PDA

Zobacz pełną wersję : Program do masowego usuwania przeplotu

Just
03-02-2008, 01:01
Temat może nie najbardziej odpowiedni na to forum, ale częściowo związany z jego tematyką.
Mam problem. Otóż mam (nie zliczę nawet :P)... bardzo dużo plików BMP, JPG w formie screenów z filmów wideo. Znaczna ich większość ma naniesiony efekt tzw. przeplotu, a jako, że screeny te chciałbym wyświetlać tylko na monitorze CRT muszę usunąć niepożądane efekty. I tutaj pojawia się moje pytanie. Jaki problem polecacie do masowego usuwania przeplotu? Wiem, że pojedynczo da się to zrobić w GIMP-ie...

Czornyj
03-02-2008, 01:03
Photoshop

fIlek
03-02-2008, 01:04
Tworzysz sobie akcję w photoshopie - video>deinterlace koniecznie z open na początku i save na końcu, a potem odpalasz batch job z tą akcją.

Just
03-02-2008, 02:37
Czy nie znajdzie się jakieś mniej komercyjne rozwiązanie ;) ?

Ark
03-02-2008, 08:56
...Jaki problem polecacie do masowego usuwania przeplotu? ...
Just, problem już masz, po co Ci kolejny? ;)
Pozdrawiam.

*Nick poprawiony :)

zbyma
03-02-2008, 19:27
Można spróbować np.:
VirtualDubMod.v1.5.10.1.PL[divx.howto.pl].exe
można wykorzystać wiele funkcji.
Strona domowa programu http://www.virtualdub.org/index
Po zainstalowaniu oprogramowania otwieramy plik potem np. Wideo -> Filtry -> Dodaj -> w otwartym oknie Dodaj filtr -> wybieramy deinterlace -> OK Otwiera się okno wyboru parametrów itd.
szczegóły posługiwania się oprogramowaniem znajdziemy w wyszukiwarce Google np.:
http://virtualdub.republika.pl/
http://pentional.bighost.pl/PLIKI/index.html.
virtualdub posiada pewną ilość filtrów zainstalowanych ale mogą one być niewystarczające wtedy możemy zainstalować dodatkowe bardziej wyszukane - Szukamy w Google „VirtualDub filters”
Instalujemy je w katalogu "Plugin`s".
Najlepiej zainstalować "Smart deinterlace"
Polecam

Just
03-02-2008, 22:05
Ark, najbardziej nas bolą chyba pomyłki innych, bo Ty dla odmiany przekręciłeś mój nick :)

zbyma, znam i używam VirtualDub od kilku lat, ale ten program służy do obrabiania plików wideo, a ja przecież pisałem o plikach graficznych będących zrzutami z plików filmowych ;)

Ark
03-02-2008, 23:47
Ark, najbardziej nas bolą chyba pomyłki innych, bo Ty dla odmiany przekręciłeś mój nick :)

zbyma, znam i używam VirtualDub od kilku lat, ale ten program służy do obrabiania plików wideo, a ja przecież pisałem o plikach graficznych będących zrzutami z plików filmowych ;)

Just, mnie nic nie boli, mam nadzieję, że Ciebie także...zapewne zauważyłaś w mojej wypowiedzi "oczko", które symbolizuje ta oto ;) emotikonka.
Przepraszam za offtop.

zbyma
05-02-2008, 21:41

Widać z tego że nie dokładnie przeczytałem post, ale już podaje poprawną podpowiedź, niestety w GIMP-ie plug-in Bath processor nie umożliwia tego.
Myślę że jedynym możliwym oprogramowaniem free, który to umożliwia to XnView wersja 1.92 [Dec 19 2007] :
Narzędzia -> Konwertuj wiele plików... -> Przekształcenia -> Inne -> Usuwanie przeplotu
Pozdrawiam

fIlek
05-02-2008, 21:45
A nie można zainstalować 30 dniowego PSa? Po co sztucznie stwarzać sobie problemy?

Just
06-02-2008, 12:46
Ark, póki co nie zmieniłem płci (jeszcze :P), więc proszę się do mnie nie zwracać jak do kobiety :)

zbyma, spróbuje XnView.

Ark
06-02-2008, 13:05
Ark, póki co nie zmieniłem płci (jeszcze :P), więc proszę się do mnie nie zwracać jak do kobiety :)

Zapewne zauważyłeś, że wczoraj poprawiłem błąd w pisowni Twojego nicka :)