PDA

Zobacz pełną wersję : Fajny sofcik do usuwania EXIF

prz3mo
31-01-2008, 23:36
Odpalamy program. Przeciągamy jpg w okno programu i exif usunięty :)

http://evilmaster.net/download.php?download=exifstripper10.zip

Janis
01-02-2008, 00:17

Mi się exif sam usuwa w PS'ie... nie potrzebuję innych programów :D

T&T
01-02-2008, 00:39
Może trywialne pytanie, ale jak to robisz?

Just
01-02-2008, 00:40
Dzięki. Spoko programik :)

prz3mo
01-02-2008, 00:51
Może trywialne pytanie, ale jak to robisz?

Wystarczy w PS wybrać opcję "Zapisz dla internetu...". Tak sie to nazywa w CS3.
We wczesniejszych wersjach bodajże "Zapisz dla sieci Web"....

Janis
01-02-2008, 00:53

U mnie wystarczy 'save as', tudzież 'save' :D Posiadam starego Pshopa, może z jakimś defektem, nie wiem :) czasem jednak, gdy ma ochotę, to i EXIF zapisze heh.

wigi
01-02-2008, 01:14
no i dostajesz obrazek w rozdzielczości 72 dpi, a co jeśli chcesz zachować oryginalną rozdzielczość 300 dpi?

prz3mo
01-02-2008, 17:22
no i dostajesz obrazek w rozdzielczości 72 dpi, a co jeśli chcesz zachować oryginalną rozdzielczość 300 dpi?

Dlatego ja nie zapisuje w ten sposob :)

Bjania
01-02-2008, 20:15

Ctrl + a
Ctrl + c
Ctrl + n
Enter
Ctrl + v

david555
01-02-2008, 21:04
Mnie się exif sam usuwa w PS'ie... nie potrzebuję innych programów :D

Tak się składa, że większość programów do ingerencji w zdjęcia mimo 'zadeptania' exifa, pozostawia własne śmieci, które i tak należy usunąć.;)

Bjania
01-02-2008, 23:25
Tak się składa, że większość programów do ingerencji w zdjęcia mimo 'zadeptania' exifa, pozostawia własne śmieci, które i tak należy usunąć.;)

Na przykład jak w metodzie, którą podałem wyżej.

Edit:
Przeczytałem to jeszcze raz i doszedłem do wniosku, że wyraziłem sie trochę nie precyzyjnie. Niektórzy mogą przypuszczać, że należy je (te śmieci ;) ) usunąć "moją" metodą, a chodziło mi o to, że Photoshop właśnie zostawia wspomniane śmieci.

Ambrosious
02-02-2008, 10:45
Sekundkę: powiedzcie w jakim celu ta cała operacja? Zmniejszenie wielkości pliku? O ile? O 20 - 30 kB? O co chodzi?

bombel
02-02-2008, 12:48
Sekundkę: powiedzcie w jakim celu ta cała operacja? Zmniejszenie wielkości pliku? O ile? O 20 - 30 kB? O co chodzi?

Między innymi na potrzeby webu. Czasem layout serwisu www składa się z kilkudziesięciu obrazków pociętych na sztuki (tzw. slices, czyli plastrów), każdy o wadze kilku, kilkunastu kB. Dodatkowe kilkadziesiąt razy 30 kB (całkowicie zbędnych) i robi się bigos: wolno się wczytuje, limit transferu (za który połacimy jako właściciele websitu) rośnie, konkurencja się cieszy, bo u nich działa szybciej, i tak dalej...

Jeśli strona ma działać szybko, walczymy o każde kilo - tylko po to został w ogóle wymyślony potężny kombajn dołączany do PSa - ImageReady.

Tam już walczy się o każde parę bajtów, nie mowiąc o kiloB. :)

yaqb
03-04-2008, 07:17

Sofcik fajny:)

Nareszczie dobry program do hurtowego usuwania EXIF'ów:D
Nieraz mam po kilkadziesiąt zdjęć z których muszę usunąć EXIF a to jest czasochłonna praca bawić się z każdym plikiem osobno.

Michal_C
03-04-2008, 08:39
Hej hurtowo można usunąć EXIF'a w IrfanView. Działa rewelecyjnie.
pozdr

Sejsmolog
03-04-2008, 09:24
pozdr

Czytałem wątek i chciałem napisać to samo
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)

yaqb
03-04-2008, 09:58
pozdr

Szczerze powiedziawszy nie przepadam za tą przeglądarką. Chyba raz jej użyłem kiedyś i na tym sięskończyło:)
Ale dzięki za wiadomość, może zainstaluję sobie i sprawdzę jak to działa.

A ten programik, co podał do niego linka prz3emo, jest fajny bo robi beckup'y plików przed wywaleniem EXIF'a.

pinio
03-04-2008, 11:29
Programów do usuwania całości EXIF'a jest kilka. Ostatnio chciałem jednak usunąć część danych. Zależało mi na pozostawieniu informacji o czasie wykonania fotki i położeniu (dane z GPS). Czy znacie oprogramowanie, w którym można to w prosty sposób wykonać z poziomu interfejsu użytkownika?

yaqb
03-04-2008, 11:38
Próbowałeś to robić Opandą?? Wiem że można wykasować cały EXIF i poszczególne jego elementy, ale nie wszystkie bo trzeba mieć zarejestrowaną kopię programu czy coś takiego.
Ale spróbować zawsze możesz.

pinio
03-04-2008, 12:28
Próbowałeś to robić Opandą?? Wiem że można wykasować cały EXIF i poszczególne jego elementy, ale nie wszystkie bo trzeba mieć zarejestrowaną kopię programu czy coś takiego.
Ale spróbować zawsze możesz.
Faktycznie można to robić za pomocą programu Opanda - dokładnie Opanda PowerExif Editor. Operacje na części elementów można wykonywać dopiero po dodatkowej rejestracji/zakupie. Muszę się dokładnie przyjrzeć, co daje rejestracja - chyba tylko rozszerzenie funkcjonalności wersji trial na pewien czas. O ile się nie mylę, przetwarzanie wielu zdjęć wymaga wersji PRO - 89,99$. Może ktoś zna jakąś darmową alternatywę?

jurekb
05-04-2008, 11:39
Fajny program do usuwania EXIFA wsadowo: jhead.exe.
Uruchamiany z linii poleceń. Najprościej skopiować go do katalogu, w którym są zdjęcia i w linii poleceń wpisać:
jhead -de -dc *.jpg
a jeśli się chce zachować datę zrobienia zdjęcia
jhead -de -dc -ft *.jpg
Jest wersja pod linuxa i pod win. Można go ściągnąć: http://www.sentex.net/~mwandel/jhead/

pinio
06-04-2008, 13:07
Fajny program do usuwania EXIFA wsadowo: jhead.exe.
Ten programik ściągnąłem sobie jakiś czas temu i faktycznie jego możliwości są spore, jednak szukałem jeszcze czegoś w wersji okienkowej. Chyba będę musiał porobić sobie skrypty i wykorzystać jhead - tym bardziej, że planuję do exif-a dołączyć dane z GPS (na podstawie plików .gpx).
Do wykorzystania w skryptach nadaje się również ExifTool (okienkowe wykorzystanie niektórych jego możliwości to ExifToolGUI)

tomajk
06-04-2008, 14:15
prz3mo dzięki ci dobry człowieku, właśnie prosty i szybki sposób na wytrawienie EXIF z fotki. SUPER

PS. O całe 29KB fotka lżejsza. :D

ADAM1
06-04-2008, 16:04
Do roboty z metadanymi służy:

http://i.download.idg.pl/fannef/a1ff62b5ef57860ed2320cc63012968a/47f8d66d/vol2/w95/multimedia/graphics/exifer/2.1.5/exifersetup.exe

a do innych rzeczy w tym powyższego:

http://exif-eraser.qarchive.org/

Miłego erasowania.;)

Wojteksw
06-04-2008, 18:08
Elements 6 PL posiada też możliwość usuwania Exif- Zapisz do internetu

Michal_C
06-04-2008, 22:30
Przecież Irfanview też ma wsadowe przetwarzanie - naciskamy B i ustawiamy opcje i wszystko działa pięknie. Sam zdjęcia do strony tak przerabiałem
pozdr

Jacek_Z
07-04-2008, 17:25
Najlepszy jest Irfanview - ma wszystko co trzeba. Proszę go jednak sobie zainstalować koniecznie z zestawem pluginów (paczka, same się instalują). Mozna się bawić z Exifami, z IPTC, z przeliczaniem, obracaniem (bezstaratnym!).
To fajny program - najsłabsza w nim jest przeglądarka zdjęć:mrgreen: i jako przeglądarki go nie używam.

tomajk
07-04-2008, 18:52
Przecież tu chodzi tylko i wyłącznie o samo usunięcie EXIF nie rozumiem czemu tłumaczycie jak zapisać w PS fotkę by pozbawić ja EXIFa lub polecacie inne programy do obróbki zdjęć ?
Ja używam CNX a do przeglądania ViewNX i z pewnością długo nie zamienię tych programów na inne. Kilkakrotnie pytałem się w różnych wątkach o prosty sposób na pozbycie się EXIFa i wreszcie jest sposób, najprostszy jak to tylko możliwe, oczywiście lepiej byłoby gdyby w CNX po całej zabawie zapisać do WEBA jak to jest w PSie lecz niestety to se ne uda więc dzięki wielkie za te proste cudeńko, które w ułamku sekundy oskubuje foteczkę z tego co uważam za zbędne. :)
PS. Do zabawy z EXIF również można polecić Opanda IExifPro 2.3