Zobacz pełną wersję : D 300 i gwarancja polska
robin0987
31-01-2008, 22:58
Witajcie
Nie jestem pewna, czy ten post powinien tutaj być. Jeśli nie - to z góry proszę o przeniesienie na właściwe miejsce.
Moja sprawa wygląda następująco. Kupiłam D 300 w dużej hurtowni. Mam polską fakturę, instrukcje po polsku (pełna i skróconą) etc. Jest jedno małe ale: brak polskiego druku gwarancyjnego - mam jedynie gwarancje "europejską". Zdziwiło mnie to trochę, bo w tym samym czasie i miejscu kupiłam małpkę nikona posiadającą gwarancje polską.
Zadzwoniłam do hurtowni i spytałam się o co chodzi. Miła pani powiedziała, że musi się spytać i potem mi odpowie. Jej odpowiedź jest dla mnie bardzo dziwna (nie wiem co mam o niej myśleć): jeśli chcę mieć polską gwarancje, to musze oddać aparat - oni wymienią go na nowy z polską gwarancją (inaczej sie nie da).
Ludzie - może ktoś z was wie o co chodzi. Bo ja już kompletnie zgłupiałam.
Przepraszam że nie na temat.
Ty też jesteś Robin??
robin0987
31-01-2008, 23:28
Przepraszam że nie na temat.
Ty też jesteś Robin??
???
a o co chodzi?
robin0987
31-01-2008, 23:31
Możesz dochodzić roszczeń gwarancyjnych z drukiem gwarancyjnym rozprowadzanym w EU oby był wypełniony z datą sprzedaży i pieczątką sprzedawcy na wszystkich częściach gwarancji (3 stronki) oczywiście wraz z dowodem zakupu. Polski serwis to honoruje :)
edyt.
a co to dzieci mieć nie można :)
To że mogę dochodzićgwarancji to wiem (tylko jeszcze trzeba mieć dowód zakupu z danego kraju).
Ciekawi mnie co innego: po pierwsze dlaczego musze wymienić aparat; po drugie dlaczego nie mam tej gwarancji odrazu - jeśli jest to aparat z polskiej dystrybucji.
marszull
31-01-2008, 23:32
widocznie nie z polskiej dystrubucji jak go musisz wymienic ;-)
robin0987
31-01-2008, 23:50
dokładnie.
Hurtownia ma towar z importu walizkowego i z oficjalnej dystrybucji. Kurde co to za hurtownia ?
Euro AGD - dystrybucja - jeśli to tak można nazwać. Nie kupowałam w sklepie, tylko prosto z centrali.
jeśłi jest instrukcja po polsku (pełna i skrócona) to nie wyglada na import walizkowy, a polska gwarancja może się po prostu zapodziała ;)
robin0987
01-02-2008, 00:17
jeśłi jest instrukcja po polsku (pełna i skrócona) to nie wyglada na import walizkowy, a polska gwarancja może się po prostu zapodziała ;)
Mam instrukcje polskie, gwarancji nie widziałam na oczy. Ale najdziwniejsze dla mnie jest to, że po to by otrzymać polska gwarancje muszę oddać aparat (przetestowany, sprawdzony, wymacany) by dostać nowy z gwarancją polską. Jest to dla mnie jakaś paranoja.
Marcin T
01-02-2008, 00:21
To nie paranoja tylko jak Ci powyżej w postach zasugerowali może to być "import" walizkowy. czy na gwarancji masz wydrukowany nr fabryczny body?
Trudno powiedzieć jak to jest. Ja kupiłem z instrukcją niemiecką. Przy zakupie wzięto mój adres e-mail i w ciągu dwóch dni dostałem mailem instrukcję polską. Przy zakupie otrzymałem również naszą kartę gwarancyjną. Potem w serwisie (nie bez problemów) wymieniłem instrukcję niemiecką na polską (lubię mięć książkę przy sobie, zwłaszca na wyjazdach).
To wszystko wygląda na import z USA - ale mogę nie mieć racji.
robin0987
01-02-2008, 00:49
To nie paranoja tylko jak Ci powyżej w postach zasugerowali może to być "import" walizkowy. czy na gwarancji masz wydrukowany nr fabryczny body?
Tak, na miedzynarodówce mam numer body.
Na myśl, że body to import z zagranicy - się wsciekłam. Wyraźnie zaznaczałam, że ma być z naszej rodzimej dystrybucji. Jutro zadzwonie do Nikona i każe sprawdzić aparat wg. numeru fabrycznego.
Ale i tak najbardziej mi żal oddawać aparat by dostać kolejną niewiadomą.
Marcin T
01-02-2008, 00:57
Tak, na miedzynarodówce mam numer body.
I to jest odpowiedź na pytanie dlaczego musisz z gwarancją zwrócić body. Ty się zorientowałaś i wymienią. Ale sporo jest osób, które kosztem mniejszej ceny zakupu nie dostają i nawet się nie upomną o to i na tym takie "firmy" bazują.
robin0987
01-02-2008, 01:24
I to jest odpowiedź na pytanie dlaczego musisz z gwarancją zwrócić body. Ty się zorientowałaś i wymienią. Ale sporo jest osób, które kosztem mniejszej ceny zakupu nie dostają i nawet się nie upomną o to i na tym takie "firmy" bazują.
I to jest dla mnie dziwne. Zakup dokonałam przy okazji innej tranzakcji - cena (chciaż zawsze miła sercu jest ta niższa) nie była priorytetem. W tej cenie moglam kupić D 300 w kilku innych miejscach, które sprzedaja detalicznie a nie hurtowo. Firma, z tego co wiem (mogę się mylić) bierze bezposredni0 z nikon polska.
Echhh... nie ma się co gorączkować - jutro kilka telefonów i może się wyjaśni sprawa.
Dzięki za pomoc
(...) jutro kilka telefonów i może się wyjaśni sprawa.
Dzięki za pomoc
jeśłi będziesz chciała dodzwonić się do serwisu Nikona, to może być nie kilka a kikadziesiąt telefonów i niekoniecznie jednego dnia... :(
robin0987
01-02-2008, 01:43
jeśłi będziesz chciała dodzwonić się do serwisu Nikona, to może być nie kilka a kikadziesiąt telefonów i niekoniecznie jednego dnia... :(
Zawsze udawalo mi sie do nich dodzwonić szybko. Nawet się czasem dziwiłam tym komentarzom na forum.
mam nadzieje, że dotychczasowe szczęscie mnie nie opuści i telefony wykonam bez problemu ;D
robin0987
01-02-2008, 17:54
No i już wiadomo.
Dodzwonilam sie do miłej pani z Nikona (bez problemów zresztą, od razu odbierali). Aparat został sprawdzony wg. numerów fabrycznych - jest z polskiej dystrybucji. Nikon wcale niechce by aparat do nich wrócił i poprostu wyśle mi gwarancje do domu. Ciagle nie łapie zachowania hurtowni, ale kłade na nich krzyżyk - mam to co chciałam.
:D
DMQuadro
02-02-2008, 00:34
Ja mam aparat z innej dużej firmy - Action. Gwarancja też tylko EU - Nikon Polska potwierdził że puszka od nich, i że ten druk jest OK. Kolega ma z Agito - to samo... Więc nie ma stresu.
Dodzwonilam sie do miłej pani z Nikona (bez problemów zresztą, od razu odbierali).
dzwoniłaś na numer serwisu, do biura, czy na infolinię?
bo ja do serwisu nie mogę się dodzwonić, raz dodzwoniłem się na infolinię i tam pan próbował mnie połączyć z serwisem i też się nie udało, podałem więc mu swoje dane i telefon z prośbą o sprawdzenie i oddzwonienie, obiecał, że oddzwoni i nie oddzwonił...
Witam mam zamiar kupić D300, czy ktoś może pokazać jak wygląda oryginalna polska gwarancja.
robin0987
05-02-2008, 14:42
dzwoniłaś na numer serwisu, do biura, czy na infolinię?
bo ja do serwisu nie mogę się dodzwonić, raz dodzwoniłem się na infolinię i tam pan próbował mnie połączyć z serwisem i też się nie udało, podałem więc mu swoje dane i telefon z prośbą o sprawdzenie i oddzwonienie, obiecał, że oddzwoni i nie oddzwonił...
Dzwonie do recepcji, ewentuanie do serwisu. Infolini wszelakich zawsze unikam jak ognia. Nigdy nie mialam problemu z przekierowaniem (ale zawsze na wszelki wypadek prosze o imie i nazwisko osoby do której jestem przekierowywana i numer bezpośreni do niej). W razie jakiegoś wu - moge dzwonić juz bez łancuszka szczęścia. a co obiecanek, ze odzwonią - tyo przecież wiadomo jak to jest z robota w biurze (szef, telefony a ty jeszcze chcesz maila do kumpla wysłać - porostu sie zapomina - ja dlatego wysylam maoila przypominającego i jest ok.)
robin0987
05-02-2008, 14:43
Witam mam zamiar kupić D300, czy ktoś może pokazać jak wygląda oryginalna polska gwarancja.
poprostu zadzwon do nikona podaj numery seryjne i sprawdza czy to ich.
krzysztof jot
05-02-2008, 18:53
zaczynacie siać jakiś zamęt.
- w pudle musi byc miedzynarodowa gwarancja zółta format A5 z komputerowo naniesionym nr body nazwa dystrybutora
- polska to druk karteczka składana na pół, do wypełnienia recznego
- na pudełku jest nr.body i powinien zgadzac sie z tym z karty euro
- numeracja na usa jest zupełnie inna
witam! :)
nowy użytkownik ze mnie, pierwszy post itd ;) to tak:
mam w planach, a właściwie kupuję D300. mam możliwość wyboru, role gra też cena oczywiście. zatsanawiam się, czy opłaca się kupować za granicą..
i tu właśnie jest mój problem, widzę, że trochę zachodu z tą gwarancją jest, a ja mam kilka pytań.
1) gwarancja jest na 12 czy 24 miesiące? nikon daje 12, a UE każe 24, czy Nikon po prostu 24?
2) czy możliwe, by było, by w innym kraju europejskim okres byl dluzszy, tzn by nikon dawal więcej?
3) jeśli kupie za granicą (ew niemcy, francja), to muszę jakoś 'aktywować' polską gwarancje? przeczytałem topic i tak wnioskuje, że coś takieog jakby insteje. jak to jest?
z góry dziękuje za odpowiedź. zależy mi na czasie, może ktoś zdoła odpowiedzieć mi przed pomocą tech. nikona ;)
pozdrawiam!
marcinas
16-02-2008, 22:03
na każdy sprzęt gwrancja wynosi 24 miesiące, udziela Ci jej sprzedajacy, to są przepisy unijne i nie ma znaczenia co jest napisane w gwarancji, takie jest prawo
afterall
16-02-2008, 22:53
Gwarancji na sprzęt udziela producent a nie sprzedawca. Okres gwarancji ustala producent - to czy będzie to na przykład dłużej niż rok zależy od niego.
U sprzedawcy możesz dochodzić swoich roszczeń przez 2 lata od daty zakupu, ale nie na zasadzie gwarancji a niezgodności towaru z umową - to dwie różne rzeczy.
Wtedy wystarcza tylko kopia dowodu zakupu.
edit: Można powiedzieć, że w czasie trwania gwarancji producenta, masz wybór z której opcji skorzystać - czy gwarancja czy niezgodność.
na każdy sprzęt gwrancja wynosi 24 miesiące, udziela Ci jej sprzedajacy, to są przepisy unijne i nie ma znaczenia co jest napisane w gwarancji, takie jest prawo
Weź przeczytaj najpierw ustawy, a potem pisz bzdury - powyżej afterall wyjaśnił już to, a ja odrobinę uściślę. Gwarancja pochodzi od producenta i polskie prawo nie wymaga jej - możesz dostać 1 dzień, 100 lat lub wcale. Odpowiedzialność sprzedawcy jest 2 lata (i to było przystosowanie polskiego prawa do wymogów UE), ale jest to zupełnie co innego niż gwarancja, choć mylnie ludzie traktują ją tak samo. A są inne warunki i zakres odpowiedzialności sprzedawcy i gwaranta.
afterall
17-02-2008, 20:35
Czyli, że jak. Wymienią Ci jakąś śrubkę w serwisie nikona i już nie można po upływie roku gwarancji producenckiej zgłosić sie do sklepu z jakaś inną niezgodnością towaru ? :(
Erie pisał, ja też polecam najpirw zerknąć w ustawę.
A odpowiadając na pytanie - można ;-)
Nikon Polska udziela gwarancji 12 miesięcznej na terytorium polski. Ta sama gwarancja jest ważna przez 24 miesiące ale sprzęt trzeba odesłać np. do niemiec. Serwis Nikon Deutschland dziwi sie 12 miesięcznej polskiej gwarancji ale przyjmuje sprzęt do 24miesięcy, tu masz adresy http://www.nikon.de/home/de_DE/local_content/broad/161/1.html
Najważniejsza jest gwarancja Nikon Polska a nie jakaś gwarancja sklepowa.
dziękuje za odpowiedź. nie powiem, by mi to do końca rozwiązywało sprawę, ale bardzo rozjaśniło.
strasznie się dziwie jak to jest właśnie i dlaczego, tak jak napisał Gacek80 u Niemców dają 24 miesiące.
chyba telefon do nikona i tak będzie konieczny..
to może się tak spytam Was:
gdzie mam kupić d300? :)
Polska, czy Niemcy? skoro mogę wysłać do Niemiec to chyba lepiej w Polslce, przynajmniej przez ten rok w razie czego bym miał blisko do serwisu.. a ceny są podobne jak patrzyłem..
gdzie mam kupić d300?
Kup w Polsce ale pamiętaj o oryginalnej gwarancji Nikon a nie jakiegoś sprzedawcy.
tak zrobię! może już jutro ;]
dziękuje! ;]