Zobacz pełną wersję : D300 Problem z Trybem Ostrości
Witam :) Mam pewien problem z trybem ostrości a mianowicie na korpusie ustawiam na literke S i nie mogę zrobić zdjęcia :( Czy to jest normalne ?? inne tryby C i M działają prawidłowo.
W jakim sensie nie możesz zrobić ? Nie masz potwierdzenia ustawienia ostrości ?
Jak sobie celuje w lampe nocna ktora sie pali to tylko ostrzy i już nie zrobi zdjęcia a jak celuje w okno to zrobi, więc nie wiem czym to jest spowodowane :(
Jak sobie celuje w lampe nocna ktora sie pali to tylko ostrzy i już nie zrobi zdjęcia a jak celuje w okno to zrobi, więc nie wiem czym to jest spowodowane :(
A jakie masz wtedy parametry ekspozycji? Może czas już za krótki?
A czy ta nocna lampa nie jest np. za blisko?
Masz racje jest za blisko :) tylko jak właczam inne tryby to moga ja sfotografowac z bliska ale na S już nie. Muszę bardziej poczytać o tym. Mam jeszcze jedno pytanko odnosnie czyszczenia matrycy. Czy u was tak samo aparat wydaje taki dziwny cichy dzwiek ?? jak dla mnie to wibracji nie przypomina, tylko jakis cichy pisk :/
Masz racje jest za blisko :) tylko jak właczam inne tryby to moga ja sfotografowac z bliska ale na S już nie
Jakie parametry ekspozycji? Bo z tego co piszesz, to przesłony nie starcza.. ;-)
Dzięki chłopaki za pomoc :) pewnie nie raz bede tutaj pisał, bo jestem totalnym amatorem, który dopiero zagłębia się w sztuke fotografii :)Początki są trudne ale warto ... :)
Poczytaj o ustawiemniach a1, a2 w Custom Setting Menu. Przy Manual i C nie musi być potwierdzona ostrość, zrobi Ci zawsze, a przy S musi być ostrość (jak jesteś za blisko to nie zrobi). Chyba że sobie inaczej ustawisz, bo można własnie w tych ustawieniach. Fabrycznie jest tak jak napisałem.
Gawronnek
05-02-2008, 01:47
venom07 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=14627) jeśli w czymś będę mógł pomóc to wal, w sumie mamy do siebie blisko ;)
Dziękuje Panu :) Pewnie, że mamy blisko, to tylko Sieradz :)