Zobacz pełną wersję : LCD kto pracuje i jest zadowolony :)
krzysztof jot
23-02-2006, 16:48
Witam. No dostaje szału - padlo mi sony - nic nowego nie moge znaleźc
starego z allegro troche sie obawiam bo ten przetrwal dwa miechy, no
i moglbym zapodac LCD ale... o nie wiem czy jak wydam 2.5 tys to bede
szczesliwy ? W gre wchodzi ( oba 19"/ 2500zł/ 178*) raczej tylko :
-Eizo S1910
-Nec 1980FXi
Ma ktos wyrobione zdanie w ich temacie?
Pracuje ktos na LCd z klasy 2-3tys i jest zadowolony ? ( ta wielka plamka :) jak ostrosc ?
kolory? jak przegladałem fotki na tym Eizo (sklep, bez ustawiania kolorów) to widziałem
szumy jakich na CRT zupełnie nie było - moze to żle dobrane kolory? albo po prostu
kwestia przestawienia sie - wiec jak ? pytam tylko tych co wczesniej mieli przynajmniej
19" 1280x1024 z dobrym monitorem bo jak ktos mial bel co za 300 a teraz ma LCD za
1200 to powie że cód-miód - sory, bez obrazy - ale wybredny jestem w tym temacie :)
Zastanawiałem sie nad tym modelem eizo - ale wybrałem bez dopalaczy model 768. Ja od kilku lat uzywam i w domu i w pracy LCD. Ten Nec bardzo mi się wzorniczo nie podoba. Poczytaj na www.mva.pl. Jest tam tez forum. Póki co LCD na wady - CRT zreszta też. Do obróbki zdjeć nie potrzebujesz dopalania zastosowanego w 1910S - a w opini szeregu ludzi psuje to troszeczkę kolory. Ja niesety nie mogłem porównać 1910 z 768 i wybrałem ten drugi.
krzysztof jot
23-02-2006, 18:00
no na mva NEC1890FXi ma rewelacyjne noty, ielka ilosc opcji konfigurowania
koloru jest chyba najbardziej rozwinieta ze wszystkich "średniopółkowych" LCD
niestety dla mnie jest on dostepny jedynie online a Eizo jest namacalnie w sklepie....
no na mva NEC1890FXi ma rewelacyjne noty, ielka ilosc opcji konfigurowania
koloru jest chyba najbardziej rozwinieta ze wszystkich "średniopółkowych" LCD
niestety dla mnie jest on dostepny jedynie online a Eizo jest namacalnie w sklepie....
FXi mają 3szt. w sklepie w Wawie za 2200 brutto (pewnie by coś jeszcze stargował, bo ma wejść ponoć nowszy model)
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=87102819
krzysztof jot
23-02-2006, 18:33
czornyj - gadałem wczoraj z nimi - mieli dostac dziś. Jednak cala oferta
tego sklepu to lezaki i IIgatunek - w calej polsce wszedzie stoi 2500
i mam obawy ze gdzies ktos oddal z 1-2 subpikselami i trafią tu - to
takie przypuszczenie, bo cena niezrozumiała nieco - wszedzie gdzie
telefonowałem było od 2500 do 2630.... mysle nad ta oferta, ale do
wawy nie chce mi sie jechać... za to w ciemno kupie CRT i za 1200zł
tytlko daj dobry namiar na dobry i pewny egzemplarz... :)
za to w ciemno kupie CRT i za 1200zł
tytlko daj dobry namiar na dobry i pewny egzemplarz... :)
W apollo mają nowe Gatewaye 22" z 3 letnią gwarancją na diamondtronach za 860 brutto
Aktualnie w robocie używam Eizo L997 (21") - miodzio, ale ten kosztuje coś koło 5 kafli :|
krzysztof jot
23-02-2006, 20:56
....jakbym miał 5 kafli na LCD to głowa by mnie nie bolała - Lacie, NEC, Eizo u....jest tego
czornyj - thanx... tam nie trafiłem dotychczas, chyba jutro będę w krakowie :)
Te Gatewaye maja doskonałe oceny, ale widze tez Samsunga 997 - plamka 0.20 !!
wymiary jak 17-stka - to chyba monitor roku 2004 - 19" zupełnie mi wystarczy... ale
jak zobacze to podejme decyzje - 22 troszke mnie przerasta, choc miejsca na biurku
jest dużo... obszukałem pol polski - wszedzie stan CRT - zero.
-Eizo S1910
-Nec 1980FXi
Oba z wymienionych będą OK. Oczywiście ze wskazaniem na NECa (S-IPS i duża ilość parametrów regulacji obrazu). Ze względu na konstrukcję matrycy S1910 będzie wyglądał na równiej podświetlony.
NECa w tej chwili nie dostaniesz bo magazyn dystrybutora jest pusty.
pytam tylko tych co wczesniej mieli przynajmniej
19" 1280x1024 z dobrym monitorem
Dobry monitor zawsze (zresztą teraz też tak jest) kosztował 3-4k USD więc pewnie niewielu miało tutaj okazję.
Od dwóch lat nie produkuje się dobrych podzespołów do CRT więc jak może świecić jakaś yama albo inny gatewayo-compaq na kij wie czym - to pytanie retoryczne.
Ja przesiadłem się bezpośrednio z Barco na 1980FXi - oczywiście jest inaczej i przy 19" plamka nie jest szczytem marzeń, ale nie żałuję. Ostry obraz, bardzo dobre odwzorowanie kolorów, stabilność kalibracji taka, że Barco wysiada. Czas szklanych baniek już minął.
Oczywiście nie uzyskasz tak głębokiej czerni jak na CRT (ma znaczenie praktycznie tylko w przypadku, gdy pracujesz w zupełnej ciemności) i kątów widzenia (ma znaczeni, gdy grupa osób ma oglądać to co jest na wyświetlaczu).
No i oczy mnie trochę bolą :?
krzysztof jot
25-02-2006, 02:37
px napisał: NECa w tej chwili nie dostaniesz bo magazyn dystrybutora jest pusty.
nie - stoi na półce w sklepie w Krakowie - 2460 zł. Niestety zglupiałem i kupiłem CRT
ale po podlączeniu w domu już wiem, że będę w pon. znowu w Krakowie - oddaje toto
i biore NEC'a lub Eizo - koniec, trudno :) przesiadam sie na LCD.
No tak - jeśli jakiś sklep ma egzemplarz to jest do kupienia.
Mało kto bierze jednak "na stan" monitory LCD 19" kosztujące ponad 1200 PLN w detalu bo i zainteresowanie jest nimi małe. Przeważnie sprowadzają na żądanie, a magazyn dystrybutora jest pusty.
Mam nadzieję, że będziesz zadowolony.
krzysztof jot
25-02-2006, 17:45
No tak - jeśli jakiś sklep ma egzemplarz to jest do kupienia.
Mało kto bierze jednak "na stan" monitory LCD 19" kosztujące ponad 1200 PLN w detalu bo i zainteresowanie jest nimi małe. Przeważnie sprowadzają na żądanie
no musze przyznac, ze sklep mnie zaskoszył obfitością półki - generalnie jest pełen wybor
paneli LCD - Belinei, LG, NECa i Eizo - nawet modele po 3-7tys.
odnosnie zadowolenia - sprawa otwarta :) wymieniłem próbnie karte graficzną - i objawy jakby
były prawie "niezauważalnie nieperzeszkadzające" - to byłoby dziwne, bo to nie był objaw
awarii grafiki - zamieniłem ATI na GeForce.
No niestety nie karta, LCD jednak jeszcze poczeka, nowego samsunga olałem, a kupiłem przejściowo
(znowu :) - mam nadzieje ze nie na dwa mies jak poprzedni) Sony 21" z 2003roku.
Full wypas. Nastepny - to bedzie nastepca 1980FXi :) bo juz ten jest do grafiki ponoć ok...