Zobacz pełną wersję : Telekonwerter Kenko + Tamron 55-200
Czołem!
Właśnie wszedłem w posiadanie nowego telekonwertera Kenko pro 300 1.4x, pierwsze co zrobiłem to podpiąłem pod niego tamrona 55-200 i tutaj zonk bo aparat ani nie chce ustawić ostrości ani nie ma pomiaru światła (świeci się F-- i nawet z poziomu literki M nie da się ustawić przysłony), po wyjęciu i włożeniu baterii oraz po kilku włączeniach/wyłączeniach aparatu okazało się, że raz na jakiś czas wszystko pracuje normalnie: zarówno autofocus jak i pomiar światła. Muszę przyznać iż jestem w lekkiej konsternacji. Co może być nie tak? To wina tamrona czy telekonwertera czy tak ma być? Ktoś miał podobne problemy?
Pozdrawiam,
Nikt nie posiada takiego telekonwertera i nie mógłby napisać jak współpracuje z jego szkłami?
a podpinałeś jakiekolwiek inne szkło??
na pstryk.pl przy opisie piszą "Z mocowaniem Nikon AF: Współpracuje z obiektywami AF-S i AF-D. Autofokus nie działa z obiektywami ciemniejszymi niż 4.0."
więc może coś z tym jest :/
Tak podpinałem 3 szkła w tym 2 nikkora, z tamronem współpracuje poprawnie raz na jakiś czas, z nikkorem 18-70 współpracuje idealnie, nawet mnoży ogniskową w exif'ie i dodaje przesłonę. Z kitem 18-55 ta współpraca wygląda tak sobie, ekranik na górnym wyświetlaczu miga podczas ustawiania ostrości i światłomierz ma problemy z dobraniem czasu migawki. Chyba taka uroda zamienników, na telekonwerter nikona nie było mnie stać i pewnie długo nie będzie, mam tylko cichą nadzieje że z przyszłym 70-300VR będzie współpracował jak z 18-70.
pioter m
04-02-2008, 15:10
...mam tylko cichą nadzieje że z przyszłym 70-300VR będzie współpracował jak z 18-70.
Nie ludz sie. Ja mam x1.5 kenko i jest licho. Wiem, ze trocha mocniej przy ciemnia, niz x1.4, ale przed zakupem sam sprawdz. Sigma 70-300 APO lepiej pracuje z konwerterami niz nikon. Obraz jest niezly, ale AF nikosia mocno kuleje.
...... Chyba taka uroda zamienników, na telekonwerter nikona nie było mnie stać i pewnie długo nie będzie, ......
I bardzo dobrze. Gdybyś kupił telekonwerter Nikona (np. TC14EII, TC17EII, czy TC20EII), to byś go nawet nie mógł do tych szkieł podpiąć. Nie pasuje mechanicznie.
I bardzo dobrze. Gdybyś kupił telekonwerter Nikona (np. TC14EII, TC17EII, czy TC20EII), to byś go nawet nie mógł do tych szkieł podpiąć. Nie pasuje mechanicznie.
przyznam się że nie interesowałem się telekonweterami, ale to ciekawe co piszesz, dlaczego pod nikona nie można podpiąć innych obiektywów, możesz to rozwinąć?? przecież biorąc na logikę to musi mieć bagnet F, czyli każdy obiektyw, czy to Tamron czy Sigma czy Tokina powinno się dać podpiąć i powinien działać :|
GrzegorzPPP
04-02-2008, 19:04
mam ten konwerter, podpinałem do 4 szkieł (N18-70, 50, 80-200, 70-300) Ze wszystkimi chodzi bdb.
Z 70-300 też chodził dobrze z tym że nie zmienia ogniskowej itp.
pioter m
04-02-2008, 19:18
przyznam się że nie interesowałem się telekonweterami, ale to ciekawe co piszesz, dlaczego pod nikona nie można podpiąć innych obiektywów, możesz to rozwinąć?? przecież biorąc na logikę to musi mieć bagnet F, czyli każdy obiektyw, czy to Tamron czy Sigma czy Tokina powinno się dać podpiąć i powinien działać :|
Zobacz, jak wyglada konwerter nikona i jak wygladaja szkla. Wtedy zrozumiesz, bo opisac trudno. Tu nie chodzi o samo mocowanie, bo ono tu nie ma nic do rzeczy.
przyznam się że nie interesowałem się telekonweterami, ale to ciekawe co piszesz, dlaczego pod nikona nie można podpiąć innych obiektywów, możesz to rozwinąć?? ......
A co tu rozwijać? W tych telekonwerterach przednia soczewka zamontowana jest praktycznie na równo z zewnetrzną płaszczyzną bagnetu. Żeby dało się to podpiąć, to obiektyw musi mieć bardzo głęboko osadzoną tylną soczewkę, bo inaczej nie "wejdzie" do środka bagnetu. Nawet jak się da to wsadzić, nawet jak się wyciągnie ze środka telekonwertera specjalny gumowy pierścień, to jeszcze trzeba sprawdzić, czy podczas zoomowania lub ostrzenia tylna soczewka nie uderzy w przednią soczewkę telekonwertera, bo wtedy obie pójdą na fajans. Dlatego właśnie publikowane są tabele, w których napisano, co do czego można podpinać. Chyba, że użyjesz prasy hydraulicznej - wtedy się da, ale tylko jeden raz.
Krzysiek29
04-02-2008, 19:50
mam tylko cichą nadzieje że z przyszłym 70-300VR będzie współpracował jak z 18-70.
Z 70-300 VR współpracuje bardzo dobrze . , tylko pokazuje, że na końcu jest 300mm i F/5,6 Af-s VR działa bez zastrzeżeń. Możesz spać spokojnie. :)
Z 70-300 VR współpracuje bardzo dobrze . , tylko pokazuje, że na końcu jest 300mm i F/5,6 Af-s VR działa bez zastrzeżeń. Możesz spać spokojnie. :)
Tak z ciekawości to ile 70-300 VR ma styków? 18-70 ma 10 i z TC chodzi tak jakby był to właściwie jeden obiektyw, a nie TC+obiektyw. Tamron ma 5 a 18-55 ma 8 styków. Kenko ma właśnie 10 styków od strony obiektywu a 8 od strony body może to w stykach siedzi jakiś złośliwy chochlik? A swoją drogą to elektronika zaimplementowana w obiektywach, nawet tych od tego samego producenta aż tak diametralnie się od siebie różni, że wyprodukowanie TC który by współpracował poprawnie ze wszystkimi szkłami dostępnymi pod dany bagnet jest niemożliwe? Ciekawa sprawa z tymi konwerterami, a ja głupi kiedyś myślałem, że jak się połączy 2 TC 2x to będzie w sumie 4x (inna sprawa jakość obrazu) :roll:
pioter m
05-02-2008, 00:16
70-300VR ma 10 stykow.