Zobacz pełną wersję : Ksero instrukcji pl w nowej SB-800:(
Dziś otrzymałem SB-800, po szybkim przejrzeniu moje bystre oko wypatrzyło książeczkę z instrukcją ale po hiszpańsku, co do polskiej instrukcji to jest tylko ksero książeczki :(
U Was też tak jest, czy dostaliście org książeczkę po polsku.
Normalna ładna książka. Plus broszurka o CLS. Oczywiście po polsku.
fuck, w dobrym sklepie internetowym brałem specjalnie żeby żadnych niespodzianek nie było:???:
Zastanawiam się czy mam jakieś podstawy do tego żeby do nich dzwonić i się org książki domagać??
jak w dobrym? nie u hesji to w złym :) tam byś miał jak trzeba ;)
grunt, że masz po polsku i możesz korzystać :)
patrz- o Hesji zapomniałem:( brałem w tym co zawsze- cyfrowe.pl
Niby mam po polsku i mogę korzystać, ale gdybym chciał np. wziąć ją ze sobą w torbę to z kserem dość niewygodnie jest i szybciej się niszczy... .
A gwarancję masz Nikon Polska ?
A gwarancję masz Nikon Polska ?
Nie "dobijaj" kolegi...;)
Emet_b, dzwoń do nich!!!
sokrates
06-02-2008, 15:33
jak w dobrym? nie u hesji to w złym :) tam byś miał jak trzeba ;)
grunt, że masz po polsku i możesz korzystać :)
ehhh gdyby jeszcze tak ceny miał konkurencyjne... no chociaż mocno średnie ale co chcę kupić to zazwyczaj u Sławka górna półka cenowa.
Żebym nie był gołosłowny - kupiłem SB600 za 748 zł - Sawek proponuje je po 920 zł
Jak kupowałem body+kit różnica była ponad 400 zł
podobnie było przy zakupie 55-200VR - ~200 zł
nie rozumiem więc przesadnego gloryfikowania tego sklepu. Ja rozumiem że solidnie (i chwała mu za to) i że może być drożej powiedzmy te 30 - 50 zł. Ale ja przy swoich zakupach nie narzekałem na solidność a różnica jednak spora.
emet_b - Napisz, że instrukcje PL są objęte prawem autorskim i na jakiej podstawie dają ksero? Rządaj wyjaśnień i... oryginalnej instrukcji :)
Mata_Hari
06-02-2008, 15:59
Nie podejrzewałabym, że sklep internetowy tak może postąpić. Ciekawe. Ja jutro idę do Euro AGD, bo ma na mnie czekać SB-800 przysłana prosto z Nikona. Aż dokładnie popatrzę, jaką instrukcję dostanę.
Nie ma co zgadywac. Atrakcyjne cenowo sprzety kupowane w sklepach netowych sa najczesciej z dystrybucji innej niz nikon polska i z tego powodu instrukcje są w formie ksero lub pdfa. Sprzet kupowany w sklepach stacjonarnych, znanych, pochodzi z Nikon Polska a wiec i obstrukcje insługi są oryginalne.
Sam kupilem sb-800 za 1235 zł z ksero instrukcji (gwarancja w sklepie, czyli w razie tfu! problemow lampa pojedzie za granice), zamiast dawac 150 wiecej za drukowana i gwarancję realizowana w polskim oddziale firmy. Przy czym słowo "realizowana" wydaje sie byc okresleniem ... zbyt dynamicznym ;)
A sb-800 to nie SSN-21 Seawolf, instrukcja przydaje sie przez pierwszy dzien, dwa.
Gwarancji nikonowskiej też chyba nie mam tylko sklepową:neutral: lecę do domu sprawdzić...
A jeśli się okaże że mam tylko sklepową to dlaczego tak jest?? tzn. dlaczego nie dostaem także nikonowskiej??
Gwarancji nikonowskiej też chyba nie mam tylko sklepową:neutral: lecę do domu sprawdzić...
A jeśli się okaże że mam tylko sklepową to dlaczego tak jest?? tzn. dlaczego nie dostaem także nikonowskiej??
Bo to "dobry sklep internetowy". :wink:
Bo to "dobry sklep internetowy". :wink:
do tej pory w to wierzyłem... .
Co sie martwisz, jak lampa bedzie sprawiala jakies problemy to szybciej uwinie sie z nią serwis na zachodzie niz ten w kraju.
Możesz mieć gwarancję europejską. Jak masz podbite w sklepie wszystkie strony i posiadasz dowód zakupu (paragon lub faktura) to Nikon Polska musi ją uznać. Gorsza sprawa jak masz gwarancję z USA.
Przemek Paśnik
06-02-2008, 18:23
witam, właśnie otrzymałem lampę SB 800. Otwieram, patrzę - papiery po niemiecku :/ Gwarancję z dojczów NP uznaje, już sprawdziłem.
kolejny przyklad jak w polsce traktujes sie nikoniarzy :/ ehh... ja coprawda dostalem ladna instrukcje pl ale kilka tablelek nie ma naglowkow i sa bezuzyteczne.
ehhh gdyby jeszcze tak ceny miał konkurencyjne... no chociaż mocno średnie ale co chcę kupić to zazwyczaj u Sławka górna półka cenowa.
Żebym nie był gołosłowny - kupiłem SB600 za 748 zł - Sawek proponuje je po 920 zł
nie rozumiem więc przesadnego gloryfikowania tego sklepu. Ja rozumiem że solidnie (i chwała mu za to) i że może być drożej powiedzmy te 30 - 50 zł. Ale ja przy swoich zakupach nie narzekałem na solidność a różnica jednak spora.
no wiesz, nie każdego stać na luksus ;) pamiętaj jednak, że chytry dwa razy traci :)
luksus czego, zaplacenia wiecej? pfff
Jak kupowałem D80 + 18-70 - najtaniej było u Sławka, jak kupowałem Capture NXa - najtaniej było u Sławka, jak kupowałem SB-800 - o dziwo... najtaniej było w FJ-ce, ale wcześniej złożyłem zamówienie u Sławka i... dał upust i też cholera było najtaniej - tak więc albo mnie lubi (co jest mało możliwe bo jestem cholernie marudny ;)), albo miałem szczęscie, albo to gloryfikowanie ma sens. Owszem obecnie Sławek ma dość wysokie ceny, ale to wynika z faktu, że nie bardzo sie bawi w "najtaniej za wszelką cenę" i nie sprowadza w walizce z Niemiec sprzętu tyllko ma z Nikon Polska.
Biorąc pod uwagę inne sklepy - mogą sprzedawać aparaty z zyskiem np. 20 zł na sztuce D80, Sławek niech ma np. 200 zł. Sławek sprzeda 1 sztukę i ma zysku 200 zł, klient obsłużony wzorowo, instrukcja polska, gwarancja też, obsługa posprzedażna super. Można jednak wybrać sklep tańszy i dostać (choc niekoniecznie) bez instrukcji lub pdfa/ skan/ ksero instrukcji (btw polskie prawo wymaga aby była dołączona polska instrukcja, ale nie precyzuje jaka ona ma być, więc nawet złożona na 4 kartka ksero z opisem bardzo podtawowych funkcji również jest instrukcją wymaganą przez prawo sic!). Ten drugi sklep musi jednak cudować aby zarobić na siebie, bo musi sprzedac 10 sztuk tych aparató, aby zarobić te 200 zł.
Można jednak wybrać sklep tańszy i dostać (choc niekoniecznie) bez instrukcji lub pdfa/ skan/ ksero instrukcji (btw polskie prawo wymaga aby była dołączona polska instrukcja, ale nie precyzuje jaka ona ma być, więc nawet złożona na 4 kartka ksero z opisem bardzo podtawowych funkcji również jest instrukcją wymaganą przez prawo sic!).
Pomijasz fakt nielegalności takiej instrukcji. To tak samo jakby internetowy sklep sprzedawał płytki z muzyką legalne i produkowane na sklepowej nagrywarce (jak akurat zabrakło legalnych). A klient ma się cieszyć z tego co dostanie.
zawsze przed zakupem warto zapytac sklep internetowy z jakiej dystrybucji jest sprzet ktory chcecie kupic, kto daje gwarancje oraz jaka ona jest (jesli sprzet jest importowany przez sklep z jakiegos zachodniego zrodla - wtedy mamy instrukcje w postaci ksero/pdf i gwarancje "sklepową" kupujac z importu Nikon Polska mamy pelna gwarancje NP oraz instrukcje, i dodatki (o clsie w przypadku sabiny) - wszystko ladnie i po polsku :)
autograf
06-02-2008, 23:19
luksus czego, zaplacenia wiecej? pfff
Raczej jakosci obslugi.
Ale w tej kwestii wypowiem sie jutro, w watku Hesja czyli imfoto
Mata_Hari
06-02-2008, 23:29
Słuchajcie, a jak to jest z podstawką pod lampę? (Chyba tak to się nazywa.) Czy jest to obowiązkowa część kompletu z lampą, czy nie. Z tego, co widzę, to w necie, niektóre sklepy dają ją w zestawie, a inne nie.
Pomijasz fakt nielegalności takiej instrukcji. To tak samo jakby internetowy sklep sprzedawał płytki z muzyką legalne i produkowane na sklepowej nagrywarce (jak akurat zabrakło legalnych). A klient ma się cieszyć z tego co dostanie.
nie pomijam - sklep sam może sobie przygotować taką jednokartkową instrukcję nawet do tak skomplikowanych zabawek jak D3, a kserowć potem oryginalny wydruk, aby zaoszczędzić na kosztach wydawania tego "dzieła"
Słuchajcie, a jak to jest z podstawką pod lampę? (Chyba tak to się nazywa.) Czy jest to obowiązkowa część kompletu z lampą, czy nie. Z tego, co widzę, to w necie, niektóre sklepy dają ją w zestawie, a inne nie.
ja mam dwie (jedną kiedyś znalazłem), więc jak kupisz i będzie Ci brakowało wyślij maila z adresem to Ci wyślę :D
Mata_Hari
07-02-2008, 00:15
ja mam dwie (jedną kiedyś znalazłem), więc jak kupisz i będzie Ci brakowało wyślij maila z adresem to Ci wyślę :D
Dzięki Erie :) Jutro idę odebrać i zobaczę, czy będzie ta podstawka czy nie. Jak coś to się uśmiechnę do Ciebie ;)
nie pomijam - sklep sam może sobie przygotować taką jednokartkową instrukcję nawet do tak skomplikowanych zabawek jak D3, a kserowć potem oryginalny wydruk, aby zaoszczędzić na kosztach wydawania tego "dzieła"
Jak sobie sami napiszą to proszę bardzo ale oni na chama kserują instrukcje Nikon Polska łącznie z tekstem, że kopiowanie jest zabronione. Kiedyś sprawdzałem i nawet wykorzystanie instrukcji angielskiej .pdf (bierzemy obrazki i podmieniamy tekst na polski) jest nielegalne. Na przeróbki dostępnych w necie instrukcji trzeba mieć zgodę centrali Nikona.
SB800 ma podstawkę w zestawie. Jak dostaniesz bez to znaczy, że ktoś się nie bał i zaj... .
sokrates
07-02-2008, 08:23
... Sławek niech ma np. 200 zł. Sławek sprzeda 1 sztukę i ma zysku 200 zł, ....
jasne niech ma oczywiście, tylko dlaczego JA KLIENT mam za to płacić??? w imię czego?
z mojej strony EOT.
Raczej jakosci obslugi.
Ale w tej kwestii wypowiem sie jutro, w watku Hesja czyli imfoto
Nie narzekam na zakupy w innym sklepie. Ja wysłałem kasę a lampa przyszła, i to kurierem gratis, calosc za 1235 zł. Nawet dziala i ma wszystkie dodatki przewidziane w spisie zestawu. Czy dostrzegasz jakies nieprawidłowości? Bo moze czegos nie wiem i powinienem dostać jeszcze buzi i czekolade w ramach gratisów.
sokrates
07-02-2008, 09:12
Nie no, jak buzi bym dostał za te 200 zł, to faktycznie w złym sklepie kupiłem i buzi nie było :-( hlip, hlip....
Mam tylko gwarancję sklepową, ale nie wiem gdzie Sabina będzie jechała w razie czego (tfu tfu). Afery o to nie będę robił bo lampka działa wyśmienicie, ale chyba zadzwonie do nich i zapytam się o instrukcję org. zobaczę co powiedzą na fakt, że jest chroniona prawami autorskimi.
Ogólnie mogę z całego serca polecić Sabinkę, a najmilej zaskoczyła mnie szybkość działania mojego Tamrona 55-200/4-5.6 przy włączonym wspomaganiu Af w lampie.
Rafał_Sz
07-02-2008, 15:51
Pomyśl o tym, jak kiedyś będziesz sprzedawać tego błyskograta. Brak oryginalnej instrukcji to zawsze minus w ostatecznej kwocie.
Ja z foto tipa też dostałem z hiszpańską instrukcją. I też bez gwarancji NP. Instrukcję pl podesłali mi w pdf-ie.
Sprzedawca jeszcze głupa przede mną grał, że "przypadkiem" mu wsadzili złą instrukcję, a z gwarancji świadomie rezygnują, bo serwis NP działa fatalnie. Z serwisem to i racja, ale brak instrukcji jest irytujący.
Pomyśl o tym, jak kiedyś będziesz sprzedawać tego błyskograta. Brak oryginalnej instrukcji to zawsze minus w ostatecznej kwocie.
Racja, będę jutro dzwonił!!!
Ja osobiscie nie kupilem jeszcze nic w Imfoto, bo tez mi sie wydawalo, ze jest sporo tanszych sklepow (ze sprzetem z NP) ale jak 2 czy 3 razy pytalem mailem o cos to za kazdym razem dostawalem odpowiedz na pytanie o rabat, ze da rade cos zalatwic:) Wiec moze i te "200" Hesja zarabia, ale jak sie powie, ze jestes z forum i pomarudzi troche to zawsze cos opusci....
sprawdziłem, za SB-800 zapłaciłem aż 10 zł mniej niż u Hesji. No cóż, za głupotę trzeba płacić...
Masz 10 dni na zwrot jeśli kupowałeś przez internet.
sprawdziłem, za SB-800 zapłaciłem aż 10 zł mniej ..
A to ile zapłaciłeś za tą lampę przywiezioną w walizce ?
zadzwoniłem, maja podesłać org. instrukcję. Zwracał nie będę bo się już przywiązałem do Sabinki :D
Dziś otrzymałem SB-800, po szybkim przejrzeniu moje bystre oko wypatrzyło książeczkę z instrukcją ale po hiszpańsku, co do polskiej instrukcji to jest tylko ksero książeczki :(
U Was też tak jest, czy dostaliście org książeczkę po polsku.
U mnie jest gorzej. Dostałem instrukcję po hiszpańsku, a polską to musiałem sobie sam organizować. Za to cena była o 100PLN niższa, niż gdzie indziej, a że obsługa jest bardzo podobna do SB-80DX, więc nie było problemów.