Zobacz pełną wersję : AF w trybie samowyzwalacza (D40)
Mam pytanie do "praktyków": jak w trybie samowyzwalacza zmusić aparat (D40) aby ustawiał ostrość nie w momencie naciśnięcia spustu (obiektu nie ma jeszcze w kadrze) ale tuż przed zrobieniem zdjęcia ?
W żadnym z dostępnych trybów AF (pierwszy plan, pojedyncze pole, dynamiczny wybór pola) nie udaje się uzyskać takiego zachowania aparatu jak opisane wyżej).
pozdrawiam
Najlepiej MF - przynajmniej ja tak robie. Pozdrawiam.
Najlepiej MF - przynajmniej ja tak robie. Pozdrawiam.
Wszystko fajnie, tylko powiedz mi jak mam ustawić MF (z względnie małą GO) w przypadku kiedy robię testy na samym sobie (testuję różne warianty oświetleniowe).
adamturek
31-01-2008, 22:39
Ja też sądzę, że tylko manual. Moja wiedz nie jest zbyt duża, ale chyba nie ma takiego aparatu, który by miał "inteligentny" AF i sam wyłapywał ostrość. :)
adamturek
31-01-2008, 22:41
Wszystko fajnie, tylko powiedz mi jak mam ustawić MF (z względnie małą GO) w przypadku kiedy robię testy na samym sobie (testuję różne warianty oświetleniowe).
Na obiektywie masz skalę odległości na jaką ustawiona jest ostrość obiektywu. Mierzysz odległość swoją od obiektywu ustawiasz i pstryk. Albo tam gdzie będziesz stał ustaw coś na czym możesz złapać ostrość daj samowyzwalacz ustaw się w tym czasie i pstryk :).
Ja też sądzę, że tylko manual. Moja wiedz nie jest zbyt duża, ale chyba nie ma takiego aparatu, który by miał "inteligentny" AF i sam wyłapywał ostrość. :)
Nie oczekuję wielkiej inteligencji, raczej standardowej funkcjonalności AF - czyli ustawiam aktywne pole (w trybie pojedynczego pola) i przed wyzwoleniem migawki aparat ma złapać ostrość i strzelić fotę. Ale tutaj spodziewałem się, że może być problem...
... natomiast zaskoczyło mnie bardzo, że w trybie AF-C aparat nie śledzi obiektów w kadrze i nie ustawia ostrości już po naciśnięciu sputu migawki a przed zadziałaniem samowyzwalacza...
Postaw coś na miejscu gdzie będziesz siedział, ustaw ostrość na MF, samowyzwalacz, szybka podmianka i to wszystko co się da zrobić. Albo pilot (nie wiem czy jest do czterdziestki)
Na obiektywie masz skalę odległości na jaką ustawiona jest ostrość obiektywu. Mierzysz odległość swoją od obiektywu ustawiasz i pstryk. Albo tam gdzie będziesz stał ustaw coś na czym możesz złapać ostrość daj samowyzwalacz ustaw się w tym czasie i pstryk :).
Hmm, teoretyzujesz sobie :-)
Spróbuj uzyskać ostrą fotę z małą GO na podstawie ustawienia skali odległości na obiektywie - życzę powodzenia :-)
Po drugie jeśli robisz zdjęcie postaci stojącej/siedzącej na tle jednolitego tła to na czym Twoim zdaniem można łapać ostrość ? Każda różnica typu 5-10 cm jest już istotna.
Ale nie zamierzam prowadzić jakichś polemik, po prostu spodziewałem się, że ktoś znalazł jakaś sztuczkę aby oszukać AF w takim trybie. Zalety i technikę MF doskonale znam i wielokrotnie używałem.
adamturek
31-01-2008, 22:51
Hmm, teoretyzujesz sobie :-)
Spróbuj uzyskać ostrą fotę z małą GO na podstawie ustawienia skali odległości na obiektywie - życzę powodzenia :-)
Po drugie jeśli robisz zdjęcie postaci stojącej/siedzącej na tle jednolitego tła to na czym Twoim zdaniem można łapać ostrość ? Każda różnica typu 5-10 cm jest już istotna.
Ale nie zamierzam prowadzić jakichś polemik, po prostu spodziewałem się, że ktoś znalazł jakaś sztuczkę aby oszukać AF w takim trybie. Zalety i technikę MF doskonale znam i wielokrotnie używałem.
Dla mnie jest troszkę dziwne, żeby sobie samemu robić foty. Przecież to jest syzyfowa praca. Weź kogoś z rodziny. A po drugie to w każdym aparacie jak naciskasz spust to blokujesz ekspozycje. No to jak ma ci dalej działać AF.
Postaw coś na miejscu gdzie będziesz siedział, ustaw ostrość na MF, samowyzwalacz, szybka podmianka i to wszystko co się da zrobić. Albo pilot (nie wiem czy jest do czterdziestki)
Hmm, wydaje się, że pilot to w takim przypadku jedyne sensowne rozwiązanie. Będę musiał zakupić :-)
... po prostu spodziewałem się, że ktoś znalazł jakaś sztuczkę aby oszukać AF w takim trybie...
znamy, znamy, nazywa sie pilot, za cale 49plnow mozna kupic uniwersalny pilot do aparatow nawet w saturnie (w mm pewnie tez jest). ten zamiennik jest nawet lepszy od oryginalu (dluszzy zasieg). Tylko ostrzegam, ze ma spora zwloke (~0,5sekundy) wiec nie nadaje sie do roznych trikow z kropelkami i takie tam (:wink: wyprobowane).
Wtedy musisz tylko na czuja zmiescic swoja mordke w polu AF :wink: albo cokolwiek innego co fotografujesz, nie wnikam :wink:
velaskez
31-01-2008, 23:05
warto zakupić...świetna sprawa
Nie chcialam zakladac nowego watku, wiec licze, ze ktos tu zajrzy i pomoze :)
Chodzi o to, ze robienie autoportretow za pomoca samowyzwalacza to dla mnie jakas abstrakcja, walka z wiatrakami... Chocbym nie wiem jak kombinowala - MF, ustawianie czegos w kadrze zeby aparat sprobowal zlapac ostrosc w trybie AF - nic z tego nie wychodzi, konczy sie na artystycznym mydle ;)
Dlatego pomyslalam o kupnie pilota - zamiennika oryginalu, np.:
http://www.allegro.pl/item461393526_pilot_nikon_d80_d70_d70s_d60_d90_d40 _d40x_ml_l3.html
lub ten:
http://www.allegro.pl/item466275646_pilot_nikon_d40x_d40_d50_d60_d70_d70 s_d80_ml_l3.html
Tylko pozostaje pytanie - czy korzystajac z pilota mam szanse na zrobienie ostrego auto? Zajrzalam jeszcze raz do intrukcji D60 i o foceniu z pilotem jest tam dosyc lakonicznie, takze jesli ktos moglby sie podzielic swoimi doswiadczeniami, to bede bardzo wdzieczna!
PS: lustro posiadam od niedawna i nadal sie ucze, wiec prosze o wyrozumialosc ;)
Szkoda, ze nikt niczego mi nie doradzil, ale znalazlam ciekawy sposob na zlapanie ostrosci przy autoportrecie.
Mysle, ze kupie pilota i wyprobuje ta metode.
Podaje linka, moze ktos tez skorzysta :)
:arrow: Tip: How to perfectly focus a self-portrait (http://www.meejahor.com/?p=510)