Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Pałac w Sobieszynie by Piotr_ek
Piotr_ek
03-02-2008, 23:33
:)
ze wspólnego wypadu grupy Eikona w plener... obiekt ten sam co u kolegi Calme ale walczyliśmy o to aby każdy kadrował inaczej. Więc oto moja wersja pałacyku:
http://img405.imageshack.us/img405/6474/dsc913234tonemappedbwsj4.jpg
Piotr_ek
03-02-2008, 23:43
Photomatix
No a jak :) tylko nie mów Maciek, że Ci się nie podoba :)
No a jak :) tylko nie mów Maciek, że Ci się nie podoba :)
Zatem milczeć będę niczym głaz ;)
Piotr_ek
03-02-2008, 23:47
Maciek czekam na cenne uwagi - co jak co ale Twoich uwag odnośnie konwersji do BW chętnie posłucham :)
Naprawde nie dało sie tego przekonwertować bez photomatixa ? ... niebo wokół antenek i drzew wygląda jak zafoliowane :|
Samo zdjęcie utrzymane w miekkich szarych tonacjach. Można i tak ;)
Jeśli pozwolisz i ja wtrącę swoje ;)
Wyszła Piotrze obwódka od PM nad budynkiem jasna i na styku z drzewami, przydało by się skasować druty od linii po prawej.
Ja bym ogolnie nieco przyciemnil szarości na całym zdjęciu tak aby było bardziej kontrastowe - przynajmniej w czerniach i szarościach.
Piotr_ek
03-02-2008, 23:58
szajs wyszedł macie rację :) ale jutro z tym jeszcze powalczę...
Piotrze - dla odmiany zamiast HDR sprobuj np powalczyc wybierajac srodkowego raw'a z bracketingu i zrob z niego 2 wywolania - jedno z niebem podkreslonym (zjedz z kolorem do zera, poprobuj zmiany koloru, i zjedz z ekspozycja) i drugie analogicznie z ladnie wyciagnietym dolem - zloz sobie to na warstwie przy uzyciu np gradientu a reszte dopracuj warstwa z krzywymi - i ewentualnie miejscowo rozjasnij badz sciemnij partie - zobaczymy jak wydzie :)
Piotrze - dla odmiany zamiast HDR sprobuj np powalczyc wybierajac srodkowego raw'a z bracketingu i zrob z niego 2 wywolania - jedno z niebem podkreslonym (zjedz z kolorem do zera, poprobuj zmiany koloru, i zjedz z ekspozycja) i drugie analogicznie z ladnie wyciagnietym dolem - zloz sobie to na warstwie przy uzyciu np gradientu a reszte dopracuj warstwa z krzywymi - i ewentualnie miejscowo rozjasnij badz sciemnij partie - zobaczymy jak wydzie :)
Wyjdzie eleganckie DRI.
No ale ja nie mam sił :) Uparł sie na HDR i koniec ;)
Wyjdzie eleganckie DRI.
No ale ja nie mam sił :) Uparł sie na HDR i koniec ;)
On wogole uparty jest :mrgreen: dzis dla przykladu uparl sie na obiad w "Bidzie" heheh
Piotr_ek
04-02-2008, 00:13
Skoro już to w Biesiadzie :) pod Bidą nie było nawet gdzie zaparkować :)
Dobra chłopaki żeby HDR mi się nie znudził to zacznę trzaskać trochę DRI (tak tylko dla odmiany) :)