Zobacz pełną wersję : Sb 28
Krótkie być może głupie pytanie ale jakoś nie mogłem znaleźc ( za co przepraszam ) .
Mam okazje kupić SB 28 i moje pytanie brzmi czy kojarzycie czy ona wyzwoli błysk ( fotocela ) i czy z SB 800 się zgra jako dodatkowa lampa ? ( Wiem że SB-26 smiga i odpala się z fotoceli )
Pozdrawiam
sb-28 nie ma wbudowanej fotoceli. jak podlaczysz jej jakas zewnetrzna to bedzie dzialac.
dzięki za odp. , szkoda ,
poszukuje instrukcji obsługi do sb28...kto poratuje?
Tutaj (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/NikonF5/SB28Manual/index.htm) jest.
witaj szkoda że wczesniej nie napisałeś ,bo dopiero sprzedałem takową instrukcję
Ale ja chętnie się zaopiekuję takę instrukcją do SB - 28 ( polską).
Pozdrawiam
SB-26 ma fotocelę. Przy SB-28 i SB-28DX przyoszczędzili. Zwykła fotocela może nie zadziałać- przedbłyski. A nikonowska SU-4 droga. Proponuję SB-28 kabelkiem do SB-800 i masz dodatkową lampę na manualu.
Możesz zrobić jeszcze inaczej - SB-28 na aparat, ale oczywiście nie w trybie TTL (z cyfrówkami nie działa w TTL), tylko M lub A, a SB-800 ustawiona z boku, nastawiona na tryb SU-4 - wtedy błysk SB-28 jako lampy głównej wyzwoli błysk SB-800. Ale wtedy musisz pokombinować z ekspozycją.
można do SB28 dokupić MIF21e. i wyzwalać za pomocą SB800 umieszczonej na aparacie i pracującej w iTTL,M,A,AA. SB28 może pracować w M lub A
A ja mam pytanie skoro fotoceli nie ma to w jaki sposób da się ją odpalić zdalnie ? Radiowo czy kablem, bo rozważam zakup do D50 dwuch SB 28 albo SB 600 i SB 28. Chciałbym jakoś to w jedność zgrać.
Zewnętrzną fotocelę podłączasz przez gniazdo PC do SB-28. Ja podłączam do SB-28 wspomnianego wyżej MIF-a, SB-800 mam na body albo na kablu SC-17 i wszystko działa jak należy.
Spoko fotocela, a radiowo sie da że tak dla ciekawości jeszcze spytam.