Zobacz pełną wersję : Co do czego i kilka pytan :)
deejay3x
31-01-2008, 21:15
Witam moze co niektorzy bardzo mnie tu skrzycza ale mam pytanko , zakupilem dzis D40 z kitem i obiektywem Nikon AF-S DX 55-200 f/4 -5.6G ED za bardzo przyzwoita cene , i w zwiazku z tym chcialbym zapytac o kilka spraw :
1. Czym najlepiej czyscic obiektywy i szybke od matrycy ( nie wiem jak ona sie fachowo nazywa)
2. Do jakich zdjec wykorzystywac ktory obiektyw ? ( glownie plener , widoki, portret )
3. Czy baterie niemarkowe ( innych firm niz Nikon ) sa bezpieczne ?
4. Czy statyw tani (do 100zl) warto kupowac nawet na poczatek czy lepiej jednak juz zainwestowac wiecej ?
Wiem ze dla niekotorych z Was to kiepski sprzet ale od czegos trzeba zaczac przygode z lustrzanka , w miare czasu mam zamiar sie rozwijac:) Wiec prosze powstrzymajcie komentarze dolujace:)
Pozdrawiam
Witam moze co niektorzy bardzo mnie tu skrzycza ale mam pytanko , zakupilem dzis D40 z kitem i obiektywem Nikon AF-S DX 55-200 f/4 -5.6G ED za bardzo przyzwoita cene , i w zwiazku z tym chcialbym zapytac o kilka spraw :
1. Czym najlepiej czyscic obiektywy i szybke od matrycy ( nie wiem jak ona sie fachowo nazywa)
2. Do jakich zdjec wykorzystywac ktory obiektyw ? ( glownie plener , widoki, portret )
4. Czy statyw tani (do 100zl) warto kupowac nawet na poczatek czy lepiej jednak juz zainwestowac wiecej ?
Wiem ze dla niekotorych z Was to kiepski sprzet ale od czegos trzeba zaczac przygode z lustrzanka , w miare czasu mam zamiar sie rozwijac:) Wiec prosze powstrzymajcie komentarze dolujace:)
Pozdrawiam
1. Kup sobie zestaw do czyszczenia optyki...
a szybke od matrycy? yyy, chodzi Ci może o wyświetlacz czy o lustro?
2. Napisałeś, że masz 1 obiektyw...
moze chodzi Ci o ogniskową? To wszystko zależy od tego jak co widzisz... ale krajobraz wąsko, a portret na tele [długa ogniskowa]
3. Nie wiem, nie używam innych
4. Pozwolę sobie zacytować cytat z Cafe -
Ja tak z pamięci i nie pamiętam autora ale....
"Jeśli kupisz statyw za 100 zł to prędzej czy później dasz go psu do zabawy" :D
I ja się o tym przekonuję, sam mam badziew za ponad 100 i coraz bardziej mnie denerwuje. Na szczęscie nie mam psa.
btw. Powodzenia :)
jacoslavgth
01-02-2008, 00:05
Pozdrawiam
1. są zestawy do czyszczenia optuki np, hama gdzie masz plyn, papierki fotograficzne, miękką szmatke i pędzelek z gruszką - zestaw ok 30 zika, szybka od matrycy to chyba filtr dolnoprzepustowy, tego lepiej nie ruszac, chyba ze mowisz o wyswietlacu lcd a ten przetrzyj miękką szmatką
2. do krajobrazow uzywaj jak najszerszego szkla np, ogniskowej 18 bo chyba masz kita 18-55-da ci to duza glębie ostrosci i bedziesz mogl wyciągac panoramy, do portretow jak najdluzszego konca czyli np. 200mm, co spowoduje duze rozmycie tla i podkresli modela na pierwszym planie.
3. ja mam jeden aku HAHNEL robione pod nikona i konkretny model nikonowskiego aku, spisuje sie bardzo dobrze
4. statyw najlepiej manfrotto albo slika, za 300 zika wyrwiesz fajny leki staty z glowicą, tanich plastikow nie bierz bo szybko przyjdzie ci apetyt na cos lepszego
tyle tytulem wstępu, jedna rada, lepiej pozbądz sie kita, wez staleczke 50mm 1,8 albo 18-200 vr, szkla lepsze optycznie i masz dzuy zakres w jednym szkle a stalka jasna do celow specjalnych i portretow
pozdrawiam i witam na forum :)
tyle tytulem wstępu, jedna rada, lepiej pozbądz sie kita, wez staleczke 50mm 1,8 albo 18-200 vr, szkla lepsze optycznie i masz dzuy zakres w jednym szkle a stalka jasna do celow specjalnych i portretow
pozdrawiam i witam na forum :)
Niech szerokiego się nie pozbywa! Mi tak doradzali, ale poczekałem i mam kit + stałkę... i dobrze, bo nie wiem co bym zrobił bez szerokiego, jest jaki jest, ale przydaje się. ;)
Może ewentualnie kupić nowy, lepszy ;>
jacoslavgth
01-02-2008, 09:11
nie napisalem zeby sie pozbywal, ale moglby kupic np. sigme 10-20 - droga nie jeste a swietna jak najbardziej
nie napisalem zeby sie pozbywal, ale moglby kupic np. sigme 10-20 - droga nie jeste a swietna jak najbardziej
"lepiej pozbądz sie kita" ... no tak :D
ale masz rację sigma 10-20 jest bardzo przyjemna
deejay3x
01-02-2008, 19:20
Dzieki pawie za szybka odpowiedz no i w sumie konkretna :) nie spodziewalem sie az takiego odezwu ale to mile i dobrze swiadczy o forum jak i ludziach go tworzacych:)
Janis albo nie doczytales albo ja sie zle rozpisalem mam kit i do tego dostalem jeszcze Nikkor AF-S DX 55-200 f/4 -5.6G ED niestety bez vr ale i tak dobrze ze dali :) myslicie ze ten komplet dwoch obiektywow na poczatek wystarcza czy jednak dokupic stalke jak napisal jacoslavgth ? przypomne ze do tej pory bawilem sie tylko i wylacznie starym kompaktem .
Dzieki pawie za szybka odpowiedz no i w sumie konkretna :) nie spodziewalem sie az takiego odezwu ale to mile i dobrze swiadczy o forum jak i ludziach go tworzacych:)
Janis albo nie doczytales albo ja sie zle rozpisalem mam kit i do tego dostalem jeszcze Nikkor AF-S DX 55-200 f/4 -5.6G ED niestety bez vr ale i tak dobrze ze dali :) myslicie ze ten komplet dwoch obiektywow na poczatek wystarcza czy jednak dokupic stalke jak napisal jacoslavgth ? przypomne ze do tej pory bawilem sie tylko i wylacznie starym kompaktem .
Dokup sobie 50/1.8 Myślę, że to podstawowe szkło dla każdego przeciętnego pstrykacza, sam je posiadam i często używam ;)
btw. Fakt, ja źle przeczytałem a propos 2 szkieł :D
jacoslavgth
03-02-2008, 21:00
"lepiej pozbądz sie kita" ... no tak :D
ale masz rację sigma 10-20 jest bardzo przyjemna
hahahah, napisalem :) ale o kupnie 18-200 vr tez, więc szeroki jest
deejay, zanim zaczniesz robić dodatkowe zakupy zainwestuj w książkę o nauce fotografii, przeczytaj ją i przećwicz każdą lekcję. Jeśli nie chcesz kupować książki, a wiedzę zdobywać z sieci, zajrzyj na nasze linkowisko: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16831
Przystępnie napisane książki to:
John Hedgecoe - Nowy podręcznik fotografii - http://www.allegro.pl/item302242842.html
John Freeman - Fotografia - http://www.allegro.pl/item302841657.html
Ailsa McWhinnie - Fotografia podręcznik - http://www.allegro.pl/item293290267.html
deejay3x
04-02-2008, 15:19
Zwolak ksiazki czytam juz od jakis 4-5 lat jak zaczalem sie bawic zwyklym kompaktem , kilka ich juz wyczytalem, ale zadnej z tych. Stad tez jakies 2 lata temu po jednej z ksiazek naszla mnie wena ze jednak lustrzanka, niestety slub, chata itp i dopiero teraz stac mnie bylo kupic sobie ten sprzecik :D mysle ze na poczatek bedzie ok , w miare rozwoju swojego i techniki zmienie na cos bardziej konkretnego.
A co do ksiazek co sadzisz na temat ksiazki Nikona "Radosc fotografowania" czy jakos tak?
Piszesz, że książki czytasz od 4 lat. Czemu zatem zadałeś pytanie nr 2? Czyżbyś nie czytał tych książek ze zrozumieniem? :-(
Radość fotografowania może być pomocna ze względu na powiązanie fotografii z D40. ;-)
Piszesz, że książki czytasz od 4 lat. Czemu zatem zadałeś pytanie nr 2? Czyżbyś nie czytał tych książek ze zrozumieniem? :-(
Radość fotografowania może być pomocna ze względu na powiązanie fotografii z D40. ;-)
Instrukcje do kompaktów :p
D40 z kitem
[...]
1. Czym najlepiej czyscic obiektywy
Z kitu raczej nie doczyścisz niczym...
deejay3x
05-02-2008, 19:19
No wiesz ksiazka ksiazka a doswiadczenie starszych kolegow swoja droga, z takimi ksiazkami to jak z kodeksem drogowym , niby pisza dobrze a jednak mozesz lepiej pojechac:) Pozatym kto pyta nie bladzi. pozdrawiam
Pozatym kto pyta nie bladzi.
A tutat to się z Tobą zgodzę w 100%. :-) Zaglądaj na forum, oglądaj zdjęcia, czytaj komentarze do nich. Nawet się nie obejrzysz i wyrosną z Ciebie ludzie. :mrgreen:
deejay3x
06-02-2008, 22:26
A tutat to się z Tobą zgodzę w 100%. :-) Zaglądaj na forum, oglądaj zdjęcia, czytaj komentarze do nich. Nawet się nie obejrzysz i wyrosną z Ciebie ludzie. :mrgreen:
Jade ostro z koksem :) i coraz bardziej wkreca mnie temat :D troche forum, troche ksiazki, troche stron potem 5 min dla kobiety i znowu tak w kolko :D
Jade ostro z koksem :) i coraz bardziej wkreca mnie temat :D troche forum, troche ksiazki, troche stron potem 5 min dla kobiety i znowu tak w kolko :D
A potem kobiety marudzą, że faceci nie są "długodystansowcami"... już wiadomo dlaczego ;)
o, taki mały off topic.