Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tatry inaczej..., ku przestrodze...
Wbrew zasadom, pokusiłem się na zrobienie takiej fotografii ( i nie zależało mi na zieleni poniżej). Zaintrygowała mnie bajecznie oświetlona ściana Kazalnicy. Oj czuję, że tym razem mi się oberwie... :-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/7208/45830007ri2.jpg)
Nostromo
06-02-2008, 01:00
Sory, ale nie podoba mi się. Na dole czarno, na górze przepał. A Kazalnicy to w zasadzie nie widać.
Sory, ale nie podoba mi się. Na dole czarno, na górze przepał. A Kazalnicy to w zasadzie nie widać.
No to wyobraź sobie jaki byłby przepał góry gdyby dół był ładnie doświetlony. Zapomniałem dodać. To był stary Zenit więc technika HDR raczej w grę nie wchodziła ;-) Pozdrawiam.
...Zapomniałem dodać. To był stary Zenit więc technika HDR raczej w grę nie wchodziła ;-) Pozdrawiam.
I to Cię rozgrzesza :-P
A co do foty to nie trafia do mnie….
Pozdrawiam !
adam1277
06-02-2008, 08:08
mnie też się niepodoba
Świetne zdjęcie!
Niesamowita akcja, pięknie (nie wiem czy świadomie) skomponowałeś kadr tym dolnym cieniem.
Tyle że żeby akcja była uwydatniona, trza ją zamknąć jeszcze od góry... i tu by się filtr połówkowy przydał...
Nie wiem jak z jakością oryginału, ale pobawiłem się suwaczkami w PS'ie i co powiedziałbyś na coś takiego?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img265.imageshack.us/img265/8075/58259715xd7.jpg)
[QUOTE=Guancho;585924]Świetne zdjęcie!
Niesamowita akcja, pięknie (nie wiem czy świadomie) skomponowałeś kadr tym dolnym cieniem.
Tyle że żeby akcja była uwydatniona, trza ją zamknąć jeszcze od góry... i tu by się filtr połówkowy przydał...
Nie wiem jak z jakością oryginału, ale pobawiłem się suwaczkami w PS'ie i co powiedziałbyś na coś takiego?]
Stary no właśnie. Z wielkim bólem oświadczam, że jeszcze nie mam PS-a. To co Ty zrobiłeś z tym zdjęciem to tak jakbyś mi wyjął z głowy moją wizję przyszłościową obróbki tej foty. Świetna robota. Przedstawiając to zdjęcie liczyłem na ocenę samego pomysłu na przedstawienie gór, łamiąc trochę (trochę...?) podstawowe zasady fotografii. Robiąc fotę miałem kilka sekund na powzięcie pomysłu jak -ustawiając parametry Zenita- wykorzystać jedyny w swoim rodzaju -prezent podarowany mi przez słońce. Nie mając filtra połówkowego, przy tak potwornych kontrastach, uchwycić efektownie słońce na tej ścianie było bardzo trudne. Jak wygląda kosodrzewina? wszyscy wiemy ;-) Jest ładna, zielona. Myślę, że ten kompromis wyszedł na dobre zdjęciu. Jestem pewien, że gdyby wszystko było ładnie, równomiernie doświetlone, to zdjęcie byłoby takie samo jak miliardy innych robionych w tym miejscu. Niech no ja dorwę i opanuję PS-a. Jeszcze raz Kolego. Świetna robota. Pozdrawiam
Świetna robota. Pozdrawiam
Bynajmniej nie moja
Góry są piękne i groźne. Tu nie czuję grozy i nawet poprawka za duzo nie dała
pozdrawiam
Nostromo
07-02-2008, 19:06
No to wyobraź sobie jaki byłby przepał góry gdyby dół był ładnie doświetlony. Zapomniałem dodać. To był stary Zenit więc technika HDR raczej w grę nie wchodziła ;-) Pozdrawiam.
Wydaje mi się ze to nie ja mam to robić tylko ty powinieneś wyobrazić sobie jak powinno wyglądać robione przez Ciebie zdjęcie i zrealizować to. To nie ja mam sobie wyobrazić jak zdjęcie maogłoby wyglądać, albo jak Ty sobie to wymyśliłeś. Abstra****ąc jakie jest zdjęcie, to ty je zrobiłeś i zdecydowałeś żeby je tu zamieścić więc wypadałoby przyjać uwagi (wydaje mi się że o to tu chodzi) i ewentualnie udzwignąć to co napiszą inni forumowicze. Ty zaś na słowa krytyki odpisujesz jak rozkapryszone dziecko że "wiatr wiał Ci w oczy". Zapewniam Cie ze mam dużo fotek z różnymi felerami i raczej pozostaną "bardzo głęboko zakopane w domowym zaciszu". Z opisu wnioskuje ze łączyą Cie duże emocje z tą fotką. Mi się one nie udzieliły i to napisałem, ale są osoby którym się zdjęcie podoba więc nie widzę problemu. To moje subiektywne zdanie.
Powodzenia.
Wydaje mi się ze to nie ja mam to robić tylko ty powinieneś wyobrazić sobie jak powinno wyglądać robione przez Ciebie zdjęcie i zrealizować to. To nie ja mam sobie wyobrazić jak zdjęcie maogłoby wyglądać, albo jak Ty sobie to wymyśliłeś. Abstra****ąc jakie jest zdjęcie, to ty je zrobiłeś i zdecydowałeś żeby je tu zamieścić więc wypadałoby przyjać uwagi (wydaje mi się że o to tu chodzi) i ewentualnie udzwignąć to co napiszą inni forumowicze. Ty zaś na słowa krytyki odpisujesz jak rozkapryszone dziecko że "wiatr wiał Ci w oczy". Zapewniam Cie ze mam dużo fotek z różnymi felerami i raczej pozostaną "bardzo głęboko zakopane w domowym zaciszu". Z opisu wnioskuje ze łączyą Cie duże emocje z tą fotką. Mi się one nie udzieliły i to napisałem, ale są osoby którym się zdjęcie podoba więc nie widzę problemu. To moje subiektywne zdanie.
Powodzenia.
Mój drogi Nostromo. Co ja Ci mogę powiedzieć... Robisz w miarę fajne foty więc wzrok powinieneś mieć niezły. Założę się, że czytać też potrafisz ze zrozumieniem i chyba dokonując dzisiejszego wpisu miałeś chwilę słabości albo Cię w robocie zdenerwowali. W skrócie. No nie zrozumiałeś mojego wpisu. Nic "dziecku w oczy nie wiało", dziecko się śmiało z samego siebie i z "profesjonalnego sprzętu jaki miało przy sobie, a na koniec ładnie mrugnęło ( nawiązuję jedynie do naszej korespondencji). Nostromo troszkę więcej poczucia humoru, świat jest piękny. Pozdro...
Nostromo
08-02-2008, 02:07
Widać żle zrozumiałem twój wpis ,sory. Zapiątek już blisko więc sprzet szykować trzeba i do roboty. Jak to mówią "trening czyni mistrzem".:-D Tylko jak to zrobić zeby
trenować, trenować, treno... czasu brak... a o mistrzostwie nawet nie myśle. Tak choć troszkę potrenować.
Pozdrawiam
Fajnie, że zakopaliśmy "topór wojenny". Powiem tylko tyle, że do mistrzostwa w Twoim przypadku jest już tuż, tuż. Obejrzałem sobie zdjęcia - super prace, zwłaszcza ten zachodzik ostatnio. Nic tylko wrzucić na pulpit. Dziękuję za celne uwagi i życzę owocnego weekendu. Pozdrawiam serdecznie.
Nostromo
09-02-2008, 20:35
Miejsce topora jest pod ziemią. Co do mistrzostwa to jestem kandydatem na kandydata. Jest tu na forum paru Mistrzów, a o innych książki piszą.
Cieszę się że się podoba. Także pozdrawiam.