PDA

Zobacz pełną wersję : Gwarancja na lampy z USA.

ezin
03-02-2008, 03:09
No właśnie... Jak w temacie - jak to jest z gwarancją na lampy błyskowe z USA?

Z tego co pamiętam ktoś tu na forum pisał że pomimo że na body z USA nie uznają gwarancji w europie to na szkła niby już uznają. Jestem ciekaw jak wygląda sprawa z lampami ponieważ znajomy jest w stanach i niedługo wraca a SB 800 wychodzi tam za nową niecałe 800zł czyli praktycznie 500zł taniej niż w Polsce. Niestety gwarancja jest dla mnie priorytetem bo lampa z założenia ma na siebie ciężko zarabiać [imprezy, chrzty, śluby, komunie] i chciałbym mieć na nią gwarancję.

Mimo to cena kusi bo za cenę lampy w Polsce mógłbym mieć prawie dwie w USA i to by mi pasowało bo miałbym dwa body z podpiętymi naraz lampami lub kupiłbym tylko jedną a zaoszczędzoną kasę spożytkowałbym na poczet jakiejś stałki.

Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa gwarancji na lampy z USA w Europie? Czy może gwarancji nie uznają tylko na body a na wszystkie inne akcesoria już tak? Czy może ktoś wprowadził mnie w błąd i żadne z rzeczy z USA nie są objęte gwarancją w europie?

Bjania
04-02-2008, 00:34
Tylko obiektywy objęte są gwarancja na cały świat.

Skoro mówisz, że ma być do zarabiania to wnioskuje, że masz firmę. W takim razie czemu nie kupisz w Polsce? Po odliczeniu wszystkiego wyjdzie Ci nie wiele więcej.

ezin
04-02-2008, 19:40
Nie mam firmy, bede pracowal u fotografa aczkolwiek moge wziasc lampe na firme ojca. Tak czy siak odliczeniu "wszystkiego" tzn. czego? Jedyne co moge sobie odliczyc na firme to podatek VAT = 22% czyli z 1300zł to jakies 250zł podatku czyli lampa wyjdzie mnie ponad 1000zł a tak czy siak przy kupnie płacę całą kwotę a podatek zwracają mi na koniec roku lub wrzucam sobie w niego koszty wiec duzo mnie to nie ratuje skoro z USA mam poprostu lampe taniej 500zł - martwi mnie tylko gwarancja, niby sb800 nie sa tak bardzo awaryjne ale zastanawiam sie czy warto oszczedzic 500zł zeby pozniej przy kazdej usterce placic za to :/

Chyba jednak kupie w polsce.

Miden
04-02-2008, 19:56
tez mialem identyczny dylemat. Nie jestem ryzykantem. Kupilem w polsce na gwarancji nikon polska (nie na gwarancji sklepowej, itp ) Sabiny bardzo zadko sie psują, jednak mnie przesladuje pech ;] wiec wolalem doplacic i miec swiety spokoj :)

bumboo
04-02-2008, 19:59
No właśnie... Jak w temacie - jak to jest z gwarancją na lampy błyskowe z USA?

Z tego co pamiętam ktoś tu na forum pisał że pomimo że na body z USA nie uznają gwarancji w europie to na szkła niby już uznają. Jestem ciekaw jak wygląda sprawa z lampami ponieważ znajomy jest w stanach i niedługo wraca a SB 800 wychodzi tam za nową niecałe 800zł czyli praktycznie 500zł taniej niż w Polsce. Niestety gwarancja jest dla mnie priorytetem bo lampa z założenia ma na siebie ciężko zarabiać [imprezy, chrzty, śluby, komunie] i chciałbym mieć na nią gwarancję.

Mimo to cena kusi bo za cenę lampy w Polsce mógłbym mieć prawie dwie w USA i to by mi pasowało bo miałbym dwa body z podpiętymi naraz lampami lub kupiłbym tylko jedną a zaoszczędzoną kasę spożytkowałbym na poczet jakiejś stałki.

Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa gwarancji na lampy z USA w Europie? Czy może gwarancji nie uznają tylko na body a na wszystkie inne akcesoria już tak? Czy może ktoś wprowadził mnie w błąd i żadne z rzeczy z USA nie są objęte gwarancją w europie?

Przy okazji przeczytaj wątek "sb" coś niecoś pisze na ten temat