Zobacz pełną wersję : D50 + Nikkor 50/1.4 , 18-70 , Flektogon 4/50,helios,tessar
Witam. Ja, wybitny, amator ;> Uzywajacy na codzien D50 + 18-70 wszedlem w posiadanie nikkora 50/1.4 (oczywiscie oniemialem po pierwszych kilku zdjeciach) .... mysle ze jak znajde chwilke czsu we wtorek lub srode ... porownam sobie obiektywy z topicu na 50mm. Zastanawaim sie czy roznice beda dla mnie oczywiste...
Mysle sobie ze zrobie zdjecia ze statywu z balkonu z ostroscia na nieskonczonosc, przy minimalnej przyslonie, przy 2.8, 4, 8 i 16 .... zbadam bookeh i nie wiem co jeszcze ;)
Jezeli ktos z Was chcialby cos zasugerowac, chcialby sprawdzic w jakis sposob wymienione obiektywy sluze pomoca - napiszcie jakie mniej wiecej zdjecia chcielibyscie zobaczyc.
Jezeli chodzi o glebie ostrosci .... zdziwilem sie bardzo gdy okazalo sie ze zdjecia przy 1.4 sa .... w pewnym sensie podobne do zdjec z heliosa 2/58, z jednym (najwezszym) pierscieniem makro ...
BTW: tak sie zastanawiam czy 1/4000s wystarczy w D50 przy przyslonie 1.4 w sloneczny dzien...
Pozdrawiam.
Mysle sobie ze zrobie zdjecia ze statywu z balkonu z ostroscia na nieskonczonosc, przy minimalnej przyslonie, przy 2.8, 4, 8 i 16 .... zbadam bookeh i nie wiem co jeszcze ;)
Chcesz badać bookeh, ostrząc na nieskończoność. :lol:
BTW: tak sie zastanawiam czy 1/4000s wystarczy w D50 przy przyslonie 1.4 w sloneczny dzien...
www.wróżka.pl a do pomiaru parametrów ekspozycji służy światłomierz.
Może jednak warto by się zająć fotografowaniem, a nie przeprowadzaniem durnych testów z balkonu. Tym bardziej że za bardzo nie masz pojęcia co z czym sie je.
zawsze zastanawialem sie jak odpowiedzial bym FACHOWCOWI , ja poczatkujacy.
Czy znasz pojecie przecinka ? Mam nadzieje ze myslisz ze zdjecie bedzie wykonane NARAZ przy przyslonie 2.8, 4, 8 i 16 .... Powiem Ci szczerze ze rece mi troszke opadly :)
co do 1/4000.......... Biorac pod uwage moje mizerne doswiadczenie, zastanawialem czy w sloneczny dzien 1/4000 bedzie wystarczajaco krotkim czasem aby wykonac prawidlowo naswietlone zdjecie przy 1.4 ..... Dzis mamy piekne slonce (przynajmniej w lodzi) i juz wiem ze kazde zdjecie jest przeswietlone.
Co do calej idei tego testowanie to wyjasnie moze bardziej moja filozofie zyciowa. Co chwile ktos na forum zastanawia sie co kupic, taki obiektyw czy inny. Ma zwykle kilkanascie odpowiedzi, a wniosek mozna wyciagnac jeden - kup to co Ci potrzeba. Powiem szczerze, najbardzij irytuja mnie odpowiedzi typu : kup kita D50, jak obiektyw nie bedzie Ci odpowiadal zmienisz na inny. Takie pytanie najczesciej wychodzi od czlowieka ktory mial kompakcika cyfrowego, uskladal sobie troszke pieniazkow i zaczal zauwazac ze zdjecia z kompakta nie sa kresem mozliwosci aparatow cyfrowych. Zdaje sobie sprawe ze na takie pytania (o wybor sprzetu) jest trudno odpowiedziec, moze nawet sie NIE DA. Za tanie pieniadze psy mieso jedza, nie ma roznicy? po co przeplacac? - to dwie zasady ktorymi kierowac sie bede wybierajac sobie obiektyw. Czy naprawde uwazasz ze tak bardzo zlym podejsciem jest przestostowanie wg wlasnego podejscia obiektywow ktore udalo mi sie pozyczyc, abyb sprawdzic czy ZAUWAZE ROZNICE ? Jezeli okaze sie ze jestem na tyle slepy ze nie bede potrafil powiedziec : zdjecie z nikkora 1.4 jest wyrazine lepsze niz z 18-70 przy 50mm ..... to bede wiedzial ze nie potrzeba mi takiego sprzetu. Wiem, ze zaraz stwierdzisz zlosliwie ze moge nie zauwazyc rowniez roznicy miedzy fotkami z 2mpix Canona A60 a D50 .... Odpowiem Ci rowniez zlosliwie : wtedy sprzedam D50 i kupie tzw "zaawansowany" aparat.
Poniewaz wiem ze czesto ludzie lubia sie "onanizowac sprzetem" chcialbym im w tym pomoc, jezeli bylby ktos kto poprosil by o zrobienie zdjecia ... hmmm (teraz wymyslam) zapisanej kartki A4 z odleglosci 5 metrow, w NEF z kazdym z tych obiektywow to zrozum, WLASNIE PO TO NAPISALEM TEGO POSTA
Wskaz mi prosze blad w moim podejsciu.
Nie wiem czy nie potrafisz analizowac zdan jezyka polskiego, czy jestes wyjatkowo zlosliwy, czy moze ..... trzeba otworzyc nowe forum ... moze ... forum.dla.normalnych.nikon.pl , zrobi sie konkurs i nieliczni sie zalapia - moze Ty, moze ja ;)
probak, w sobotę 17 grudnia, 2005 napisałeś: ".... W poniedzialek pojde do biblioteki i wypozycze ktoras z pozycji ktore polecacie.... ".
Pożyczyłeś :?: Poczytałeś :?: Chyba jednak nie poczytałeś. Bo jak byś poczytał to byś wyczytał: co to jest głębia ostrości, co to jest bookeh, co to jest światłomierz, co to są filtry, jakie są fitry i do czego służą. Wyczytał byś jeszcze wiele o różnych ciekawych i przydatnych rzeczach. Nie poczytałeś - to wypisujesz dyrdymały i jeszcze masz pretensje do tych, którzy delikatnie zwracają Ci na to uwagę. Wiem, kupiłeś sobie to cudeńko D50, dostałeś drugie cudeńko 50 f/1.4 i niestety Cię zaślepiło. Ale nie martw się, to przechodzi z czasem. A jeszcze szybciej przechodzi po odrobinie lektury.
haha.... nie moge ... ludzie .... poczytalem .... Fototechnika (bardzo duzo dowiedzialem sie o podstawach TECHNICZNYCH fotografii, przestudiowalem ja dokladnie), Szkola fotografowania, Studio fotograficzne, nie pameitam dokladynych tytulow. Ja WIEM co to jest glebia ostrosci, wiem czym jest bookeh i czym jest swiatlomierz :D :D :D Jaki to ma zwiazek ze SPRAWDZENIEM jakie zdjecia "wychodza" z kazdego z wymienionych obiektywow ?
Hmmm ... chyba wroce do czytania forum , napisac sie nic nie da :) Ludzie jednak sa rozni, z niektorymi da sie rozmawiac z innymi nie .... Na szczescie sa ludzie, ktorzy potrafia pomoc :)
Pewien znajomy (internetowy znajomy) napisal do mnie tak : zrob sobie zdjecie takie a takie, uwidoczni Ci sie wtedy roznica miedzy szklami , ktora przynajmniej dla mnie ma znaczenie. Sprawdz, czy dla Ciebie tez...
Pozdrowienia dla fachowcow :)
haha.... nie moge ... ludzie .... poczytalem .... Fototechnika (bardzo duzo dowiedzialem sie o podstawach TECHNICZNYCH fotografii, przestudiowalem ja dokladnie), Szkola fotografowania, Studio fotograficzne, nie pameitam dokladynych tytulow. Ja WIEM co to jest glebia ostrosci, wiem czym jest bookeh i czym jest swiatlomierz :D :D :D Jaki to ma zwiazek ze SPRAWDZENIEM jakie zdjecia "wychodza" z kazdego z wymienionych obiektywow ?
A wiec dobrze. Mały sprawdzian z nabytych przez Ciebie wiadomości.
Co to jest bookeh??
I jak go chcesz sprawdzić ostrząc na nieskończoność niezależnie od przysłony jaką zastosujesz ?
Pytanie dodatkowe, co to jest "ISO" i jaki ma wpływ na parametry ekspozycji?
haha. lekcje domowa odrobilem, bokeh sprawdzal oczywiscie ostrzac sobie na czubek nosa. Bookeh? Mysle ze najbarzdiej podoba mi sie bookeh zwariowany... taki jak kiedys ktos wrzucil na forum - zdjecei kozy, czy wocy na zielonej trawce - nie chce mi sie szukac. Juz nie moge sie doczekac sprawdzenia jak rozni sie bokech z 50tki i 18-70. Jak zrozumialem iso ? Ano tak ze przy iso1600, przy swietle latarni ulicznych przy przyslonie 1.4 czas wymagany do prawidlowej ekspozcji oscyluje w granicach 1/20 1/50 ... co sprawia ze w zasadzie da zrobic sie nieporuszone zdjecie bez lampy - fascynujaca sprawa , a przyjrze sie jej moze jutro wieczorem .... I drazni mnie brak iso100 czy iso50 w D50. Dlaczego ? Ano wlasnie dlatego ze w sloneczny dzien jak dzis, przy maksymalnej dziurze nie jestem w stanie zrobic zdjecia pod slonce przy przyslonie 1.4 .... bo CZAS 1/4000 NIE WYSTARCZA. Wydaje mi sie ze nie musze dalej tematu drazyc .....
A teraz wrocmy do mojego pierwszego posta. Moze jest ktos z forumowiczow jest polonista ?
Czytam to zdanie setny raz : Mysle sobie ze zrobie zdjecia ze statywu z balkonu z ostroscia na nieskonczonosc, przy minimalnej przyslonie, przy 2.8, 4, 8 i 16 .... zbadam bookeh i nie wiem co jeszcze.
Moja intecja bylo "przetestowanie" obiektywow nie we wszystkich wymienionych warunkach na raz .. lecz po kolei :) najpierw przy ostrzeniu na nieskonczonosc przy kolejnych przyslonach....... pozniej bookeh ... pozniej cos innego. Naprawde nie wiem jak mozna bylo zrozumiec to zdanie w taki sposob w jaki Ty je zrozumiales. Czy pomyslales ze chce robic na raz zdejcie z ostrzeniem na nieskonczonosc przy kazdej przyslonie (na raz) i jeszcze na tym zdjeciu obserwowac bookeh ? No wyjatkowa bzdura interpretacyjna !
Ah. Co do ISO. Ciaglew nie znalazlem czasu na sprawdzenie jak bardzo zmienia sie ziarnistosc zdjecia po zwiekszeniu iso, do powiedzmy 800. Ktos napisal na forum ze to kwestia obrobki fotki na kompie, aby zdjecie wygladalo dobrze. Coz, kiedys to sprawdze i mam nadzieje naucze sie czegos pozytecznego.
nie jestem w stanie zrobic zdjecia pod slonce przy przyslonie 1.4 .... bo CZAS 1/4000 NIE WYSTARCZA.
A wyczytałeś co to jest filtr ND, czy to sobie pominąłeś, bo to nie jest zbyt ciekawe? A może po prostu nie zrozumiałeś o co z tymi filtrami chodzi? Moim zdaniem, to Ty piszesz szybciej niż myślisz. I dlatego otoczenie nie pojmuje Twoich intencji. :)
a czy pisalem ze mam filtr nd do dyspozycji ? BTW: Filtr polaryzacyjny pozyczylem znajomemu, nie omieszkam go uzyc, jak tylko wroci do mnie... aby SPRAWDZIC...
[ Dodano: Pon 27 Lut, 2006 ]
JK , to jest mozliwe. Z natury jestem lekko "roztrzepany" ... Jednak ... wybacz .... techo zdania o ktorym pisalem wyzej nie da sie inaczej zinterpretowac....
probak, ale "filtr polaryzacyjny" to nie jest filtr ND. :D
oczywiscie ze nie jest.
Co mi zatem sugerujesz? Jaka masz dla mnie nauke ? Bo chetnie takowa przyjme (wlasnie po to pisze!).
Moim laickim okiem zauwazylem ze zalozenie filtru polaryzacyjnego zabiera swiatlo.... tak ? Taki efekt zaobserwowalem gdy ostatnio bawilem sie polarem na 18-70. Wlasnie dlatego sprawdzic chcialem, jaki efekt da polar w tej sytuacji.... bo nie wiem. Niestety nie zapamietalem wszystkiego z teori zawartej w ksiazkach. Mysle ze jak nakrece ... to sie dowiem i zapamietam.
hmmmm ..... a moze powinienem zakupic filtr ND ? do pozyczonegog sprzetu ? ;)
probak ladnie napisal, ze zrozumial, omijajac temat i udzielajac zdawkowych odpowiedzi, niekonkretnych zreszta. Czyli jak mówić tak, by ładnie mówić, i nic nie powiedzieć.
pekne zaraz ze smiechu. Zgrzliwy cyniku, chamski forumowiczu (jak sam o sobie piszesz) Nie wydaje mi sie zeby nawet pelna i niepozostawiajaca zadnych watpliwosci odpowiedz zadowolila ktoregokolwiek z Was. Jednak dobrze, popraw mnie prosze. Moze zle wnioski wyciagnalem, moze zle ksiazki czytalem, moze do tego zle zdjecia ogladam.
Bookeh dla mnie : sposob rysowania nieostrego tla przez obiektyw. I nie bede go sprawdzal ostrzac na nieskonczonosc. Bede go sprawdzal przy malej przyslonie, ostrzac na obiekt na pierwszm planie, oddalony od tla :)
Pytanie dodatkowe, co to jest "ISO" i jaki ma wpływ na parametry ekspozycji? Przyznam sie bijac sie w piers : nie znam chemicznych podstaw "dzialania" ISO. Guzik mnie to zreszta obchodzi. Co mnie obchodzi? Obchodzi mnie jedna tylko rzecz - wplyw na ekspozycje. Wieksze iso przy tej samej przyslonie oznacza krotszy czas, jaki nalezy uzyc w celu uzyskania prawidlowej ekspozycji. BTW: Udalo mi sie zapamietac na szczecie, ze zmiana przyslony o jedna dzialke oraz czasu skutkuje taka sama ekspozycja. Z powodzeniem te zasade stosuje fotografujac szkielkiem zwanym Flektogon. Nie wiem czy np zdjecie zrobione przy przyslonie 2, czas 1/100, iso200 bedzie tak samo naswietlone jak 1.8 przy 1/125 ale iso200 .... czy wieksze iso jest "wymienne" z liczba przyslony ? Przyznaje, niedoczytalem...
probak, a może trochę wyluzuj. Jak widzisz nie wszystko doczytałeś i nie wszystko pamietasz. Pewnie przeczytałeś jeszcze zbyt mało, przemyślałeś też niezbyt dużo. Chyba się zgodzisz, że aby robić kompetentne i wiarygodne testy, trzeba mieć sporo wiedzy teoretycznej i jeszcze do tego dużo doświadczenia. Ty, jak dotąd, ani jednego, ani drugiego w nadmiarze nie masz. Czyli szymony dobrze Ci poradził. Zostaw te testy, ucz się i rób zdjęcia.
Oczywiscie ze nie zrobie testu, z ktorego wyciagnac wnioski moglby profesjonalista. Jednak moge sprawdzic czy zauwazam roznice. Gdy zamierzalem kupowac aparat zastanawailem sie nad kilkoma opcjami. W skrocie : D70s czy D50. Wybralem D50 gdyz funkcje ktore odrozniaja oba aparaty wydaly mi sie drugorzedne. Teraz tez mam zamiar zdobyc cenne doswiadczenia :)
probak, boke,nie bookeh. A jak chcesz się dowiedzieć jak jest ze zmianą ISO i przysłony i czasu, to poczytaj o EV teraz ;-)
pomyłka, miało być bokeh :D
oj ludzie .... ani nie boke ani nie bookeh jesli juz : http://pl.wikipedia.org/wiki/Bokeh
oj ludzie .... ani nie boke ani nie bookeh jesli juz : http://pl.wikipedia.org/wiki/Bokeh
szybkie pisanie ;-)
JK , to jest mozliwe. Z natury jestem lekko "roztrzepany" ... Jednak ... wybacz .... techo zdania o ktorym pisalem wyzej nie da sie inaczej zinterpretowac....
Na razie dobrze inetrpretujesz chyba tylko Ty swoje zdania.
Miast tych kropeczek mogę sobie wstawić np. 22. Przecinka tam też nie widzę, tego którego mi wypominałeś. Więc możemy sobie interpretować to zdanie tak samo, tak US ustawę o VAT.
Tu też jest wszystko czarno na białym. Od razu można się połapać że autor pytał się czy starczy zakresu migawki, by otworzyć maksymalnie szkło. Ja jednak jestem przekonany że większość zrozumie to tak:
Nie mam bladego pojęcia o ekspozycji (co nie musi się zgadzać z stanem faktycznym) i tak se dumam czy 1/4000s styknie czy nie, przy jakimś tam ISO.
Dyskusja zeszła totalnie na boczny tor, więc nie widzę powodów by kontynuować ten wątek
ZAMYKAM.