Zobacz pełną wersję : D300 i problem z SB800
Hej
Niech ktoś mądrzejszy ode mnie powie mi jak to jest z D300 + SB800 przy błysku wypełniającym, aparat w trybie M.
Każda fota jest o 3 działki niedoświetlona. Czy to jakoś inaczej działa niż D80 + SB800? Tam właśnie przy takich ustawieniach pracowało to bdb. Przy D300 pomaga dopiero przestawienie lampy z TTL BL na samo TTL, wtedy ekspozycja jest prawidłowa. Gdzie robię błąd?
Gawronnek
07-02-2008, 21:57
pytanie podstawowe czy masz włączoną w body Aktywną funkcję D-Lighting ?
Odbijasz od sufitu albo ściany czy walisz na wprost ?
Wszystko jedno, na kablu i na aparacie
Witam,
sorry, jakiś tępy jestem, ale nic z tego nie rozumiem. Jak to niedoświetla w trybie M ??? Jak ustawiasz ekspozycję ??? Bo jeśli na drabinkę światłomierza, na światło zastane, to jak może niedoświetlać ? TTL BL ma tylko rozjaśnić cienie w tym wypadku.
POzdr, QuadMan
Przy D80 o ile pamiętam bo dawno nie używałem lampy to przy M i BL tak było. Na oko było to jakieś -0,7EV w stosunku do TTL. W przypadku D300 wychodzi mi jakieś -3EV przy TTL BL, a w TTL już jest OK.
No więc inaczej napiszę :-D.
Robię tak. Ustawiam tryb M na puszce, wybieram przysłonę, później tak dobieram czas, by mieć ok "0" na drabince światłomierza. Światłomierz w tym wypadku mierzy ŚWIATŁO ZASTANE. Jeśli jest mniej więcej na "0", to lampa w trybie TTL BL nie zmienia w istotnym stopniu ekspozycji. Przynajmniej u mnie tak to działa w D300 i tak działało w D200... Nie rozumiem więc jakim cudem lampa Ci niedoświetla ???
Pozdrawiam, QuadMan
To ja napiszę raz jeszcze :)
D80 w trybie M, lampa w trybie TTL BL. Ustawiam sobie czas i przysłonę wg. uznania, a lampa doświetla mi istotnie pierwszy plan. Daje jakieś -0,7EV od prawidłowej ekspozycji.
Przy D300 na tych samych ustawieniach do prawidłowej ekspozycji brakuje ze 3EV.
Nie wiem czy tak ma być i powinienem używać TTL, czy też D80 robił to tak jak być powinno, a w D300 nie umiem czegoś ustawić :)
Co znaczy, czas i przysłonę wg uznania ?
Jakie sobie wymyślisz, nie patrząc na drabinkę, a lampa ma doświetlić w trybie TTLBL ?
Tak właśnie. Np zdjęcia na imprezie przy szybko zmieniającym się oświetleniu. Ustawiam sobie przy jasnym obiektywie dość mocno otwartą przysłonę, czas przy którym nie poruszę elementów stałych tła i dopalam sobie lampą "obiekty" ruchome. Taki układ sprawdzał sie przy tandemie D80+SB800. Przy D300 tak nie chce to działać, trudno, trzeba będzie samego TTLa używać. Chyba że jednak coś jeszcze w ustawieniach można wykombinować i coś przeoczyłem.
Może to zabrzmi banalnie, ale sprawdzałeś z różnymi szkłami?
Miałem ostatnio podobne "cyrki" w BL (z SB600) z Tamronem 17-50 (którego miałem zamiar kupić)... Tyle, że przepał i to konkretny. Poszperałem jednak w necie i sprawa złej współpracy niektórych egzemplarzy tego modelu Tamrona jest znana.
Być może u Ciebie też z którymś szkłem BL "świruje"?
Tak właśnie. Np zdjęcia na imprezie przy szybko zmieniającym się oświetleniu. Ustawiam sobie przy jasnym obiektywie dość mocno otwartą przysłonę, czas przy którym nie poruszę elementów stałych tła i dopalam sobie lampą "obiekty" ruchome. Taki układ sprawdzał sie przy tandemie D80+SB800. Przy D300 tak nie chce to działać, trudno, trzeba będzie samego TTLa używać. Chyba że jednak coś jeszcze w ustawieniach można wykombinować i coś przeoczyłem.
W sumie to nie używałem nigdy tego trybu w ten sposób w żadnej puszce. Zawsze naświetlenie na drabinkę ( -1-2 EV na ewentualne wyeksponowanie pierwszego planu ) i zawsze było ok.
Pozdrawiam, QuadMan
d3 i d300 maja dokladniejszy pomiar ittl niz starsze puszki, BL dziala w zasadzie dokladniej bo doswietla mniej i tylko najblizszy obiekt. wystaw jakas niedoswietlona fote
Nie miałem ostatnio czasu na testy, strzelałem kotlety ;)
Używałem tylko TTLa bez BL i trochę mocno palił pierwszy plan. Na szczęście okazało się że w światłach z NEFów D300 można odzyskać 2-3x więcej niż z D80.
Generalnie jestem porażony różnicą jakości przy wysokich ISO pomiędzy D300, a D80. Nie spodziewałem się aż takiego postępu.
Ale wracając do tematu - wczoraj wrzuciłem nowy firmware do D300 i nagle wszystko związane z lampą zaczęło działać tak jak z D80. Czyli przy TTL BL jakieś -0,7 EV w porównaniu do TTL :)