PDA

Zobacz pełną wersję : Coolpix 4600 [system error 10]

Camer
02-02-2008, 19:28
Witam,
mam problem z Coolpix 4600.
Nie da się go uruchomić , zaraz po włożeniu baterii pojawia się na wyświetlaczu informacja [ system error 10 ]
to samo po naciśnięciu ON/Off. Obiektyw się nie otwiera, komputer nie rozpoznaje aparatu.
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się już z podobnym uszkodzeniem i może pomóc mi w usunięciu usterki, czy zostaje tylko Serwis Nikon Polska?

Pozdrawiam wszystkch!

matheos1
13-05-2009, 22:36
Witam.

Mam dokładnie ten sam problem. Choć sprawa u "Camer;a" jest z ubiegłego roku to zapytam co z tym można zrobić. Serwis tylko zostaje? Kosztowna to naprawa? A może to jakaś usterka, którą można w banalny sposób usunąć. Choć nie wierzę w to za bardzo. Mój Coolpix 4600 zastrajkował właśnie nagle. Używany bez zarzutu, wszystko OK i nagle pięknego dnia włączam a tu czarny ekran z napisem "system error 10". Tej dziesiątki nie kumam, ale to pewnie jakaś informacja i w dodatku dla kryptologa.

Pozdrawiam.

Camer
16-05-2009, 18:50
Aparat został naprawiony w serwisie Nikon Polska w Warszawie.
Koszt o ile dobrze pamiętam 90PLN + koszt kuriera 25PLN.
Usługa trwała pponad 3 tygodnie.
Po naprawie, aparat działa do dzisiaj bez żadnych problemów.

RomanZWrocławia
15-06-2009, 10:36
napięcie w akumulatorach to 1,2V. Elektronika aparatu traktuje takie zasilanie jako niedostateczne i wskazuje rozładowane baterie. Takie same objawy są np. w Nikonie D200 zasilanym zestawem akumulatorów typu AA. aparat informuje o wyładowanych ogniwach i odmawia współpracy - te same akumulatorki wsadzone do lampy błyskowej działają jak świeżo naładowane. Wniosek - zwykłe baterie alkaliczne, lub drogie paluszki litowe.