Zobacz pełną wersję : jak u Was z przebiegiem ?
robin102
31-01-2008, 18:18
Może temat mało interesujący, ale chciałem podpytać użytkowników D300 ile już klapnięć lustra zrobili, tak z czystej ciekawości. No i jakie spostrzeżenia po dłuższym użytkowaniu macie ? Jakie zastosowania macie dla D300, tzn co Wam dała zmiana z czegoś tam, ale tak w praktyce bez bajerowania :) Proszę nie mylić z huraoptymistycznym wątkiem "D300 pierwsze wrażenia"
so_martinha
31-01-2008, 18:43
To moze dasz przyklad innym i jako pierwszy sam odpowiesz na te wszystkie pytania? :D
Ja chetnie poczytam. :)
Pozdrawiam
Trochę ponad miesiąc używania i 300 klapnięć lustra na liczniku :)
A dalsza część wypowiedzi :?:
I czemu to ma służyć Mam jakieś dwa tygodnie, zaliczyłem jedną fuchę i licznik pokazuje cuś koło 800.
so_martinha
31-01-2008, 19:09
Mnie to by bardziej interesowala ta czesc:
No i jakie spostrzeżenia po dłuższym użytkowaniu macie ? Jakie zastosowania macie dla D300, tzn co Wam dała zmiana z czegoś tam, ale tak w praktyce bez bajerowania :) Proszę nie mylić z huraoptymistycznym wątkiem "D300 pierwsze wrażenia"
:)
romanescou
31-01-2008, 19:15
A dalsza część wypowiedzi :?:
I czemu to ma służyć Mam jakieś dwa tygodnie, zaliczyłem jedną fuchę i licznik pokazuje cuś koło 800.
To słabo, ja ustawiłem na seryjne trzasakanie i w przeliczeniu na miesiąc wyszło mi ze 200 000 fot. :mrgreen:
Statystycznie mocno eksploatuje maszynkę :???:. Strach pomyśleć co bedzie w kwietniu :( eh....
U mnie D300 jest od 2 miesięcy i ma już 4413 klapnięć :)
Niedzwiedz
31-01-2008, 20:08
ja tez mam kolo 4500 ale na d3 ;)
marcinas
31-01-2008, 22:26
od 11 grudnia 7853 foty, po przesiadce z analogów (f90X) i D80 pracuje sie całkiem nieżle na AF nie narzekam.
To moja pierwsza POWAŻNA cyfrowa lustrzanka i uważam że jest do opanowania.
A może by tak ustawić puszkę na zdjęcia seryjne, przycisnąć spust cegłą, żeby oszczędzać palec i tylko karty wymieniać. Rekord świata murowany. :-D
njght_84
31-01-2008, 22:45
A może by tak ustawić puszkę na zdjęcia seryjne, przycisnąć spust cegłą, żeby oszczędzać palec i tylko karty wymieniać. Rekord świata murowany. :-D
tak można zajechac 1dM3 w 8h oczywiście teoretycznie:D. jak to jest z gwarancją tak ja w samochodach? 3lata bądz 100 000?
No to ja będę w końcu stawki. 2 miechy i 450 zdjęć. Może to już wiek i mnie gorąca głowa
To mój pierwszy post na forum więc wproszę o wyrozumiałość.
Na moim D300 jest 450 klapnięć lusterkiem od grudnia i.... fajny sprzęt. Taka oszczędność z analoga ;-)
(mocniej używanego niż cyfrówki)
Jak nie ma czegoś fajnego w kadrze to po co mam "klepać bzdury"?
Ale to moje pierwsze cyfrowe body, z którego foty robiłem na papierze w labie w większej ilości.
Moje spostrzeżenia: do ISO 1600 wszystko fajnie, potem tragedia (bez obróbki - po to kupiłem ten sprzęt
żeby nie tracić czasu przy kompie, za mało czasu mam w życiu). Czekam na lepsze czasy ze światłem
i tematami....
PS. Pozdrawiam wszystkich na forum, bo i wiele ciekawych rzeczy się nauczyłem od Was Panowie i Panie,
może i zdarzy się w przyszłości, że coś jeszcze powiem? kto wie ;-)
Pozdrawiam wszystkich gorąco
mam d300 prawie od poczatku, a dokladnie od 03.12.2007 :)
Na liczniku 1743 i praktycznie stoi bo zamowilem 02.01.2008 szkielko 24-70 i ruszam d300 tylko jak musze.
Qrcze naprawde mnie to przyblokowalo :(
Hesja dawaj obiektyw bo sie marnuje :mrgreen:
W sobote lece na bal do przedszkola porobic foty kumpla dzieciakowi to mam nadzieje ze sie troche rozkrece. Szkoda tylko ze starym obiektywem ;)
marcinas
31-01-2008, 23:24
450 fotek na prawie 2 miechy to chyba bardziej zabawowo-amatorsko niż zawodowo
ten sprzet ma na siebie i na mnie zarabiać :mrgreen:
wiktor.bakiewicz
31-01-2008, 23:34
Trochę ponad miesiąc używania i 300 klapnięć lustra na liczniku :) to prawie 10 rolek filmu, dużo jak cholera :)
jezu to jest jakies 10 zdjec dziennie, no wedlug mnie to troche dziwny rezultat, niewiem oszczednosc migawki czy co?? :(
velaskez
31-01-2008, 23:46
nie zrozumiesz dopóki nie zaczniesz robić analogiem;p
wiktor.bakiewicz
01-02-2008, 00:00
No i raczej nie zaczne nic mnie do niego nie ciagnie. Dlatego dziwi mnie taka mala ilosc popelnionych foteczek na d3oo
velaskez
01-02-2008, 00:13
jak się człowiek przyzwyczai że ma te 24/36 klatek i tyle, to potem nie strzela więcej, bardziej dobiera kadr itd. :)
Kupiłem puszkę z ~10 tysiącami zrobionych zdjęć. W tej chwili nie patrzę już na licznik, ale postanowiłem już teraz zbierać pieniądze na wymianę migawki, bo nigdy przecież nie wiadomo kiedy nastąpi jej koniec :)
Kupiłem puszkę z ~10 tysiącami zrobionych zdjęć. W tej chwili nie patrzę już na licznik, ale postanowiłem już teraz zbierać pieniądze na wymianę migawki, bo nigdy przecież nie wiadomo kiedy nastąpi jej koniec :)
D50 to wytrzymała bestia :) moja ma jakies 32k i tylko guma sie odkleiła troszke i kułko czasem nie łapie, ale poza tym wszystko gra. A po feriach przesiadka na D300 (mam nadzieje)
450 fotek na prawie 2 miechy to chyba bardziej zabawowo-amatorsko niż zawodowo
ten sprzet ma na siebie i na mnie zarabiać :mrgreen:
Na mnie ani na siebie nie musi zarobić. Ja do tego podchodzę w zupełnie inny sposób. Ale to już temat na zupełnie inny wątek.
wiktor.bakiewicz
01-02-2008, 11:21
D50 to wytrzymała bestia :) moja ma jakies 32k i tylko guma sie odkleiła troszke i kułko czasem nie łapie, ale poza tym wszystko gra.
Moj po okolo 60k umarl smiercia naturalna, migawka wymieniona, klawisze niektore niedzialaja i w ogole juz spoczywa w pokoju w pudeleczku od czasu do czasu go sobie odgrzebie i powspominam te piekne czasy de50siony :)
Moj po okolo 60k umarl smiercia naturalna, migawka wymieniona, klawisze niektore niedzialaja i w ogole juz spoczywa w pokoju w pudeleczku od czasu do czasu go sobie odgrzebie i powspominam te piekne czasy de50siony :)
czyli mam jeszcze z 20k aby dozbierać na D300 :)
jacoslavgth
01-02-2008, 11:33
nie liczy sie ilosc zdjęc a ich jakosc, ja nie robie tysiąca zdjęc jednego motywu, chociaz nie mialem analoga to cenie sobie ujęcie i pstrykam w chwili iedy jestem pewny ze ujęcie jest dobre, mozna trzasnąc 100 kola w rok, jezeli ktos tylko z tego sie utyrzymuje, mam kilkanascie zlecen w roku , wiekszosc zdjęc ktore robie to zdjęcia z pasji, nie wale fot jak popadnie, ale widze ze stan licznika swiadczy o profesjonalizmie, a szkoda ze nie jakosc zdjęc przez wielu prezentowanych :(
Jezu ... o czym Wy gadacie. Nie szkoda Admina kasy???
jacoslavgth
01-02-2008, 12:08
Jezu ... o czym Wy gadacie. Nie szkoda Admina kasy???
otoż to :)
Przebieg o niczym nie świadczy - u mnie ~ 2600, głównie fotoreportaże (http://picasaweb.google.pl/fotomswilk) w kiepskich warunkach oświetleniowych, ślub i tu D300 spisuje się świetnie przy wyższych ISO.
Świetna ergonomia z MB-D10, umiarkowana prądożerność. Jednym słowem sprawdza się.
2400 głownie reporterka koncertowa w podłych swiatłach. Współczynnik zadowolenia wzrasta.
Radek Radziszewski
01-02-2008, 16:04
50k na d50
jeśli nie znajdę zastępcy to zrobi przez sezon około 30k
krzysztof jot
02-02-2008, 03:00
... ale pytałem z ciekawości userów D300 jak je używają, ile, do czego ....:)
US ? jakas kontrola ? może podać adresy klientów ? :)
Ja bym sie Ciebie zapytał, co robisz że nie musisz pracować, masz na komputer i net i kupe czasu który marnujesz pisząc non stop na forum dość "lużne" wątki... :)
velaskez
02-02-2008, 15:25
ja swoim D80 zrobiłem od wakacji jakieś 1,5k zdjęć, ale po drodze były spore eventy dlatego tak dużo:)
krzysztof jot
02-02-2008, 15:40
Ale po co tak ostro :) ;)
Ostatnio ciężko pracuję i zarabiam na życie przy komputerku.
Pytałem ILE ?
w sumie fajna robota, i od czasu LCD nie masakruje tak wzroku...
ile ? hm... dwuletnie D200 ma 27tys klapnięć, D300 kilka tys ale jeszcze nie sezon :)
Tak z ciekawości podpytuję jak używacie tych korpusów i do jakich zadań. U mnie jako, że ostatnio w użyciu był D70s a okazjonalnie D80 różnica w samej obsłudze jest na duży plus. W boju jeszcze go nie sprawdziłem. Na niedawną fuchę poszedłem z D80 bo widzę, że trochę trzeba sie aparatu naumieć i nie ma co ponosić ryzyka, że sie ludziom pamiątkę z ważnej uroczystości zepsuje. Cieszy mnie możliwość zmiany F z pierścienia na obiektywie -używacie tego ? Trochę ten system AF jakiś nie teges, ale trzeba będzie polubić.
Robin, to w końcu jaki tym masz sprzęt?
Niedawno pisałeś, że nabyłeś w MM w Poznaniu D200.
W 8 dni 2000 zdjęć z podróży ( kupiony dzień przed wyjazdem-wiem, że odważnie ) . Teraz odpoczynek od zdjęć i aparatu.
pozdr. 124miko
U mnie dalej 3D.
hehe wlasnie zalapalem .. jeja.. czlowiek to ma zacme umyslowa czasem :-D
Robin - jak chcesz się dowartościować to zawsze mozesz mnie zapytać o przebieg - od piątku (4 dni) 2300 - jedno wesele i poszukiwania frontfokusa... i wiedzie, ze znalazłem :/. Musze ustawić się z Rafalem na test na 80-200. Jak mi sie nie spodoba, to chyba dokupie sobie D70s...
50k na d50
jeśli nie znajdę zastępcy to zrobi przez sezon około 30k
41 koła i też szukaładniejszej siostry
diZaster
10-02-2008, 23:44
od lipca '07 jakies 45oo klatek
U mnie dalej 3D.
Szczerze współczuję ;) ...czas na coś efektywniejszego
Ksiazkiewicz
11-02-2008, 01:13
pół roczne D80 z przebiegiem 14 tys.
Witam. 7 dni na targach mody i już 4200 zdjęć na liczniku nowego D300. Następne 7 dni to około 30 zdjęć. Trochę odpoczynku dla Nikona ;) . Podziwiam niską prądożerność D300 w porównaniu z D200. Na tym samym akumulatorze wychodzi 3 razy wiecej zdjęć.