PDA

Zobacz pełną wersję : JAlbum

Mont
05-02-2008, 17:06
Wygenerowałem z wielkim trudem galerię zdjęć na http://serpens.com.pl/galeria/ nie moge jednak dojść z nią do ładu.
W jaki sposób zmienić ustawienia by górny pasek z miniaturami nie "wyjeżdżał" z ekranu ??
Próbuję też zmniejszyć wielkość wyświetlanych zdjęć - bezskutecznie :( Wprowadziłem już wielkość obrazków 640x640 a zdjęcia mam na dłuższym boku 1500.
Pomożecie ?? :)

ArtX
05-02-2008, 17:11
moze glupia sprawa... dales zeby Ci przegenerowal WSZTSTKIE OBRAZY (a nie 'tylko zmienione')?
jesli chodzi o ten gorny pasek, to nie jest to czasem sprawa samego skina, ze akurat 'ten typ tak ma'?

Piotruś
05-02-2008, 17:31
Cześć.
W konfiguracji albumu w zakładce BananAlbum odznacz hide thumnails.
Miniatury już nie powinny znikać.

Mont
05-02-2008, 22:07
moze glupia sprawa... dales zeby Ci przegenerowal WSZTSTKIE OBRAZY (a nie 'tylko zmienione')?
dałem na wszytskie.....

W konfiguracji albumu w zakładce BananAlbum odznacz hide thumnails
odznaczyłem ale wpłynęło to tylko na miniaturki panoram , które mam w głównym portfolio. Gdy wchodzi się w poszczególne katalogi, tam miniaturki znów z ekranu "uciekają" :(
Już kilka razy generowałem dziś album z róznymi ustawieniami.

fIlek
05-02-2008, 23:25
Niestety, skórki w Jalbum mają błędy. Dotyczy to niestety zarówno darmowych jak i komercyjnych. Mało tego, niektóre komercyjne w wersji demo chodzą OK, a w odmianie pełnej chrzanią się maksymalnie. Poczekaj na nową wersję banana, jeżeli dobrze pamiętam, dość regularnie tworzą poprawki.

Mont
06-02-2008, 09:31
Nim mi padł system miałem wygenerowaną galerię z użyciem tej samej skórki, i było wszyst
ko OK.

Piotruś
06-02-2008, 10:42
mont, moja rada jest taka.Zbuduj mały próbny album z dwóch, trzech katalogów po kilka zdjęć w każdym.Przy małej ilości zdjęć szybciej będzie się budował album po kolejnych wprowadzanych zmianach.Bo trzeba po każdej zmianie budować album z zaznaczeniem " Wszystkie obrazy".Do albumu dodawaj całe katalogi.Ja tak zrobiłem i wyszło mi coś takiego: http://koreks.sileman.net.pl/ Jak z próbnym albumem będzie wszystko OK , to wtedy zbuduj od początku ten właściwy.

jarek76
06-02-2008, 11:32
Ja też jestem na etapie budowania stonki w programie JAlbum
Na razie efekty są takie jak tu www.j-stryjewski.wroclaw.pl ale nie wiem jak ustawić pierwszą stronę z powitaniem i jakimś tekstem tak jak u monta
Ja korzystałem z szablonu chameleon
Pozdrawiam

Piotruś
06-02-2008, 11:47
jarek76, nie wiem jak to jest w chameleonie ( nie próbowałem) ale u mnie zrobiłem to tak, że jako pierwsze do albumu dodałem zdjęcie z opisem, a dopiero potem kolejne katalogi.Przy starcie JAlbum pokazuje pierwsze zdjęcie i drzewo katalogów.

jarek76
06-02-2008, 11:49
Dzięki Piotruś w domu sprawdzę co z tego wyjdzie
Sprawdziłem nic z tego nie wyjdzie w tym szablonie

Piotruś
06-02-2008, 15:58
Żałuję ,że nie pomogłem.Spróbuję pobawić sie z Chameleonem, jak mi coś z tego wyjdzie to napiszę.

Mont
06-02-2008, 16:03
[\Przy starcie JAlbum pokazuje pierwsze zdjęcie i drzewo katalogów.

a jak dodałeś na pierwszej stronie napis "Fotografia Piotr Rolnik"??
Piotruś może TY sprawdzisz w ustawieniach bo widzę, że Tobie miniaturki nie "uciekają"...

Piotruś
06-02-2008, 16:56
"Fotografia Piotr Rolnik" , to jest właśnie pierwsze zdjęcie( obrobione) dodane do albumu . O tym pisałem wcześniej.
Budując nowy album , jako pierwsze dodałem te zdjęcie, a potem kolejno dodawałem katalogi z pozostałymi zdjęciami.
Jak dodam wszystkie zdjęcia ( katalogi), to potem przechodzę do ustawień.Ustawienia dotyczą wszystkich katalogów, nie wiem dlaczego Tobie to nie działa.Spróbuj zrobić tak, jak pisałem wcześniej.

sokrates
06-02-2008, 20:07
wydaje mi się że większą kontrolę daje simpleviewer. Prosty kod html oraz XML - poza tym wydaje mi się bardzie elegancki.

Mont
06-02-2008, 22:31
Dzięki Piotruś - poskutkowało :mrgreen:

Piotruś
06-02-2008, 22:55
Mont, Fajna galeria :).

krzysztof jot
07-02-2008, 02:09
galerie JAlbum'u są bardzo modyfikowalne nawet przez zupełnego laika, bo o stronach www pojecia nie mam zielonego - ale sporo mozna w tym co wygenerujesz pozmieniac - 100% JAlbum http://www.fotokj.pro.wp.pl/sport/index.html

Piotruś
07-02-2008, 17:19
krzysztof jot , ciekawie to wygląda, mógłbyś napisać na jakiej skórce jest zrobione?

krzysztof jot
09-02-2008, 19:37
krzysztof jot , ciekawie to wygląda, mógłbyś napisać na jakiej skórce jest zrobione?

jakiś vertical :) sprawdze to odpowiem, na laptopie nie mam JAlbum, ale dodatkowo powiem ci ze nowe wersje edytują tak wiele błedów, że powrocilem do wersji 5 i z niej generuje albumy. Niezawodna - paskudny interface ale zawsze wszystko działa...

alfa73
21-04-2008, 22:03
Spróbuj ustawić w /Konfiguracja/Album/Układ miniatur/, np kolumny - 6, wiersze - 4,.
Przy okazji mam pytanie, jak uaktywnić "Księgę gości" do utworzonego albumu?. Okno dialogowe jest na końcu miniatur, ale nie można zamieścić żadnych komentarzy. Przykładowy mój album: http://alfa73.myjalbum.net/Petra/
Pozdrawiam.
alfa73

Bene Natus
28-04-2008, 23:57
Witam!!!

ja mam taka mala prosbe...

Zajmuje sie fotografowaniem psow na wystawach.. Potem udostepniam fotki w sieci, tak aby kazdy wlasciciel psa mogl sobie je sciagnac i umiescic na swojej stronce....

Dotad korzystalam z albumu JAlbum, ale od jakiegos czasu (nie wiem czemu) album tworzy sie w taki sposob, ze nie mozna pobrac z niego fotki...

Czy ktos z Was wie moze jak ustawic (i gdzie) album, zeby mozna byla sciagac z niego fotki?
Ja probowalam dzis godzine w ustawieniach i nie doszlam do tego jak to zrobic...
Dodam, ze jest to dla mnie szalenie wygodne - w przeciwnym razie zostane w szybkim tempie zasypana mailami z prosba o przyslanie fotek... Naprawde nie mam na to czasu...

Pozdrawiam

wrrum
29-04-2008, 07:37
To jak znacie dobrze ten program, to powiedzcie mi taką rzecz: dlaczego kompresuje zdjęcia? Bo czego bym nie ustawił w opcjach, to zawsze je skompresuje i zmasakruje :evil:

carantoni
18-07-2008, 18:54
Trochę odświeżę wątek. Pytań mam kilka (chodzi o skórkę BananAlbum):
1. Czy istnieje możliwośc zmiany koloru tła?
2. Czy da się umieszczac w folderach dowolny rozmiar zdjęc i czy potem Jalbum zmniejsza je automatycznie do wielkości ekranu czy też może wczytuje je całe?
3. Czy można ukrywac wszystkie paski tj. miniatury i spis katalogów, tak aby na całym ekranie widoczne było tylko zdjęcie?
4. Widziałem w czyjejś galerii przycisk zapisz umożliwiający ściągnięcie zdjęcia - da się uaktywnic tą opcję?
5. Rozumiem że bajerki typu komentarze i księga gości to w innych programach, a może się da w Jalbum?

Bardzo proszę o jakąś odpowiedź, bo ten program wydał mi się najciekawszy z darmowych i łatwych w obsłudze.

Mont
19-07-2008, 09:33
Trochę odświeżę wątek. Pytań mam kilka (chodzi o skórkę BananAlbum):
1. Czy istnieje możliwośc zmiany koloru tła?

Tak :) na więcej pytań nie znam odpowiedzi ale ostatnio, w miarę wolnego czasu zacząłem testować GALLERY (http://gallery.menalto.com/) i chyba daje większe możliwości.

carantoni
19-07-2008, 10:08
Bardzo mi się Twoja galeria podoba Mont, fotki też.
Jeśli chodzi o wygląd, kosmetykę itp, to bananalbum mi odpowiada bardzo. Jedyne czego bym chciał to żeby oglądający maksymalnie mógł skupic się na zdjęciu, tzn jak najmniej paneli a jak najwięcej zdjęcia. Nieważny jest dla mnie ciężar fotek bo zamierzam wykupic porządny serwer i nie będzie problemu z miejscem. Jedyne czego mi brakuje w jalbum (tak żeby nie bawic się w modyfikacje kodu, przyłączanie do osobnej strony itp.) to brak komentarzy, brak możliwości zapisu przez oglądającego (chameleon podoba mi się mniej), może jakaś muza w tle. Najważniejszy jest jednak kontakt oglądającego ze zdjęciem, dlatego inne galerie, w tym flash jakoś mi nie podpasowały.
Jakiej wielkości zdjęcia umieszczałeś w swoim albumie Mont, bo panoramy to miały w dłuższym boku pewnie więcej niż 800 pxl?

Mont
20-07-2008, 10:19
Jakiej wielkości zdjęcia umieszczałeś w swoim albumie Mont, bo panoramy to miały w dłuższym boku pewnie więcej niż 800 pxl? tak, zdecydowanie :)
Pozostałe zdjęcia to min.1500px

barracuda
13-08-2008, 20:00
Odświeżę wątek. Mam mianowicie problem, a właściwie kilka problemów z Ja Album. Nie mogę wstawić Księgi gości. Zaznaczam "księge gości" w opcjach ale nie pojawia się na stronie. Świeżo po utworzeniu strony działała normalnie. Potem ją usunąłem i już nie mogę jej ponownie dodać:( Ktoś miał podobny przypadek albo może wiecie jak tą ponownie włączyć?
Druga sprawa... chciałbym dodac jakieś własne informacje, typu, adres e-mail, numer GG lub jakiś własny tekst na stronie tytułowej albumu. Da się to zrobić w programie "Ja Album"?
Z góry dzięki

carantoni
15-08-2008, 12:17
...chciałbym dodac jakieś własne informacje

Ja zrobiłem po prostu plik graficzny w PhotoShopie (możesz napisac co ci się podoba) i dodałem jako zdjęcie bez folderu. Inaczej się nie da.

Co do księgi gości to w skórce fotoplayer też miałem problemy. Zresztą ta skórka ma sporo błędów i ostatecznie zdecydowałem się na bananalbum. Łatwiejszy w konfiguracji a jedyną wadą jest brak możliwości dołączenia mp3 jako podkładu muzycznego.

Moja fotogaleria w jalbum (bananalbum): www.carantoni.com
Napiszcie co sądzicie.

pepsi90
19-08-2008, 16:51
ja używam Jalbuma ze skórką Chameleon i tam bez problemu można dodać księgę gości i w stopce dowolny podpis, zobaczcie sami: http://w0jtek.ovh.org/

alfa73
22-08-2008, 19:39
Też używam JAlbum wesję 7.4 ze skórką Chameleon, ale nie mogę uaktywnić księgi gości. Podaj jakąś podpowiedź.
Przykładowy mój album: http://alfa73.myjalbum.net/Petra/.
Pozdrawiam
alfa73

pepsi90
29-08-2008, 23:05
nie wiem czym może byc to spowodowane, proponowałbym ponowne wygenerowanie strony i wrzucenie na serwer, uprzednio posiadając najnowszą wersje skórki i programu a jeżeli to nie pomoże to zmianę hostingu :)

alfa73
05-09-2008, 19:52
Witaj
Zainstalowałem najnowszą wersję Jalbum 8.0.9, utworzyłem nowy album, ale to nic nie pomogło.
Wina może być po stonie serwera (?).
Zamieściłem nowy album zdjęć.
Zapraszam do obejrzenia na: http://alfa73.myjalbum.net/Santorini%202008/
Pozdrawiam
alfa73

Mont
18-10-2008, 12:52
Witajcie!
Mógłbym moderować dział "JAlbum sto pytań i odpowiedzi" tyle mie psuje krwi nędzny drań :(
Miałem problemy ze starszą wersją JAlbumu więc zainstalowałem nową wersję 8.0.9 i wygenerowałem nowy album.
Widać wszystko jak na dłoni :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img404.imageshack.us/img404/4369/beztytuudr7.jpg)

gdy jednak ładuję album na serwer, w galerii (http://serpens.com.pl/galeria/) , dziale nowe nie ładują mi się najnowsze zdjęcia, właśnie dodane.
Fotki, które przemieszczałem do innych działów są, a te nie :evil:
Wyda się Wam to głupie ale może to ma związek z tym, że zdjęcia te były robione D700 i zmienione na D3 (obróbka Capture NX).
Co może być przyczyną ??

carantoni
18-10-2008, 18:04
Skoro Mont tyle napsuł Ci krwi ten programik to pewnie odpowiesz mi z łatwością. Używam wersji 8.0, skóra banan i nie za bardzo wiem jak aktualizowac galerię. Stworzyc i zrzucic nowy na serwer łatwo ale jak dodac nowe fotki nie transferując od początku całego albumu?
I pytanie z tym związane - czy można z albumu na serwerze usuwac zdjęcia?
Moje wypociny: http://www.carantoni.com/

piotr_74
18-10-2008, 18:13
Dokładasz nowe zdjęcia, po lewej na dole zaznaczasz opcję "tylko zmienione". No i najlepszy sposób to wysyłanie albumu przez Jalbum. Klikasz "publikowanie/zarządzanie" wprowadzasz dane serwera ftp i klikasz "szybkie wysyłanie".
Wtedy program porównuje nową galerię z tą na serwerze i wysyła tylko zmienione pliki.Ufff chyba w miarę czytelnie napisałem.

carantoni
18-10-2008, 18:18
Zrozumiałem. Dzięki.

Mont
18-10-2008, 18:36
A kto się podejmie rozwiązania mojej "zagadki"??

Mont
19-10-2008, 18:43
Czy ktoś może mi pomóc ??

piotr_74
20-10-2008, 10:21
Mont, a jakiej przeglądarki używasz? Też tak mam czasami jak dodaję nowe zdjęcia:
1. zauważyłem że skórka Bananalbum wysypuje się przy polskich znakach, jeżeli w nazwie zdjęcia będą polskie znaki nie będzie wyświetlane zdjęcie. Jeżeli użyjesz polskich znaków w nazwie kategorii, to cała kategoia nie będzie wyświtlana.
2. spróbuj wyczyścić historię przeglądania w przeglądarce. Np. Opera ładuje sobie stronę do pamięci podręcznej (czy jak to tam się nazywa) i wyświetla Ci później album z pamięci, a nie ściąga na nowo. Nie wiem jak Firefox. Ja zawsze jak wrzucę nowe zdjęcia to sprawdzam to w IE tam nie zauważyłem tego problemu.

carantoni
Nie da się wyrzucić fotek z serwera. Po prostu otwierasz Jbalbum wywalasz tam fotkę czy zmieniasz i publikujesz tak jak Ci podałem poprzednio.

cygan
20-10-2008, 10:43
@Mont wyczyść cashe przeglądarki powinno pomóc miałem taki sam problem z banan album

SZWAGIER
27-11-2008, 04:36
Witam :)

Mam problem z którym nie mogę dojść do ładu już kilka dni :/ :/ :/ Mianowicie zrobiłem galerię w Chameleonie i na dysku wszystko jest OK. Pięknie jest w IE7 i we Firefoxie. Natomiast po wrzuceniu na serwer firefox widzi ale czcionki jakieś za duże a IE7 wogóle nie wyświetla strony, znaczy się wyświetla ale niepełną i wyskakuje okienko

źródło (http://szwagier.250free.com/images/avatry/rozne/Chameleon_v453f_blad.jpg)

Próbowałem już na różne sposoby i nic. Jeśli ktoś wie o co w tym chodzi to proszę o pomoc :) :)

krisis
28-01-2009, 17:54
Odświerzę temat i zapytam czy w Jalbum ze skórką Chameleon, da śie w folder wstawić kolejne np. 2 foldery i dopiero w tych 2 folderach zdjęcia docelowe ??

Np. na stronie głównej jeden z folderów nazwany DZIECI ... wchodząc w niego dwa foldery KAMIL i IGOR i dopiero w każdym z tych dwóch folderów docelowe zdjęcia Kamila i Igora , da się tak zrobić ??

jarek76
29-01-2009, 08:36
Jasne że się da
Po prostu kliknij prawym myszy w istniejącym folderze i daj nowy folder, zmień nazwę i już :)

Jacek S
09-02-2009, 13:36
No to teraz ja mam pytanie odnośnie JALBUMU. Sprawa wygląda tak:

Robię sobie galerię w programie Jalbum 8cośtam (najnowszy), wybrałem szablon Banan 6.0.9 (wcześniej próbowałem starsze banany 6.0.*, problem taki sam) i poustawiałem wszystko. Galeria się zrobiła, wrzucam podgląd uruchamia się FireFox3 i galeria z mojego kompa na razie. Oglądam, wszystko jest OK! Robię upload na serwer, nie na Jalbum, ale na inny wykupiony przeze mnie na netarterii (polecona przez Jarka76, dzięki!). Upload przechodzi bez problemu, przynajmniej nic nie pokazuje, ale potem jak ładuję już stronę z netu, to nie widać niektórych zdjęć, zostają puste miejsca po nich w katalogach i jak się najedzie na takie puste miejsce, to też jest pusty obrazek wyświetalny.

Czy ktoś wie gdzie leży błąd???

W innych szablonach róznie bywa, w niektórych wszystko jest OK, a w niektórych jest ten problem co wyżej, w niektórych zaś widać już ten problem w podglądzie.

Pawel92
09-02-2009, 13:50
Moze glupie pytanie : jestes pewien, ze nie masz problemow podczas upload'u i wszystkie pliki sa skopiowane ?

Jacek S
09-02-2009, 14:01
Wiesz, pewności nie mam, ekspertem w sprawach www nie jestem, to moja pierwsza strona, ale chyba nie, bo w przypadku innych szablonów (nie pamiętam jakich używałem teraz) ładowały się wszystkie zdjęcia.
Jeżeli to jednak błąd przy uploadzie, to gdzie go mam szukać?? W podsumowaniu uploadu pokazuje się napis, że wszystko jest OK!

A można jakoś ręcznie skopiować pliki na serwer? Sam album ładuje się chyba dobrze, bo wszystkie funkcje działają.

k_sko
09-02-2009, 15:10
O rany niedlugo zabieram sie z robienie galerii w JAlbum, a tu widze sporo przeszkod macie. Ale chyba do przejscia ostatecznie.

KS

fIlek
09-02-2009, 15:14
Wiesz, pewności nie mam, ekspertem w sprawach www nie jestem, to moja pierwsza strona, ale chyba nie, bo w przypadku innych szablonów (nie pamiętam jakich używałem teraz) ładowały się wszystkie zdjęcia.
Jeżeli to jednak błąd przy uploadzie, to gdzie go mam szukać?? W podsumowaniu uploadu pokazuje się napis, że wszystko jest OK!

A można jakoś ręcznie skopiować pliki na serwer? Sam album ładuje się chyba dobrze, bo wszystkie funkcje działają.

Przy ręcznym ładowaniu jest w sumie dość łatwo, pod warunkiem, że nie masz w nazwach folderów i zdjęć polskich ogonków. Jeśli takowe są, to mogą wystąpić rozbieżności pomiędzy ich interpretacją przez zewnętrznego klienta ftp i tego wbudowanego w jalbum. Efekt - część galerii nie będzie działać :(

Jacek S
09-02-2009, 15:17
Wszystko do przejścia. Wcześniej zrobiłem na innym szablonie i działało, zawsze mogę do niego powrócić, ale ten mi się spodobał, więc próbuję rozwiązać problem w ramach tego szablonu, może się nie uda, bo może jest jakiś błąd w szablonie, a może to ja coś źle ustawiłem. Czekam na jakąś podpowiedź...

Przy ręcznym ładowaniu jest w sumie dość łatwo, pod warunkiem, że nie masz w nazwach folderów i zdjęć polskich ogonków. Jeśli takowe są, to mogą wystąpić rozbieżności pomiędzy ich interpretacją przez zewnętrznego klienta ftp i tego wbudowanego w jalbum. Efekt - część galerii nie będzie działać :(

Wiesz, że to może być przyczyną!!! Muszę sprawdzić nazwy plików!!!
Dopiero w domu będę mógł to zrobić, ale już wielkie dzięki!!!

W sumie to logiczne, bo jak sprawdzam bez uploadu, czyli z mojego kompa to wszystkie działają, po uploadzie, czyli już z serwera niektórych nie ma. Pozostaje sprawdzić nazwy tych których nie ma.

fIlek
09-02-2009, 15:19
Wszystko do przejścia. Wcześniej zrobiłem na innym szablonie i działało, zawsze mogę do niego powrócić, ale ten mi się spodobał, więc próbuję rozwiązać problem w ramach tego szablonu, może się nie uda, bo może jest jakiś błąd w szablonie, a może to ja coś źle ustawiłem. Czekam na jakąś podpowiedź...

Wiesz, że to może być przyczyną!!! Muszę sprawdzić nazwy plików!!!
Dopiero w domu będę mógł to zrobić, ale już wielkie dzięki!!!

Nie ma sprawy :) Ręczne wrzucanie wszystkich plików (czytaj: przez zewnętrznego klienta FTP) jest po prostu szybsze, dobija mnie czas oczekiwania na przesłanie galerii, jeśli jest w niej np. kilkaset zdjęć. Niestety, ogonki to duuuuży problem. Pamiętam, że niektóre przechodzą bez problemu, za to inne za cholerę nie chcą :/

Joa
09-02-2009, 15:28
Myślę, że fIlek ma rację :)
Miałam ten sam problem w Chameleonie - podgląd galerii nie wykazywał żadnych błędów, ale kiedy całość znalazła się na serwerze, połowa się nie wyświetlała... Z tym że Chameleon nie robił żadnych wyjątków i wyburaczał się na każdym polskim znaku :) Teraz już tego pilnuję, chociaż czasami odruchowo piszę z polskimi znakami i wtedy... cała zabawa od początku :)

Jacek S
09-02-2009, 15:35
Nie ma sprawy :) Ręczne wrzucanie wszystkich plików (czytaj: przez zewnętrznego klienta FTP) jest po prostu szybsze, dobija mnie czas oczekiwania na przesłanie galerii, jeśli jest w niej np. kilkaset zdjęć. Niestety, ogonki to duuuuży problem. Pamiętam, że niektóre przechodzą bez problemu, za to inne za cholerę nie chcą :/

Myślę, że tu nawet nie chodzi o to żeby ręcznie ładować, bo chyba z Jalbumu pójdzie jak pozmieniam znaki. Najpierw od tego zacznę...

Myślę, że fIlek ma rację :)
Miałam ten sam problem w Chameleonie - podgląd galerii nie wykazywał żadnych błędów, ale kiedy całość znalazła się na serwerze, połowa się nie wyświetlała... Z tym że Chameleon nie robił żadnych wyjątków i wyburaczał się na każdym polskim znaku :) Teraz już tego pilnuję, chociaż czasami odruchowo piszę z polskimi znakami i wtedy... cała zabawa od początku :)

Wygląda w takim razie, że chyba tu jest "pies pogrzebany". Nie wpadłem na to, choć początkowo, jak miałem polskie znaki w nazwach katalogów, to też ich nie wyświetlał i pozamieniałem. Nie pomyślałem, że jak polskie znaki będą z nazwach plików to w ogóle ich nie wyświetli.

Jak to rozwiąże problem, to potwierdzę to w wątku.

Jacek S
09-02-2009, 16:58
Wiecie co? Co prawda jeszcze nie próbowałem robić poprawek, ale sprawdziłem na stronie w necie. Brakuje właśnie takich zdjęć, w nazwach, których były polskie znaki, wszystkie inne są! Więc to chyba będzie to.
Jeszcze raz dzięki!

Pawel92
09-02-2009, 21:21
Nie uzywalem nigdy funkcji upload w JAlbum. Uzywajac natomiast klienta FTP Filezilla (gratis), zdazylo mi sie wielokrotnie miewac bledy transferu przy duzej ilosci plikow (200 do 1000 sztuk). To tez oczywiscie moglo byc zwiazane z moim dostawca internetu i jakoscia jego infrastruktury.
Uzywam ostatnio funkcji upload w Lightroom'ie i problemow nie mialem, ale ilosci plikow sa niewielkie.
Sprobuj moze jednak na poczatek jakiegos klienta FTP (Filezilla, a platnych CuteFTP lub WS-FTP. Oczywiscie jest pelno innych). Od razu bedziesz wiedzial, ze cos nie poszlo tak jak trzeba.

Jacek S
10-02-2009, 09:54
Problem rozwiązany!!!:mrgreen:

Jak pisał FIlek i Joa, problem był w polskich znakach w nazwach plików, zmieniłem nazewnictwo i na razie wszystko działa dobrze.

Wielkie dzięki!!!

jarek76
13-02-2009, 18:45
Problem rozwiązany!!!:mrgreen:

Jak pisał FIlek i Joa, problem był w polskich znakach w nazwach plików, zmieniłem nazewnictwo i na razie wszystko działa dobrze.

Wielkie dzięki!!!

U mnie był podobny problem. Jeśli 2 zdjęcia miały tą samą nazwę to drugie się w ogóle nie ładowało

velaskez
13-02-2009, 18:50
Dobrze wiedzieć, też zamierzam się za to zabrać w czasie najbliższym. Generalnie to JAlbum ściągnąłem z miesiąc temu i tak sobie siedzi na pulpicie nieruszony. Czas coś zdziałać.

tomekgr
18-02-2009, 11:28
Witam. Ja z programu korzystam od kilku dni. Skórka: Chameleon. Nie mam z tą skórką większych problemów. Efekty mojej trzydniowej (póki co) pracy możecie obejrzeć tutaj (http://tomekgroszek.republika.pl), na podstronie Galeria. Zapraszam.

ars
18-02-2009, 11:46
o a wlasnie.. moze ktos zna jakis plugin do Jalbum grajacy muzyke ? czy pozostaje korzystac z innych ogolnych odgrywajkow mp3 na www ?

251kris
21-02-2009, 20:23
Też korzystam ze skórki Chameleon. Jest chyba najbardziej konfigurowalna ze wszystkich.
Przy niewielkiej znajomości htmla można ją jeszcze troszeczkę rozwinąć.

damiankuba
23-02-2009, 12:41
Właśnie zrobiłem prosty album w Jalbumie http://www.fotobieg.yoyo.pl/Fotki/album.html. Wszystko do tej pory było dla mnie jasne ale gdy chciałem umieścić opcje wyszukiwania zdjęć po nr startowych wystąpił problem. Do obecnego szablonu Chameleon chcę uruchomić dodatkowo opcje wyszukiwania. Wybrałem Chameleona ze względu na to że jest opcja koszyka i opcja PayPal na której mi bardzo zależy. Czy istnieje jakaś wtyczka do tego szablonu z tzw search mode ?? Proszę o waszą pomoc. Ogólnie zależymi na opcji koszyka PayPalu i wyszukiwaniu. Biorę pod uwage zamianę na inny szablon. Pozdrawiam

wigi
01-03-2009, 15:05
Czy w Jalbumie da się tak ustawić, aby wogóle nie kompresowało zdjęć, żeby ich po prostu nie ruszało?

tomhagen
08-07-2009, 18:49
ja z kolei mam pytanie odnośnie skórki SimpleViewer. Otóż po założeniu 3 katalogów ze zdjęciami wszystko jest ok, działa menu itd. Natomiast 4 galeria zdjęć jest w menu ale po jej otwarciu wyskakuje "Error 404..." czyli że strony nie ma. Próbowałem na innym hoście-to samo. Najśmieszniejsze jest to że na po wygenerowaniu galeria na podglądzie działa w przeglądarce bardzo dobrze, a po wrzuceniu na serwer już nie. O co chodzi ??

EDIT: Działa !!!:))) Pozmieniałem tylko litery w nazwach folderów (ł,ó,ż).

yogur
09-07-2009, 14:36
Czy w Jalbumie da się tak ustawić, aby wogóle nie kompresowało zdjęć, żeby ich po prostu nie ruszało?

Da sie, ja zawsze metoda prob i bledow, w ty miejscu gdzie jest ten piktogram z papuga, niestety nie mam dostepu do swojego kompa wiec wiecej nie pomoge, ale da sie, pzdr

Mont
15-07-2009, 06:56
Po dłuższej przerwie zajrzałem do JAlbumu by załadować zdjęcie i znów jakiś niezrozumiały komunikat :
Nie moge się połączyć. Raport Servera : java.io.IOException:Pipe Closed.
Ustawienia wyglądają tak :

źródło (http://img140.imageshack.us/img140/7291/jalbumkopia.jpg)
Możecie sprawdzić jak jest u Was ??
Server działa, loguję się na niego przez Total Commandera i jest wszystko OK. Nawet Próbowałęm w ten sposób przeżucić zdjęcia :) ale chyba nie da rady....

Mont
15-07-2009, 07:55
Teraz mam komunikat :
Raport Servera : java.io.IOException:Inputstream is closed

stig
15-07-2009, 08:02
EDIT: Działa !!!:))) Pozmieniałem tylko litery w nazwach folderów (ł,ó,ż).:) Pamietam czasy, kiedy nawet spacje w nazwach katalogow czy plikow (ze o diakrytykach nie wspomne), sprawialy powazne problemy systemom operacyjnym (szczegolnie podczas migracji plikow np. z Amiga OS na Windows i odwrotnie). Dlatego od lat jestem wierny zasadzie; zadnych znaków narodowych, spacji ani innych wygibasow w nazwach. No i nazwy oczywiscie jak najkrotsze. Dzieki temu na pewno jest mniej problemow.

yogur
15-07-2009, 13:54
Po dłuższej przerwie zajrzałem do JAlbumu by załadować zdjęcie i znów jakiś niezrozumiały komunikat :
Nie moge się połączyć. Raport Servera : java.io.IOException:Pipe Closed.
Ustawienia wyglądają tak :

źródło (http://img140.imageshack.us/img140/7291/jalbumkopia.jpg)
Możecie sprawdzić jak jest u Was ??
Server działa, loguję się na niego przez Total Commandera i jest wszystko OK. Nawet Próbowałęm w ten sposób przeżucić zdjęcia :) ale chyba nie da rady....

Ja wlasnie tylko przez Total Comandera przezucam zdjecia. Caly katalogo przygotowany w Jalbumie przenosze w TC na serwer i wszystko gra.

Jacek S
15-07-2009, 14:13
:) Pamietam czasy, kiedy nawet spacje w nazwach katalogow czy plikow (ze o diakrytykach nie wspomne), sprawialy powazne problemy systemom operacyjnym (szczegolnie podczas migracji plikow np. z Amiga OS na Windows i odwrotnie). Dlatego od lat jestem wierny zasadzie; zadnych znaków narodowych, spacji ani innych wygibasow w nazwach. No i nazwy oczywiscie jak najkrotsze. Dzieki temu na pewno jest mniej problemow.

Tak! I nazwa mogła mieć max. 8 znaków (kropka) i 3 znaki rozszerzenia pliku (nie dotyczyło katalogów). Kurcze jak to było możliwe???

stig
15-07-2009, 14:22
Tak! I nazwa mogła mieć max. 8 znaków (kropka) i 3 znaki rozszerzenia pliku (nie dotyczyło katalogów). Kurcze jak to było możliwe???Bylo, bylo... W MS-DOS. :) Ale ja nawet na Amidze staralem sie robic jak najkrotsze nazwy, i do dzisiaj nie moge patrzec, jak ludzie w nazwach zdjec umieszczaja tagi, date wykonania, itd. Wez sie czlowieku polap pozniej w takim balaganie. Ehhh... A juz przeginka bywaja wrecz cale zdania w nazwie -- z polskimi znakami, spacjami, itd. :)

Jacek S
15-07-2009, 14:27
W Windzie 3.x też jeszcze było, ale w sumie to jeszcze nie był samodzielny system, a nakładka na rzeczony MS DOS.
Cóż inne czasy teraz, fakt przegięcia nie lubię, ale dłuższe nazwy pozwalają jednak łatwiej się odnaleźć...

robus2000
21-10-2009, 09:30
witam
Próbuje stworzyć sobie jakąś galerię, lecz nie mogę tego uczynić. Po wrzuceniu zdjęć i wybraniu opcji; Utwórz album, program informuje mnie takim tekstem:

Nastepujące pliki nie zostały przetworzone z powodu błędu:
P8310092z dorka przed hofburg.JPG: Could not initialize class com.sun.imageio.plugins.jpeg.JPEGImageReader

Nie wiem jak to obejść. system xp, sp2. Bede wdzieczny za jakąkolwiek podpowiedź.

stig
21-10-2009, 09:48
Nastepujące pliki nie zostały przetworzone z powodu błędu:
P8310092z dorka przed hofburg.JPG: Could not initialize class com.sun.imageio.plugins.jpeg.JPEGImageReader
Tak sie dzieje przy kazdym pliku, czy tylko tym, ktorego nazwe zacytowal Ci program?
Na poczatek sprawdzilbym, czy ten plik nie jest w jakis sposob uszkodzony. A najlepiej przygotowal tego JPGa raz jeszcze.
Kolejna sprawa -- zeby sie nie zastanawiac o co chodzi, stosuj sie do podstaw zwiazanych z systemem plikow. Teraz oczywiscie teoretycznie kazdy program potrafi czytac pliki o prawie dowolnych konstrukcjach nazw, ale podstaw higieny warto przestrzegac:
1. Nazwy plikow jak najkrotsze,
2. male litery w nazwie i rozszerzeniu,
3. brak spacji.

Jacek S
21-10-2009, 10:29
Warto też unikać polskich znaków zarówno w nazwach, jak i w opisach zawartych w plikach, jalbum się przy tym wywala.

stig
21-10-2009, 10:46
Warto też unikać polskich znakówa o tym nawet nie wspomnialem, bo jest to dla mnie tak oczywiste, ze nie pomyslalem... :) Ale fakt faktem -- mimo, ze system radzi sobie z wieloma dziwactwami, to jednak nadal spotyka sie programy, ktore maja z tym powazne problemy -- z polskimi znakami przede wszystkim.

Ruppel
21-10-2009, 12:36
warto tez napisać do Kristoffer Jelbring - jest tam adminem, mnie już kiedyś pomógł poustawiać to i tam.
W ostateczności możesz mu dać hasło i sam sprawdzi co jest nie tak.

Al Koholik
23-10-2009, 12:57
Eh... to teraz ja i moje lamerskie pytanie.

Mam galerię w Jalbum. Darmowy limit już dawno zapełniłem i postanowiłem nie wykopywać u nich miejsca tylko poszukać gdzieś indziej.
Czyli tak:

Muszę sobie założyć domenę, wykupić miejsce na serwerze, a potem tam przenieść stworzoną w jalbum galerię. Pytanie jest takie czy to jest na tyle proste, że osoba bez jakiegokolwiek doświadczenia temu zaradzi?

Docelowo planuje założyć własną stronę. Na chwilę obecną bazuje na Jalbum, ale jak znajdę coś co bardziej mi przypadnie do gustu to zmienię.

mrpawcio
23-10-2009, 13:16
Tak, jest to na tyle proste :-) Musisz tylko wybrać usługodawcę, najczęściej ten sam oferuje i domeny i hosting, na forum były tematy o tym, gdzie najlepiej to zrobić.

Al Koholik
23-10-2009, 13:26
Tak, jest to na tyle proste :-) Musisz tylko wybrać usługodawcę, najczęściej ten sam oferuje i domeny i hosting, na forum były tematy o tym, gdzie najlepiej to zrobić.

Były były. Tylko co użytkownik to inny usługodawca. Co użytkownik inna to opinia, każdy bądź swoje chwalił bądź też nie chwalił i co tu wybrać...? Czasami jednak lepiej jest nie mieć wyboru :wink:

mrpawcio
24-10-2009, 00:16
Ja ze swojej strony mogę polecić hosting http://www.ovh.pl/, u nich też zamówiłem domenę, korzystam z ich usług ok 0,5 roku i jestem zadowolony natomiast mój kolega od kilku lat korzysta z http://www.ehost.pl/ i również nie narzeka. Ovh ma ciekawą ofertę i nie jest aż takie drogie, ustal ile potrzebujesz miejsca, transferu i dobierz najodpowiedniejszą ofertę.

piotr_74
25-10-2009, 17:38
Sprawdź sobie http://www.linuxpl.com/ jestem bardzo zadowolony. Zakładałem tam też też forum dla pewnego stowarzyszenia i też są zadowoleni. Pomoc na gg w jakiś razie problemów, bardzo szybka reakcja na wszelkie problemy ( przez 8 miesięcy raz miałem problem, który po 15 minutach został załatwiony).

Al Koholik
29-10-2009, 21:25
No i udało się! Jest galeria (www.piotrkucma.pl) ale mam problem z księgą gości (nie można pisać komentarzy). Może ktoś wie o co chodzi i jak to poprawić (JAlbum & Chameleon).

Prorok78
01-11-2009, 00:23
No masz racje - nie dzialaja - a probowalem :) Sprawdz czy masz odpowiednie chmod ustawione (prawa do zapisu plikow) bo wszystko wydaje sie dzialac az do momentu kiedy przychodzi do zapisania tego co sie nastukalo :)
btw - ladnie Ci wyszly 'moherowe klify':) - nie mylic z beretami oczywiscie :):) chyba kazdy z nas kto tam byl to focil jak oszalaly :) pozdrawiam

marcinc
07-12-2009, 10:19
Witam.

Od jakiegoś czasu korzystam z programu Jalbum i galerii Chameleon.
Dodałem kilka nowych zdjęć i podczas wysyłania na serwer (interia.pl) wyskakuje mi taki błąd:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/1316396-1.jpg
źródło (http://i1.mixer.pl/mxi443/97f3ac1f00098b0c4b1cb850/0/0/1316396/)

Co może być tego powodem?
Nazwy plików nie posiadają polskich znaków.

Archee
07-12-2009, 12:14
Witam.

Od jakiegoś czasu korzystam z programu Jalbum i galerii Chameleon.
Dodałem kilka nowych zdjęć i podczas wysyłania na serwer (interia.pl) wyskakuje mi taki błąd:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/1316396-1.jpg
źródło (http://i1.mixer.pl/mxi443/97f3ac1f00098b0c4b1cb850/0/0/1316396/)

Co może być tego powodem?
Nazwy plików nie posiadają polskich znaków.

Wygląda na to, że nie masz już miejsca na ftp. Sprawdź w panelu administracyjnym ile wolnego miejsca zostało na serwerze, ewentualnie spróbuj wrzucić plik dowolnym klientem ftp.

Prorok78
07-12-2009, 15:12
dokladnie - koniec miejsca ktore dostales na serwerze :(

checkin
07-12-2009, 23:10
Witam.

Zajrzałem tu pierwszy raz i przeczytałem, żeby nie używać polskich liter w swoich galeriach.
W galerii, którą stworzyłem na skórce "Chameleon" używam od początku polskich liter w nazwach plików i katalogów (niestety nie działa w nazwach plików video) i nie sprawia to żadnych problemów.

Po pierwsze wybrałem kodowanie UTF-8 w ustawieniach Jalbum'u:

źródło (http://img527.imageshack.us/img527/6982/ustawieniav.jpg)

Po drugie, w programie FileZilla (używam wersji 3.2.4.1) zaznaczyłem opcję "Wymuś UTF-8":

źródło (http://img710.imageshack.us/img710/6402/kodowanie.jpg)

Galeria, o której mowa:

http://www.galeria.mks.dabrowa.pl/

Prorok78
07-12-2009, 23:30
Witaj :) i dzien dobry tak wogole :)
musze powiedziec ze galeria imponujaca :) - chodzi mi teraz glownie o objetosc... toz to kolos :)
a co do polskich krzaczkow.. zazwyczaj to dziala ale czasem lubi sie sypac - zwlaszcza na IE i zwlaszcza jesli nie masz polskiego systemu tylko powiedzmy ang...

marcinc
11-12-2009, 12:00
Wygląda na to, że nie masz już miejsca na ftp. Sprawdź w panelu administracyjnym ile wolnego miejsca zostało na serwerze, ewentualnie spróbuj wrzucić plik dowolnym klientem ftp.

dokladnie - koniec miejsca ktore dostales na serwerze :(

Sprawdzałem na serwerze i miejsca mam jeszcze sporo.
Już mi ręce opadają bo nie mam pojęcia co jest powodem tych błędów. Próbowałem nawet na innym serwerze "ehost" instalować galerię i to samo.
Zrobiłem osobną galerię z tymi zdjęciami które nie chcą się przesłać do istniejącej i wszystko wyszło Ok.
Natomiast jak je dodam do dotychczasowej galerii jako osobny folder przy przesyłaniu wyskakuje ten błąd.

Jeszcze sprawdzę jak usunę informacje exif ze zdjęć. Jakieś mam przeczucie, że może to mieć wpływ na błędy w transferze.
A może są ograniczenia co do ilości zamieszczanych zdjęć?

Cały czas mowa o galerii którą mam w stopce "mojefoty"

Dzięki za wskazówki:)

Piotrek 77
20-09-2010, 11:04
WItam
Mam problem Jalbum następujacy:
w operze i Firefoxie zdjecia sie normalnie ładują, natomiast w IE ucina mi zdjęcia - nie wiem co jest grane

darko
20-09-2010, 15:42
Mam pytanie

czy za pomocą jalbum można wygenerować galerię którą da się zapisać na płycie CD i potem z niej ją odtwarzać ?

Jurecki
21-09-2010, 01:15
Jest po wygenerowaniu jako stron www opcja slide show, ale niekoniecznie "sexownie" to wygląda.
Jalbum generuje zestaw plików HTML+javascript.
Nie startuje toto automatycznie, trzeba kliknąć...
W sumie słabe.

marcinc
20-10-2010, 15:04
W końcu mam nadzieję, że poradziłem sobie z moim wyżej opisanym problemem.
Wina najprawdopodobniej leżała po stronie serwera. Teraz mam wykupiony hosting na NETMARK (http://www.netmark.pl/compare.php) i wszystko śmiga aż miło.
Mam nadzieję, że tak już pozostanie.

Galeria (http://marcup.nstrefa.pl/galeria/index.html) w trakcie budowy.

ekonet
20-10-2010, 15:22
Mam pytanie

czy za pomocą jalbum można wygenerować galerię którą da się zapisać na płycie CD i potem z niej ją odtwarzać ?
Można wygenerowany album zapisać sobie na płycie albo dysku i potem odpalić to w przeglądarce, klikając "index.html" w najwyższym folderze. O to chodzi?

Greg77
12-01-2011, 21:34
Dobra to powiedzcie mi jak uruchomic ksiege gosci?! Jest widoczna na stronie, mozna pisac, ale docelowo nie dodaje sie nic:(