Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Orłowo Klif
Mój idol Kastushika Hokusai stworzył 36 widoków na górę Fuji. Ja tworzę 36 widoków na ten klif ;-). Na razie mam chyba z cztery.
http://img183.imageshack.us/img183/6594/redowosopot020kopia2pw5.jpg
ten widok mz nie ma widoków na przyszłośc. Tak mialo byc, zeby cale zdjecie bylo nieostre ? I zeby generalnie nic nie było widać ?
tymoteuss
06-02-2008, 03:16
Mi akurat bardzo odpowiada nieostry drugi plan.
Jedynie co mi trochę przeszkadza to ta blaza na dole. Za mocno daje po oczach.
Wstrzymałem się z opinią bo ciekaw byłem reakcji no i sie nie zawiodłem :)
To co mi się nie podoba - nie udało Ci sie uniknąć przepałów na wodzie. Nie wiem czy zdjęcie z kliszy czy cyfry, więc cięzko powiedzieć czy da sie poprawić.
To co mi sie podoba - cała reszta. B&w, kadr i wybór GO. Dałoby rade nawet w kwadracie.
lechupe - a kto powiedział, że należy mieć całe zdjęcie ostre? Czy na zdjęciu musi być zawsze wszystko ostre?
Mówiąc krótko-podoba się.
Przemek Paśnik
06-02-2008, 11:56
Zdjęcie zdecydowanie dobre. Podoba mi się kadr, ilość szczegółów w GO, konwersja do B&W, wszystko ładne. Przepały można by poPSuć troszkę, rzeczywiście, ale to kwestia obróbki - sam zamysł zdjęcia świetny
...
lechupe - a kto powiedział, że należy mieć całe zdjęcie ostre? Czy na zdjęciu musi być zawsze wszystko ostre?
Mówiąc krótko-podoba się.
Rozumiem, ze zartujesz.
A moim skromnym zdaniem fotka jest po prostu do kosza.
moim zdaniem fotka do kosza. pomysl ciekawy, przepalenia moza az tak nie przeszkadzają ale GO zdecydowanie tak. sprobuj jeszcze raz ....:)
Nie znacie się :) Fota ma klimat. Ujęcie dośc niekonwencjonalne, ale daje radę - mi się podoba.
Oczywiście ani całe zdjęcie nie musi być ostre, a nawet nic nie musi być ostre na obrazku - ale to nie jest jedyne kryterium oceny. :)
Widziałem już podobne zdjęcia (nie w sensie takim, że Autor popełnia plagiat); chodzi mi raczej o podobieństwo - rzekłbym - ideologiczne: coś małego i wydawałoby się nieważnego na pierwszym planie (ostre) i większość pozostałego na obrazku 'areału' (:)) nieostra...
Jednak zawsze to coś ostrego przyciągało w jakiś sposób uwagę - a to kolorem, a to niespotykanym położeniem, a to fakturą, a to pustką dookoła - no na wiele różnych sposobów. Idzie mi o to, że to coś, co miało przyciągać uwagę było w jakiś sposób wyeksponowane - a tutaj wydaje mi się, że jest za mało...
Widzę starania, żeby tą wagę detalu i wyeksponowanie zrobić (ciemniejszy kolor, więcej kontrastu) - ale według mnie za mało się to powiodło. Może gdyby usunąć otaczajce kamyki i zrobić dookoła pustą przestyrzeń...
Ostatecznie wyszło mi tak: potencjał jest, pomysł też jest, wykonanie nie kuleje, ale możnaby bardziej przyciągnąć uwagę widza na ostrym szczególe.
W serii 36 zdjęć może być swietnym smaczkiem
Świetny pomysł... wykonanie dla mnie schodzi na dalszy plan,
bo jest to ten typ zdjęcia, w którym aspekty techniczne nie są najistotniejsze
Bardzo dobre
diZaster
06-02-2008, 12:51
i ja rowniez jestem bardzo na tak, podoba mi sie niekonwencjonalnosc, przyciaga wzrok i fajnie prowadzi na horyzont:)
Rozumiem, ze zartujesz.
Oczywiście, że nie żartuje. Skąd takie przypuszczenie...
To naprawdę sztuka zrobić zdjęcie tak, by to co najważniejsze było poza GO i przyciągało wzrok. To dopiero era cyfrowa wyrobiła błędne wrażenie, że jedynie zdjęcie ostre jest zdjęciem dobrym.
Powiem więcej - zdjęcie może być całkiem nieostre i być zdjęciem genialnym właśnie przez ten fakt, gdyż pozostawienie ostrości zbanalizowałoby kadr.
Tu mamy przykład bardzo dobrego zdjęcia. :)
Pamietam poprzednie zdjecia autora-byly one podobne w zamysle tzn "nieostre" , cenie go za oryginalnosc, upor i dzialanie "pod prad", ostatnio sporo ogladam zdjec krajobrazu i mowiac/piszac szczerze juz mi sie troche przejadly te "idealne ujecia" - super ostro, super kolorki itp.. (nie wiem moze to tylko chwilowe..), dodatkowo fotografowal miejsce, ktore ma chyba juz milion zdjec - co dodatkowo podnioslo poprzeczke.
Reasumujac: zdjecie sie broni, pomysl dobry, podoba mi sie, "nie mam cisnienia" by zawsze bylo ostro,jedynie nie jestem przekonany do "bialej plamy" dominujacej na pierwszym planie
A ja się podpiszę pod tym co napiał Nemeth :)
Zdjęcie na pewno interesujące.
Rozumiem, ze zartujesz.
że niby fota nieostra to do kosza?
cóż, moim zdaniem fotografia to bardzo subiektywne spojrzenie na rzeczywistość i dobry fotograf potrafi operować czymś więcej niż kadrem, przesłoną i czasem. Dobry fotograf powinien znaleźć coś innego w zwyczajności.
Fotka się podoba (-: gratuluję (:
Dziękuję za komentarze. Ciekawe, że nawet tym, którym się zdjęcie podoba krytykują te białe plamy na pierwszym planie. Przyznaję, iż jest w tym sporo racji, albo nawet bardzo dużo racji. Cóż, niestety staję się coraz bardziej radykalny w środkach i większość moich ostatnich zdjęć z tej przyczyny już chyba się w ogóle nie nadaje do prezentowania, bo przepały stają się w okresie jesienno-zimowym moim podstawowym środkiem wyrazu (chyba z uwagi na brak słońca) :-). Jeżeli w przyszłości zdecyduję się na pokazania czegoś z tego nurtu, proszę z góry o wyrozumiałość.
ale po cos ta GO jest. jezeli autor zdjecia napisalby "zdjecie kamienia" to by bylo ok ale niestety tak nie napisal. i nie wazne czy to era fotografi cyfrowej czy analogowej, zdjecie powinnobyc starannie wykonane z przemyslana kompozycja i GO bo to one wlasnie kieruja wzrok ogladajacego na istote tematu itp. dlamnie jest to zdjecie kamienia i nic wiecej. potrzymuje swoja wczesniejsza wypowiedz. zdjecie uwazam za prowokacje......;)