Zobacz pełną wersję : N18-70 luzy w porządku ?
ziuteczny
06-02-2008, 18:06
Koledzy nabyłem jakiś czas temu 18-70, luzy (te na tubusie) jakieś tam były ale może takie w miarę mi się wydawało - głównie w pozycji wysuniętej. Natomias ostatno nabywszy filterki trochę je poprzykręcałem, poodkręcałem, raz mi się lekko zakleszczyły już :( tak więc potem przykładałem trochę siły etc. itp i takie to zabawy ...
No i teraz może mi się tylko wydaje a może jednak nie :( luzy są w pozycji "krótkiej" zooma znaczy 18mm. Luz jest kurczę całkiem poważny bo podważając palcem tubus to jest 1mm a może nawet 2mm, tragedia.
W normie takie luz czy nie bardzo ??
Marcin T
06-02-2008, 22:32
U mnie jest to samo, używam go trzy lata ale mimo tych luzów jakość optyczna nie pogorszyła się.
ten typ tak ma. moj dostal luzow od zakladania i zdejmowania tulipanka. ale optycznie jest nadal ok, drazni tylko maly klekot w torbie jak sie idzie :wink:
a macie BF przy ogniskowych w zakresie od 18 do 24 mm?
Marcin T
07-02-2008, 11:12
Zaciekawiło mnie, że tyle się teraz o tym mówi więc aby być "trendi" też sobie zrobiłem testa i wyszło, że mam około 2cm. Szczerze powiedziawszy mam to w nosie i focę tym szkłem dalej :mrgreen:
Jak najbardziej :-) Ale przy takim zakresie ogniskowych i fakcie, że i tak kita trzeba domykać przynajmniej do F 1/5.6 w praktyce nie ma to wielkiego znaczenia. Klekot też mam i to w egzemplarzu, który ma dopiero 3 miesiące.
Czy jedno i drugie przeszkadza ? Tak, ale póki co nie mam alternatywy na inny obiektyw standardowy w tej klasie cenowej.
pozdrawiam
Niestety (nie)wytrzymałość, to nie najlepsza cecha tego obiektywu, podobnie jest z 18-135, znacznie lepiej zachowuja sie 18-200VR, 24-120VR (niestety drogie). Jest duże prawdopodobieństwo, że nowy 16-85VR tez będzie solidniejszy.
18-55 i 18-200 ktorymi sie bawilem tez lataly na wszystkie strony. w 18-200 dodatkowo strasznie nierowno chodzily pierscienie. a np. w 17-55 nic nie klekotalo ale za to bardzo ciezko zmienialo sie ogniskowa. nie mialem w reku 17-35, 24-70 ani 70-200, ale rozumiem ze te szkla z gornej polki nie klekocza i pierscienie chodza plynnie i miekko?? mam nadzieje! ;) bylem pod wrazeniem taniego canonowskiego 28-90, ze chodzi lekko i tubus wysuwa bez zadnego luzu. ale najwieksza niespodzianka to kit od pierwszej alfy(100?), chyba tez 18-70. mimo, ze krecil przednia soczewka to zero luzow, a pierscien ogniskowej chodzil bardzo miekko i 'tlusto', jak w drozszym sprzecie grajacym. potem powrot do n18-70 byl bolesny, bo nie dosc ze klekot to jeszcze dosc ciezko i nierowno chodzil zoom.
nie mówcie mi o kicie! powalił mi ostatnio na ślubie 2 wazne zdjęcia:/
zbieram na 17-55, bo innej alternatywy nie widzę
18-55 i 18-200 ktorymi sie bawilem tez lataly na wszystkie strony. w 18-200 dodatkowo strasznie nierowno chodzily pierscienie. a np. w 17-55 nic nie klekotalo ale za to bardzo ciezko zmienialo sie ogniskowa. nie mialem w reku 17-35, 24-70 ani 70-200, ale rozumiem ze te szkla z gornej polki nie klekocza i pierscienie chodza plynnie i miekko??
Hehe, i tu się mylisz - używałem przez kilka miesięcy AF-S 28-70/2.8 (kupiłem w bdb stanie) i też klekotał :-)
Jedynym obiektywem, który miałem i który nie posiadał żadnych luzów był 70-200/2.8 VR, ale to po pierwsze prawdziwie pancerne szkło a po drugie nie posiada ono żadnych wysuwających się elementów, na których mogłyby się pojawić jakieś luzy.
czyli zagadka ludzkosci pozostanie jak konkurecja jest w stanie zrobic obiektyw bez luzow i z milo pracujacymi pierscieniami za 200zl a nikon moze miec klekot w szklach nawet za tysiace zlotych. dobrze ze przynajmniej optyka zacna ;) ale nad jej opakowaniem, zwlaszcza modeli z amatorskiej polki, mogliby troche pokombinowac.
wasilewk
07-02-2008, 19:43
czyli zagadka ludzkosci pozostanie jak konkurecja jest w stanie zrobic obiektyw bez luzow i z milo pracujacymi pierscieniami za 200zl a nikon moze miec klekot w szklach nawet za tysiace zlotych. dobrze ze przynajmniej optyka zacna ;) ale nad jej opakowaniem, zwlaszcza modeli z amatorskiej polki, mogliby troche pokombinowac.
Bez urazy, ale jest to myślenie "nie nowoczesne": I co by z tego mieli ?
Lepszą opinię, czyją ? Amatorów ? No i co, ta lepsza opinia amatorów spowodowałaby większe zakupy profesjonalistów ???? Nie sądzę. Dopóki towar się sprzedaje, to nikt go nie będzie poprawiał !
Inna rzecz, że wyjątki też bywają:
Ja ma Nikkora AF-S 18-70 i pod względem mechaniki jest idealny ! Wykonanie: super ! Działanie: super !
Jedynie czepiam się jakości zdjęć - no, ale widocznie wszystkiego mieć nie można.
Pzdr.
nie no, ja wiem, ze go nie poprawia, bo i po co, ale dla mnie pozostal jednak troche niedosyt, bo przyklad taniego kitowego sony pokazuje, ze mozna zrobic cos milszego w obsludze, a z 18-70, ktory swojego czasu chyba z 1.6k zl kosztowal akurat mialem odwrotne wrazenia. jakosc zdjec bardzo calkiem calkiem praktycznie juz od pelnej dziury, ale mechanika i sama kultura pracy pierscieni to takie 3-, a w bonusie jeszcze kurzolapka za przednia soczewka i klekot z torby przy chodzeniu :)
nie mówcie mi o kicie! powalił mi ostatnio na ślubie 2 wazne zdjęcia:/
Jak obiektyw powalił Ci zdjęcia?
Puszka rozumiem - może nie trafić ostrości albo ekspozycji. Ale obiektyw?
Pozdrawiam, Stasio.
a obiektyw ma wrodzony, wbudowany i zakodowany BF, widziałem (robiłem zdjęcia) chyba 5 różnych kitów, każdy z nich miał BF w zakresie od 18 do 24 mm, który to na D200 (dwa rozne) się poteguje i to pewnie nie jest wada fabryczna, tak ma prawo byc... :/
klekot z torby przy chodzeniu :)
No to zagadka mojej stukającej torby rozwiązana.
Myślałem, że to plastikowe zawiesie ledwo żyje, a tu taka prozaiczna przyczyna w postaci rylającego się w sobie obiektywu... :)
Zaciekawiło mnie, że tyle się teraz o tym mówi więc aby być "trendi" też sobie zrobiłem testa i wyszło, że mam około 2cm. Szczerze powiedziawszy mam to w nosie i focę tym szkłem dalej :mrgreen:
No to gratuluje. Jezeli masz 2cm luzu i nadal cieszysz sie ze szkla to tylko brac przyklad:) 99% ludzi juz by je zmienilo a tu prosze.... ;)
Marcin T
09-02-2008, 00:22
2cm Bf mam a nie luz :twisted: ;)
hehe... Chyba każdy 18-70 ma tendencje do BF na 18mm :) Na 24mm jest już OK...
Ale tak jak pisze kolega wyżej - na zdjęciach tego nie widać.
2cm Bf mam a nie luz :twisted: ;)
Ups... Marcin T zwracam honor. Chyba czas isc spac:)
z 2 cm luzu to bylby chyba najtanszy na rynku obiektyw typu PC :)
hehe... Chyba każdy 18-70 ma tendencje do BF na 18mm :) Na 24mm jest już OK...
Ale tak jak pisze kolega wyżej - na zdjęciach tego nie widać.
na moich widać, ale to pewnie wina zdjęć a nie obiektywu...