Zobacz pełną wersję : Soczewki do makro?
Hej, czy ktoś używał takich (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=308462491) soczewek?
Czy to jakiś sensowny wynalazek? Bo cena jest podejrzanie niska jak na coś co może działać :-)
EDIT: OK. Juz pogooglałem ;-) - jeśli soczewki HD nie różnią się od zwykłych to jakość warta tej ceny. Nie warto. :-)
W.
Soczewki to mały pikuś, ale ten statyw to dopiero bomba. :wink: Rozumiem, że bez problemu utrzyma każdy z wymienionych aparatów ze szkłem makro i tymi soczewkami. :lol: I jeszcze tylko jedno. Czym się rózni zestaw do Nikona, od zestawu do Canona? :mrgreen:
A tak na poważnie. Daj sobie z tym spokój.
Taki statyw miałbym już trzeci :-) w sumie może utrzymałyby puchę ;-) Bywają przydatne przy zdalnym odpalaniu SB800.
Dam sobie spokój.
A co do różnic to na pewno Nikon ma lepszy gwint niz Canon i trzeba to było uwzględnić. :-)
W.
soczewki do makro...tylko najlepsze, a znacznie lepiej pierścienie bo są tańsze :)
soczewki do makro...tylko najlepsze, a znacznie lepiej pierścienie bo są tańsze :)
Kłopot z pierścieniami jest taki, że są obiektywy lepiej z nimi pracujące i gorzej. Na razie średnio mi idzie gdy próbuję użyc pierścieni z 105VR. z 50/1.8 już chodza lepiej.
Niby w instrukcji 105VR jest informacja, że z pierścieniami nie działa, ale...
Chyba muszę na Telekonwerter Nikonowski zbierać (ostatnio u Hesji testowałem taki zestawik i działa sprawnie o ile ostrzy się ręcznie).
W.
Niby w instrukcji 105VR jest informacja, że z pierścieniami nie działa, ale...
pierwszy raz coś takiego słyszę...mógłbyś zacytować instrukcję?
Dokładnie to w instrukcji jest o niewspółdziałaniu pierścieni Nikona (Nikon nie uznaje innych możliwości) z 105 VR, ponieważ to jest obiektyw typu G, a pierścienie są stare i nie przenoszą wartości przesłony elektronicznie. Pierścienie Kenko (i chyba Marumi) powinny działać.
to nie znaczy, że pierścienie nie będą działać, ale nie będą dawały przeniesienia przesłony :) zdjęcia można robić...Nikon lub sobie pożartować :D...dopóki nie kupiłem D200 tak właśnie robiłem na D50 :D
co do Marumi to nie jestem pewny, ale Kenko robi pierścienie w wersji ze stykami...
to nie znaczy, że pierścienie nie będą działać, ale nie będą dawały przeniesienia przesłony :) zdjęcia można robić...Nikon lub sobie pożartować :D...dopóki nie kupiłem D200 tak właśnie robiłem na D50 :D
co do Marumi to nie jestem pewny, ale Kenko robi pierścienie w wersji ze stykami...
Mam pierścienie ze stykami.
Wnioski są dla mnie kiepskie - słabsza jakość zdjęć przy założeniu pierścieni to nie wina braku wspólpracy szkła i pierścieni a zbyt małych umiejętności.
Trzeba będzie poćwiczyć ;-)
W.