Zobacz pełną wersję : MENU polskie-angielskie
Witam, piszę z małym pytaniem, otórz chcę kupić D80, w opisie aparatu jest uwzględnione Menu w języku angielskim, Czy istnieje możliwość wgrania języka polskiego/ przeinstalowania oprogramowania (w serwisie nikona /samemu w domu) ? Może ktoś miał taką sytuację ? (być może sprzęt wypuszczony był na rynek poza-europejski stąd brak polskiego języka, chyba, że w każdym powinien być?) Jeśli ktoś miał podobną sytuację, to proszę o odpowiedź w jaki sposób rozwiązał/ jakie koszty?
ostatecznie z menu angielskim też można sobie dać rady :|
pozdrawiam!
kronos28
03-02-2008, 13:43
ogolnie to we wszystkich jest menu w PL. A jak sie tak zdarzy ze nie ma to mozna sobie samemu wgrac firmware i tyle - to żaden problem soft jest do pobrania na stronie nikona i instrukcja jak to zrobic tez tam jest (np. najnowszy 1.10)
rychu_cmg
03-02-2008, 13:44
Zdaje mi się, że kupując nawet w Tajlandii masz w opcjach wyboru języka nasz ojczysty język jak też wiele innych.
autograf
03-02-2008, 15:26
Rozumiem ze sprzet nie pochodzi z polskiej dystrybucji. Rozwaz jeszcze jedna kwaestie - a mianowicie gwarancje na ten sprzet.
Gwarancja jest 12 m-cy, że firmware można sobie wgrać, to doskonale wiem.. może to kiepskie porównanie, ale na przykład komórki.. ostatnio miałem przypadek taki, że aby wgrać polski język trzeba było całkowicie zmienić wersję oprogramowania (i dopiero wtedy zrobić uaktualnienie firmware'u by mieć pl) bo nawet aktualizowanie firmware'u na tym (najnowszym) oprogramowaniu nie wnosiło polskiego języka...
Człowiek zielony, to pyta :) osobiście nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją odnośnie tego menu, stąd w ogóle moje pytanie.. Dziękuję za odpowiedzi
ja kupiłem w Japonii i polski jest :)
i jak wspomniano dowiedz się o gwarancję, jeżeli kupujesz na terenie europy to nie ma problemu, ale jak po za to gwarancja nie będzie uznawana na terenie europy
kronos28
03-02-2008, 16:13
Gwarancja jest 12 m-cy,
gwarancja jest 12 miesięcy ale skąd? Gdzie kupujesz? Jak w USA/poza europą to w PL mogą ci nie uznać gwarancji na puszkę...
może to kiepskie porównanie...
bardzo kiepskie - w aparacie flaszujesz soft i masz język PL ale jak to już napisano wszędzie jest to samo i puszki mają kilka języków w tym PL na całym świecie, bez względu na to gdzie kupisz...
autograf
03-02-2008, 16:26
Autora przepraszam za OT,
Kronos zerknal bys w wolnej chwili NA MOJE PYTANKO (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47447&page=2)
z opisu sklepu (z Wa-wy): ""Sprzęt posiada polską 12 miesięczną gwarancję sprzedawcy. Kążdorazowo wystawiana jest karta gwarancyjna.
Realizacja gwarancji odbywa się na terenie Warszawy, w autoryzowanych serwisach.""
To chyba załatwia sprawę. Pozostaje sądzić, że to błąd sprzedawcy, który po uruchomieniu aparatu miał język angielski i nie potrafił zmienić na polski ;D
autograf
03-02-2008, 17:58
ogolnie to we wszystkich jest menu w PL.
dobrze prawisz, ogolnie = zazwyczaj, ale jak widac od reguly sa wyjatki. Pytanie do wlasciciela (czysta ciekawosc) jakiego pochadzenia/kraj jest to body?
Mozna poprosic o menu w jezyku polskim jesli nie ma takiego w aparacie ale to raczej zadko spotykane... W sklepie rzecz jasna i na pewno sprowadza.
velaskez
03-02-2008, 21:04
w tych co mają firmware 1.01 na pewno jest PL
Muszę się osobiście przejechać i sprawdzić cichaczem :D
/ewentualnie wynegocjować lepszą cenę za "menu angielskie"
pozdrawiam
każdy D80 ma polskie menu, trzeba wybrać sobie ten język w ...menu :-D
spis dostępnych języków:
• Chinese (Simplified and Traditional)
• Dutch
• English
• Finnish
• French
• German
• Italian
• Japanese
• Korean
• Polish
• Portuguese
• Russian
• Spanish
• Swedish
Kordian d70
21-02-2008, 02:24
a jak siem sprawa z d70s i polskim menu?
niestety nie ma i pewnie nie będzie.