczenie.
Co zgrywać z dysku systemowego C laptopa? Skopiowałem całe Documents and settings. To chyba wszystko?
Oczywiście dane z D - to inna sprawa, miałem tam 2 partycje - C - system, programy itp, D - dane.
david555
08-02-2008, 18:08
mam obudowę uniwersalną (SATA i IDE) na dyski 2,5 cala - i w tym czymś moj dysk jest już widziany :-D
Ciekawe dlaczego w obudowie SATA 3,5 cala - tego nie widać. Ale to juz ma dla mnie teraz mniejsze znaczenie.
Co zgrywać z dysku systemowego C laptopa? Skopiowałem całe Documents and settings. To chyba wszystko?
Oczywiście dane z D - to inna sprawa, miałem tam 2 partycje - C - system, programy itp, D - dane.
Zgraj całą zawartość dysku, czyli co się da.
Nośniki są tanie, więc nie ma co oszczędzać.
Cieszę się razem z Tobą, że Ci się udało.:)
HA! jak milo czasami moc powiedziec 'mialem racje' ;-) dobrze ze sie udalo!
dlaczego ? bo sa dyski 2.5 ktore nie chca chodzic we wszyskich obudowach (i czasami jest to zalezne tylko od ver. plytki sterujacej obudowy. wazne ze dziala.
jak zgrales cale documents&settings. to sprawdz koniecznie czy Twoj folder o nazwie 'Twoj_Uzytkownik' ktory jest w tym katalogu zgral sie caly - bo jesli np ustawiles wczesniej ze jest katalogiem prywatnym to zgrywajac spod innego systemu moze on swiecic pustkami. poza tym z C raczej nic chyba ze cos miales poza D&S. no chyba ze miales jakis program ze zgrywanym kluczem na pendrive albo dyskietke ;-)
jak zgrales cale documents&settings. to sprawdz koniecznie czy Twoj folder o nazwie 'Twoj_Uzytkownik' ktory jest w tym katalogu zgral sie caly - bo jesli np ustawiles wczesniej ze jest katalogiem prywatnym to zgrywajac spod innego systemu moze on swiecic pustkami.
nie przekopiował się jeden plik w katalogu All Users/Dane Aplikacji/Microsoft/Dr Watson - plik user.dmp
Co to ten Dr Watson?
reszta się przegrała dokładnie.
nie przekopiował się jeden plik w katalogu All Users/Dane Aplikacji/Microsoft/Dr Watson - plik user.dmp
Co to ten Dr Watson?
reszta się przegrała dokładnie.
olac. aplikacja zajmujaca sie bledami podczas pracy systemu.
1. Po 3 tygodniach !!! z serwisu wrócił laptop. Nie padła płyta główna jak myślałem, a bezel CCD, inverter i jakiś switch CCD (nie wiem co to, chińszczyzna jak dla mnie). Praktycznie - dali mi całą nową górną pokrywę laptopa, nawet ofoliowaną. Ale ! miałem przedtem matrycę matową. A mam teraz Glare !!! Nie wiem czy się wykłócać, kolorki sa nawet teraz przyjemniejsze (ale się wszystko odbija). Ale ja nie o tym. Mam zgrane dane i pusty dysk (usunełem dane jak im dawałem komp) mam instalki oprogramowania, więc mógłbym wykorzystac okazje i przeinstalować system (komp ma 1,5 roku). Tylko ja mam płytę płytę Fujitsu-Siemens Windows XP home RECOVERY, a nie "normalny" system.
czy jak ja to nagram to usunę wszystkie stare informacje - np nie będzie wiadomo że minął termin triala NX? :-D
Czy też to tylko nadpisuje pewne pliki systemowe i widać wszystko co było w komputerze? Ktoś mówił, że uzywał takiej płyty (ale jednak inny producent) i podobno nawet miał poustawiane stare konta pocztowe w outlooku. Nie wiem czy wtedy takie instalowanie "na nowo" ma sens. Czego się spodziewać?
Mogę sformatowac dysk (nawet na zewnątrz komputera, tak jak zgrywałem dane), ale czy mi wtedy taka płyta Recovery zadziała? Ona wtedy nie rozpozna kompa. Chyba. A może będzie wiedziała, że to ten komp z Biosu?
Chciałbym naprawdę mieć dziewiczy komputer, tzn czysty system. Jak postąpić?
2. Co radzicie zrobic najpierw na czystym systemie? Ja się nie znam. Jakąś kopię? Jak? Jakim programem? Podobno ma coś sens właśnie na czystym kompie, ale nie pamiętam co :-D Jakie narzędzia poinstalować? Bez przeady. Mało, niezbędne i po polsku, z panelem jak dla 5-latka :-D
3. Na laptopie mam ekran 1280x800 pikseli. Czy jesli kupię monitor 1600x1050 pikseli i podepnę do laptopa to będe mógł pracowac na takiej jego rozdziałce? W tej chwili nie mam w karcie graficznej laptopa takiej rozdziałki do wyboru. Ale może się taka pojawi gdy podepnę duży monitor?
4. mam stary komp stacjonarny, na nim win xp pro i chyba sens jest dac na nim do 3 GB RAM. Ja mam mniej.
Czy takie kości jak te: http://www.allegro.pl/4301_pc2700_333mhz_.html się do tego nadają?
u mnie w instrukcji płyty napisali: DDR SDRAM DIMM PC 2700/DDR333
w sklepach znalazłem mało takich i to w cenach 700 do 1200 zł!!!
czy te podlinkowane z allegro mogą być?
czy mogę wrzucić jakieś szybsze kości, np kości DDR2 DIMM PC25300 667 MHz ?
Są o połowę tańsze niz kości 333 (ciekawe dlaczego) http://www.allegro.pl/27742_pc2_5300_667mhz_.html?order=t&view=gtext
oczywiście stare bym usunął, by nie mieszać.
co wolno, a co nie w podmianach pamięci?
sorry, że tyle pytań naraz. Odpowiadajcie choć na jedno :)
david555
05-03-2008, 00:43
Kurde, ale Ci się zebrało, jakbyś wypunktował, byłoby znacznie prościej.
Nie całkiem zrozumiałem intencji, chcesz postawić nowy system na dziewiczym laptopie, to właściwie w czym problem?
Jeśli masz jakąś egzotyczną płytę instalacyjną, to pożycz od kogoś płytkę z systemem i wprowadź swój kod z nalepki lapka przy instalacji.
Z drugiej strony piszesz coś i backupie, to w końcu jak jest, masz coś na tym HDD, czy nie?
Co do pamięci, to te starsze zawsze są droższe i nie ma w tym nic dziwnego.
Kurde, ale Ci się zebrało, jakbyś wypunktował, byłoby znacznie prościej.
są 4 punkty. Za długi post jak zwykle :-D i ciężko zrozumieć.
Nie całkiem zrozumiałem intencji, chcesz postawić nowy system na dziewiczym laptopie, to właściwie w czym problem?
laptop nie jest dziewiczy, ma 1,5 roku. Nawaliła matryca, po powrocie z serwisu mam wszystko jak miałem na dysku twardym. System, programy itd. Chce po prostu przeinstalować system, póki nie wgrałem danych.
Jeśli masz jakąś egzotyczną płytę instalacyjną, to pożycz od kogoś płytkę z systemem i wprowadź swój kod z nalepki lapka przy instalacji.
Mam płyte oryginalną dawaną z laptopem. Nie daje się często pełnego systemu, a recovery. Chcę wiedzieć, czym się to praktycznie rózni.
Z drugiej strony piszesz coś i backupie, to w końcu jak jest, masz coś na tym HDD, czy nie?
to pisałem o pracy w przyszłości, co mam zrobić dla swojego bezpieczeństwa
Co do pamięci, to te starsze zawsze są droższe i nie ma w tym nic dziwnego.
że gorsze i wolniejsze są droższe? To jednak chyba bardzo, bardzo dziwne. Np stare body nikona są tańsze niż nowe modele. Podobnie z samochodami, całymi komputerami itd.
Pytam czy mogę zamiast starych włożyć nowe.
1. plyta Recovery, jesli nie robiles nigdy backupow zgrywajac je na plytki odtworzy Ci (przynajmniej powinna) czysty system z ukrytej partycji na Twoim dysku twardym. wiec 'czysciocha i dziewiczo'.
2. jak masz czysty system to nic nie robic bo i tak go masz w obrazie na ukrytej partycji.
3. jak ma 1.5 roku powinno dac rade. szczegolnie jesli laptop ma matryce w panoramie. ale zawsze lepiej sprawdzic w specyfikacji karty profilaktycznie.
4. warto dolozyc do 3 GB. mozesz uzyc tez takich np http://www.forum.nikon.org.pl/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=620924
nie powinno to stanowic problemu. pytanie jakie kosci chcesz dokupic bo czasami uzywki mozna tanio wyrwac.
ddr2 nie mozesz wrzucic. musisz sie trzymac ddr (czyli dedeerów jedynek ;-)). moga byc wyzej taktowane , choc plyta nie obsluzy ich pewnie w nominalnej 400mhz, to powinny dzialac normalnie na 333 (czyli szybsze pamieci wolniej smigaja)
david555
05-03-2008, 01:05
No to od początku:
już nie wyjaśniam drobnego niezrozumienia, żeby nie wikłać;)
1.najlepiej postaw system tak jak mówiłem, to znaczy z pożyczonej normalnej płytki instalacyjnej, tylko podaj swój serial przy instalacji
2.co do backupów, to z powodzeniem można korzystać z systemowego narzędzia, ale jest i fura innych komercyjnych, do tego stworzonych zabawek, które robią kopie nawet całych partycji
3.co do pamięci, to zależy na jakiej "cipie" jest twoja płyta, bo to od tego zależy jakie "ona" obsługuje pamiątki
4.a co do monitora, to sprawdź jaki masz chip graficzny, ewentualnie kartę w komputerze,
wstępnie mozna małym programikiem GPU-Z.
david555
05-03-2008, 01:10
maly5, do płyty obsługującej kości wolniejsze nie zawsze można zastosować szybsze.
Poza tym jak na dysku jest ukryta partycja naprawcza, to zwykle nie dają płytki inst.
Zważ, że komp ma już całe 1,5 roku
maly5, do płyty obsługującej kości wolniejsze nie zawsze można zastosować szybsze.
Poza tym jak na dysku jest ukryta partycja naprawcza, to zwykle nie dają płytki inst.
Zważ, że komp ma już całe 1,5 roku
nie pamietam zebym w historii widzial kiedys plyte obslugujaca ddr1 333mhz na ktorej nie poszlyby 400, nawet w niektorych pomieszanych kompletach. choc na pewno moze sie trafic. no chyba ze sie gryzly z plyta albo nie chcialy chodzic w dualu. ale akurat te pamieci to sie malo gryzly. bardziej bym sie skupil na tym jakie te pamieci potrzebuje kupic. bo uzywane 512 to prosto ale 1gb to juz nie tak latwo. a jak chcialby kupic np 2x 1GB to moze sie okazac ze tak samo wyjdzie zmodernizowanie kompa do plyty z pamieciami ddr2.
a jak ma laptop poltora roku, to jak jest plytka, to albo sluzy ona wlasnie do odtworzenia systemu z tej partycji. albo do przywracania wczesniej utworzonych (ale Jacek chyba tego nie robil) backupow. w nowych najczesciej robi to bios, ale w starszych juz niekoniecznie. choc sie nie upieram, bo laptopy to co jeden to ciekawszy :-) po prostu niech wlozy ta plyte i zobaczy. ew. looknie w instrukcji jak sie odpala z plyty albo czy w biosie (tudziez przy starcie booka) nie odpala sie jakis opcji przywracania systemu.
david555
05-03-2008, 02:05
Faktycznie, to dość ciężko doradzać, kiedy ktoś jest zupełnie niemal niezorientowany w temacie (ostatnio miałem taki przypadek), to parę kropel potu spadło na klawiaturę.:D
W obecnie sprzedawanych laptopach, najczęstszą opcją jest właśnie ukryta partycja serwisowa,
z której można przy rozruchu urządzenia odtworzyć system wraz z kompletem zadanych aplikacji (tak ma np. Lenovo i wiele innych).
W innych z kolei dodaje się płytkę, która działa na podobnej zasadzie co owa partycja, a więc odtwarza z backupu system wraz z aplikacjami zadanymi przez producenta komputera.
takie rozwiązanie jest jednak, przynajmniej dla mnie, mało komfortowe i wolę instalować system z normalnej instalacyjnej płytki systemowej, mam wówczas taka instalację jaką sam zaplanuję.
czy przed instalacją formatowac dysk? I w jaki sposób?
jak zrozumiałem może tam być ukryta partycja serwisowa z dziewiczym systemem, więc gdybym ja dysk formatował w zewnętrznej obudowie, za pomocą mojego stacjonarnego PC po USB, to bym usunął wszystko - także te ukrytą partycje i byłby klops. Tego nie wolno mi jak widze robić. Dobrze, że spytałem, bo miałem na to ochotę jako na pewny sposób wyczyszczenia wszystkiego :-D. No i by było wszystkiego :mrgreen:
Gdzie szukać tej partycji serwisowej? Co wskazuje na jej istnienie? Jakiś duży plik gdzieś w systemie? Jestem ciekaw czy ją mam.
Chce się opierać tylko na oryginalnych produktach danych mi z kompem. Po co mam brać cudzy system. Ja nie mam pojęcia co by było potem przy sprawdzaniu oryginalności systemu gdybym go instalował z pożyczonej płyty.
david555
05-03-2008, 02:28
A jest takie gówniątko spod DOS-u do podejrzenia.
Się to nazywa Ranish Partition Manager i jest tu:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=463&Ranish+Partition+Manager+2.40
tym można podejrzeć, czy występuje taka partycja, a jeśli nie, to pomaga swobodnie podzielić dysk, jak się chce.
Jacku, hmm ...... jak weźmiesz cudzą płytkę i przy instalacji wpiszesz swój serial, to wszystko jest legal.:D
czy przed instalacją formatowac dysk? I w jaki sposób?
jak zrozumiałem może tam być ukryta partycja serwisowa z dziewiczym systemem, więc gdybym ja dysk formatował w zewnętrznej obudowie, za pomocą mojego stacjonarnego PC po USB, to bym usunął wszystko - także te ukrytą partycje i byłby klops. Tego nie wolno mi jak widze robić. Dobrze, że spytałem, bo miałem na to ochotę jako na pewny sposób wyczyszczenia wszystkiego :-D. No i by było wszystkiego :mrgreen:
Gdzie szukać tej partycji serwisowej? Co wskazuje na jej istnienie? Jakiś duży plik gdzieś w systemie? Jestem ciekaw czy ją mam.
Chce się opierać tylko na oryginalnych produktach danych mi z kompem. Po co mam brać cudzy system. Ja nie mam pojęcia co by było potem przy sprawdzaniu oryginalności systemu gdybym go instalował z pożyczonej płyty.
generalnie formatowanie partycji nie usunie ani nie sformatuje innej partycji. formatujesz C:, to partycja D: nie bedzie ruszona. jakbys instalowal system z plyty instalacyjnej xp to on w ktoryms momencie Cie spyta czy ma formatowac. lepiej wczesniej zerknij sobie najwyzej na wielkosci partycji, zebys pozniej sie nie musial zastanawiac 'ktora to'. a tak bedzie latwiej poznac.
ja proponuje nadal zerknac do instrukcji, jak instalowac system. bo jak odpalisz przywracanie systemu to on i tak Ci sie nadgra na tej partycji ktora masz. a pamietam ze np w Acerach kiedys byly pliki na partycji systemowej, nawet nie wiem czy nie instalacyjne od systemu, a na pewno byl tam program sluzacy do odpalania wlasnie przywracania systemu. jak sie to wywalilo to zeby przywrocic trzeba bylo sie pogimnastykowac.
a partycje to partycje - C: , D: , E: .. itd.. z tym ze takiej ukrytej normalnie w systemie nie zobaczysz. wiec trzeba jakims programem - np Partition Magic. choc w niektorych laptopach dane dotyczace tej partycji sa zapisane w biosie dysku i w ogole sie do niej nie dorwiesz nawet jakbys chcial.
no dobra.. troche zamotalem. generalnie instrukcja a pozniej jak juz bedziesz wiedzial jak sie przywraca to mozna kombinowac dalej.
a co do opcji Davida to ja sobie pewnie tez bym powrzucal to co mi pasuje, ale Jacek lepiej zeby przywrocil, bo pozniej sie okaze ze jest w dupie. a czemu ? bo my to sobie przygotujemy sterowniki itp .. a jemu sie pozniej wyswietli lista zoltych znaczkow zapytania i bedzie sciagal .. kombinowal .. a jak jeszcze bedzie mial spory niefart to bedzie musial sobie te stery wypalic na innym kompie na cd zeby je moc w ogole zainstalowac ;p
aa.. a tak w ogole to ide spac. dobrej nocy panowie ! :-)
david555
05-03-2008, 02:42
maly5, faktycznie zamotałeś, bo partycję serwisową, choć jest ukryta, można normalnie usunąć bez żadnego problemu i wówczas nie będzie działać funkcja odzyskiwania systemu, ale laptop będzie nadal w pełni funkcjonalny.:D
Poza tym przy odtwarzaniu systemu z tej partycji dokonywany jest fabryczny stan komputera, czyli istniejące partycje są kasowane i tworzona jest jedna podstawowa partycja C:, na którą instalowany jest automatycznie system wraz z zadanymi aplikacjami.
Jacek_Z Pamiętaj tylko, że przy odtwarzaniu systemu z partycji ukrytej lub za pomocą płyty Recovery to system sformatuje dysk. Więc jak twierdzisz, że masz jakieś dane na tym dysku - to je zgraj.
maly5, faktycznie zamotałeś, bo partycję serwisową, choć jest ukryta, można normalnie usunąć bez żadnego problemu i wówczas nie będzie działać funkcja odzyskiwania systemu, ale laptop będzie nadal w pełni funkcjonalny.:D
Poza tym przy odtwarzaniu systemu z tej partycji dokonywany jest fabryczny stan komputera, czyli istniejące partycje są kasowane i tworzona jest jedna podstawowa partycja C:, na którą instalowany jest automatycznie system wraz z zadanymi aplikacjami.
generalnie tak. ale :-).. (ja to mowie nie zeby miec ostatnie zdanie ale czasem jest inaczej i takie info moze sie przydac).. na niektorych dyskach - laptopa raz widzialem takiego jak kojarze, natomiast komputery firmowe (stacje robocze) widywalem juz czesciej, np wlasnie fujitsu siemens, potrafia miec serwisowa partycje przypisana jakos w biosie dysku i ni cholery tego nie ruszysz bez uakutalnienia/zmiany biosu dysku. czyli opcja dla odwaznych :-)
z kasowaniem partycji tez niekoniecznie, bo one czesto po prostu z ghosta korzystaja. odpalasz i jedzie. ghost nie kasuje, a nawet jak partycja mniejsza ale obraz sie miesci to sie nie przyczepi. poza tym czesc laptopow ma na przyklad 2 partycje na starcie - przy zakupie. dlatego ciezko uogolnic.
jakbys Jacku jeszcze z czyms sie tam barowal to kolega ma laptopa tej samej firmy, mniej wiecej 1.5 rocznego, to moge go spytac jak to jest u niego rozwiazane jesli jeszcze wszystkiego nie wyrzucil..