Zobacz pełną wersję : dodatkowa bateria do D 50
Witajcie, mam pytanie
otoz potrzebuje drugiego akumulatora do 50-tki i czy zakup np na allegro zmienika za około 30 zl z
aukcja allegro (http://www.allegro.pl/item302770449__f%5D_nikon_en_el3_2600mah_masz_dosy c_tandety_wawa.html#photo) będzie odpowiedni czy lepiej dołożyć i kupić oryginalny
kronos28
30-01-2008, 14:31
dołożyć i kupić oryginalny...
Albo kupić hahnela :)
a coz to jest ?
stachmuszel
30-01-2008, 14:45
a coz to jest ?
Producent akumulatorów. Dodam, że badzo dobry.
Pozdr.
Mialem kiedys taki problem, kupilem zaminnnik po czym musialem kupic oryginal, tobie proponuje kupic odrazu orginal bo zamiennik to wyrzucanie kasy w bloto, teraz tamta bateria sluzy mi dzielnie w D200. :)
a coz to jest ?
akumulator (http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=9928) z dwuletnią gwarancją ;-)
no takj grip 400 :) w takim razie beda 2 pozadne aku za te cene
http://www.fotorimex.pl/product.php/1315,pl,grip_hahnel_hn-d50_do_nikon_d50_+_2_x_hl-el3hp.htm
ja trafilem na to :)
is0 kiedyś myślałem, żeby to kupić (było taniej nawet gdzieś, za 349 albo 359 zł), ale dałem sobie spokój - w moim przypadku zupełnie bez sensu :)
Marcin_P
30-01-2008, 14:58
Smolić zamienniki, kupić oryginał. Mojej Kobiecie padł zamiennik w D50 (jakiś tam: "ino pen-el3 premium gold") i zamówiła oryginalnego akuma.
is0 kiedyś myślałem, żeby to kupić (było taniej nawet gdzieś, za 349 albo 359 zł), ale dałem sobie spokój - w moim przypadku zupełnie bez sensu :) mowisz o gripie ? , wsumie masz racje akumulatory taniej wyjdą, nigdy nie mialem aparatu z gripem w reku ale wg samo body trzyma sie pewnie :)
Ja mam zamiennik za 30zł 1900mAh z allegro i starcza na jakieś 200-300 zdjęć, wcześniej myślałem o zakupieniu akumulatorka GP - jest po ok 90zł w saturnie, ale względy finansowe przechyliły szalę na korzyść tańszego zamiennika. Co jest aż takiego strasznego w tych zamiennikach (ja mój używam od kilku miesięcy, więc może nie zauważyłem tego)?
PS.
Ten hahnel działa poprawnie czy są takie numery jak z gripem delty?
wlasnie nie wiem co jest , i sie wacham przed zakupem :) czy faktycznie lepiej dac i kupic orginal
ja poprzez ebaja kupiłem w hong-kongu za niecałe 60zł z przesyłką (do 40)... wygląda identycznie jak orginał, działa jak orginał - przyjmuję więc, że to orginał (ale 100% pewności nie mam)
Mam tego hahnela od roku, i raz czy dwa zdarzyło mu się, że aparat pokazał mniejsze naładowanie, a za chwilę, po odpoczynku, większe. Nigdy nie zawisło mi lustro, nie miałem też innych kłopotów. Zdjęć robię na tym praktycznie tyle samo, co na oryginalnym akumulatorze.
wlasnie nie wiem co jest , i sie wacham przed zakupem :) czy faktycznie lepiej dac i kupic orginal
ja mam np. cos takiego ->http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=26_27_45&products_id=72
i nie zauważyłem, żeby był gorszy od oryginału. Nie jest to najtańszy zamiennik na rynku, ale może w tym sęk, żeby nie kusić sie na cenę (jak niektórzy mówią, że kupili za 30zł i narzekają), tylko z rozwagą wybierać. Teraz już kupienie oryginału, to nie taki problem, jak kiedyś, gdyz ceny spadły znacznie, ale zawsze coś mozna zaoszczędzić..
wiktor.bakiewicz
31-01-2008, 23:25
dołożyć i kupić oryginalny...
tak jest kiedys kupilem sobie zamiennik bo oooo 20pln to se wezme co bede dawal ponad 100pln, i na zamienniku trzaskalem 200 fotek a na oryginalnym aku nikonowskim niekiedy i nawet 11oo, lepiej poczekac na urodzini, imieniny i kupic cos co ma rtece i nogi a nie same palce :)
miron19j
01-02-2008, 00:06
...lepiej poczekac na urodzini, imieniny i kupic cos co ma rtece i nogi a nie same palce :)
ja mam oryginał i zamiennik (wprawdzie nie za 20PLN) i jakoś nie zauważyłem różnicy.
Ja mam GP i działa tak długo jak oryginał a może i dłużej
Mam z Allegro jakis chinski o wiekszej pojemnosci za 30zl i starcza na dluzej niz oryginal.
Ja do D70s kupilem GP i moim zdaniem chodzil tak samo dobrze jak orginal, nie wiem czy jak sie blyska lampa to tez dobrze dzialal bo prawie od nowosci D70s mialem Sabinke :). Niemniej przy normalnym uzytkowaniu GP kilka razy mi sesje uratował i nic się nie sypało, fakt że nie jest to zamiennik za przysłowiowe 20zł. Do D200 kupiłem orginał , bo zamienniki zauważyłem że są droższe pewnie są lepsze tego nie wiem, albo zmieniła się polityka Nikona co do tego aparatu.
Mam zamiennik i działa działa tak samo dobrze a ładuje się szybciej.
Polsar74
11-02-2008, 01:03
a mnie "udało" się kiedyś kupić PODRÓBKĘ oryginalnego accu do D50
całe szczęście że sprzedawca okazał się na tyle uczciwy że oddał kasę (wcale nie małą) ale czy się okazał na tyle uczciwy by tego nie wrzucać dalej w obieg - to juz nie wiem (nie miałem jego danych - jedynie telefon).
Accu do złudzenia był podobny .... ale różniły go detale - pochylone bardziej nadruki itp. , że nie wspomnę o pojemności accu (wystarczył na jakieś 100 fotek).
oj wkurzyłem sie wtedy zdrowo....
Nawet na pomoc techniczną NIKONA uderzyłem żeby mi potwierdzili moje przypuszczenia - i potwierdzili : to była fałszywka.
Za to nie mam pojęcia gdzie się udać by zdobyć oryginalny-nowy accu do D50 ? Może ktoś wie ?
pzdrw
Paweł
bright_orange
24-02-2008, 09:13
ja tam od razu z aparatem kupiłem do d50 zamiennik taki jak był wcześniej wspomniany.. PEN el3 premium gold 2200mAh
Szczerze mówiąc wszystko działa w porządku, od dwóch lat działa bez problemowo i jak najbardziej mógłbym polecić:> kupiłem go w fotojokerze, także raczej nie bałem się że mnie wrobią w coś;>
czasami odnoszę wrażenie że ten zamiennik trzyma dłużej od oryginała, ale w sumie powinno to być logiczne bo oryginał ma 1500mAh... są wersje mocniejsze oryginała do d50? tak m teraz na myśl przyszło ;>
pozdrawiam :)
Witam
Jestem tu pierwszy raz, ale to chyba mało istotne.
Dwa lata temu kupiłem D50 i od razu kupiłem zapasowy aku (no name), służył mi właśnie te dwa lata i bęc. Po włożeniu do ładowarki ładowanie trwa ok5 sekund i następnie ładowarka pokazuje, że nie ma w nim akumulatora. Nic się nie świeci. Oczywiście takie ładowanie starcza na kilka zdjęć. Poleciałem dziś na giełdę i kupiłem nowe aku i CO??? to samo!!! Ładowarkę wykluczam, bo Nikonowski aku ładuje się prawidłowo.
Co jest grane?
Spotkaliście się z czym takim?
pozdrawiam
Radek