Zobacz pełną wersję : Pełnoklatkowy Sony
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6876
Skoro jest matryca to bedzie aparat:) Rozdzielczosc robi wrazenie, pytanie jak beda kontrolowane szumy.
kowalski
30-01-2008, 15:58
Skoro jest matryca to bedzie aparat:) Rozdzielczosc robi wrazenie, pytanie jak beda kontrolowane szumy.
Na pewno tragicznie :)
A tak poważniej, to ważniejsze jest to, że Sony będzie to pewnie sprzedawać producentom takim jak Nikon.
no to wiemy na czym będzie oparty D3x
;-)
tumiwisizm
30-01-2008, 18:13
zwrocilem na to uwage -
pełnoklatkowy sensor odpowiednik klatki 35mm
24,81-megapiksela
wymiary sensora 41,0 x 31,9mm, przekątna matrycy 43,3mm
efektywna rozdzielczość 6104 x 4064
12-bitowa konwersja A/D
6 kl./s
moze bedzie to antycrop o.~
A moze to zapas na jakis system VR ?
To jest całkowity rozmiar matrycy. W praktyce część megapikseli będzie nieefektywna w tworzeniu obrazu i sensor zjedzie do normalnych rozmiarów klatki 35 mm.
tumiwisizm
30-01-2008, 18:52
programowy VR(t) ? nieee. choc teoretycznie mozliwe, absurdalne w zasadnosci realizacji.
markB (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9122), a wiesz ze korzystajac z roznych narzedzi do rawow mozna otrzymac obrazy z mniejszym/wiekszym cropem ?
NC obcina jakies 50px chyba. probowalem sam - roznice bylo widac.
newtonek
30-01-2008, 20:29
wymiary sensora 41,0 x 31,9mm, przekątna matrycy 43,3mm
moze bedzie to antycrop o.~
To są wymiary całego sensora, który - co widać na zdjęciu - jest od samej powierzchni światłoczułej większy o kilka mm w każdą stronę.
Sony "alpha flagship model" z matrycą 24,6 Mp - no nie źle!!!.
Wyścig zaczyna się na nowo.
Ciekawe jak długo będziemy czekać na odpowiedź gigantów Nikona i Canona
Nikon D3 z 12,1 Mp to już zdecydowanie za mało w walce.
Sądzę jednak, że długo nie będziemy czekać na odpowiedź.
1. Sony to gigant w porównaniu do Canona, a szczególnie Nikona.
2. Może za parę lat będziemy wspominali z łezką w oku Nikona, tak jak wspominamy Minoltę, a nasze forum będzie się nazywało Sony.
3. A może nie będzie tak żle i przyszła Sony Alpha 900 (realnie pojawi się pod koniec roku) podzieli los Minolt wersja 9, które bezskutecznie próbowały wyciąć swój kawałek w profesjonalnym torcie. No chyba, że Sony zaskoczy dumpingową ceną zdrowo poniżej 20 K w zł.
4. Megapiksele to nie wszystko. Tym można mamić początkujących amatorów. Co zresztą Sony robi wprowadzając 14 MP Alpha 350.
lesiu999
01-02-2008, 21:22
Sony za bardzo nie ma wyjścia, musiało zrobić swój okręt flagowy. Tak naprawdę zasada jest podobna do tej z Formuły 1, trzeba tam się pokazać (w foto na rynku profi) i strać się być jak najbliżej podium, jak szary człowieczek widzi że takie BMW czy Ferrari wygrywa to marzy by jakieś nawet najtańsze BMW sobie kupić, no bo w końcu auta tej marki są w czołówce :) I tak właśnie niestety wygląda rynek foto :( Kogo z nas stać na Pełną klatkę za 14k ?? niewielu z nas... więc co robimy... kupujemy tańsze ze znaczkiem jedynie (dla nas) słusznej firmy a tam ludzie od marketingu siedzą i w diabelczym chichocie zacierają ręce z radości :)
Kolekcjoner
01-02-2008, 22:06
(....) No chyba, że Sony zaskoczy dumpingową ceną zdrowo poniżej 20 K w zł.
(....)
Według informacji z forum KKM cena A900 ma być 4-ro cyfrowa 8).
A napisali w jakiej walucie?
Kolekcjoner
01-02-2008, 22:11
A napisali w jakiej walucie?
Tak w talarach ;)8).
Sony za bardzo nie ma wyjścia, musiało zrobić swój okręt flagowy. Tak naprawdę zasada jest podobna do tej z Formuły 1, trzeba tam się pokazać (w foto na rynku profi) i strać się być jak najbliżej podium, jak szary człowieczek widzi że takie BMW czy Ferrari wygrywa to marzy by jakieś nawet najtańsze BMW sobie kupić, no bo w końcu auta tej marki są w czołówce :) I tak właśnie niestety wygląda rynek foto
zgadzam się. Sęk w tym, że nikon zrozumiał to po paru latach i sporo osób poszło do FF canona.
ciekawe czy teraz zmądrzeli i zrobią swojego wielomegapikselowca równo z Sony, czy też "sprawdzą" czy im uzytkownicy nie odpływają i dopiero wtedy ...
A myślisz, że to jest duży rynek? Te obecne 12 mpix daje na papierze format 24x36 w 300 dpi. Format 40x60 dostaniesz w 180 dpi. Trzeba więcej? Czasami tak, ale wtedy jest już raczej średni format.
A myślisz, że to jest duży rynek?
nie, ale nie w tym rzecz. Wg mnie istotny jest ten fragment:
jak szary człowieczek widzi że takie BMW czy Ferrari wygrywa to marzy by jakieś nawet najtańsze BMW sobie kupić, no bo w końcu auta tej marki są w czołówce :) I tak właśnie niestety wygląda rynek foto :( Kogo z nas stać na Pełną klatkę za 14k ?? niewielu z nas... więc co robimy... kupujemy tańsze ze znaczkiem jedynie (dla nas) słusznej firmy a tam ludzie od marketingu siedzą i w diabelczym chichocie zacierają ręce z radości :)
chodzi o siłę marketingowa okrętu flagowego. A nie to, że go masy będa kupować. Masy będa kupowac body tej firmy, gdzie są topowe body.
Bitwa marketingowa sie znowu przeniesie z FF na megapiksele (to zresztą grało duża rolę - i przeważnie nie była to faktyczna potrzeba, a marketing)
Nie ... to będzie Bitwa marketingowa pod tytułem FF + megapiksele.
Za chwilę Canon i Nikon w świetle jupiterów wrzucą na rynek odświerzone/nowe top modele.
Ciekawe jakie miny bedą miały osoby, które już teraz zainwestowali całą kasę w EOS 1DS MarkIII lub Nikon D3.
Zobaczymy to po atrakcyjnych cenach tych obecnych "top modeli" i ich wysypie na różnych aukcjach?.
Zdecydowanie lepiej inwestować w nową TOP optykę!!!.
Kolekcjoner
02-02-2008, 01:15
Nie ... to będzie Bitwa marketingowa pod tytułem FF + megapiksele.
Za chwilę Canon i Nikon w świetle jupiterów wrzucą na rynek odświerzone/nowe top modele.
Ciekawe jakie miny bedą miały osoby, które już teraz zainwestowali całą kasę w EOS 1DS MarkIII lub Nikon D3.
Zobaczymy to po atrakcyjnych cenach tych obecnych "top modeli" i ich wysypie na różnych aukcjach?.
Zdecydowanie lepiej inwestować w nową TOP optykę!!!.
W przypadku Ds-a mają całe pół roku żeby sobie przygotować odpowiednią mimikę ;):D.
...jest podobna do tej z Formuły 1, trzeba tam się pokazać (w foto na rynku profi) i strać się być jak najbliżej podium, jak szary człowieczek widzi że takie BMW czy Ferrari wygrywa...
To musi by jasnowidzem, bo BMW nigdy nic (...nawet pojedynczego Grand Prix) nie wygrało, w przeciwieństwie do np. Renault'a...
A wracając do tematu to wg. mnie sony może odnieś sukces (w płaszczyźnie sprzętu profi) tylko ceną.
bo BMW nigdy nic (...nawet pojedynczego Grand Prix) nie wygrało
Taaak? A w WTCC?
lesiu999
02-02-2008, 14:20
...A wracając do tematu to wg. mnie sony może odnieś sukces (w płaszczyźnie sprzętu profi) tylko ceną.
Pamiętajcie ze puszka to nie wszystko, nowe szkiełka to dopiero apetyczny kąsek :) Samą puszką zdjęć nie porobisz.
Kolekcjoner
02-02-2008, 16:56
Pamiętajcie ze puszka to nie wszystko, nowe szkiełka to dopiero apetyczny kąsek :) Samą puszką zdjęć nie porobisz.
Cajsy ;) mogą byc kuszące :).
Taaak? A w WTCC?
Pisałem o F1. Przeczytaj dokładnie to co zacytowałem i skomentowałem. WTCC to niszowy "sport".
lesiu999
02-02-2008, 19:14
Pisałem o F1. Przeczytaj dokładnie to co zacytowałem i skomentowałem. WTCC to niszowy "sport".
Toż to był tylko przykład :) Nie za bardzo interesuje się F1 i tak naprawdę nie wiem kto tam wygrywa, ale jak się nie mylę to BMW jest 3 w kategorii konstrukcji (czy jak to się nazywa)
A Zeiss'y są naprawdę interesujące....bardzo interesujące.....
diZaster
02-02-2008, 19:41
cztery cyfry to tez 9999zl :mrgreen:
lesiu999
03-02-2008, 12:52
u nas na KKM mówią że to ma być taki D300 z FF.... pożyjemy zobaczymy. Miejmy nadzieję że im większa konkurencja tym mniejsze ceny i was drodzy koledzy będzie wtedy stać na Nikona D3 :)
u nas na KKM mówią że to ma być taki D300 z FF....
nie łatwiej napisać A700 z FF? ;)
w odniesieniu do D300 to o cenie można mówic ;)
przy okazji spytam - czy na body alfy z odpowiednią przejściówką da się zamontować nikkora? :-D
i jeśli tak, to jak będzie z funkcjonalnością (pomiary światła, potwierdzenie złapania AF) ?
Sony "alpha flagship model" z matrycą 24,6 Mp - no nie źle!!!.
Wyścig zaczyna się na nowo.
Ciekawe jak długo będziemy czekać na odpowiedź gigantów Nikona i Canona
Spokojnie. Toć 1Ds MK III ma 21.1 mpixa. Gorzej z D3 - faktycznie różnica wyraźna.
Aha - i 1Ds MK III ma 14 bitową konwersję czy coś tam. To też jest marketingowo ważne. Sony ma chyba ciągle 12 tak?
Mówimy/spekulujemy o czymś co na półkach sklepowych będzie zapewne dopiero za ok. rok. To sporo czasu. Rozdzielczośc matrycy to nie wszystko (...no dla amatorów może tak;))
Gdyby ten aparat pojawił się teraz, byłoby niezłe zamieszanie. Problem w tym ze to papierowy sprzęt, ktory dostępny bedzie za rok..jeszcze sporo wydarzy się do tego czasu, i w Nikonie i w Canonie. Spokojnie.
killertowa
04-02-2008, 13:10
Kierunek jest już jednak jasny - FF.
Moim zdaniem DX (w body) pożyje jeszcze góra 2 lata.
Moim zdaniem jednak ci, którzy posiadają obiektywy do FF bez AF-S (np. ja), również mają powód do zmartwień. Chyba raczej zlikwidują śrubokręt.
Ponieważ D3 pracuje zarówno z obiektywami FF jak i DX, właściciele tych drugich raczej będą mogli z nich korzystać nadal.
...Moim zdaniem DX (w body) pożyje jeszcze góra 2 lata...
A ja nie sądzę. Amatora który "cyka" ptaszki nie będzie stac na 400/2.8 czy 600/4...
Kierunek jest już jednak jasny - FF.
Moim zdaniem DX (w body) pożyje jeszcze góra 2 lata.
Moim zdaniem jednak ci, którzy posiadają obiektywy do FF bez AF-S (np. ja), również mają powód do zmartwień. Chyba raczej zlikwidują śrubokręt.
Ponieważ D3 pracuje zarówno z obiektywami FF jak i DX, właściciele tych drugich raczej będą mogli z nich korzystać nadal.
Absolutnie się nie zgadzam. Mieliśmy wysyp premier w DX, a będą następne - jakie 2 lata? Z punktu widzenia amatorów, FF to piramidalny nonsens. Na cholerę im lepsza jakość? O ile lepsza? Do tego nie ma malusich a ostrych 18-200VR, nie ma kompaktowych i lekkich korpusów, koszty są wyższe bo muszą być wyższe - upierdliwa produkcja matryc, większy wizjer, układ lustra, większa optyka - cudów nie ma. Obydwa formaty będą współistnieć, bo to się po prostu producentom opłaca.
Problem w tym ze to papierowy sprzęt, ktory dostępny bedzie za rok..jeszcze sporo wydarzy się do tego czasu, i w Nikonie i w Canonie.
Na pewno w tym roku. :-)
killertowa
05-02-2008, 00:48
Czornyj, bardzo lubię WilQ ("dziwnym nie jest"), ale obstaję przy swoim.
I w ogóle to nie pisałem, że będzie chodzić o lepszą jakość, tak jak nie rozumiem, że jjj wyjeżdża z 400/2.8 jako argument przeciwko FF?
Ja napisałem że moim zdaniem celem jest przejście na matrycę FF i że obstawiam, iż zajmie to do 2 lat.
Może moje przypuszczenia okażą się błędne i nastąpi to później. Dla mnie szkoda.
Dlaczego uważam, że to przejście jest nieuchronne i nie biorę pod uwagę jakości, wygody itp.? Tu chodzi jedynie o kasę Nikona.
Z punktu widzenia amatorów to kupią to co jest nowsze, a nie tylko to co ma lepszą jakość. Bo niby skąd jako amatorzy mają wiedzieć o tym co jest lepsze?
Jeśli przekaz marketingowy będzie odpowiednio ukierunkowany, a z pewnością będzie, to amatorzy kupią to co Nikon będzie im w danym momencie sprzedawał.
Co do wysypu obiektywów DX. One również będą chodzić pod pełną klatką. Zwolennicy matrycy DX, będą mogli nadal korzystać z jej zalet, choć będzie to w przyszłości klatka pełna (analogia do D3). Powiększająca się zatem oferta obiektywów DX nie stanowi bariery dla pełnej klatki. Nie jest ich znowu aż tak dużo – stanowią 21% wszystkich wymienionych na Nikon Polska obiektywów.
Mało tego. Uważam, że ofensywa obiektywów DX to swoista „piąta kolumna”, której celem jest zmuszenie do rezygnacji ze śrubokręta. Na stronie Nikon Polska z pośród 11 obiektywów DX, dziesięć to obiektywy AF-S. Gdy spojrzymy zaś na obiektywy do pełnej klatki:
na 5 zoomów szerokokątnych do pełnej klatki - 3 to AF-S
na 2 zoomy standardowe – obydwa to AF-S
na 4 zoomy długoogniskowe – 3 to AF-S
na 9 teleobiektywów długoogniskowych – 9 to AF-S
na 4 obiektywy makro – 3 to AF-S
Kolejnych reedycji obiektywów spodziewam się zatem w stałkach – od szerokich po portretowe bo tylko w tych nie ma jeszcze AF-S.
O śrubokrętach zatem można już pisać w zasadzie w formie przeszłej.
Produkcja matryc FF nie jest upierdliwa, zwłaszcza dla Nikona :). Chyba, że dostawcy nie będą mu jej chcieli sprzedawać. Większy wizjer i układ lustra? Nie było to problemem przy aparatach analogowych więc nie będzie przy cyfrowych.
nie obraź się, ale wielu ze swoich argumentów chyba nie przemyslałeś
tak jak nie rozumiem, że jjj wyjeżdża z 400/2.8 jako argument przeciwko FF?
oczywiście. Popatrz na jego cenę. 300/2.8 ma węższy kąt widzenia na DX niż 400/2.8 na FF. W FF to nie cena matrycy jest zniechęcająca :-D a właśnie najbardziej ceny optyki.
Z punktu widzenia amatorów to kupią to co jest nowsze, a nie tylko to co ma lepszą jakość. Bo niby skąd jako amatorzy mają wiedzieć o tym co jest lepsze?
Jeśli przekaz marketingowy będzie odpowiednio ukierunkowany, a z pewnością będzie, to amatorzy kupią to co Nikon będzie im w danym momencie sprzedawał.
no i najwięcej sprzedaja D40 - tego co najtańsze, a nie tego co najlepsze. Najtańszy będzie DX. czy to wymaga udowodnienia?
Co do wysypu obiektywów DX. One również będą chodzić pod pełną klatką. Zwolennicy matrycy DX, będą mogli nadal korzystać z jej zalet, choć będzie to w przyszłości klatka pełna (analogia do D3).
nie jestem pewien co masz na myśli mówiąc o chodzeniu DX pod pełną klatką. Masz na mysli cropa? Wolne żarty, nie po to robi się wyścig megapikseli, by potem dawać użyteczne 40% pikseli na matrycy.
Powiększająca się zatem oferta obiektywów DX nie stanowi bariery dla pełnej klatki.
zgoda, to równoległy tor i zwiększająca sie oferta DX nie jest argumentem przeciwko DX:-D więc nie bardzo wiem co tym udowadniasz
Mało tego. Uważam, że ofensywa obiektywów DX to swoista „piąta kolumna”, której celem jest zmuszenie do rezygnacji ze śrubokręta. Na stronie Nikon Polska z pośród 11 obiektywów DX, dziesięć to obiektywy AF-S. Gdy spojrzymy zaś na obiektywy do pełnej klatki:
na 5 zoomów szerokokątnych do pełnej klatki - 3 to AF-S
na 2 zoomy standardowe – obydwa to AF-S
na 4 zoomy długoogniskowe – 3 to AF-S
na 9 teleobiektywów długoogniskowych – 9 to AF-S
na 4 obiektywy makro – 3 to AF-S
Kolejnych reedycji obiektywów spodziewam się zatem w stałkach – od szerokich po portretowe bo tylko w tych nie ma jeszcze AF-S.
O śrubokrętach zatem można już pisać w zasadzie w formie przeszłej.
Zgoda, ale co AF-S i śrubokręt ma do DX czy FF? oczywiście kierunek jest AF-S, rezygnacja ze śrubokrętów. Tylko co to ma do formatu matrycy? Nic. Wywód długi, ale o niczym nie świadczy.
Produkcja matryc FF nie jest upierdliwa, zwłaszcza dla Nikona :). Chyba, że dostawcy nie będą mu jej chcieli sprzedawać. Większy wizjer i układ lustra? Nie było to problemem przy aparatach analogowych więc nie będzie przy cyfrowych.
zgoda, matryca FF nie będzie problemem. Tak samo lustro i matówka. Będa ciut droższe, ale nie tak, by przesądzić sprawę. Zdecydowanie droższe są za to obiektywy do FF. I tu jest pies pogrzebany (plus zysk na tele, miniaturyzacja itp)
...tak jak nie rozumiem, że jjj wyjeżdża z 400/2.8 jako argument przeciwko FF?...
Szkoda, że nie rozumiesz. Miałem DX-a teraz mam FX/FF-a i wiem ile mnie kosztuje uzyskanie takiego samego kąta przy jasnej optyce w pełnej klatce. Naprawdę nie rozumiesz tego argumentu (...na korzyśc DX-a)?
ps. Nigdzie nie wyjeżdżam...
killertowa
05-02-2008, 02:19
jjj - no rzeczywiście nie zrozumiałem o co ci chodziło.
Jacek_Z:
Absolutnie się nie obrażam.
Ot, spekulujemy sobie co nam Nikon przygotuje.
Czas pokaże kto z nas lepiej wyczuł producenta.
Kwestia ceny optyki FF vs DX - myślę, że ten argument nie jest najlepszy, np. cena Nikkor AF-S DX 17-55mm f/2.8G IF-ED w znanym nam IMFOTO wynosi 4500 zł. Rzeczywiście jest to w zasięgu osoby kupującej D40x. Raczej nie podawałbym przykładów z 300/2.8 vs 400/2.8 bo między tymi obiektywami różnica wynosi ok. 5000zł przy cenach rozpoczynających się od 15000. No chyba, że chodzi o to, że kolo z matrycą DX ma węższy kąt dużo taniej bo stosuje 70-300 za 1000 zł.
Co do tego, że najtańszy będzie DX - zgoda. Ale w wątku, wyżej, zostało poruszone również to, że amatorów wabi liczba megapikseli i że Sony potrzebny był okręt flagowy, bo osoby stające przed wyborem systemu często kierują się renomą danej marki, tym, że profesjonaliści używają sprzętu danego producenta.
Czemu zatem ci amatorzy mieliby kupić aparat z matrycą DX, wiedząc, że profesjonaliści używają FF? Czemu miałby kupić DX zaawansowany amator, który planuje zostać profesjonalistą? itd. O ile dziś takim argumentem może być różnica w cenie aparatu cyfrowego z matrycą FF a DX, to za te moje spekulacyjnie założone 2 lata, ta różnica przestanie być tak znaczącą barierą.
Co do wąskiego kąta w DX, czyli dodatkowego tele - zgoda, ale z drugiej strony jest problem szerokiego kąta. Wielu rozpoczynających przygodę z lustrzanką marzy o teleobiektywie. Równie wielu zaczyna doskwierać brak szerokiego kąta gdy robi zdjęcia "u cioci na imieninach" w M3 na 54m. kwadratowych.
Crop na pełnej klatce, czyli obiektyw DX z matrycą FF, albo inaczej oferta obiektywów DX nie jest argumentem przeciw DX - nie o to mi chodziło, ale już wyjaśniam. Chciałem jedynie zasygnalizować, że posiadacze obiektywów DX nie będą mieli aż tak wielkich przeciwskazań do przesiadki na FF. Ewentualne zaniechanie isnstalowania przez Nikona matrycy DX w swoich aparatach nie spowoduje aż tak wielkiego niezadowolenia ze strony posiadaczy tych obiektywów bo będą mogli ich nadal używać. Ceną za to będzie nie pełne wykorzystanie możliwości matrycy FF, ale coś za coś.
długi wywód o śrubokręcie - zgoda, poleciałem trochę na bok od tematu głównego mojego offtopica :)
miniaturyzacja - rozumiem, że nie narzekaliście nigdy na zbyt mały korpus d40 i prawie przekonała was oferta Olympusa i systemu 4/3?
andrzejek
05-02-2008, 10:41
. Ale w wątku, wyżej, zostało poruszone również to, że amatorów wabi liczba megapikseli i że Sony potrzebny był okręt flagowy, bo osoby stające przed wyborem systemu często kierują się renomą danej marki, tym, że profesjonaliści używają sprzętu danego producenta.
Czemu zatem ci amatorzy mieliby kupić aparat z matrycą DX, wiedząc, że profesjonaliści używają FF? Czemu miałby kupić DX zaawansowany amator, który planuje zostać profesjonalistą? .................................................. ..Hmmmmmmmmm........
Ja mam 8mpx. CMOS, DX i to jest to.
Jak sie kiedys popsuje, to bede chcial znowu dobrej jakosci malopikselowego DXa.
killertowa
05-02-2008, 13:17
Spoko.
Ja nie usiłuję nikogo przekonywać, że moja wizja przyszłości jest jedynie słuszna. To tylko moja opinia.
Nie prowadzę również badania rynku dla Nikona więc deklaracje, że ktoś zostanie przy DX nie mają dla mnie większego znaczenia. Dla Nikona pewnie też nie bo to niereprezentatywna próba.
rozsądny artykuł na temat pełnoklatkowego Sony - z małą analizą potrzeb fotografów http://www.pcworld.pl/news/139177.html
BugsBunny
07-02-2008, 18:45
rozsądny artykuł na temat pełnoklatkowego Sony - z małą analizą potrzeb fotografów http://www.pcworld.pl/news/139177.html
podoba mi się ta alfetka, a zwłaszcza odłączany grip, wreszcie opcjonalny grip w korpusie profesjonalnym ( było tak w F6, komu to przeszkadzało? ). Ze szklarnią Zeissa to zaczyna być bardzo silny gracz na rynku
wynurzenia z artykułu ciekawe ale nie do końca prawdziwe - uzyskanie optymalnej jakości na matrycy DX i tak wymaga stosowania szkieł pełnoklatkowych, więc ci dbający o jakość i tak będą musieli kupować drogą optykę
a wracając jeszcze do kwestii tele na FF - wysokorozdzielczy sensor FF będzie "zawierał" w sobie matrycę DX, więc żaden problem. Można sobie wyciąć co trzeba i już, jakość i tak będzie znakomita. Z dzisiejszego D3 to tylko 5MP, ale z tej alfy czy hipotetycznego D3X będzie 10, o jakości zapewne nie gorszej niż dzisiejsze D300, może lepszej.
... i nie zapominaj o takim drobiazgu jak bardzo swobodne kadrowanie (już na komputerze).
... i nie zapominaj o takim drobiazgu jak bardzo swobodne kadrowanie (już na komputerze).
Wystarczy pstryknąć w kierunku fotografowanego obiektu a resztę robimy w domu :wink:
Gdyby jeszcze wzrost ilości mpx na matrycy był wprost proporcjonalny do faktycznego wzrostu ilości szczegółów...
killertowa
07-02-2008, 22:27
chyba bardziej Ci chodziło o to, by był wprost proporcjonalny, bo proporcja zawsze jakaś jest :)
chyba bardziej Ci chodziło o to, by był wprost proporcjonalny, bo proporcja zawsze jakaś jest :)
...domyślny:mrgreen: Dokładnie, chodziło mi o "WPROST PROPORCJONALNY" ;)
ps. dla jasności/precyzyjności, dokonałem edycji w przedmiotowej wypowiedzi...