PDA

Zobacz pełną wersję : Głębia ostrości

bolero
26-02-2006, 17:33
Jestem amatorem fotografii i noszę się z zakupem nowego aparatu. Mam pytanie, dlaczego lustrzanką idzie uzyskać małą głębię ostrości a kompaktem nie. Nie ukrywam ze wolał bym kupić wysokiej klasy kompakt ale dowiedziałem się od znajomego że nie uzyskam w zdjęciach portretowych tak małej głębi ostrości jak lustrzanką. Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie tego zagadnienia.

Lolas
26-02-2006, 17:45
Tu znajdziesz odpowiedz:
http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/tresc_abc.php?id=154

kwasik
26-02-2006, 18:33
bolero, dużo madrych rzeczy jest napisane w artykule podrzuconym przez Lolasa, generalnie liczy sie głebia ale i bokeh. rozne szkla do lustrzanek daja rozny bokeh, czyli sposob odwzorowania tła i to tez jest w sumie wazne. poza tym obiektywy portretowe inaczej rysuja niz uniwersalne i na to tez trzeba zwrocic uwage. generalnie foto lustrzana daje wiecej mozliwosci niz kompaktowa

imot
26-02-2006, 20:42
ale rada ostrzenia na nos chyba nie jest zbyt celna...:)

bolero
27-02-2006, 13:05
Bardzo dziękuje kolegom za odpowiedz. Oczywiście o dobraniu wartości przysłony jak i ogniskową obiektywu wiedziałem, problem jak dobrze zrozumiałem jest w montowanych małych sensorach w kompaktach. Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie które poruszył kolega “kwasik”- “obiektywy portretowe inaczej rysują niż uniwersalne”. Przeglądając dane techniczne nie ma informacji o tym który obiektyw jest wskazany do portretów a który nie. Więc moje pytanie które to obiektywy portretowe? Wiem ze dla bardziej zaawansowanych to może śmieszne pytania ale jak juz pisałem zaczynam zabawę z fotografią.

kwasik
27-02-2006, 13:13
generalnie stałoogniskowe np nikkory 50, 85mm, do portretow ew. moga tez sie nadawac dobre jasne tele: np 70-200 sigmy, stałki typu 180 mm tez swietnie rysuja. co kto lubi i tak dalej i tak dalej

andrzej500
28-02-2006, 09:26
bolero
Jeśli interesuje Ciebie fotografia i czujesz, że to jest to i chcesz odkrywać nowe sprawy w tej sztuce to trzeba kupić lustrzankę tak dobrą jak to jest możliwe. Czasami lepiej się zadłużyć( delikatnie na raty) niż na starcie ograniczyć sobie możliwości poznawcze.
Technikę – Sztukę można poznać tylko (w sposób doskonały) na lustrzance. Żeby robić dobrze kompaktem trzeba mieć świadomość rezygnacji z pewnych możliwości. Zaryzykuję nawet, że są tematy, których kompaktem się nie zrobi na poziomie wyższym niż średni.
Dla nowicjusza zaawansowany kompakt (czy hybryda jak zwą to czasami) może się okazać drogą bardzo krętą.

Odnośnie ogniskowej „portretowej” dla lustrzanek małoobrazkowych to można przyjąć (jako radę dla początkującego) 80 mm
Dla dużego obrazka 6x6 od 160 mm. To jest wartość przekątnej formatu klatki pomnożona razy dwa.
Generalnie w późniejszym czasie każdy wypracuje swoją metodę na dobry efekt. Wtedy występuje zjawisko „od koloru do wyboru, jak kto chce”
Jeśli chcesz czegoś się nauczyć na poważnie – tylko lustrzanka.

bolero
28-02-2006, 20:52
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi i dobre rady. Pomogło mi to w wyborze aparatu czyli lustrzanka
-Nikon D50 kit. Do tego
-Nikkor MF 50mm f/1,8 oraz tele. Myślałem tu o
-Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro Super II.
Nie ukrywam że finanse moje są ubogie i będę musiał skorzystać z rat, zresztą jak u większości. Gdyby ktoś miał ochotę ocenić mój wybór to z góry bardzo dziękuje, szczególnie co do tele. Może jakieś inne propozycje ciekawsze.

kwasik
28-02-2006, 22:06
co do tele to ten temat był poruszany na forum tysiące razy, poszukaj w "szukaju". ja choc mialem kaske na sigme kupilem nikkora 70-300g i nie zaluje (a testowalem oba). jakbym mial wieeeeecej kaski to bralbym sigme 70-200 z lepszym swiatelkiem, no ale coz...$ :cool: na twoim miejscu pomyslalbym nad taka akcja zeby jednak wziac nikkora g tele i doplacic do 18-70 DX nikkora (kit z d70)