Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Roztocze
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img505.imageshack.us/img505/6408/dsc0012em4.jpg)
D200 + 28-70 AFS
kompleksowy
07-02-2008, 17:53
Ładna kolorystyka i światło.
myślałem że to będą te stowrzonak co mieszkają w kurzu :-)
chmury fajne, a kolory aż za ładne - na żywo tak nie jest ;-)
kolejne piękne zdjęcie -podobają mi się Twoje fotki i sposób w jaki je prezentujesz:-D pozdrawiam
te chmurki wyszły ci super
Zdjęcie przyjmne, ładne. Ale gdzie tu jest Roztocze?
Panowie Rastula i Hubik, to jest Roztocze - kraina geograficzna taka, gdzies tam za Lublinem chyba. A roztocza to jest chyba to o co Wam chodziło, czyli o te mikroskopijne pajęczki chodzące teraz po nas i wpieprzające resztki naszego martwego naskórka i wszelkie inne dobrodziejstwa tego czym chata bogata :D
Niebo wspaniałe!! kolory itp wszytsko na +
Proszę Pana, na końcu słowa Roztocze któe napisałem w moej wypowiedzi jest literka "e", a nie "a". Prawda? To tak na marginesie, widać nie doczytał na prawidłowo mojej wypowiedzi. Rozumiem, późna pora. ;-)
Autor zatytułował zdjęcie "Roztocze", więc liczyłem że znajdzie się na nim jakiś charakterystyczny element krajobrazu roztoczańskiego. Takowych tam nie brakuje, a na zdjęciu jednak czegoś brakuje.
Proszę Pana, na końcu słowa Roztocze któe napisałem w moej wypowiedzi jest literka "e", a nie "a". Prawda? To tak na marginesie, widać nie doczytał na prawidłowo mojej wypowiedzi. Rozumiem, późna pora. ;-)
Tak na marginesie roztocze jako jeden robal, roztocza jako liczba mnoga, można mówić więc roztocze i roztocza w kontekście tych hadów; jedyne co sugeruje, że mówisz Pan o krainie to wielka litera jeśli chodzi o ścisłości w doczytywaniu...
myślałem że to będą te stowrzonak co mieszkają w kurzu :-)(...)
Buahahahaha no dokładnie. Ja tak samo - otwierałem ten wątek z wielką nadzieją, że zobacze jakiegoś stwora dywanowego w skali mikro :mrgreen:
borregaard
08-02-2008, 07:49
Skupmy się na focie,a co do przypuszczeń i oczekiwań,to jest to co miało być ...no może brak rzeczki,bo mnie,wędkarzowi,z tym się Roztocze kojarzy.Może jeszcze,z dzieciństwa, z....."Rogasiem z doliny Roztoki"...:mrgreen:
Bardzo fajna fota ..i niebo i kolorki.
Pzdr
Andrzej
Fota bardzo fajna, wam sie potwory w skali makro marzą?? Pojedzcie na to "roztocze" - to pierońsko fotogeniczna kraina.
P.S - "za Lublinem" = Zamość, Zwierzyniec, Susiec, Krasnobród
Roztocze - magiczna kraina z mojego dzieciństwa. Dzięki Ci za to piękne zdjęcie.
Cała moja rodzina od strony ojca pochodzi z Roztocza - wpierw ze wsi Hamernia koło Długiego Kątu. Potem przyszedł dzień kiedy Niemcy wymordowali całą społeczność żydowską w miasteczku Józefów. Zresztą przy ogromnym współudziale okolicznych mieszkańców. Może nie na skalę Jedwabnego, ale idea była ta sama. Ten fakt wymordowania i wywózki Żydów z Józefowa jest udokumentowany w licznych opracowaniach historycznych.
Wtedy jak hieny ludzie z okolicznych wsi rzucili się na porzucone puste domy. Wpierw je obrabowali, potem inni się do nich przeprowadzili.
Rodzina mojego dziadka była jedną z nich - przenieśli się z Hamerni do porzuconego domu żydowskiego na głównej ulicy.
I dalsza historia mojej rodziny to był już Józefów i jego okolice.
W Józefowie spędziłem całe moje dzieciństwo. Chodziłem po Puszczy Solskiej, po kamieniołomach, po szumach na Tanwi, po Nepryszce. To była magia - łagodne wzgórza, plantacje chmielu i tytoniu, unikalna kuchnia, obyczaje i akcent. Chciałbym się nauczyć mówić po polsku zaciągając po roztoczańsku.
Zamieść jak najwięcej zdjęć z Roztocza. Nie kieruj się jakością techniczną czy kompozycyjną. Najlepiej jakbyś dał zrzut z karty :)
Magia tego miejsca jest na tyle silna, że obiektywna jakość zdjęcia jest nieistotna.
Czy Ty mieszkasz na Roztoczu? Jeśli tak to gdzie? Gdzie to zdjęcie było robione?
Bo zdjęcie piękne, ale powiem że za mało na nim tego Roztocza. Pokazałeś piękną magię krajobrazu, ale jest to krajobraz uniwersalny, mógł być zrobiony na Wielkopolsce i nikt by się nie poznał. Pokaż Roztocze, tak żeby to było Roztocze, to magiczne miejsce... :)
Co do wypowiedzi Eloi - zaszła straszna pomyłka - moja wina. Otóż nick Eloi to mój syn. Też robi zdjęcia, ale tutaj się dużo nie udziela. Założyłem mu konto żeby swoje zdjęcia zamieszczał, na razie zamieścił chyba tylko jedno zdjęcie, ale czasami się loguje aby oglądać zdjęcia innych. I zalogował się ostatnio i zostawił komputer zalogowany na jego nicka.
Ja teraz usiadłem do komputera i zrobiłem wpis - a tutaj patrzę poszedł on pod nickiem mojego syna. Sorry! Przelogowałem komputer z powrotem na Światło.
Tak więc ten poprzedni wpis to ode mnie.
bardzo ładna fotka..niebo magiczne...
Nostromo
11-02-2008, 02:25
Niebo kapitalne, drzewa ok, ale ta ozimina albo trawka troszkę za kolorowa i po oczach daje. Ale i tak duzy plus.