Zobacz pełną wersję : D 70s -jaki obiektyw
Witam
Jestem poczatkujacym w fotografi.Bardzo bede wdzieczny jak podpowiecie mi jaki mam zakupic obiektyw i jak zauwazyłem mam soft orginalny 1,0 wiec skad pobrac nowy 2,0 bo na stronie Nikona pl nie wiem skad pobrac.Posiadam nikon d 70 s z obiektywem nikkor 18-70. Do tej pory amatorsko zrobilem ok 3000 zdjec i jak zauwazylem w tych fotkach brakuje duzo...Fotki z pleneru sa ok ale z sali np gdzie oswietlenie jarzeniowe sodowe itp nie zawsze jest ok z lampa sb 800.Pewnien fachowiec bo juz kupe lat robi fotki podpowiedzial iz to wina obiektywu dlatego takie moje pytanie.
stachmuszel
06-02-2008, 20:24
N18-70 to dobry obiektyw, w zestawieniu z D70s i SB-800 generuje bardzo dobre fotki. Przypuszczam, że masz problem nie z obiektywem, tylko z balansem bieli.
Pozdr!
Mozliwe gdyz jedne sa ok z kolorami a inne jakby balans chwycił nie biel a inny kolor braz zółte itp.Balans jest na auto ustawiony .tego problemu nie ma jak juz wspomnialem w plenerze.
octavarium
06-02-2008, 20:39
Witam
JDo tej pory amatorsko zrobilem ok 3000 zdjec i jak zauwazylem w tych fotkach brakuje duzo...
Czyli, że po trzecim tysiącu przestajesz być amatorem?
To nie wina 18-70, bo jak kolega wyżej zauważył, to całkiem sprawne szkiełko dla amatora i jego początków przygody z fotografią.
Z tego co pamiętam, to soft do D70s jest jeden... ten w aparacie (do D70 był nowszy)
Oprócz szkła, które odpowiada za jakość fotografii jest jeszcze kwestia fotografa i jego postrzegania rzeczywistości otaczającej go.
Fachowiec zdaje się zapomniał, że robi zdjęcia "kupę lat" i chyba chce wszystkich równać, do swoich umiejętności.
BB będziesz sobie mógł "zrobić", jeśli będziesz zapisywał w NEF-ach.
Ksiazkiewicz
07-02-2008, 18:42
Zastanów się nad przesiadką na D80 (balans bieli działa w porządku) lub wkładaj dużo cierpliwości w ustawianie balansu bieli na D70s. Dlatego kupiłem D80 aby nie było tego problemu, a D70s używam dużo mniej właśnie przez balans i szumy. Co do obiektywu, używam go bardzo intensywnie i nie spotkałem się z żadnymi wadami niego (no może czasami braknie mniejszej przysłony) ale jako obiektyw kitowy jest bardzo dobry.
1. Nie focić z balansem bieli ustawionym na auto we wnętrzach, bo to jest powszechna zmora Nikonów.
2. Zdjęcia w nefach, a potem ustawić (poprawić) WB w programie (np. Nikon Capture). To jest lepsza alternatywa.
3. Najgorzej jeśli jest kilka różnych źródeł światła (jak SB-800 + jarzeniówki). Wtedy obowiązkowo nef i ustawianie WB w programie. I tak można nie dostać tego co się chce, np. postać oświetlona lampą błyskową może mieć poprawne kolory, a tło może mieć nienaturalne barwy.
Jedna rada:
Zaczac mysles a przestac pstrykac.
Sprzetu nie zmieniaj, bo masz bardzo dobry zestaw, a zmiana w Twoim przypadku to wywalenie pieniedzy w bloto. Robie duzo zdjec, nie raz za kase ale jako szklo codziennego uzytku mam Nikkora AF-S 24-85 G (protoplaste dla AF-S 18-70) i innego nie chce (czytaj drozszego/jasniejszego).
Nic nie zmieniać. Zacząć fotografować a nie pstrykać. Z głową świadomie. A jeśli nie wiadomo co i jak stosować to doczytać, dopytać.
Podpowiedzcie moze cos wiecej na temat balansu manualnego na sali jakie mniej wiecej ustawienia Przyznaje tego nie robiłem.Wiem ze moj znajomy na weselu to kamere balansuje na bialej kartce czy u nas tez tak trzeba czy inaczej.Jeszce raz dziekuje za dotychczasowe wypowiedzi i przyszle.
Pewnien fachowiec bo juz kupe lat robi fotki podpowiedzial iz to wina obiektywu dlatego takie moje pytanie.
Bez urazy dla fachowca ale zmień doradcę.
Przy świetle mieszanym - dzienne, sodowe i lampa możesz mieć problemy ale wynika to z ustawień balansu bieli.
Sprawdź najpierw kolejne ustawienia WB w aparacie a jak w tym przypadku nie pomoże to rób nefy a resztę skorygujesz wywołując je do jpg.
Pozdrawiam
Ps. Powtarzam się - koledzy poprzednio już to pisali.
Podpowiedzcie moze cos wiecej na temat balansu manualnego na sali jakie mniej wiecej ustawienia Przyznaje tego nie robiłem.Wiem ze moj znajomy na weselu to kamere balansuje na bialej kartce czy u nas tez tak trzeba czy inaczej.Jeszce raz dziekuje za dotychczasowe wypowiedzi i przyszle.
Przeczytaj instrukcję (mówię poważnie) masz tam opisaną funkcję PRE Balans, jak kamerzysta ustawia balans na kartkę białą czy szarą to w tym samym czasie ty możesz zrobić to samo i masz po problemie.
Chyba wszystko zostalo powiedziane. Ja nie czyje potrzeby przesiadki na inna puszke, a po zrobieniu 25 tys zdjec caly czas czuje sie amatorem:) Czytac, pytac i przestac robic zdjecia na auto (bez wzgledu na to czy na programie auto czy na WB) przynajmniej raz na jakis czas dla sportu rob na manualu. Wtedy nauczysz sie co sie z czego bierze z bedziesz wiedzial z czego wynikaja twoje problemy.
A co do WB to albo rob NEFy jak juz doradzono wczesniej, albo ustaw WB na pre (o tym poczytaj w instrukcji).
Jedna rada:
Zaczac mysles a przestac pstrykac.
Tak?
"Po co mi mózg? Mam cyfrówkę!" :D
Tak tylko sobie żartuje. Masz rację- rzeczowo i rozsądnie.
18-70 nie jest złym szkłem, myślę że jak dla początkującego spełnia większość wymogów.