PDA

Zobacz pełną wersję : Różnice między obiektywami do portretu 20,24,50,85

venom07
03-02-2008, 09:28
Witam Wszystkich :)
Interesuje mnie obiektyw typowo do portretu, tylko problem jest taki, że jest ich sporo :/ Moje pytanie brzmi ... Jakie są różnice między tymi wymienionymi obiektywami :

AF 20 mm f/2.8D
AF 24 mm f/2.8D
AF 50 mm f/1.4D
AF 50 mm f/1.8D
AF 85 mm f/1.8D

Wnętrza również można fotografować (są jasne) ?? czy raczej się do tego nie nadają.
Pozdrawiam

kronos28
03-02-2008, 10:10
Wszystko szkła pod pełną klatkę/analoga

20/2.8 - szeroki kąt - przerysowania itd. do portretu raczej nie, to raczej obiektyw do landszaftów
24/2.8 - szeroki kąt --------------"----------------
50/1.4 i 1.8 - standard - jedni uzywają w DX do portretu inni nie bo to taka ogniskowa po cropie ni to standard ni to portret. To jest taka ogniskowa uniwersalna (w analogu) można do ciaśniejszych landszaftów i do portretów np. pół postaci itd. Na takiej ogniskowej musisz tez blisko podejsc aby zrobic typowy portret co moze skutkować przerysowaniami lekkimi
85/1.8 - portret - i to jest portretówka

to że są to stałki nie oznacza, że synonimem słowa stałka jest portretówka

blekota
03-02-2008, 20:11
ja tu widze jeden obiektyw portretowy, no chyba że ktoś lubi przejechane portrety jak ja to wtedy pierwszy z listy też fajny, twoje pytynie może tylko wywołać fale pytań a nie odpowiedzi,

njght_84
03-02-2008, 23:34
portrety można robić z 10,5 co jest w dodatku zabawne 50 i 85 to portretówki

verus
04-02-2008, 12:58
jest jeszcze 60mm f2.8

who
04-02-2008, 13:03
ja tu widze jeden obiektyw portretowy, no chyba że ktoś lubi przejechane portrety jak ja to wtedy pierwszy z listy też fajny, twoje pytynie może tylko wywołać fale pytań a nie odpowiedzi,

ale dlaczego przejechany?? :> jeżeli chce sportretować całą postać to 20 będzie dobra ;)

określenie portret to tak naprawdę niewiele mówi :P
bo za wikipedią: "Portret (fr. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fr.) portrait ) - obraz, zdjęcie lub inne dzieło będące przedstawieniem osoby i odwzorowujące jej wygląd zewnętrzny, a czasem także cechy osobowości.Artyści w różny sposób ujmują portretowane postaci: ukazują tylko jej głowę, popiersie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Popiersie), półpostać lub całą postać (tzw. en pied). "

Patio
04-02-2008, 17:05
20 mm na dx to sie fajnie karykatury jedynie robi :D

who
04-02-2008, 19:22
20 mm na dx to sie fajnie karykatury jedynie robi :D

zależy z jakiej odległości ;)
bo jak się stoi metr od osoby to faktycznie dość awangardowo to wygląda, ale już trochę dalej i może być znośnie :) więc w praktyce zależy co chce się osiągnąć, bo np. zdjęcia z jakiejś imprezy z przyjaciółmi, zrobione takim 20mm będą się cieszyć uznaniem ;) ja np. lubię przerysowania więc robienie zdjęć tokiną na 12mm jest dla mnie wielką radością ;) kiedy stojąc niecały metr od znajomego co ma ponad 190cm obejmuję go całego ;)

shakk
04-02-2008, 19:49
bzdury niektorzy pisza.

kazdym z tych obiektywow zrobi portret...pytanie tylko czy zalezy mu na wiernym odwzorowaniu czy nie...to co tu robicie tj. 20 to nie portretowy, a 85 juz tak...utarty schemat?

zalezy od zapotrzebowania i fotografa....

Patio
04-02-2008, 23:04
Świetny kiedyś widziałem zdjęcie portretowe fishem zrobione ... nos robił wrażenie :)
A tak serio to prawda jest taka ze wszystko zależy od upodobań i chyba każdy sie zgodzi