Zobacz pełną wersję : Metz 36 AF-4 - proszę o opinie
malyandrzejek
03-02-2008, 13:11
Witam na forum. Od razu napiszę, że używałem opcji "szukaj" i nic nie znalazłem na ten temat, więc rozpoczynam nowy wątek.
Obecnie zastanawiam się nad zakupem lampy błyskowej do mojego D40. Jestem jednak mocno ograniczony budżetem, dlatego szukałem czegoś co mogło by być porównywalne z lampą SB-600, no i żeby było to trochę tańsze. Znalazłem lampę METZ 36 AF-4. Cenowo wygląda bardzo korzystnie, ale...no właśnie. W jej opisie na stronie jednego ze sklepów znalazłem info, że współpracuje z Nikonem...ale opis swoją drogą, a rzeczywistość bywa czasem inna. I tu jest moje pytanie, kierowane do kogoś kto jest trochę bardziej obeznany w temacie lamp błyskowych, czy ta lampa jest godna polecenia? Czy współpracuje z Nikonami? No i w ogóle jakie ma zalety i wady? Proszę o rady! pzdr
Albert44
03-02-2008, 13:25
Ten metz nie jest rekomendowany do D40. Z D40 z lamp o liczbie przewodniej ok. 40-50 to tylko z metzów:
mecablitz 48 AF-1 digital / Nikon
mecablitz 44 AF-4iN (ab Version V4/onwards version V4)
malyandrzejek
03-02-2008, 15:07
Ten metz nie jest rekomendowany do D40.
A Metz 36 AF 3, jest zgodny z D40?
dokładnie ten?
http://www.ceneo.pl/121863
Albert44
03-02-2008, 20:11
A Metz 36 AF 3, jest zgodny z D40?
dokładnie ten?
http://www.ceneo.pl/121863
Myślę, że też nie. :( ale może ktoś ma inne informacje....
malyandrzejek
04-02-2008, 17:20
Dostałem odpowiedź z jednego sklepu internetowego. Pytałem o zgodność tej lampy z D40. Odpowiedź brzmi:
"Lampa współpracuje z lustrzanką poprzez standardowy TTL. Oznacza to, że
niezależnie od modelu pewne funkcje mogą nie być obsługiwane przez
lampę. W zasadzie lampę tą należy traktować jako prostą metodę na
zwiększenie siły błysku bez zaawansowanych opcji takich jak zmienny zoom, precyzyjny
pomiar światła czy balansu bieli itp."
Czy mógłby ktoś mi to przetłumaczyć:?:oops:
Odgrzebuję bo szukam jakiejś taniej lampki z iTTL:
Wg. strony Metza (http://www.metz.de/en/photo-electronics/mecablitz-models/system-flash-units/mecablitz-36-af-4-digital/product-information.html) lampa mecablitz 36 AF-4 digital w wersji AF-4N obsługuje iTTL.
Jaki dyfuzor pasuje do tej lampy? Z tego co znalazłem to Stofen produkuje taki sam do SB28 jak i do tego Metza.
pytajaca
08-12-2009, 20:10
odgrzebuję temat (już taka moja natura) i zapytuję, czy do D60 nada się? nie będę szaleć wiele, czasem się przyda np. do zrobienia zdjęć 'dymków'. ale czy ją się da odpiąć od gorącej stopki i jakimś kablem (?) umieścić z boku? albo coś może innego polecicie mociumpanowie tak do 250zl?
marcinez
09-12-2009, 00:04
A może lepiej poszukać używanej lampy nikon Sb-400? Jakiś czas temu można było ją kupić w cenie 250 zł.
pytajaca
09-12-2009, 02:53
widziałam nawet taka na alledrogo, ale z tego co już sie poorientowałam to SB-400 nie obraca się we wszystkie strony swiata
Metz 36 też ma tylko pionową regulację palnika. Żeby móc więcej pokręcić to trzeba Nissina Di622 kupić. To chyba najtańsza działająca w iTTL opcja. dodatkowo ma fotocelę, więc można ją odpalić bezprzewodowo bez potrzeby dokupowania akcesoriów