PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F601

kamillus
23-02-2006, 17:12
Witam.
Mam okzaję kupić aparat Nikon F601. To będzie mój pierwszy Nikon. Dotąd używałem Pentax Z-20, ME-Super, a teraz Pentax Z-1p. Czy może mi ktoś udzielić bliższych informacji na temat tego Nikona? Dzięki i pozdrawiam.

krystek
23-02-2006, 17:23
hmm... jak chcesz to moge Ci sprzedac nowszego i przez wszystkich niemalze tu chwalonego f801 ze szklem ;]

Nikonek
23-02-2006, 18:31
Swietny aparat, ostatni wprowadzony na rynek z tej 3cyfrowej serii. ale ze byl ostatni to zastosowano litowa baterie (zamiast czterech paluszkow), ktora miala wystarczyc na duzo dluzej i znacznie wiecej kosztowac. Rzeczywiscie, znacznie wiecej kosztowala, ale wystarczyla na tylko troche dluzej :(. Poza tym jest bardzo dobry.

sinner
23-02-2006, 18:43
zależy za ile masz tą okazję ale zastanowiłbym się nad 801

<| MICHAŁ |>
23-02-2006, 19:55
kapitalny aparat za ta cene
mam go od lat - kupilem uzywany, gdzy bylem na szkoleniu w Anglii. Wyglada jak po wojnie - obdrapany i porysowany, ale daj Bog, zeby D70 tak naswietlal klatki....
nigdy nie mialem z nim zadnych problemow - ladowal na bruku, skalach, w piasku i w blocie.
po kiego grzyba mi F4?

andrzejek
24-02-2006, 12:44
[quote="kamillus"]Witam.
Mam okzaję kupić aparat Nikon F601. To będzie mój pierwszy Nikon. Dotąd używałem Pentax Z-20, ME-Super, a teraz Pentax Z-1p. Czy może mi ktoś udzielić bliższych informacji na temat tego Nikona? Dzięki i pozdrawiam.[/quo Blizsze informacje to na www.nikonlinks.com itp.Ja mam takiego, kupilem go kiedyś dawno temu w USA, lepiej mi leżał 3w ręku niż 8008 czy N90, i dlatego go wzialem.Posiada wbudowaną lampę, ktora czasem sie przydaje.Jak do tej pory niezawodny ...12 lat...przeleżał w torbie..ale ostatnio nadrabiam i zrobil 10 klisz...nie narzekam.F90X i F100 , ktorym sie troche pobawilem korzystajac z uprzejmosci kolegi posiadacza ma lepszy i szybszy autofocus, jeśli to ważne, pomijajac inne rzeczy.Pozdrawiam.

sinner
24-02-2006, 15:23
jedyne minusy 601 to bardzo głośny AF, zasilanie baterią litową oraz lubiący się łamać "dzyndzelek" przy zamykaniu pokrywy

<| MICHAŁ |>
24-02-2006, 20:42
AF glosny - prawda
zasilanie bateria litowa - mozna kupic battery pack'a
lamiacy sie dzyndzelek - tez mi sie zlamal - lutownica wgrzalem metalowy z kawalka drutu - dziala....

sinner
25-02-2006, 14:00
Mikie o jaki to batery packu mówisz :?:
bo ja nic takiego nie znalazłem jak masz to daj linka

<| MICHAŁ |>
25-02-2006, 17:54
linka Ci nie podam, bo niestety nie mam, ale moze gdzies mam jeszcze zdjecia..... postaram sie poszukac.
Uzywalem go przez jakies 2 lata. Zasilanie o ile pamietam na 4 ogniwa AA.

anorektus
06-03-2006, 17:13
Akurat mam 601 jest bardzo dobra i nie nażekam jeśli chodzi o baterje jest spoko a robie troche klatek z lampą i bez na mrozie i w ciepełku . Tylna scianka ma wadę , ale wystarczy przy każdorazowym otwieraniu ręcznie nacisnąć klamkę i jest ok nie ma prawa się złamać, lubię ten głośni AF ma coś w sobie. Pozdrawiam

PaSkal
09-03-2006, 10:02
To był mój pierwszy Nikon. Jedyna rzecz, która mnie do niego ostatecznie zniechęciła to jego łakomstwo na prąd.
Te bateryjki litowe są drogie, a mi wyczerpywały się bardzo szybko, pomimo że wbudowanej lampy nie nadużywałem. 20 filmów to góra.

PZDR
Paweł