Zobacz pełną wersję : D50 i manualny obiektyw
Pilne, bo za 20 min kończy się aukcja na ebayu i nie wiem, czy brać ten obiektyw.
Czy po podłączeniu do D50 manualnego obiektywu i przy pracy w trybie manualnym, będę miał w wizjerze światłomierz?
PozdrA
Niestety światłomierz nie działa. Działa tylko dalmierz. Ale cyfrówką możesz nastawy wybierać ręcznie, a jak nie wyjdzie zdjęcie to od razu to widzisz w podglądzie i poprawiasz ustawienia.
Czy na prawde liczyles na odpowiedz w 20 minut o 4 w nocy? :D :D
Tak bardzo to się nie przeliczył. Odpowiedź dostał o 6:35 :shock: - ja tam jeszcze smacznie spałem. :D
a gdzie wy sprawdzacie godzinę wysłania posta bo ja nie widzę nigdzie?
Ustaw sobie w profilu, to też będziesz widział. :)
A no racja, ale ze mnie ignorant :)
Fibro - dzięki. Swoją drogą, jestem mocno zdziwiony. A wręcz zawiedziony. Co im zależalo? Przecież to tylko sprawa softu, elementy pomiarowe i wyświetlacz już są zapłacone i zamontowane. To dlatego, że D50 jest okrojony, czy D70 też ma taką "ubogość systemową"?
Lolas - skoro potrzebowalem porady, to zapytałem. Jeżeli ja "nocowałem" przy komputerze, to mogło się zdarzyć, że jeszcze ktoś. Ale nie liczylem bardzo na odpowiedź w 20 min.
PozdrA
Agrest, robię na 2 manualach, które mam w stopce...i jakoś nie jesterm zawiedziony :P
Agrest, im mocniej okroja tansze puszki, tym latwiej moga uzasanic wyzsza cene drozszych modeli ;-)
Przecież to tylko sprawa softu, elementy pomiarowe i wyświetlacz już są zapłacone i zamontowane.
To nie jest tylko sprawa softu. Bagnet nie jest identyczny z korpusami, które to umią.
czy D70 też ma taką "ubogość systemową"?
Niestety tak. Z digitali tylko jednocyfrowce i D200 gadaja.
Przecież to tylko sprawa softu, elementy pomiarowe i wyświetlacz już są zapłacone i zamontowane.
To nie jest tylko sprawa softu. Bagnet nie jest identyczny z korpusami, które to umią.
czy D70 też ma taką "ubogość systemową"?
Niestety tak. Z digitali tylko jednocyfrowce i D200 gadaja.
Ale to mój pierwszy Nikon, mało jeszcze wiem, jak się okazuje. Spróbuję gdzieś doczytać ococho z różnymi bagnetami. A przy okazji, jak w D50 wygląda sprawa przymknięcia przysłony manualnego obiektywu?
PozdrA
A przy okazji, jak w D50 wygląda sprawa przymknięcia przysłony manualnego obiektywu?
Wiesz stare ramole to drzewiej przysłonę na pierścienu przy obiektywie ustawiali, a przymykało sie różnie w zależności od szkła (systemu do którego było).
Jak narazie nikt nie wpadł na szatański pomysł by wywalić pierścień przysłon z manualnych szkieł.
Antonina
28-02-2006, 11:17
A przy okazji, jak w D50 wygląda sprawa przymknięcia przysłony manualnego obiektywu?
PozdrA[/quote]
Po przełączeniu aparatu w tryb manualny nie zapomnij przełączyć tego przełącznika w tryb M przy bagnecie a przysłona to po prostu kręcisz pierścieniem przysłony na obiektywie
Pozdrawiam
Chodziło mi o to, czy przysłona jest cały czas przymknięta do wartości roboczej, czy jest przymykana tylko w momencie robienia zdjęcia, czy się w ogóle nie przymyka i moge pracować tylko na max. otworze. Ale to pewnie zależy od typu manualnego obiektywu, bo jest ich kilka, AI, AIS i jakieś wcześniejsze.
PozdrA
Chodziło mi o to, czy przysłona jest cały czas przymknięta do wartości roboczej, czy jest przymykana tylko w momencie robienia zdjęcia, czy się w ogóle nie przymyka i moge pracować tylko na max. otworze. Ale to pewnie zależy od typu manualnego obiektywu, bo jest ich kilka, AI, AIS i jakieś wcześniejsze.
Szkła nikona w wykonaniu od AI, będą działać jak najbardziej prawidłowo, czyli ustawiasz kadr i ostrość przy otworze względnym, a przed samą ekspozycją korpus sam przymknie przysłonę do otworu roboczego.
Nie modyfikowane non-AI może uszkodzić korpus.
Możesz też zdemontować popychacz przesłony w obiektywie.
Jeden mały śrubtak i 2 minutki roboty i po problemie później jak będziesz chciał
sprzedać to zamocujesz go spowrotem.