Zobacz pełną wersję : Dylematy na temat 50 mm
Tak mnie naszło i męczy od kilku dni odnośnie 50 mm przy cropie 1,5. Skąd mam wiedzieć jaki byłby obraz, gdybym miał pełną klatkę? O ile powinienem się odsunąć od fotografowanego obiektu, aby uzyskać obraz odpowiadający pełnej klatce? Mówi się, że 50 mm zapewnia poprawny odbiór obrazu przez człowieka, że niby tak człowiek postrzega świat. Ale jak zrobić to na matrycy APS-C? I nie chodzi mi tu o użycie ogniskowej ~35 mm, bo przecież wiadomo, iż obraz z 35 i 50 mm będzie różny pod względem perspektywy i proporcji.
Tak czy siak 50 mm kupię i będę nim fotografował ze względu na światło 1.8 za nieduże pieniądze, nie do końca jednak jestem świadomy co zrobić, aby symulować pełną klatkę.
Dobry temat do dyskusji? :)
Rafaello
25-02-2006, 20:50
Perspektywa i proporcje będą takie same dla 50mm przy pełnej klatce i APS-C. Dostaniesz jedynie wycinek kadru na cyfrze w porównaniu do FF.
Rafaello
No tak, ale jesli 50mm dla FF pozwalało sfotografować całą postać, to przy APS-C będę miał jej tylko wycinek (czyli jakieś 70%). Żeby sfotografować ją całą to muszę się odsunąć do tyłu co poprawi mi perspektywę i proporcje. Wygląda na to, że wtedy 50mm pracuje tak jak 75mm dla FF, czyż nie?
Perspektywa i proporcje będą takie same dla 50mm przy pełnej klatce i APS-C. Dostaniesz jedynie wycinek kadru na cyfrze w porównaniu do FF.
Rafaello
Tyle to ja wiem, pytanie brzmiało: co zrobić, aby otrzymać pełną klatkę dla APS-C. O ile się odsunąć z cropem 1.6, aby uzyskać w miarę podobny kadr?
W mojej opinii jeśli stałeś w odległości 1m to trzeba stanąć w odległość odległość razy crop czyli 1,5m :-) Tak mi wychodzi z twierdzeń i talesa i przeliczeń tangensów.
żółto-czarny
26-02-2006, 13:52
Też się nad tym zastanawiałem i popieram pogląd focus69. Jednak zastanawia mnie co innego: jaka jest różnica (w takim przypadku) w głębi ostrości pomiędzy 50mm na APS-C i 75mm na FF :?
Rafaello
26-02-2006, 14:27
Też się nad tym zastanawiałem i popieram pogląd focus69. Jednak zastanawia mnie co innego: jaka jest różnica (w takim przypadku) w głębi ostrości pomiędzy 50mm na APS-C i 75mm na FF :?
To czy masz FF czy APS-C nie ma żadnego znaczenia, GO będzie identyczna dla tych samych obiektywów. Właściwie to nie da sie tego porównywać , nie mozna uzyskać tego samego efektu (kadr, GO, perspektywa, proporcje) dla obydwu formatów. Im większa ogniskowa tym większa GO - generalna zasada. Przewagą FF jest na pewno możliwość uzyskania zawsze większej GO dla tego samego kadrowania.
Chyba że pytając o porównie tych dwóch ogniskowych miałeś na myśli ekwiwalent po przeliczeniu cropa przy APS-C - w takim razie GO będzie identyczna
Rafaello
To czy masz FF czy APS-C nie ma żadnego znaczenia, GO będzie identyczna dla tych samych obiektywów. Właściwie to nie da sie tego porównywać , nie mozna uzyskać tego samego efektu (kadr, GO, perspektywa, proporcje) dla obydwu formatów(..)
Więc będzie identyczna czy nie? Bo sam sobie przeczysz.
Im większa ogniskowa tym większa GO - generalna zasada.(..)
Chyba że pytając o porównie tych dwóch ogniskowych miałeś na myśli ekwiwalent po przeliczeniu cropa przy APS-C - w takim razie GO będzie identyczna
Bzdura. Bzdura. Bzdura.
Bo jeśli 'Im większa ogniskowa tym większa GO - generalna zasada.' to dla obiektywów stałoogniskowych jest stała głebią ostrości, tak? Nie!
I co do indentycznosci głębi po przeliczeniu też bzdura, nie tylko wielkość matrycy i jej odsunięcie od obiektywu zmienia parametry do liczenia GO.
Podpowiedź: na głębię ostrości mają wpływ tylko średnica otworzu przysłony (średnica w dół GO w górę), odległość od płaszczyzny nastawiania ostrości (jedno w górę i drugie też), krążek rozproszenia.
Za takie teorie to na wszystkich forach foto powinno się banować dożywotnio.
Tak czy siak 50 mm kupię i będę nim fotografował ze względu na światło 1.8 za nieduże pieniądze, nie do końca jednak jestem świadomy co zrobić, aby symulować pełną klatkę.
Dobry temat do dyskusji? :)
raczej wybierz ze światłem 1,4 troszkę droższy...
Rafaello
26-02-2006, 15:05
Od wielkości otworu przysłony i od krążka - podstawa. W pytaniu chodziło o porównanie i mozliwości uzyskania tych samych wartości GO - domyślnie przyjąłem te same parametry ekspozycji, teraz jaśniej?
Rafaello
[ Dodano: Nie 26 Lut, 2006 ]
[quote=Rafaello]
To czy masz FF czy APS-C nie ma żadnego znaczenia, GO będzie identyczna dla tych samych obiektywów. Właściwie to nie da sie tego porównywać , nie mozna uzyskać tego samego efektu (kadr, GO, perspektywa, proporcje) dla obydwu formatów(..)
[quote]
Będzie identyczna - ale przy aps-c będziesz miał inny (mniejszy) wycinek tego kadru
Od wielkości otworu przysłony i od krążka - podstawa. W pytaniu chodziło o porównanie i mozliwości uzyskania tych samych wartości GO - domyślnie przyjąłem te same parametry ekspozycji, teraz jaśniej?
Parametrem ekspozycji jest tu tylko przysłona. Krążek rozproszenia zalezy od wielu czynników, nie tylko od wielkości klatki/matrycy.
Będzie identyczna - ale przy aps-c będziesz miał inny (mniejszy) wycinek tego kadru
Nieprawda (jeśli chodzi o głębię, nie o wycinek). Sprawdź sam, jeśli nie wierzysz.
żółto-czarny
26-02-2006, 20:01
Moje pytanie wynikało m.in. właśnie z wpływu wielkości sensora na GO. Tak więc, jeśli mam:
1) aparat FF z 75mm nastawiony na f/2,8
2) aparat APS-C z 50mm nastawiony jw.
3) oba ustawione w takich odległościach od obiektu, że dają taki sam kadr
to suma-sumarum, GO jest większa w pkt. 1 czy 2, a może są jednak takie same :?:
Podpowiedź: na głębię ostrości mają wpływ tylko średnica otworzu przysłony (średnica w dół GO w górę), odległość od płaszczyzny nastawiania ostrości (jedno w górę i drugie też), krążek rozproszenia.
Oraz ogniskowa... Im ogniskowa większa, tym GO mniejsza.
raczej wybierz ze światłem 1,4 troszkę droższy...
Troszkę trzykrotnie droższy :)
Oraz ogniskowa... Im ogniskowa większa, tym GO mniejsza.
No tak. Pytanie - jak zwiększyć ogniskową w przypadku stałoogniskowego obiektywu? Jak?
W ramach wolnego czasu zastanów się tak: wedle Ciebie wpływ mają te elementy, które ja wymieniłem, oraz ogniskowa. Więc wpływ mają przysłona, krążek rozproszenia, odległość i ogniskowa. Teraz zmuś się do myślenia i powiąż ze sobą zmianę odległości i ogniskowej. Potem to wszystko troszkę pozmieniaj, odpowiednio jedno w jedną stronę, drugie w drugą, porównaj wyniki z obliczeń głębi. Następne pomyśl, jaki wpływ na głębię ostrości ma ogniskowa przy stałoogniskowym obiektywie. Się możesz nieco zdziwić po tych wszelkich rozmyślaniach. To, że na dofmaster.com jest okienko do wprowadzenia ogniskowej, to nie znaczy, że ma ona jakiś bezpośredni wpływ na GO ;-)
W ramach wolnego czasu zastanów się tak: wedle Ciebie wpływ mają te elementy, które ja wymieniłem, oraz ogniskowa. Więc wpływ mają przysłona, krążek rozproszenia, odległość i ogniskowa. Teraz zmuś się do myślenia i powiąż ze sobą zmianę odległości i ogniskowej. Potem to wszystko troszkę pozmieniaj, odpowiednio jedno w jedną stronę, drugie w drugą, porównaj wyniki z obliczeń głębi. Następne pomyśl, jaki wpływ na głębię ostrości ma ogniskowa przy stałoogniskowym obiektywie. Się możesz nieco zdziwić po tych wszelkich rozmyślaniach. To, że na dofmaster.com jest okienko do wprowadzenia ogniskowej, to nie znaczy, że ma ona jakiś bezpośredni wpływ na GO ;-)
W tym przypadku ogniskowa będzie miała wpływ na perspektywę.
żółto-czarny
26-02-2006, 22:56
Sam sobie odpowiedziałem na pytanie postawione w moim poprzednim poście. Przede wszystkim doszedłem do wniosku, że mając 50mm z cropem 1,5 oraz 75mm bez cropa odległości od płaszczyzny ogniskowania będą takie same :idea: Wpisując do DOFmastera circle of confusion = 0,030 dla FF i 0,020 dla APS-C wychodzi na to, że GO przy cropie jest jednak większa.
Wozik, a na GO już nie ? :P
duzo fajnych rzeczy mozna sie dowiedziec .. a pomyslec ze od dawien dawna foce glownie 50tka i jakos sie nigdy nad tym nie zastanawialem .. bede musial sie przyjrzec dokladniej temu szkielku :D:D:D
Wozik, a na GO już nie ? :P
Na GO ma zawsze wpływ, więc co tu roztrząsać? :)
Panowie motacie się z tą fizyką z zakresu optyki i próbujecie wyważyć otwarte drzwi.
http://tinyurl.com/s6hdx