Zobacz pełną wersję : Jak transportować polarka ?
ziuteczny
01-02-2008, 23:45
Właśnie dziś dotarły do mnie dwa wyroby firmy Marumi: DHG Super Lens Protect (powłoki jonowe + water-repellent) oraz polarek DHG.
Nawiasem mówiąc Panowie jakość wykonania jest fantastyczna (bo fotek jeszcze nie porobiłem). Piękne matowe slimowate pierścienie, fantastyczny spasowanie i piękna rotacja w polarku, śliczne napisy i ładniusie szkło :) No to tyle ale naprawdę nie myślałem, że będą aż także dobrze wykonane.
Natomiast problem mam taki. Polarek będzie sobie podróżował w Slingshocie w swoim pudełku. I teraz tak - tak jak jakość wykonania samych filtrów jest perfect bez zastrzeżeń tak pudełka są już średnie. Mianowicie standardowo już jak polarek krąży po świecie w kontenerze a i tak samo w samolocie Marumi zamiast dać takie fajne sztywne gąbki, jakie widziałem gdzie indziej daje takie plastikowe wytłoczki o uniwersalnym rozmiarze pod dużo większą średnicę na skutek czego filterek jeździ sobie zadowolony w pudełku. To raz - to można załatwić dając do pudełka choćby dodatkową tekturkę.
Ale polarek ma od "wewnętrznej" strony odległość szkło-krawędź bardzo niewielką. Dając tę stronę na wytłoczkę narażamy się przy przypadkowych choćby ściśnięciu pudełku na kontakt szkła z wytłoczką. Dając odwrotnie (jak zrobiłem teraz) narażamy się też na to samo - pudełko ściśnięte przypadkowo mocniej w transporcie (ale dość mocno bo jest dość sztywne) niechybnie dotknie jego ścianka szkła.
No dobra - dość epopei - w skrócie, jak ładnie transportować polarek ??
Jak na tak elokwentną i sarkasyczną personę masz wybitnie przyziemne problemy :mrgreen:
Można owinąć watą, dać dwie warstwy pianki tłumiącej, dobrze wyprawioną skórę blondynki po dwóch dobach w SPA i wszystko przewozić w komorze próżniowej.
Albo tak jak ja i mnóstwo innych osób. W pudełku, w którym się kupiło :twisted:
kronos28
01-02-2008, 23:52
No dobra - dość epopei - w skrócie, jak ładnie transportować polarek ??
hmmm w tym pudełku...
Valdek_Tychy
01-02-2008, 23:53
No dobra - dość epopei -w skrócie, jak ładnie transportować polarek ??
Można turlać przed sobą ;)
Zawsze możesz wykorzystać do tego skarpetki na zmianę - tylko wybieraj te czyste. :mrgreen:
kronos28
01-02-2008, 23:57
albo lepiej - wysłać pocztą tam gdzie sie jedzie - no bo jak z fabryki w Japonii dotarło całe do polski a potem ze sklepu kurierem do domu, to znaczy że pocztą/kurierem najlepiej :)
E tam czepiacie się a kolega ma problem bo nie chce uszkodzić filtrów.
Oj, Koledzy - człowiek ładnie i grzecznie zapytał, a Wy go flekujecie od razu...
Zaraz flekujecie. Jak to mają być muzealne eksponaty (wiesz, te jonowe .....) za szkło, do gabloty i po sprawie - problem rozwiązany.
ziuteczny
02-02-2008, 00:06
:mrgreen:
albo lepiej - wysłać pocztą tam gdzie sie jedzie - no bo jak z fabryki w Japonii dotarło całe do polski a potem ze sklepu kurierem do domu, to znaczy że pocztą/kurierem najlepiej :)
Dzięki _o_
właśnie rozwiązałeś mój problem jak dowieźć sprzęt na plener do Wałcza. To jest myśl!
kronos28
02-02-2008, 00:25
Dzięki _o_
właśnie rozwiązałeś mój problem jak dowieźć sprzęt na plener do Wałcza. To jest myśl!
to ile ty tych polarów chcesz brać :D
Dwa :oops:
ale mam lęki o obiektywy, filtry do cokina, lampę, gruszkę, chusteczki do optyki i pokrowce na obiektywy :(
Gruszkę to w tym, nooo... w ciemnym miejscu... Tzn. w miejscu przeznaczenia... Pierwotnego.
Ciągle pamiętam, co ktoś napisał - że po tym, jak kupił w aptece największą gruszkę, to od tej pory patrzą tam na niego z szacunkiem...
kronos28
02-02-2008, 00:52
ziuteczny jak musisz mieć jakiś dodatkowy bajer to masz http://lowepro.com.pl/Products/Accessories/add_ons_upgrades/Filter_Pocket.aspx - 30 sekund szukania w google...
Może coś takiego:
http://allegro.pl/item302438416_etui_filter_pocket_lowepro_max82mm_c zarne_f_v.html
To jest dokłądnie to, co pokazał Kronos :mrgreen:
Faktycznie, bezpieczna bestia :p
ziuteczny
02-02-2008, 11:09
może ktoś jakiegoś linka dać do ABC korzystania z polarka
jest kiepska pogoda i póki co nie widzę różnic wynikających z kręcenia :(
ps. ale póki co pogoglowałem trochę i zaczynam żałować, że zamiast Lens Protect nie kupiłem Skylight'a (delikatne działanie i mógłby być przykręcony non-stop) a zamiast polarka chyba najpierw szarą połówkę (możliwość przyciemnienia nieba w każdych warunkach a na likwidacji odbić światła aż tak zaraz mi nie zależy)
może ktoś jakiegoś linka dać do ABC korzystania z polarka[...]
:shock:
1. nakręcasz polar na obiektyw (warto,żeby to był obiektyw, którym będziesz robił zdjęcia)
2. kręcisz polarem (można aparatem, ale to wygląda mniej profi)
3. okiem przyłożonym do wizjera obserwujesz zmiany podczas kręcenia
4. w momencie uzyskania zadowalających efektów przestajesz kręcić
5. naciskasz przycisk migawki
6. zwalniasz przycisk migawki
7. oglądasz wyniki na wypaśnym LCD d40(x)
punkty 2-6 powtarzasz do osiągnięcia zadowalających efektów
Aby uniknąć pytań od razu piszę, że patrzymy przez wizjer, na tylnym wyświetlaczu obrazu z obiektywu nie widać! :mrgreen:
ziuteczny
02-02-2008, 12:33
te żartowniś mnie chodziło bardziej o coś takiego:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/39287-filtr-polaryzacyjny-mini-test.htm
zupełnie się nie chcą dzielić wiedzą z posiadaczami d40x, nie dość, że zdyskryminował nas bez-śrubokrętowo Nikon to jeszcze dyskryminacja na forum :twisted:
Cóż, jakie pytanie taka odpowiedź :twisted:
ziuteczny
02-02-2008, 14:29
dobra, dobra zapamiętam sobie :cool:
mnie chodziło bardziej o coś takiego:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/39287-filtr-polaryzacyjny-mini-test.htm
Nieśmiało chciałbym przypomnieć że jesteśmy na forum lustrzanek i to nie byle jakich bo Nikona
a tamta instrukcja dotyczy aparatu Minolta Z1.
ziuteczny
02-02-2008, 15:08
ale posługiwanie się polarkiem to sprawa uniwersalna chyba a wyszukiwarka na naszym forum, cóż, może jej nie opanowałem w wystarczającym stopniu, ale chyba jest do bani
kronos28
02-02-2008, 18:58
a wyszukiwarka na naszym forum, cóż, może jej nie opanowałem w wystarczającym stopniu, ale chyba jest do bani
nie opanowałeś w wystarczającym stopniu...
i do tego nie czytasz wątków przyklejonych w tym dziale http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343
No ale ty przecież znasz sie na wszystkim - czemu takie pytania zadajesz?
ziuteczny
02-02-2008, 20:31
tam nie ma odpowiedzi na moje pytania
możesz sobie podarować te komentarze, teg głupie komentarze spowodują, że ludzie zaczną szukać wiedzy gdzie indziej a nie ma z tym żadnego problemu
kronos28
02-02-2008, 20:43
tam nie ma odpowiedzi na moje pytania
możesz sobie podarować te komentarze, teg głupie komentarze spowodują, że ludzie zaczną szukać wiedzy gdzie indziej a nie ma z tym żadnego problemu
ALF w swoim b. dobrym opisie zawarł naprawdę sporo informacji na temat kiedy, jak i po co używać polara i na pewno jest to ABC o które pytałeś ...
i jeszcze pozwolę sobie zacytować Xathloca
Cóż, jakie pytanie taka odpowiedź :twisted:
i dodam, że ten temat był poruszany na tym podforum CO NAJMNIEJ 3 razy - poszukaj