Zobacz pełną wersję : Różnice między obiektywami do portretu 20,24,50,85
Witam Wszystkich :)
Interesuje mnie obiektyw typowo do portretu, tylko problem jest taki, że jest ich sporo :/ Moje pytanie brzmi ... Jakie są różnice między tymi wymienionymi obiektywami :
AF 20 mm f/2.8D
AF 24 mm f/2.8D
AF 50 mm f/1.4D
AF 50 mm f/1.8D
AF 85 mm f/1.8D
Wnętrza również można fotografować (są jasne) ?? czy raczej się do tego nie nadają.
Pozdrawiam
kronos28
03-02-2008, 10:10
Wszystko szkła pod pełną klatkę/analoga
20/2.8 - szeroki kąt - przerysowania itd. do portretu raczej nie, to raczej obiektyw do landszaftów
24/2.8 - szeroki kąt --------------"----------------
50/1.4 i 1.8 - standard - jedni uzywają w DX do portretu inni nie bo to taka ogniskowa po cropie ni to standard ni to portret. To jest taka ogniskowa uniwersalna (w analogu) można do ciaśniejszych landszaftów i do portretów np. pół postaci itd. Na takiej ogniskowej musisz tez blisko podejsc aby zrobic typowy portret co moze skutkować przerysowaniami lekkimi
85/1.8 - portret - i to jest portretówka
to że są to stałki nie oznacza, że synonimem słowa stałka jest portretówka
ja tu widze jeden obiektyw portretowy, no chyba że ktoś lubi przejechane portrety jak ja to wtedy pierwszy z listy też fajny, twoje pytynie może tylko wywołać fale pytań a nie odpowiedzi,
njght_84
03-02-2008, 23:34
portrety można robić z 10,5 co jest w dodatku zabawne 50 i 85 to portretówki
ja tu widze jeden obiektyw portretowy, no chyba że ktoś lubi przejechane portrety jak ja to wtedy pierwszy z listy też fajny, twoje pytynie może tylko wywołać fale pytań a nie odpowiedzi,
ale dlaczego przejechany?? :> jeżeli chce sportretować całą postać to 20 będzie dobra ;)
określenie portret to tak naprawdę niewiele mówi :P
bo za wikipedią: "Portret (fr. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fr.) portrait ) - obraz, zdjęcie lub inne dzieło będące przedstawieniem osoby i odwzorowujące jej wygląd zewnętrzny, a czasem także cechy osobowości.Artyści w różny sposób ujmują portretowane postaci: ukazują tylko jej głowę, popiersie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Popiersie), półpostać lub całą postać (tzw. en pied). "
20 mm na dx to sie fajnie karykatury jedynie robi :D
20 mm na dx to sie fajnie karykatury jedynie robi :D
zależy z jakiej odległości ;)
bo jak się stoi metr od osoby to faktycznie dość awangardowo to wygląda, ale już trochę dalej i może być znośnie :) więc w praktyce zależy co chce się osiągnąć, bo np. zdjęcia z jakiejś imprezy z przyjaciółmi, zrobione takim 20mm będą się cieszyć uznaniem ;) ja np. lubię przerysowania więc robienie zdjęć tokiną na 12mm jest dla mnie wielką radością ;) kiedy stojąc niecały metr od znajomego co ma ponad 190cm obejmuję go całego ;)
bzdury niektorzy pisza.
kazdym z tych obiektywow zrobi portret...pytanie tylko czy zalezy mu na wiernym odwzorowaniu czy nie...to co tu robicie tj. 20 to nie portretowy, a 85 juz tak...utarty schemat?
zalezy od zapotrzebowania i fotografa....
Świetny kiedyś widziałem zdjęcie portretowe fishem zrobione ... nos robił wrażenie :)
A tak serio to prawda jest taka ze wszystko zależy od upodobań i chyba każdy sie zgodzi