Zobacz pełną wersję : Odklejajaca sie guma na 18-70
autograf
07-02-2008, 21:24
Jak w temacie. Mniej wiecej na 1/4 obwodu obiektywu mam odklejana gume. Obiektyw kupilem na forum i dzis przyjechal. Podpowiecie czy "on tak ma" i sie nie szczypac i se przykleic superglutem - czy oddac sprzedawcy - nie umiescil tej info w ogloszeniu.
podziekowal
Mój ostro eksploatowany przez 2,5 roku i praktycznie żadnych śladów na tubusie, o odklejającej sie gumie na korpusie czytałem an forum z 10000 razy
ale na obiektywie...??
Jeśli nie było tego zaznaczonego w opisie sprzedawanego przedmiotu, a co za tym idzie, nie uwzględniała tego cena, to kontaktuj się ze sprzedającym czym prędzej...
autograf
07-02-2008, 21:35
Kupilem za 515 z przesylka. Wydaje mi sie ze to dobra cena.
kronos28
07-02-2008, 21:43
tak dobra ale skoro sprzedający nie uwzględnił tego w opisie to raczej nie jest fair.
autograf
07-02-2008, 22:00
Napisze PM do sprzedawcy aby ustasunkowal sie do tej kwestii. Uznaje dwa wyjscia z tej sytuacji - zwrot obiektywu oraz zwrot pieniazkow, lub ewentualnie zwrocenie czesci pieniazkow np 100zl za ta wade ukryta. Myslicie ze tak bedzie fair z mojej strony?
Oto link do ogloszenia (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=48585) w ktorym sprzedawca ocenia stan na bardzo dobry, i nie pisze nic o odklejajacej sie gumie.
Dobra cena,....hmmm..... nie uwzgledniająca tak, poważnej wady -
Zakładając, że ostatnio u nas na forum 18-70 chodzą w przedziale 500-600 pln przestaje być tak różowo - co innego jakbyś ŚWIADOMIE dokonał tego zakupu.
edit:
faktycznie w ogłoszeniu na fotce nr.4 widać ową przypadłość, ale widzę to tylko bo o tym wiem...gdybym nie wiedział, na pewno nie zwrociłbym uwagi.
gumy się odklejają ale ze szkieł dość mocno eksploatowanych, maiłem w ręku następujące szkła z takim efektem: 18-70/3.5-4.5, 17-55/2.8, 28-105/3.5-4.5
Wiec tak - używam tego obiektywu prawe rok - guma się wcale nie odkleja !!! Jest taka od początków użytkowania - tak jak luzy i kurz w środku !! Nie zachowałem się nie fair, bo po prostu nawet nigdy nie zwróciłem uwagi że się niby odkleja - bo się nie odkleja - jakby się miała odklejać to by się nie dało kręcić zoomem i by sie po prostu odkleiła. Jak by się odklejała to przecież na obiektyw jest gwarancja, ale nawet o tym nie myślałem bo po mojemu wszystko jest ok. Użytkownik w rozmowie tel. sam przyznał że jest pedantem i drażnią go takie szczegóły (które widocznie mi nie przeszkadzały ). Może nie jest taka 100% jak w nowym obiektywie w sklepie (wpływ słońca, dotyk palców), ale bez przesady, że się odkleja. Chciałem za ten obiektyw na allegro 600zł - opuściłem mu 100zł, potem zdziwił się że ma za przesyłkę zapłacić - opuściłem jeszcze 15 zł na kuriera. Po tych zastrzeżeniach (o których dowiaduje się z forum a nie bezpośrednio od użytkownika) zadzwoniłem do niego i dałem mu propozycję - niech mi go odeśle ja pieniądze zwrócę. Nie ma problemu. Obiektyw jest sprawny w 100% i nie mam sobie nic do zarzucenia - to jest obiektyw używany - nigdy mi nie spadł, cały czas noszony w torbie, od początku z filtrem UV. Proponuję go odesłać do mnie kurierem - kasę zaraz po otrzymaniu oddaję kasę. Z góry uprzedzam użytkownika autograf, że z ceny już więcej nie urwie - jutro się okażę że na 18mm jest winieta i znowu będę nie fair. Handluję na allegro i przez neta od 2002 roku i nigdy nikomu nie wcisnąłem kitu, bubla ,nikogo nie oszukałem - jak przeczytałem ten post, że jestem nie fair to po prostu krew mnie zalała.
achpiotr
14-02-2008, 15:45
Z jednej strony widać na zdjęciu że się odkleja, z drugiej strony - nie trzeba byc pedantem by to zauważyć - nieładnie moim zdaniem nie informować o czymś takim :) Sam mam taki obiektyw nic się nie odkleja - porównanie do kurzu w środku czy do winety to chyba lekka przesada. Chociaż jak ja bym swój sprzedawał, a mam taki zamiar to potencjalnego klienta informuje że mimo że to jest normale i oczywiste to w obiektywie jest kurz - nie każdy o tym musi wiedzieć że to normalne!
nieładnie moim zdaniem nie informować o czymś takim :)
a moim zdaniem nieładnie że autograf nie skontaktował się najpierw ze sprzedającym, nim założył ten temat, a już na pewno powinien porozmawiać zanim, napisał że kolega był nie fair
achpiotr
14-02-2008, 16:42
też racja
Z jednej strony widać na zdjęciu że się odkleja, z drugiej strony - nie trzeba byc pedantem by to zauważyć - nieładnie moim zdaniem nie informować o czymś takim :) Sam mam taki obiektyw nic się nie odkleja - porównanie do kurzu w środku czy do winety to chyba lekka przesada. Chociaż jak ja bym swój sprzedawał, a mam taki zamiar to potencjalnego klienta informuje że mimo że to jest normale i oczywiste to w obiektywie jest kurz - nie każdy o tym musi wiedzieć że to normalne!
Obiektyw już do mnie wrócił - kasę jutro przelewam i po temacie - wszyscy cali i zdrowi. Bóg mi świadkiem, że nawet nie zwróciłem uwagi na tą gumę - bardziej się skupiałem na ujęciach niż na obserwowaniu gumy. Jakbym był nie fair i chciał odpicować obiektyw do sprzedaży to jakbym wiedział o tej gumie wtedy bym ją na super glu przykleił, kupił nowy dekiel i sprzedał jako 4 razy używany. A następny fakt potwierdzający że nie zwróciłem uwagi na tą gumę to to iż widać ją na zdjęciach - jakbym coś chciał ukryć to bym zrobił foto tak ,aby tego nie było widać. Zresztą mam obiektyw na gwarancji - jutro poleci do warszawy i guma będzie jak nowa, ciekawe czy w ramach gwarancji go przesmarują i odkurzą w środku - jeśli tak to będzie jak dziewica.
achpiotr
15-02-2008, 18:41
Jakbym był nie fair i chciał odpicować obiektyw do sprzedaży to jakbym wiedział o tej gumie wtedy bym ją na super glu przykleił, kupił nowy dekiel i sprzedał jako 4 razy używany. A następny fakt potwierdzający że nie zwróciłem uwagi na tą gumę to to iż widać ją na zdjęciach - jakbym coś chciał ukryć to bym zrobił foto tak ,aby tego nie było widać.
Fajnie że już po sprawie, niemniej jednak powyższy tekst nie stanowi moim zdaniem żadnego wyjaśnienia. Kwestia zawsze interpretacji. Zawsze można bardziej kogoś w konia zrobić co nie jest usprawiedliwieniem drobnego niedopatrzenia. Zdjęcie można celowo zrobić wady i jej nieopisywać by mieć wymówkę, że na zdjęciu widać :)
Aczkolwiek wierze, że nierobiłeś tego celowo! - ale też nie możesz miec pretensji do kupującego, gdzies przy okzaji innej sprzedaży napisałeś że z nim już handlowac nie masz zamiaru, a obiektywnie patrząc,niestety było to Twoje niedociągnięcie. - choć polubownie załatwione i chyba nikt nieucierpiał. No i wątek kupujący założył by się dowiedzieć czy odklejająca guma to normalne - nie sądze by pisał to by Ciebie oczerniać - nie wymienił od kogo to kupił.
pozdrawiam
autograf
16-02-2008, 16:55
Jeszcze pozwole soebie na zakonczenie watku:
Nie chcialem nikogo oczernic, zanim mialem skontakotowac sie ze sprzedawca najpierw zapytalem (zeby nie zrobic z siebie ***) czy "on tak ma" z ta guma.
Bo wiem ze "on tak ma" z luzami czy kurzem. Nie mialem najmniejszych intencji aby komus ublizyc czy go obsmarowac. Przyznam szczerze, ze nawet sklonilem sie kupic od wywar'a 50/1.8 zeby w jak najmilszy sposob odkrecic sytuacje, i ja zalatwic, zeby zadna ze stron nie miala pretensji.
Aczkolwiek spotkalem sie z negatywna odpowiedzia. Niewazne. Bylo minelo. Zlego slowa nie powiem, bo sprzedawca mimo wszystko zachowal sie fair. Za co dziekuje.
Uwazam po raz kolejny ze jestesmy ludzmi i zdarza nam sie popelnic bledy. Ja tez jestem uczciwym czlowiekiem, choc zdarzy mi sie jakies niedopatrzenie, w roznych kwestiach.
Podsumowujac:
Czekam na pieniazki, jak doleca to bede mogl powiedziec ze wywar zachowal sie fair..
Pozdrawiam Ciebie ;)
Pieniążki już lecą - proponuję zakopać topór wojenny. Jak poczułeś się przezemnie oszukany to przepraszam. Nie zrobiłem tego celowo. Pozdrawiam
autograf
16-02-2008, 17:24
Topor zakopany ;) Szkoda tylko ze nie zrobilismy podmiany na te 50mm... Bylo minelo. Next time ;)
autograf
18-02-2008, 19:02
Pieniazki dolecialy! Wywar, dzieki za gre fair play.
Wiec wywolany do tablicy w innym watku ;) pisze, ze u mnie w 50-tce nic sie nie odkleja, nie mam zadnych luzow, wszystko jak najbardziej OK (tylko moja 50-tka jest z dystrybucji USA, o ile to cos zmienia)! Z tego co wiem to Ty sobie kupiles inna 50 (tez na forum), znow Ci sie odkleja ta guma?
autograf
29-02-2008, 13:36
znow Ci sie odkleja ta guma?
Do mnie to pytanko? Nie, nie odkleja mi sie na 50mm. Przeciez nigdzie tego nie pisalem!? ;)
Stalke kupilem tu na forum od Dagi.
Do mnie to pytanko? Nie, nie odkleja mi sie na 50mm. Przeciez nigdzie tego nie pisalem!? ;)
Stalke kupilem tu na forum od Dagi.
Wiem, ze nie pisales, ale jak zadales pytanie czy u mnie wszystko gitara to pomyslalem, ze masz strasznego pecha i znow Ci sie pieprzy :)
autograf
29-02-2008, 16:30
Wiem, ze nie pisales, ale jak zadales pytanie czy u mnie wszystko gitara to pomyslalem, ze masz strasznego pecha i znow Ci sie pieprzy :)
Nie, nie, to bardziej taka "troska" z mojej strony o Twoje 50mm bo pamietam jak ustawiles sie za mna w kolejce, w ogloszeniu Dagi ;)
hedgehog
29-02-2008, 16:39
Taśma dwustronna i przykleić, tak poradziłem sobie z rozklejonym 24-105 Minolci. Trzymało na mur-beton :)
Nie, nie, to bardziej taka "troska" z mojej strony o Twoje 50mm bo pamietam jak ustawiles sie za mna w kolejce, w ogloszeniu Dagi ;)
Wielkie dzieki stary! Wlasnie dlatego lubie to forum, czlowiek czuje sie jak w rodzinie! :) Jeszcze raz dzieki za troske!
autograf
01-03-2008, 01:53
Wielkie dzieki stary! Wlasnie dlatego lubie to forum, czlowiek czuje sie jak w rodzinie! :) Jeszcze raz dzieki za troske!
Luzik ;)