PDA

Zobacz pełną wersję : D40 problem z AF

emerka
06-02-2008, 17:45
Witam. Od pewnego czasu jestem posiadaczem Nikona D40 ze standardowym obiektywem 18-55. Problem zaczął się od momentu kiedy aparat zaczął "gubić się" w ustawieniu ostrości w trybie AF. Przy trybie MF aparat robi zdjęcia bez żadnych problemów. Objawy przy AF są takie, że obiektyw jedzie w przód a potem wraca w tył nie ustawiając ostrości. Żeby było ciekawiej, kiedy aparat odwrócę o 180 stopni i ustawię tryb AF, aparat działa w 100%, czyli ustawia sam ostrość, obiektyw nie szaleje, a zdjęcia są ostre. To działanie "na odwrót" odkryłem przypadkowo, do tego momentu myślałem, że po prostu aparat lub obiektyw są uszkodzone. Ale po odkryciu, tego, że jednak zdjęcia z autofocusem robi, tyle, że na odwrót pożyczyłem od kolegi takiego samego D40 i sprawdziłem na zmianę korpus i obiektyw. Mój obiektyw jest ok, natomiast przy podłączeniu jego obiektywu do mojego korpusu występuje ten sam problem. Bardzo proszę o porady czym może to być spowodowane lub co może być uszkodzone. Z góry dziękuję za odpowiedzi i jednocześnie serdecznie pozdrawiam.

mpwt
06-02-2008, 17:47
Obawiam się, że nie umiejętnie korzystasz z Auto Focusa. Na jaki obiekt kierujesz obiektyw?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autofocus (tryb pasywny)

emerka
06-02-2008, 17:52
Przy każdym ustawieniu AF jakie bym nie wybrał objawy są identyczne. Aparat działa, tzn ustawia ostrość tylko kiedy jest w pozycji "do góry nogami". ustawiłem dwa takie same aparaty na identyczne ustawienia i próbowałem zrobić nimi zdjęcie tego samego obiektu. Ten od kolegi ustawił ostrość bez problemu, mój gubił się, ruszając obiektywem - przód - tył.

mmost
06-02-2008, 17:54
czy to zalezy od tego ktore pole AF wybierzesz??

emerka
06-02-2008, 18:00
Bez znaczenia, przy każdym nie ustawia sam, chyba, że wisi odwrotnie :) wtedy działa perfekcyjnie

mpwt
06-02-2008, 18:20
Czy problem występuję niezależnie od tego co fotografujesz (np. biała ściana, niebieski sufit, twarz)?

kronos28
06-02-2008, 18:28
moze paproch na czujniku AF i tak se on wedruje po komorze i czujniku...

Ostatnio ktos mial podobny przypadek...

emerka
06-02-2008, 18:33
Tak, występuje niezależnie od tego, co chcę sfotografować. Paprochów raczej nie ma, oglądałem już dokładnie wnętrze i nic podejrzanego tam nie ma.

mpwt
06-02-2008, 18:34
Tak, występuje niezależnie od tego, co chcę sfotografować. Paprochów raczej nie ma, oglądałem już dokładnie wnętrze i nic podejrzanego tam nie ma.

Ale zdradzisz co fotografujesz? :)

emerka
06-02-2008, 18:44
Przykładowo: biurko, okno, kartkę papieru, ścianę, samochód, scenerie, portrety..
Na wszystkim muszę ustawiać ręcznie ostrość, bo raczej nie będę śmigał z aparatem, trzymając go do góry nogami :)

rastula
06-02-2008, 23:03
fajny objaw - ;-)

próbowałeś z inny obiektywem af-s (innym niż kit)

emerka
06-02-2008, 23:55
Tak jak pisałem, działają jedynie w trybie manual. AF nie działa.. no chyba, że 180 zwrot :)

Już naprawdę nie mam pojęcia o co chodzi..

vredota
07-02-2008, 00:29
Obydwa przełączniki mechaniczne (body i obiektyw) są na auto? Może coś nieświadomie przełączasz palcem jak przekręcasz aparat o 180 stopni?

sqb
07-02-2008, 02:31
Moj znajomy mial bardzo podobny problem. D40 nie lapalo ostrosci. Wystarczylo przywrocic ustawienia fabryczne i aparat smigal jak nowy. Zadnym problemow z autofokusem po tym nie stwierdzilem. Mozliwe ze cos w menu aparatu zmieniles i niedziala jak trzeba.

autograf
07-02-2008, 07:50
moze paproch na czujniku AF i tak se on wedruje po komorze i czujniku...

Ostatnio ktos mial podobny przypadek...

Ten "ktos" to ja ;) Kolego mialem bardzo podobny przypadek.
Idziesz do apteki i kupujesz gruszke (popros o taka bez talku) i patyki do ucha a nastepnie czytasz ten watek! (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47621)

Powodzenia i daj znac czy pomoglo!

mpwt
07-02-2008, 10:26
Przykładowo: biurko, okno, kartkę papieru, ścianę, samochód, scenerie, portrety..
Na wszystkim muszę ustawiać ręcznie ostrość, bo raczej nie będę śmigał z aparatem, trzymając go do góry nogami :)

No i właśnie część wymienionych obiektów przez Ciebie nie nadaje się do testowania autofokusa. Z tych testów wykreśl od razu kartkę papieru, ścianę i inne obiekty, które nie mają kontrastów.

Spróbuj jako koledzy radzą zresetować puszkę. I nie widzę też związku z tym, że jako odwracasz puchę o 180 stopni to wszystko ok. No chyba że ten paproch jak ktoś powiedział.

HN70
07-02-2008, 11:30
...a może ktoś kto ma poprawnie działające d40 zrobi parę fotek swoim aparatem do góry nogami ?

Może jakiś Chińczyk dla jaj zamontował koledze elektronikę odwrotnie niż powinien?
Śmieszny pomysł? To poczytajcie sobie ten wątek -> Zdjęcia do góry nogami :) (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=586668#post586668)

emerka
07-02-2008, 11:36
Panowie, zastosowałem się do wszystkich Waszych porad, niestety nawet po zresetowaniu mam nadal ten sam problem.
Też nie wiem co jest powodem tego, że aparat ostrzy dopiero po odwróceniu go o 180 stopni. Może jest ktoś z okolic Częstochowy lub Katowic, żeby na żywo zobaczyć problem?

Pozdrawiam

autograf
07-02-2008, 20:56
Czytales moj watek tam gdzie wstawilem link?

conio
09-02-2008, 00:21
Zastosuj się do rad mpwt, pewnie ścianę/kartkę papieru/co tam jeszcze masz nie taką jak trzeba, że działają tylko z body kolegi...